Thursday, 1 June 2017

RInduuu...




Assalamualaikum...selamat pagi...

ya ampun, lamanya xmenjengah kt sini..memang lama sangat...huh, rindu plak sini, walaupun ahkak xderla famous nau, tp sinila tempat dulu ahkak membebel, cerita ape-ape je, hahaha..

Alhamdulillah dah masuk hari ke-6 kita puasa harini, anw selamat berpuasa pada semua..act, nk cerita last 3 weeks xsilap ahkak balik kampung.. xtau kenapa balik haritu terasa rindu sangat dengan semua, rindu zaman kanak-kanak ahkak, rindu masa time raya jalan ramai-ramai with cousin pegi beraya dari satu rumah ke rumah, time tu satu rumah dapatla dua posen, lima posen, seringgit tu jarang-jarang.. tapi best sebab yelah kan dalam kampung ade bape banyak rumah, banyak gak la dapat collect.. and ofcourse rindu dengan arwah tokwan juga, tok skang pun xsesihat dulu2.. and balik haritu jugak ahkak terima berita sedih, anak buah ahkak meninggal excident motor, rasa sedih sangat. kalau xsilap last jumpe die 2 tahun lepas kot..muda lagi.. teringat masa ahkak study poli dulu, dok ngan tok..kecik lagi dorang time tu, slalu dok ketuk2 pintu kacau ahkak tido balik class kan..AL-Fatihah buat Hakim.. Moga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman..Aamin.

Masa study poli dlu dekat 2 tahun la ahkak duk kampung. Duk ngn tok and arwah tokwan.. rindu nk tgok tok sihat macam biasa.. rindu jgk life poli, sedar xsedar dekat 9 tahun jugak tinggal zaman study tu, tua dah rasa. everytime balik kampung mesti teringat. tapi dapat balik kampung ahkak pun skejap-sekajap jer.. macam xpuas duk kampung tapiii dah xsama mcm dlu :-( huhh..

kadang-kadang rasa nak turn balik zaman kanak-kanak, xyah pikir pape.. main, makan, tido, main, makan n tido... xyah pikir nak keje, xyah pikir pape masalah, xde nak pikir pape la kesimpulannya..zaman tu la paling seronok rasanya.. huhh.. i wish i can turn back... :-(


Wednesday, 20 January 2016

Nur Keisha Damia & Nur Khayla Damia


kadang-kadang time malam tengok kakak keisha tido, sayu jer rase hati..skejap dier dah masuk taska..tup..tup.. kang dah besar remaja..

Lately kakak keisha a bit sensitive, salah tegur skit merajuk.. salah cakap skit merajuk..xturut permintaan dier mrajuk.. dier slalu ajak main ngan dier, bile aku cakap kejap ye keisha ibu ade keje nak buat, terus tarik muka.. pastu cakap sian keisha main sorang2, keisha xder kawan.. Ya Allah sayu hati aku dengar.. haritu, breakfeast aku tanye nak makan ape, dier nak nasi lemak..ok la aku buat nasi lemak..esoknye aku tanye nak ape nak bawak bekal g school..dier jawab nasi lemak lagi, aku ckp xboleh la hari-hari nasi lemak, xelok..so dier cakap nak roti choclate.. esknye aku buat roti choc dier xnak, nak nasi.. dah pukul 0645, mane sempat ibu nak masak nasi wahai anakku.. terus dier ckp adik ibu buat bekal, keisha xder.. terus merajuk duduk atas sofa depan tv, masam mencuka jer muka..dalam hati aku ni nak nangis dah.. kalau la ibu boleh pilih jadi suri rumah, ibu buat dah keisha...hurmmmm :-(

minggu ni pagi2 dier macam emotional skit, bukan xnak g school.. xnak naik moto.. hari isnin aku mc demam start dari hari ahad. isnin pagi tu minta dukung..so aku gagahkan la jugak diri ni turun teman syafiq hantar anak2. macam mane pulak la syafiq nak dukung 2 orang sekaligus.. xpe layan  jela.. hari selasa, keisha baru baik demam..so aku ckp xyahla naik moto, aku hantar.. menangis2 nak naik moto..so okla naik moto ngan ayah..smpai kereta nak amik helmet dier, dier pegang baju aku menangis2, aku ingat kan sebab ape,,rupanya bile tanye kenapa keisha nangis.. dier ckp nak naik car dengan ibu.. Ya Allah drama pagi betul la keisha ni.. hahahah...dah bape hari ni nak ibu jer yg siapkan pagi2, banyak kali cakap keisha xnak naik moto, keisha nak naik car.. xbrenti cakap sampai la dekat kereta.. tapi aku memang dah plan kuar awal minggu ni nak hantar dier pagi2.. xtau la kenapa lately dier sangat emotional.. sayu hati tengok.. hopefully esok dier ok.. ibu tau anak ibu kuat.. malam tadi 1st time aku bukak buku school dier, ya Allah terharu aku dengar dier dah kenal setence alphabet, dah boleh bace skit.. xpe keisha, pelan2.. ibu doa anak ibu diterangkan hati dalam menuntu ilmu..Ibu Sayang Keisha!


Alhamdulillah khayla dah masuk 9 bulan, skejap je nak masuk setahun..Ya Allah rase baru semalam bersalin kt dier.. trase skejap sangat masa berlalu..khayla muke dier suke senyum skit berbanding keisha mase baby.. tapi lasak dier boleh tahan, rajin lah sangat mengemas.... kat rak tv, almari dalam bilik, dapur..asal ade jer almari, abis sume dier kemas..huh, tapi ibu xjugak kurus2..hahahahaha...

sofar khayla, aku hantar kt umah mama yus, umah pengasuh keisha dulu.. sofar okla.. mase hantar ok, kang nmpak aku nak pegi dah dier nangis..tapi dah ade experience dlu so aku kental la jugak bile dier nangis.. perkembangan khayla skang, 8 bulan dan tumbuh gigi, dah merangkak laju bukan main, n skang rajin sangat nak berdiri, slow2 nanti dier akan turun sendiri.. Alhamdulillah.... semoga anak2 ibu membesar dengan sihat dan menjadi anak yang solehah dan berguna buat semua... Aamin... Ibu syg kakak keisha n adik khayla....












Tuesday, 19 January 2016

Tadika Arina


Assalamualaikum..lame rase xmengarang dalam ni..heehe.. kes malas campur xder masa pun ye..

Alhamdulillah dah masuk tahun baru..tahun 2016.. biasa masuk tahun baru macam2 azam nak crite, buatnye xtau lah kan..hehe.. Alhamdulillah tahun 2015 berjalan dengan lancar n baik..rezeki pun bertambah-tambah dengan kehadiran anak ke dua..Nur Khayla Damia binti Muhammad Syafiq..

This year kitorang decide untuk hantar keisha kt taska..plan nye nak hantar dier mase umur dier 3 tahun, tapi memandangkan die lahir hujung bulan n hujung tahun.. kesian plak kan.. so tahun ni la bru hantar, ikut tahun ni dier 4 tahun la..klu ikut tarikh lahir dier baru 3 tahun 2 minggu.. 

awal2 tu aku slalu risau, mcm mane la penerimaan keisha g school nnti..tp sebelum tu aku dah bgtau dier next year dier kene g school, aku dah crite mcm mne environment kt school nnti, even dier rajin jgk layan cite upin ipin..so dier dah nampak la skit2 cmne environment school tu nnti..

Tiba hari yang di nanti....................

4 Januari 2016 - 1st day hantar keisha kat school..mase bangun pagi dier ok jer..excited jer.hantar adik dier kt umah pengasuh pun dier ok lagi..smpi je school die ok lagi, bile tgok ramai orang nangis, dier pun nangis skali..aduhai sayunye lah hati ibu ni..rase nk teman dier jer..

petang amk dier kt school, teacher ckp die nangis jer..ptg ni bru stop.. yes,,keisha lambat skit nak sesuaikan diri dengan environment yang baru.. masuk second day, teacher dier ckp pagi dier nangis, petang skit ok dah..nk susu tapi dier xckp, dier nangis j.. sofar dalam class teacher kate dier ok. 

masuk hari ke tiga n seterusnya dier dah ok..pagi2 hantar teacher xpayah dukung dah.. tgok teacher dier, nampak ciri2 mmg sygkan budak..so aku xdela risau sangat.. sofar dah nak masuk minggu ketiga ni, keisha ok jer..alhamdulillah la walaupun nangis2 xpenah pun pagi2 dier ckp xnak g school.. so aku rase dier ok kt school..

CUMAnya aku sedih sebab teacher dier, teacher favourite dier akan brenti end of this month..ralat nye lah rase hati.. aku tau keisha mcm mne, kalau dier bekenan kat sorang tu, sorang tu jela dier berkepit.. mcm dier berkepit ngan pengasuh dier dlu.. xpla, ibu sentiasa doa moga2 anak ibu ni dah besar, dah boleh masuk dengan sume orang.. 

owh ye, kenapa aku pilih Tadika Arina ni.. lupe plak nk cite.. mmber ofis lama aku hantar anak dier kat tadika ni..n sofar feedback aku google pun banyak yang positif..plus mmg aku cari kat area presint 9 je senang kang aku nak amik khayla..satu jalan jer..xpayah jauh2.. biasa pagi2 ayah dier hantar keisha nek moto, kang petang aku amik die..tapi ikut mood dier jgk, kdg dier xnk naik moto, alasan ayah dier bawak moto laju..macam2 la keisha ni..layan kan jela, asalkan dier xckp xnak g school sudahla..

okla, ibu doakan semoga anak ibu diterangkan hati dalam menuntut ilmu..blaja rajin2 ye kakak keisha, ibu, ayah n adik khayla sayang kakak keisha!











Monday, 24 August 2015

My 2nD PrinCess - Part 2


Assalamualaikum dan good Morning..

Harini Isnin, 3 hari bos2 xde kat ofis..dorang ade persidangan smpai rabu ni..so amik kesempatan jap..hehe.. back to the story, kalau tgok mase khayla lahir ritu mmg besar, geram jer.. tapi muke saling xtumpah macam keisha time baby dulu..cume khayla ni murah skit dengan senyuman..hehe..

anak-anak aku time dalam perut membesar memang bagaikan juara, bile kuar skit2 je nai beratnya..tapi alhamdulillah sihat, tu dah cukup kan.. cume lately start2 raye ritu khayla on off on off batuk selsema die.. ni nga batuk skit, klu bernafas tu dengar bunyi kahak dier..geram rase.. dah 2 kali nap..

penerimaan keisha mase mule-mule dapat khayla dulu dier buat dunno jer.,xnak dekat, jauh2..tapi YES she is jelous! haha..biaselah dah lame ibu ayah dengan dier je kan, tibe-tibe kena bahagi dua plak.. n awal2 dulu slalu kene marah, nak kene layan dier j, layan adik, die pun buat perangai..bile malam-malam time tido tgok muke dier, mulalah hati ni rase sayu nye lah..sian keisha.. sorry sayang..

bile wekend ayah dier work, kami duk bertiga keisha elok jer.. xkacau sangat adik dier. cume bile orang datang n dukung adik dier, die menjadi buat khayla.. geram betul.. tapi skang keisha dah pandai nak main-main ngan kkhayla, cume kadang-kadang tu kasar skit dier pegang-pegang khayla.. huhu.. 

Alhamdulillah xsangke di usia 29 tahun ni, Allah beli peluang sekali lagi untuk jadi ibu kepada 2 anak syuga.. bff aku iejang n gomok pun selamat dah bersalin, iejang awl bulan 3 xsilap n gomok bulan 6..alhamdulillah dorang dapat sepasang kali ni.. 


 dah besar kakak keisha, last upload pic dier mase umor bawah setahun xsilap.. skang dah 2 tahun 8 bulan..alhamdulillah..

ni la adik khayla, boleh cair kalau tgok senyum dier.. hehe.. gerammmmm...alhamdulillah khayla dah 4 bulan lebih..



Friday, 21 August 2015

MY 2nD PriNceSs


Assalamualaikum...

Lame rasenye i xmengarang dalam ni kan..hehe.. bz benor katenye.. hehe.

Act harini nak crite serba sedikit psl kelahiran yang kedua ni.. dlu yang kakak, ade jgkla i crite skit2 dalam ni.. yag kedua ni langsung xcrite, bukan xnak crite tp memang xde mase nak bukk..macam bz teruk sangat..ampun kan mak nak..hihi..

Alhamdulillah pada 07 April 2015 jam 8.45 pagi aku selamat melahirkan puteri yang kedua secara pembedahan kt Hospital Putrajaya..huh, panjang critenye knp perlu czer.. btw baby diberi nama NUR KHAYLA DAMIA BINTI MUHAMMAD SYAFIQ yang membawa maksud cahaya yang cantik dan kebijakkan.

mase mengandungkan khayla alhamdulillah alahan xseteruk mase keisha, ade la jugak muntah-muntah, pening kepala, xleh bau makanan tapi alhamdulillah xlame..tapi yang paling heaven adalah selera makan macam hape ak xtau la nak cakap..tapi memang selera gile..semua ak bedal, makan 2,3x sehari sampai aku pun naik takut. xmakan kang ak lapa..pastu ak takut-takut selera aku jadi macam mase preggy keisha tu yang aku makan xde control-control nye..

masuk bulan ke tujuh, mase ni doc dah detect ade probs skit, pembesaran baby dah over dari graph and degupan jantung aku jadi laju.. so start 7 bulan tu aku kene refer pakar kat hospital, means mase 7 bulan sampailah nak bersalin kire aku ade 2 appoinment kt klinik satu n lagi satu kat hospital dengan pakar.. baby membesar dalam perut memang dengan jayanya, mase 8 bulan baby dah 3.5kg..ko bayang kan la,huhu.. aku memang takut bile doc kate kalau besar lagi mmg kite prefer czer..nak nangis rasa.. preggy kali ni aku g checkup sorang-sorang, sume sorang-sorang, malas nak susahkan syafiq sebab ak dah boleh drive so pepandai ko la nak handle kan..cume checkup kt hospital je aku pegi naik cab dari ofis, serabut aku nak cari parking kt hospital ni, semak betul..

penat jugak checkup kt hospital, kang kejap aku kene refer dengan doc jantung, kang kejap kene patah balik O&G, penat menunggu kat situ, aku dah la menyampah bab-bab menunggu ni.. aku harap-harap khayla kuar mase 37weeks++ macam kakak dier, tapi khayla suke duk lame-lame dalam perut ibu kot..hihi.. sampai la last chekup jumpe doc kt hospital tu die siap tekejut, xbersalin-salin lagi ke.. hahaha... n mase tu scan mule-mule doc dpt 4.6kg, huh, terkejut jap aku, bukan aku je tekejut dengan doctor-doctor tu tekejut..die trus panggil pakar dier suh tgokkan.. last pakar cek dapat 4.4 kg, mmg kene czer.. mase dier bagi penerangan bahaya untuk normal aku dah menangis-nangis mase ni.. ofcourse aku akan pilih baby dari penting kan diri sendiri.. act bile sebut czer jer, mase tu dalam kepala otak aku dah pk susahnya nak jage mase pantang, mcm mane nak mandi, mcm mane nk bongkok pkai socks nanti, macam2la.. aku terus tanye kawan-kawan aku yang berpengalaman czer, aku google jgk penglaman bersalin czer ni..macam-macam aku cari info psl makanan pantang la.. 

6 April 2015 aku dah kene warded, katil penuh plak haritu, smpai ke petang aku followup balik ngn hospital and ade katil ksong. 6.30 ptg mcm tu syafiq hantar masuk hospital. sehari sebelum tu MIL aku datang, alhamdulillah keisha ok duk ngn mak.. ya Allah berdebar nye hanya Allah yang tau, tapi yang buat aku sedih syafiq xboleh teman mase operation tu nanti. itu part yang paling buat aku terkilan+sedih sgt..aku nak dier tgok macam mane sakit n sshnye ak.. 

aku mintak syafiq cek turn aku czer kul bape, nurse bagitau aku orang ketiga, lebih kurang kul 10.00 pagi cmtu.. tapi pagi tu dalam kul 5 nurse cek tekanan drh, CTG.. n nurse tgok ade contraction, aku xde plak rase sakit contraction ke ape, cume aku rase xselesa jela mase baring tu. yelah perut dah besar sangat kan, nak baring pun rase sesak nk bernafas.. so nurse discuss dengan doc, doc suruh aku czer pagi tu jgk.. nurse dah siap bagi baju utk Operation. aku siap mandi solat sume trus pakai baju tu. dalam kul 6 lbh kot nurse dah siap tolak aku kt OT. sedih aku sebab sorang-sorang rase masa tu, xder sape nk bagi semangat kat aku.. lps doc briefing sume, dorang masuk ubat bius, n aku dh xrase pape dari pinggang ke bwah. adelah aku bau macm hangit2 skit, rase badan kene goyang skit, mase baby dah kuar tu rse dorang goang kuat2 skit.. n alhamdulillah rase skejap sgt operation tu..khayla pun selamat kuar ke dunia.. dengat berat 4.26 kg ;-) Alhamdulillah..syukur..semuanya selamat.. 

4 hari duk hospital, tambah lagi sehari sebab dorang nk observe aku nye jantung. tapi alhamdulillah ok.. tapi yang sedihnye khayla kene tahan nicu plak hari ke ketiga tu sebab kuning.. jumaat aku keluar, tapi khayla xboleh kuar lagi. so aku balik umah, jumpe keisha, die takut2 nk dekat ngn aku sebab dorang duk ckp aku sakit..die memang takut klu dengar orang tu sakit, memang die xnak dekat.. huh, rindu sangat ngan keisha.. smpai demam-demam anak ibu tu.. petang hospital call bagitau kuning khalya dah turun skit tapi still xboleh kuar hopital, cume khayla kene transfer ke hospital presint 8.. Ya Allah sedih, sbb aku kene handle sorang, mase ni badan-badan aku dah lenguh-lenguh smpai nak angkat tangan sendiri pun xleh.. semalaman duk hospital, khayla meragam 3x jgkla..aku menangis, nasib tgh2 malam tu ade nurse yang baik, layan n jage khayla skejap.. pagi aku mintak kuar sbb aku nk mengurut, badan aku dah sakit teramat sangat, nak jalan rse berat, nak pegang khayla yang time tu kuar 4kilo mmg aku dukung dier smpai membongkok menahan sakit.

balik umah still xdpt mengurut, makcik kasmah tu bz sngat, ptg mase melawat khayla..makcik kasmah call bgtau dah boleh mengurut. mase mlawat khayla, nurse bagitu kene tggu result darah ptg ni baru tau khayla boleh kuar or tak.. smpai ke malam aku followup dengan hospital result xkuar lagi..kul 9 lebih mcm tu, hosp call bagitau khayla dah ok..Alhamdulillah.. syafiq, mak n adik ipar aku yang g amik.. 

Alhamdulillah, bersalin kali ni memang xbuat aku fobia utk pregnnt lagi..haha..sebab memang ak xrase contraction, tau2 dah bersalin.. n alhamdulillah semua dipermudahkan..kuning khayla pun xlame mcm mase keisha dlu.. ok la nnt next week aku sambung part 2.. hehe.. :-)

*pic khayla nanti aku share kat nx entry k..gtg..bye..


Thursday, 29 May 2014

First Impression


lame sangat tak menulis..hihi.. mcm biasa bz kekononnye kan.. ;-) ok, saje-saje nak sembang kosong..sembang psl ape? hmmm, penah dengan kan "First Impression"??? exspecially mase interview, orang slalu ckp psl perkara ni.. sbb nye time interviewer xkenal kita pun, so based on "FIRST IMPRESSION" ni la salah satu faktor nye kan..

Dulu mase mule-mule aku masuk keje ngan goment, aku slalu rase takut. 1st dulu lepas SPM, jadi PT Sambilan dekat Jab. Insolvensi, ko bayangkan mude remaja lagi rase mase tu, bile masuk alam pekerjaan ni..segala perkara, tindakan akan jadi benda yang serius.. dulu aku buat psl kebangkrapan, n slalu sangat berhadapan dengan orang awam. korang pahamla kan dengan orang awam ni, name pun manusia so akan melalui macam-macam kerenah, yang ok..ok la.. yang xok,, kene hadap jugak.. mayb sbb xder experience sbb tu aku slalu rase takut...

than aku joint MOF mase lepas abis POLY, (PT Sambilan juga) mase mule-mule lapor diri pun aku dah takut. takut sebab dengar perancangan tahunan mase tu, dah gelabah gile.. smpai kan pk 2,3 kali nk terima ke x..sbb mase tu aku dpt offer jgk utk post acc assistant kt private.. tapi parents aku suruh terima goment dulu. lagipun private comp tu jauh kt tmpt aku LI dulu..

tapi bile dah lalui, makin lame makin aku boleh terima, boleh sesuaikan diri. rase takut tu dah berkurangan. plus bos aku n orang sekeliling aku sume baik2. bukan yang jenis bossy, kalau aku salah ape-ape ke dorang ajar. so pelahan-lahan aku rase aku boleh buat keje tu..cumenye aku ade rase takut skit2 lagi nak angkat fon..haha.. klaka bile ingt balik..

lepas 9 bulan aku sambilan kt MOF, Alhamdulillah aku dpt offer Tetap as  PT jgk..wlupun time tu dpt offer utk degree, aku pk trime jela keje dlu. Post utk Dip pun ssh nak dpt, apetah lagi Degree kan.. time tula aku pk mcm tu.. tapi skang rase syg plak xsambung.. nak sambung skang mmg malas dah la..

Mase mula-mule dpt keje tetap tu, ade 1 peristiwa yg mmg aku xkan lupe smpai skang. psl 1 surat jer pun..seriusly aku rase bodoh sgt. padahal bnd tu senang, bukan xnak mengaku salah aku. tapi ko baru masuk xkan nak buat cara ko kan..so ikutla arahan n kebiasaan kat sane..tapi SALAH! mmg bangang la aku rase...3 tahun 10 bulan.. aku kat sane, still bahagian yang same, unit pun yang same.. mak aku bape kali suh buat surat minta tukar, sbb kat situ xbuat kewangan, post aku kewangan. memandangkan aku bwh SPP, so terhad nak keluar ke mana-mana kementerian, so aku malas nak tukar.. xnak aku keje kt sekolah..hummm ngeri dgr experience dorang..haha, cumenye bagus keje kt sekolah ni, ko akan dapat tau banyak benda, sbb ko sorang je buat admin sume..nk masuk xam pun senang.. hehe

dulu, bos aku yang pertama ckp aku ni lembut. sbb dlu aku bnyak gak berurusan ngn orang luar..orang luar terdiri orang2 kementerian jgk, orang2 sekolah, jabatan.. so bnyak minta maklumbalas, maklumat dari luar la.. sbb kite hq kan.. so dier kate aku lembut sangat, orang xtakut.. mase mule2 keje la kan.. ntahla, jauh dari sudut hati, aku xrase aku lembut. maybe cara aku berckp fon dgn orang luar mcm lembut, hakikatnya aku bukan lembut..garang jgk kot, orang yang rapat ngan aku je kenal aku..haha.. tapi aku ssh nak marah org, YEKE?? yelah orang aku call tu sume gred 41 keatas, ko rase ptt ke aku ckp kasar2??..n lagi satu maybe sbb aku suke pendam, mls nak panjang crite or malas nk pk.. n maybe jgk aku jenis yang YES BOS.... 

sampai la masuk tahun ke 3 kt ofis tu, bos yang atas skit dier ade ckp "pnut tu dlu lembut jer, senyap jer,, skang dah bnyak ckp, erti kate lain aku brani bersuara" - bos aku kat sane pun panggil aku pnut ok..hehe.. act aku bukan suke nak berckp setiap kali, sbb sebelum ni klu ade ape2 isu pun xsmpai nak point2 orang, dulu unit aku kecik jer, semua buat keje same-same..tolong menolong, mmg best sangat time tu.. tapi aku pun xtau knp, jadi mcm tu.. n bile bos panggil sume unit aku.. ade benda-benda yang EO aku point kn kt aku, aku bersuara.. mayb cara aku bersuara tu agk tegas. mcm orang kate, dah lame pendam bile di bagi peluang utk bersuara mmg aku lepaskan.. 1 benda je, aku xsuke orang ngadu2 ni, ko xtau bnd baik tanye. jgn xtau ape2 trus nak ngadu2 kat bos.. memang pantang aku. stail aku, aku xkacau ko, so jgn kacau aku.. dari zaman sekolah aku bukan jenis yang baik2 ngan cikgu, yang ngendeng2..wlupun orang kate kadang-kadang benda tu perlu, tapi aku xsuke.. aku jadi diri aku jer.. klu kite baik dengan sape2, biar benda jadi dengan sendirinye, bukan sebab saje ngendeng2 baik..aku buat keje aku, (wlupun mayb keje aku blum ckp baik), tapi aku cube buat sehabis baik. sebab tu aku cpt down bile orang ckp mcm2 psl hasil keje ak. biase lah mule2 keje ko nk harap org tu perfect mmg x la kan.. sbb tu orang panggil process learning..
and sebab tu jugak aku ade sorang je cikgu yang betul2 baik ngan aku mase form 1, alam bekerja ni aku ade sorang je bos yang betul2 baik ngan aku..

dan tahun kedua, ketiga kat situ aku rase sronok bekerja, 1 sbb member2 cawangan aku banyak bantu. wlupun tu bukan tugas unit dorang, dorang tolong bile nampak aku kelam kabut. n yes benda tu aku blajar dr unit aku dulu, sbbkan mase tu kitorang ni xramai 1 cawangan. officemate aku dlu tau aku buat keje mcm mane (bukanla aku nk ckp keje aku bagus) tp adela peningkatan dari mase mule-mule aku masuk keje kan. n tahun kedua aku dapat sorang bos india, (bos pertama aku pun india), seriusly sampai skang dier la jadi idola aku. wlupun mule-mule dulu mcm2 crite yang aku dengar psl dier. tapi aku yang keje bawah dier, so aku lebih kenal dier. n sebab dier jugak menjadi kan diri aku seorang yang positif mcm skang. n 1 benda lagi yang aku sangat-sangat hargai sepanjang 3 tahun 10 bulan aku berkhidmat kt sane, dier la bos pertama yang sangat menghargai tugas aku, yang nampak hasil tugas aku mcm mne, yang mengajar aku utk sentiasa nak buat yang terbaik utk setiap tugas yang dier bagi..  serius aku xkan lupe dier.. bukan je dier baik, dier sangat2 positif, kalau dier kene marah, kene hentam ngan orang atasan, dier xpenah lepaskan kt aku. dier akan panggil n bincang same-same ape yang perlu diperbaiki, dier akan beri peluang utk PT bagi pendapat, n paling penting die xbossy, dier xbezakan gred2 jawatan. dier buat keje same-same as 1 pasukan. bukan aku nak bodek dier kt sini, tapi tula dier mmg baik..

Tahun 2013, Alhamdulillah ader rezeki aku lagi, rezeki anak, rezeki family..aku naik lagi 1 tangga..Syukur..  walupun rase berat hati nak tinggalkan ofis lame, BOS lame, (kebetulan bos aku pun dpt tukar ke bahagian lain), sofar keje skang xder rase terbeban sangat nk compare dgn jawatan ni kat ofis lame dlu. aku rase klu aku stay kt ofis lame dlu utk jawatan ni, lagi berat dr keje skang..hehe.. so aku patut bersyukur.

kadang-kadang orang xboleh trime reason kite ni baru, so kite xbrape tahu.. sbb kite kene blajar, kene ade inisiatif sndiri utk belajar.. so aku masih belajar, belajar untuk galas tugas n tanggungjawab skang. so aku rase unfair utk mase beberapa bulan ni utk compare kan keje aku. wlupun orang still ckp jawatan aku yang lame.. hehe, xpe aku xkisah. oleh sbb experience dlm goment ni dah ade, so aku xcepat melatah.. sbb tu bile2 mase aku rase down, cepat2 aku ingat ex bos aku, than automatic cepat2 aku akan amik yang positif.. n aku xtekejut pun bile bos aku ckp aku lembut sgt.. aku amik as a positif.. 1 benda yang aku suke kat unit aku skang, kat sni sume gred rapat, boleh sembang2, boleh minum makan same2. xdela ko dengar 41 xleh sembang gelak2 ngn PT tau..hehe..dalam proses belajar ni akan ade perkara-perkara yang kite xsuke, contohnye kene mrh ke, kene tegur ker, tapi pada aku benda-benda tula yang akan buat kite jd lebih baik mase akan datang. contohnye kt ofis lame dulu, bukan ko terus pandai buat keje, ade macam-maca proses yang aku lalui sampai la rase kite dah expert buat sesuatu tugas tu. walau baik buruk ape yang terjadi dan bakal terjadi aku cube buat yang sehabis baik.. moga-moga Allah permudahkan jalan utk aku.. AMIN

;-)

Friday, 4 April 2014

Down...Down..Down..

Assalamualaikum..and morning everyone... salam Jumaat..

pagi-pagi jumaat ni buat aku nak marah, baru nak rase tenang kan.. seriusly la aku down gile ni.. BOSANNNNNN...... 
seriusly the environment was different, the people (xsemua la), the MANAGEMENT also Different! walaupun kat sane aku hangin jugak ngan ATAS2san.. ATAS2an ye, bukan atasan..coz atasan aku ok je ngn aku.. tapi aku hilang stress sebab partner aku semua ok.. so aku xamik pusing sangat.. even atasan aku pun TERSANGATLA positif ... die la IDOL aku dalam bekerja ni.. SERIUS weh... She was the Great Person!! 

ok, xder benda nak tulis sebenarnye..nga tahan sabar je ni.. kang kalau xtahan, takut ade perkataan yang xsedap didengar yang terkeluar... sabar PNUT... SABAR.........

till meet again.. Daa..



(sekadar gambar hiasan)