Sunday, 29 November 2009

Wedding Sis As-jhR

em, aku lupe nak cite ritu aku g johor, classmate aku kawin, kak as name dier. tua setahun dr aku..aku boleh plak lupe bwk camera, so xleh la nak upload pic kat sini. cntik gile kak as selepas di makeup, cm xsangke da kawin da sorang lagi mmber aku..huhuhu..tapi agak panas la situation di sana, em mls la aku nak cite kat sini. rase buang mase j..just aku nak ckp la, rase menyesal tlg mmber aku yang xkenang budi ni dulu mase ssh ke senang ke klu aku tau cmni la sikap mmber aku yang sorang ni...xgi sane pun xpe kot, tp aku g sbb kak as yg ajak aku. so aku pegi sbb d kelapangan waktu kan..pd mmber aku sorang ni (xngaku mmber dala, dier yg buang aku kan, sbb jantan!!sgt stupid) lantak la pe nak jadi kat ko, aku mmg xhingin nak amik tau, aku xterhegeh nak jd kawn ko, pape pun jd kat ko pasni skit pun aku xnak amik tau. aku da d life aku skang, sekurang2 nya stabil skit dr ko n jantan tu (bukan nak blagak la kan)....hurmmmm..... rase sgt buang mase jd kwn ko...whteverpun jadikan sume ni pengajaran utk mase hadapan..hhuhu...



Friday, 27 November 2009

....sepanjang minggu di ofis....

em minggu ni aku d ofis hanya melepak..still xder tempat g. so lepak jela sambil berborak2..huhuhu..sumtimes bosan, sumtimes cam best..hahaha..maybe next week dpt tempat, takut gak aku pk kan tempat ni..miintak2 la sume nye ok nnti...huhuhu...nsb bek rini cuti, klu x aku pening gak pk nak lepak mane time lunch yang lame tu..huhuhu...

rini raye aidiladha, so dikesempatan ni aku nak ucap slamat hari raya aidiladha....best lagi klu dpt balik kg..huhuhu...

(act aku rndu kat mof)..hurmmm ;-(


> 2nd day <

em rini 20nov, aku kene lapor diri kat BPSM, kitorang lepak kat bilik meeting aras 5, skit nye lame menunggu, da la rini lunch lame, nak balik umah xder transport plak..mse kat bpsm tu d 13orang pt(kew)...lunch tu still xdpt lagi surat penempatan...pastu g mkn kat alamanda ngan dak2 ni sume...lepak mc'd..n pastu naik balik kat ars 5 tu blk, dlm 3.30pm baru dpt penempatan, aku dpt kat "bahagian kewangan, aras 6" (penuh alamat tu aku bagi,huhu) g lapor diri, msg2 wat muke blur sbb kitorang lapor diri petang, n lepak la kat sofa tu, sementara tggu SUB bis meeting, sbb dier nak jumpe kitorang. dlm kul 5 tu jumpe SUB, dier ok la. mudah senyum..pastu BLIK.....

to be continue....



Hari LaPor Diri

em lame aku xberbloging ni..huhuh..rini baru d mase nak coret2 kat sini. almaklumla aku xder tempat lagi kat ofis tu, so pc pun xder. nak online kat umah cam mls da. banyak bende aku nk tulis ni...ok, aku mulekan ngan lapor diri ritu..

pagi dlm kul 7.50 aiku smpai kat auditorium kat parcel E, dftar name n masuk dewan. dm kul 9 start da segala taklimat smpai la kul 5. cam bosan skitla, da la kepala aku ni wat hal plak kan, pening nape ntah..aku ingat kan skit j orang yang dtg lapor diri, tp sit nye rmai. dlm 680+ org nye. yg aku tau dr kl, melaka b pahang.. aku cam xsbr nak balik j, paling mls betul aku nak dengar2 taklimt ni...

so esoknye 20nov, aku kene lapor diri sekali lagi kat bahagian pengurusan sumber manusia kat kpm pj ni jugak..selagi aku xdpt penempatan mmg xsenang duduk laa aku ni...

to be continue....







Tuesday, 17 November 2009

> MY LAST DAY <

today is my last day at MOF, em agak sedih la nak tgglkan, wlupun rase lame xlame tapi dekat 9 bulan la aku keje kat sini..em esok aku cuti, n kamis lapor diri. mule kehidupan yang baru..hopefully aku dapat penempatan yang dekat2 n really hope dpt kat pj ni je..aduh rase nerves pun d ni..em boleh ke aku wat kje tu, mcm2 aku pk..hope everything will b fine...

n skang ni aku nga melepak di tempat, nothing to do..rini d hari ingriti n invasi. ict kot kat ofis aku ni. aku pun xbrape sure tjuk dier. so d perasmian, ceramah, n pameran, n also d pemeriksaan kesihatan. em sgt memernjatkan jugak la keputusnnya, n plg tekejut teknn drh aku agak tggi la..hurmm...

em skang ni mcm da jarang jog, skang kan musim hujan, so nak jog hari2 xleh da. tggu wekend j g gim. em aku cam xpercaya sebenarnye hr ni last day aku, arghhhh...sob..sob..agak sedih ;-( rase esok aku masih d lagi, keje kat sni ok, cume xtetap la kan, tu yg xbrape best. ape pun aku percaya, insyaAllah aku leh bwk diri kat sane..doakan aku...amin.. ;-)



Monday, 16 November 2009

Monday ;->

em rase cam kejap j mase berlalu kan..tggl lagi sebulan j nak masuk 2010..huhu, n umo pun kian meningkat..arggghhhh tdk!!! terasa nak tua plak aku...

em weekend ritu g lepak umah kina tgok baby dier, nak bwk camera tp batery plak low..hurmmm..sedih xdpt pegang baby, sbb aku xbrape sihat. kang berjangkit plak ngan baby tu....huhu...so xleh la aku nak letk pic baby kat sini...

esok aku lastday kat mof, agak sedih la..rse kejap j aku kat sini, tapi kire2 pun da 9 bulan gak la aku kat sini...happy je keje kat sni, xbanyak tekanan sgt..keje baru nnti xtau la..hopefully everything will b ok..


Friday, 13 November 2009

haPPPyyyy ;-)

heheh tgok title ats tu korang tau da kan aku happy..pagi tadi punyela bad mood kan, petang ni aku rase cam happy sgt...em balik lunch tadi kat umah, aku dpt surat dr SPP, dier  suh lapopr diri kamis depan (19nov),, em mcm cepat sgt la plak. ritu mak aku tanye mmber dier kate lapor diri bulan 12. em so ari kamis ni aku kene lapor diri kat MOE, n 1 hari tu d taklimat pasl penempatan, n maybe pastu dpt penempatan skali. mintak2 la aku dpt dekat2 j..huhuhu...

em xsbr nak balik...ahad nak g jumpe kina  n baby sarah..smalam jumpe baby danish, lupe nak amik gambar baby. huhuh..rase best j da d baby ek...huhuhu...

k la gtg, nothing to story da..huhu... ;-)



> hearty <

em rini aku xtau nape mood aku hilang+rase xsedap hati,, aku cam rase badan aku j kat ofis, tapi hati n pikiran aku kat  umah kot. da la bosan ni, xtau nak watpe. jap g kat ofis aku d bacaan yasin, n jamuan perpisahan. hurmmm....rase nak balik j. aku xtau ape2 pun, tanye PA sub, dier pun xtau ape2. nak bla, xtau nak lepak mane. nsb bek rini lunch lame. so boleh aku balik umah. cam rase nak balik kulim la, tenang skit pikiran aku ni. bgchik balik rini dr sabah, n esok dorang balik kulim da. em ape aku nak wat ni ek...hurmmmm...cepatla mase berjalan, aku nak balik j ni rase... ;-(





Wednesday, 11 November 2009

> alhamdulillah again - 2nd gd news <

em, mmg bertambah2 rezki aku bulan ni..hehehe..(ish xptut aku menghangin kan diri smalam..hurmmm,xpla bende da lepas kn)...so aku nak la share kegembiraan aku dgn sume..heheh..kan bulan 7 ritu aku dpt offer smbung degree kat ukm, tapi aku terpakse tolak coz d beberapa sbb. n aku agak sedih la kan terpakse tolak, tp aku percaya maybe d rezki lain. n alhamdulillah rezki aku, aku dpt keje tetap. n skang ni aku br dpt tau, aku dpt offer sambung degree wat pjj kat uitm (tp cos finance la, account xder untk pjj), xpla ok jugak la. nak tggu pjj ukm lmbat g, bulan 5 tahun depan utk cos akaun. sbb intake pjj account ukm setahun sekali. aku xtau nape aku nak sgt masuk ukm. tapi xpla, xmau ingat da. bende da lepas. skang aku perlu fokus kedepan. tp yang agak merunsngkan aku skang ni, nak kene pkai duit banyak..hurmmm...surat penempatan pun xdpt g, so aku xtau mane aku ditempatkan untuk keje ni. dpt yang mane arah kang, poning pale den.

mggu lepas kot, surat jwpn terima upm smpai kat umh (aku apply pjj upm gak, tapi busnes la, lari jauh plak cos), pastu ayah aku tanye aku apply mane, aku just ckp aku apply uitm, mak aku ckp la jauh tu, n ayah aku ckp "xpe angah, jauh pun. papa anta angah setiap kali d class, papa xkisah jauh mane pun nak anta asl anak papa nak g study" huhuh..terharu aku dengar, maybe ayah aku cam rase kot sbb aku xsambung ukm ritu.whtever pun, aku sgt bersyukur. alhamdulillah..thanks God... ;-)






akhirnya....



em gd morning....haaa tgok entry aku kat ats tu, setelah bsing2 smalam, kecoh2 smalam, smpai aku rase mcm d gunung berapi nak meletup pn d..mcm2 ragam orang ni kan, baik diluar, tapi di dalam hampeh...bermuke2 dan mcm2 la lgi..akhirnya ptg smalam dak2 ni msg aku, kate gj da msuk..tu la dier, bile da bising2 baru ko nak setle gj tu kan. kan senang ko wat cept2, nak lengah2 watpe..klu x xder la bsing2 mcm ni, just imagine la klu diorang kat tempat aku ni, so wat keje tu pk kan orang same la ye..huhuhu... so arini dengan mood yang baik, xnak la aku maki2 kan..cukup2 la smalam hangin aku yang teramat sgt...hahahahha....


 

Tuesday, 10 November 2009

> hangin aku ni!!! <

em aku mmg hangin betul la ngan ***. name j kementerian yang banyak duit la bile orang dengar la kan. tp hampeh..aku xtau la ape mslh nye kan, korang bayangkan gj aku xmasuk2 lg. padahal aku da submit isnin ritu. n paling aku bertambah hangin tu, bhgian fc leh dpt ari rabu, library n ape tah leh dpt ari jumaat. asl yang kitorang nye dr arini xdpt2 lg! mentang2 la kitorang ni sambilan, so suke2 hati ko nak wat endah2 xendah kan. wlu smbilan pun tapi keje same j ngan org ttp, same j wat keje, beza banyak kje ngan xbanyak j. mmg aku nak hangin tahap gile, aku nak mkn pun xder duit ni, xke aku hangin tahap gaban mcm ni..korang leh imagine x hangin aku ni!!!!.... smalam aku tpon kate maybe pegwai yang sah tu xder la, ape la.asl nak kene seminggu ke tggu pegawai nak sahkan. bile d yg len tpon kate system down la. ape mslh nya aku pun xtau...diorang ingat kitorang keje smbilan ni pkai daun ke beli ape2..ktorang pun same j ngan ttp, pkai duit nak beli ape2, nak bayar ape2. xpk langsung!!! ....aku xpenah la hangin tahap ni kan!!! sp xhangin kan, klu korang jd aku pun mau korang xhangin. xprofesional betul wat keje!! pk skit la orang lain, jgn nak pk kepentingan sendiri. pgi ni d mmber aku g fc, n korang tau dengan muke xbersalah dorang leh wat muke, n cmpak2 kertas (voucher gj). diorang ingat kite suke2 nak hangin ke xtentu psl!!! nsb baik aku nak bla da ni..xpe2..aku sbar ni!!!! klu mcm ni la layanan dorang n cara dorang bekerja mmg xmaju la..nak hired org, tapi mcm ni!!!! konn ok la org kate keje gmnt even sambilan pun...hurmmm... ;-(




Monday, 9 November 2009

alhamdulillah

salam, hallo..gd morning... huhuhu ingt x gd news yang aku ckp nak bgtau 9 nov tu??? hehehe..sebenarnye, aku da dpt keje tetap, keje gomen. aku saje nak tggu hr ni coz rini result dier kuar, aku da tau awl sbb mak aku dulu keje kat kementerian tu, so mak aku tanye la mmber dier yang uruskan psl pengambilan tu. alhamdulillah, syukur..skang ni ngan tggu surat j untu tau penempatan aku keje nnti. tapi kwn mak aku ckp penempatan aku nnti kat skolah belah kl, hurmm aku da la mls nak duk kl tu. serabut pale otk aku ni.."ish ko ni pnut, bersykur jela" huhuh...alhamdulillah.. ;-)





Friday, 6 November 2009

* raiNing *

arini aku masuk ofis nak dekat kul 10.huhu..hujan arini, (sdh aku), smpai2 je trase lapa sgt2, tapi mls plak nak g mkn. nsb bek rini ari jumaat, lunch awl j. kul 12 aku cabut da g psr beli nasi ayam, n pastu balik umh ngan mak aku. betapa nikmat nye aku dpt menikmati nasi ayam tu, huhhu..kenyang aku. mintak2 la ptg ni xujan, klu x kene la aku tggu ujan brenti.hurmmm...em nga bosan skang ni, xtau nak watpe...argggghhhhh tekann aku ni..teknn la, gj lmbat sgt!!!! mase rye dulu boleh j cpt!!! sengal! br ingat mggu ni nak hang out ngan fmly aku, coz mggu lepas xjd kuar sbb aku xgj lg.hurmmm..d jugak kene maki ngan aku jap g ni...hurmmm

sgt bosan la xtau nak watpe ni..hurmmm...aduh sgt sengal aku rase ni ;-( !!!!!





Wednesday, 4 November 2009

> bEngaNg <

em, aku cam bengang betul ngan sorang mamat ni, aku xtau pe mslh dier kan.. asl lalu tempat aku j senyum2, senyum klu manis xpe gak. ni senyum memerli ni wat aku panas j. yang mslh nye asl dier lalu aku mmg xder keje, so aku budget mayb dier cam perli aku yang tiap kali dier lalu, aku nga tgok pc j kan. yang aku panas tu time aku nga d keje xnak plak ko lalu kan..ko ingat aku duk saje j ke..ni kang d jugak kene mkn kasut aku kang..hurmmm...hangin ni...em nak pulak aku belakon konon2 d keje kan, xkuase aku ha...hurmmm...

aku nak p jog ni, tapi nak ujan plak. kt luar da gelap da. tula smalam skit nye cerah ko xnak jog, kemalasan sudah melanda..(ish2 xleh jdik ni, c'mon pnut!!!, dont gve up!!!)..huhuu..sekian shj cerita aku untk hari ni..mnggu mase untuk balik ni.. ;-)


inFo 4 toDay

kul 9.30 tadi d ceramah kat dewan blok tengah, em tau2 j kan aku ni dlm proses diet (huhuhu..kununnye ;p), cramah dier psl "pemakanan sihat sempurna" so mmg banyak gile info yang aku dpt, selama ni main mkn j pe d depan mate kan, xtau pun brape kalori dier ke, kebaikn n keburukan dier ke, yang penting kenyang..hahahah...itu aku la, tapi skang aku da tau la skit2 info..yang paling aku nak korang tau, susu pekat manis tu diperbuat dr minyak, so korang imagine la kan korang nga mkn minyak. so mulai skang minum jela teh O ke, milo O ke..xpun mintak yang kurang manis.huhuh..nak minum gak boleh j, tapi kene cntrol la. n lagi satu ikan yang bersaiz kecil klu digoreng bersamaan dgn 3 sudu minyak yang masuk dlm bdn korang. sbb tu la lebih baik stim ke, msk sup ke. n lagi 1 info yang aku dpt, klu jenis mkn mcm aku ni, suke mkn kuah smpai banjir nasi tu kan, better mulai skang control la, coz klu mkn kuah kari ke, lemak ke kan da banyak gile kalori+lemak tu, sbb dier gune santan. n pasni klu mkn roti canai ke mintak kuah darl la sbb xder santan. n mkn tu kene tratur, xpayah la korang nak skip lunch or dinner just bcoz nak diet, coz dier akan effect la(aku lupe la effect ape, tp berkaitan ngan insulin mcm tu la).n paling sume orang tau kene perbanyakkan minum air la kan, bagus untuk meneutral kan bdn, n syur+buah2han. mcm aku xsuke mkn sayur, nak wat cmne?huhu, kene mkn buah banyak la kot. n minumla susu, bgus, banyak khasiat dier. n lg 1 oat pun sgt bagus utk bfst, sbb dier serap kalori.tapi klu jage mkn xbersenam xleh gak kan. so amalkan jog 3x seminggu (20-30min).sukan lain pun leh jugak, tapi aku xtake note pun td bpe mase yang diperuntukkan. sbb aku fokus kat jog j.hehe, xsemestinye jog je, berjalan laju pun da kire senaman..n FIY setiap manusia mmpunyai sel kanser, so depends pd tuan nye badan jage bdn msg2, coz salah cara pemakanan sel tu akan hidup. so same2 la kite jaga badan kite. moge sume orang sihat sempurna,amin.. insyaAllah..



Monday, 2 November 2009

putRi SaRah huMyra

em tdi aku ym ngan kina, bff aku. ingat x entry yang aku cite dulu tu, dier kan baru dpt baby jumaat ritu. so aku xberkesempatan lagi nk g tgok kina, nx week br g insyaAllah ngan epah. so aku dpt la tgok pic baby sarah. sangat comey..tapi aku xdpt pastikan lagi dier ikut muke sp.em nntila kene g tgok depan2..huhu..xsbr nak jumpe mereka..rase cam cepat sgt mase berlalu, rase mcm br smalam kitorang huhahuha....btw smoge mereka bahagia..


kecik nye baby (baby mmg la kecik,,aduh)




so 'comey'..geram aku tgok baby... mate dier xmcm kina rasenye..ikut muke daddy dier ni kot..slalu kan orang kate gurl ikut daddy, anak laki ikut mummy nye..

ish xsabar nye nak d baby..huhuhu..geram aku tgok baby ni..hehe :p (blh gitu ;D)

p/s:jgn marah eh na aku amik pic sarah dr blog tu..huhuhu




> hari yang penat <

happy monday..huhuhu..em tgok title ats tu menandakan aku mmg sgt penat hari sabtu yang lalu. aku kan dlm proses nak diet kunun nye, so ptg ahad tu aku p jog ngan afan, kakak aku xnak g. so dier just antar kitorang n pastu g alamanda sbb dier nak collect tiket wayang, kul 7 aku stop jog coz mgrib kan masuk awl j. aku ni mmg la sgt bencinta menunggu..so nak dijadikan cite, aku pun ckp ngan afan jom jalan2 ke bawah, trun bukit tu la. kot2 la jumpe along tgh2 jalan ke. pastu jalan punye jalan xjumpe gak. aku ni klu da tekad xnak aku patah2 balik, so aku teruskan gak perjalanan. afan da wat muke terkejut aku ajak dier jalan kaki balik umah. so korang bayangkan la brape jauh aku berjalankan, pada yang duk putrajaya ni or slalu dtg sini, korang cube la bayang kan jap, aku berjalan dari taman perdana kot name dier (ala kat bulatan presint 1 tu), smpai la umah aku kat presint 9.huhuhu...agak jauhla, tapi cam rase da lame xjalan kaki ni. dulu mase form 3, tution kat jpm slalu la balik jalan kaki sbb kene tggl bas.(yela tution bis kul 10pm, bas kul 10 lebih da gerak,nak xnak jalan kaki la jwbnye, tapi bile ingat best gak)heheheh ;p

ari ahad ptg aku xg jog, coz teman parents aku g umah adik aku kat bt muda. lagipun ptg tu ujan,nak jog pun xleh gak. so nak jadi cite yang ke2, sampai sane lif rosak eh, lif skit nye banyk (3, banyak la tu kan), tapi rosak sume nye. bayangkan untuk ke2x, aku nek tangga smpai tgkat 17. tgkat plg akhir skali. aduh...sian kat mak aku..huhuhu...mmg cepat kurus aku klu cmni slalu. skt dowh kaki aku.hurmmm... ish aku ni kdg2 sakit hati betul ngan pangai manusia ni, tempat adik aku tu (ppr bt muda) baru lagi siap, means br lagi orang pindah. tapi rupenye mcm da betahun duk situ..penat orang sediakan umah yang lebih selesa n besih, tapi pangai manusia ni jugak la xreti nak hargai. bile lif rosak ke, kotor ke, yang tau nak sumpah seranah, tapi penah pk x yang anak2 kite yang wat semua tu. aku tau la kan coz dulu mase aku praktikal aku duk sentul, umah tu mmg sgt buruk..xpla kan da lame, tapi psl kebersihan ni jage la jugak. hurmm..letih aku nak ckp, nsb bek aku ni bukan menteri. klu x xpayah wat umah kat dorang2 ni pun xpe, xreti nak hargai pun. smalam jugak mase nak balik tu nsb bek lif tu da elok, d sorang tecnision ni baru lps elokkan. aku dengar dier borak ngan ayah aku, dier duk merugut psl lif ni, kerap sgt rosaknye. dier kate pemasangan lif ni same mcm pasang kat kondo, tapi kat kondo boleh tahan, xder rosak pun. so korang sendiri leh wat kesimpulannya la kan..hurmmm...