Wednesday, 2 November 2011

WeKenD Activity

morning.... em serius mls gile nak mencoret2 kat sni, padahal hari2 je bukk blog..huhuh, aku kan silent reader, so aku lebih suke bace blog yg diupdate..sbb ak tau xder sp nak bace blog ak (waaaa, ayt sdh ;-( ) xkisahla, hahaha... em nk crite psl wekend ritu, 

Sabtu - 1st time ak g massage..huhu, saje2 menggedik, teringin kan.. so aku beli voucher tu kat milkdeal, buat kat dutamas..aku pun xfamiliar tmpat tu, tp Alhamdulillah dengan bantuan gps, kami smpai gak..dlm kul 1.45 appoinmnt, so smpai tu mkn dlu..lapa kotttt... dlm kul 4 kot abs, emmm sofar ak rse biase jer, xder best sgt..n xbrape puas hati pun..biase2 jer... lg suke time wat facial kt kajang ritu, dier massage best jgk.. tp dpt voucher rm50..nga pk2 nak wat traditional massage plak..rugi klu xgune kan..huhuh..than terus balk umah..rini knduri umah anep, nk g tp xder geng plak..esk plak umah ayun...

ahad -  ingat rini nk g knduri umah ayun, tp mlm td mkcik tu lmbat plak rply..trus mood ak hilang nk g..bgtau b xjd, terus laju j ckp nk g melaka, jmpe mmber kg dier..dorg d cubprix... pg tu gerak dlm kul 9, b4 tu ak kne ceramah skit..ouuchhh sgt menyayat hati, xperlu crite benda2 sdh ni..hurmm..2nd time ak g tmpt mcm tu, bapak panas kot.. hurmm, nsb bek dier wat dekat stadium, so sbelah tu d pusat akuatik, ak lepak situ sendirian berhad... best plak hujan lebat gile,sjukk rse huhu... feling aku tgok org swimming..lg best.. tbe2 rse nk join skali.. kan best klu umah ak d swimming pool, mmg slalu la ak swimming...huhuh... lupe nk gtau kitorang smpai mlk tu dlm kul 11 lebih... and kul 3.40 mcm tu ak tgok sha baru online..aku terus chat dier, lupe plak ak nak msg dier gtau aku kat mlk, plus ak xder no dier..boleh??? than dier terus dtg sni, ak lepak minum jap ngan dier, serius wehhh lame gile xjmpe dier..last jumpe mse ak sem 2 kat KYM tu..agak berisi skit dier, tp muke still xberubah..klu x ak ngan die same2 dpt poly ritu, tp dier xnak g..frust gak aku g sorang2 jer..12nov ni dier kawin, so aku dtg mlk lg la, insyaAllah... dlm kul 8 smpai umah, serius penat ok...rse belengas gile bdn ak..terus g mndi n siap sedia utk tdo..bangun ari isnin tu, ngantuk gileeeee....mcm mls plak nk g ofis, tp xleh sbb syggg cuti..heheh ;p





Tuesday, 1 November 2011

Enam asas rumah tangga bahagia - Ustazah Siti Nor Bahya

Asas 1

Menurut Siti Nor Bahyah, setiap pasangan yang berkahwin harus menetapkan matlamat mereka iaitu kebahagiaan di dunia dan akhirat. Hanya iman dan takwa boleh membawa pasangan ke syurga untuk mendapatkan kebahagiaan yang abadi. Uji diri adakah kita telah menjalani tanggung jawab sebagai Muslim. Keluar rumah menuju ke pejabat apakah niatnya?

Bagi isteri, jangan salah guna keizinan bekerja yang suami telah beri. Elakkan makan berdua dengan lelaki bukan muhrim begitu juga dengan lelaki. Masing-masing perlu perkukuh iman dan kepercayaan yang telah diberikan, barulah rumah tangga ada asasnya.

Menurutnya, tip dari nabi SAW untuk menjaga kesetiaan ialah jangan sesekali suami atau isteri mendengar rintihan dari rakan yang berlainan jantina dari mereka.

"Ujian datang dalam bentuk kesenangan dan juga kesusahan, jadi kalau iman kita lemah kita pasti akan kalah, untuk menguatkan iman di pejabat, pastikan kita berjemaah di surau pejabat dan isi masa dengan membaca al-Quran," tambah Wan Akashah pula.

Asas 2

Perlu ada kasih sayang, cinta dan rindu.

"Sedihnya dua elemen ini sering berlaku pada zaman bercinta sahaja. Nabi SAW berpesan, kalau kita sayangkan seseorang mesti ditunjukkan dengan kata-kata dan perbuatan. Jadi jika ada suami yang mengatakan 'abang sayang, cuma tak tunjuk saja' maka itu tidak patut, kerana nabi ajar suruh tunjuk," tambah Siti Nor Bahyah pula.

Sebagai ibu, haruslah memanggil anak dengan penuh kasih sayang dan panggilan yang baik-baik kerana setiap patah perkataan yang keluar dari mulut ibu adalah doa.

"Nabi sendiri pun menunjukkan kasih sayangnya dengan berbaring di atas paha Saidatina Khadijah, jadi mengapa perlu suami sekarang tidak mengikuti perlakuan Rasulullah kalau itu yang menggembirakan hati isteri," ujar Siti Nor Bahyah.

Asas 3

Contohi akhlak Nabi Muhammad SAW, jagalah adab suami isteri serta tingkah laku masing-masing. Setiap dari anggota yang Allah kurniakan seperti mata, mulut dan hidung semuanya perlu dijaga.

Kata Wan Akashah, isteri mesti memastikan suami makan dari masakannya supaya berkat.

"Sebab itu ustaz sendiri pun makan masakan yang ibu dan isteri masak. Dari situ makanan yang dimakan itu diyakini kebersihannya, apa yang dimakan menjadi darah daging untuk membentuk insan yang berakhlak mulia," jelasnya.

Asas 4

Tegas Siti Nor Bahyah, amanah dan tanggung jawab perlu dipikul sehabis baik oleh setiap pasangan. Dalam keadaan ekonomi sekarang, ramai pasangan yang secara tidak sengaja mengabaikan masa bersama pasangan atau anak-anak.

"Anak adalah amanah, sebaiknya kita menjaga anak kita sendiri dan tidak perlu menyerahkan tugas tersebut kepada pembantu rumah atau hantar ke pusat jagaan. Kalau pakai pembantu janganlah pula kita membiarkan pembantu mengambil peranan kita sebagai isteri," tambahnya.

Asas 5

Setiap suami atau isteri mesti pastikan rezeki yang mereka perolehi adalah halal dan diberkati.

"Biar sedikit tapi mencukupi. Keberkatan itu amat penting. Apabila kita bersembahyang kita pasti akan mendapat ketenangannya. Begitu juga dengan kewajipan berzakat yang apabila kita tunaikan pasti kita akan tenang kerana mengikut suruhan Allah," ujar Siti Nor Bahyah.

Asas 6

Pesanan yang paling penting ialah berbuat baiklah kepada ibu dan bapa. "Apabila kita sebagai anak berbuat baik kepada ibu bapa kita, Insya-Allah anak-anak kita akan baik kepada kita dan rumah tangga kita pasti bahagia," ujarnya.

- UTUSAN 


Monday, 24 October 2011

Puteri Sarah Hana

Morning... cmne wekend korang ritu? huhu..ak sgt bz (cehhh mcm retiss plak ko ;p) ok, 

crite ak hari sabtu, 

pagi aku g umah busu kat kota kemuning, dier wat knduri nak g haji hujg bulan ni.. pastu g alamanda jap, singgah beli hadiah utk baby kina. pastu terus g umah izni kat ampang, amik barang dier beli kat jakarta...ok, ak mmg suke brg yang dier beli tu... cantik..cantik..cantik... hehe... then terus ke umah kina, tgok 2nd baby dier, geram ok, asal ak amik gmbar jer, tau nak senyummm...huisshhh kecik2 da tau senyum, mau besar kang bergaya habis...hahaha...tp xsyok, dier asyik tdoo jer.. geram gak tgok ank dier yg 1st, puteri sarah humaira...comeyyy gile, n sgt bijak... huhuh... xsnap gmbar sarah, active kulu kilir.... lame rse xjumpe kina, last jumpe mse tdo umah dier ngn epah ritu..huhu... happy tgok bile mmber da beranak pinak ni.. ;D dlm kul 6 ak gerak g jalan tar, cari kain satin utk kain lace yg izni beli tu... ok, ak sgt menyesal; eh beli, semeter rm48, murah pun dier bg 45..aku bukan reti nak beli2 kain ni, kain satin pun aku xtau..hahahah... bile ak cite kat mama, mama kte membzr ok...kain tu lg mahal dr lace yg aku beli tu...hurmmm, ak da mcm xder mood da...hangin 1 badan, balik umah trus tdooo! xder mood... ;-(



ari ahad :

tghr tu g knduri kawin kwn b kat PJ, ktorang g lmbat skit, dlm kul 3 bru smpai, pastu operasi tggu menunggu adala dlm 3 lebih...tp ok jgk sbb time2 tu xramai orang, so boleh la sembang2 jumpe pengantin... g awal2 pun pengantin sbuk bergambar  ye dok..huhu... da khemah tu nak bukk bru reti nak gerak kan, huhuh...dlm kul 4 lbh kitorang gerak, terus balik...





Friday, 21 October 2011

SuPriSe (",)

Morning... em tibe2 plak entry tu kan,huhu.. act smalam d 1benda yg buat aku sgt2 suprise..tp apepn aku bersyukur sgt, rse cam sgt suprise plus nerves plus tkt, n plg penting ak rse bersyukur sgt, cam rse beban tu gugur dlm kepala n bahu ni..rse ak xsilap, Alhamdulillah, Terima kasih ya Allah...

n smalam ak d tgok 1 kdai online ni, cantik+comey.. act ak slh sorang yg sgt suke suprise (cehhh mcm nk promote plak kan ;p) sbb ak rse sgt terharu klu d suprise2 ni..sbb ak mmg sgt hargai pmberian org. pecaya atau pun x, ak still smpan smpai skang segala surat bagai, kad2 n bday presnt sume, wlupun sekeping ketas kecik, bile kdg2 aku bosan, aku bace n tgok balik, rse sgt rindu zaman dolu2..huhu.. tp ritu memandangkan nak pindah brg2, ak tepaksa buang 1 kotak yg penuh ngan kad+surat2..rse syg jgk, tp xpla tu semua surat2+kad2 zaman sekolah rendah... yg sek menengah nye aku still smpan g..poyo x? hahahah

 flower+choclate+qute bear ;-)

em berbalik kpd suprise td, ak tringin sebenarnye nak poyo2 dpt bunge, wlupun bunge bukan leh mkn ke, simpan ke kan, tp klu keringkan, leh la smpan lame skit... ntah, pd aku cam sweet jer.. maybe xsume pendapat cm aku, maybe d anggap cm jiwang karat..xkisah la, yg penting ak rse tu slh 1 cara nak buat pasangan kite rse dihargai kan, n buat relationship tu lg bermkne n sweet ;-) .. papepn xterletak pd barang or bunge tu semata2, lebih kpd keikhlasan kite nak wat suprise tu...n smalam ak d tgok 1 kedai flower online..cantik n banyak choice..bukan semata2 bunga jer, d choclate, buah2an, cake..mcm2 la... harga pun boleh tahanla, tp xkisah pun, yg penting ak rse cam benda tu suprise..lame da cm terpk, sbb xtau nak b eli presnt ape..ssh kan nak beli prsnt utk laki ni, klu permpuan ape2 leh beli jer... 

mmg klaka klu bg lelaki bunge, tp xder la bunga semata2 jer, banyak choice, tinggal nak pilih jer...so ader choclate n bear.. pd yg rse suke benda2 sweet mcm ni, rse xpelik pn bg laki bunga+choclate+qute bear... mmber ofis pn kate ok jer... xpelik pun kan..sweet what.. hahaha... ;p




Wednesday, 19 October 2011

............................




miSs the oLd HiM

sitting across the table
patiently listening to
what you are saying
i couldn’t help remembering

i couldn’t help remembering
what i had said before
about what you are saying
about your “worries”

i find it hard to believe
we have walked down this road
many a times before
but we still end up here again

don’t go changing, to try and please me
don’t go trying some new fashion
don’t change the way you dress
don’t change the hairstyle

i don’t want you to be brilliant
i don’t want you to be rich
i don’t want you to work hard
i don’t want to you change

just be what you have been
just be what you are
just be the same boy
that i knew before

i love you
for what you are
believe me, i love you
just the way you are!




19 Oktober 1987




"selamat hari lahir, semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki... di berkati dan dirahmati Allah swt...diberi kebahagiaan yang berterusan... dipermudahkan segala urusan.. dan berjaya...amin.."



Tuesday, 18 October 2011

my dReam ;-*

morning... em act sume org d keinginan kan, minat, suke...seumpamanya la... em xtau knp tahun ni (lately la) keinginan aku makin menjadi2... suke tgok, (dr dlu mmg suke), tp makin menjadi2...heheh ;p so kat sini, d lg beberapa keinginan aku yang masih lg pending..hahahah boleh?? (b bce hbs aku, huhuhu ;p)






ak mmg suke pkai high heels..tp bukan la heels yg runcing gile tu, aku sdr aku ni "sgt kurus" kan,.heels yg tebal skit la, coz aku rse mcm confident bile jalan..huhu..n now aku mmg cari kasut warne merah or merun..sgt sexy kan..huhu...heels merah tu dr guess, n yg bwh tu dr aldo xslp...huhu... xpe nnti aku akan cari gak..huhu



suke tgok bag ni, tp berangan jela boleh..hurmmmm



n camera ni, aku suke sgt, sbb aku suke bergambar kot..so, camera ni cantik kot. (wlpupun aku xtau sgt psl camera2 ni, tp ak suke tgok hasil dr camera ni...huhu.. (bile nak dpt ek???)
n ni lg 1, laptop tu ader da, tp cam style plak aku tgok rmai orang skang pkai ipad...cam smart jer.. pgg iphone b, xbest sbb kecik, dpt ipad lg bestt..huhuhu



ok, psl kete aku xberia sgt, cukupla sekadar boleh bergerak, n knp aku cari kete kecik ni, sbb senang nak parking, nak reverse, nk ape sume la..so xpayah takut kn..( cara ckp mcm da ada lesen kan, hahaha...) ok ak adalah slh sorang yang amat penakut n fobia atas jalan raya, n sbb tu smpai skang aku xder lg lesen, tp berangan nak ader lesen tu bukan main lagi, duk tunda2 akhirnya kesudah xder lesen..tp 1day klu aku berjaya ader lesen, mmg ak nak pkai kete ni jer (b suke gelak bile aku ckp nk pkai viva jer, belagak ok,huhu)





n lastly ofcourse la, (bukan last la, mmg yg utama) sume org nak ada sekurang2nya sebijik umah kan..so aku mmg teringin nak ada umah sendiri, (dlm kepala ni, da berangan2 nak menghias umah sendiri..cehhhh knon lebih kan..hahaha ;D harap2 1day keinginan aku yang ni dpt dimakbulkan...moga Allah terus murahkan rezeki aku, amin...

(banyak lg keinginan ni, biasala kan perempuan ni nafsu nye banyak, nak2 bershopping mmg sume perempuan suke, tp pendapatan tu yang akan membataskan keinginan seseorang tu, window shopping pn jadila kan..tp pd aku, aku xsuke window shopping... aku suke ader duit, mmg aku kuar pegi cari brg yg aku nak..tp skang ni, aku gile beli online *mudah dan cepat* wlupun kadang2 sgt mmbazir... so cmne ek aku nak menyimpan ni...aduhhhhh... mmgla aku d buat potongan gaji for savings kan, tp bile pk2 balik, baik aku simpan duit yang aku beli brg2 tu kat dlm asb or tabung haji kan..huhuh..b slalu bising kt aku, wlupun dier pn lebih kurang same ngan aku, cume ak mmg sgt over la bile berbelanja ni, smpai masing2 terpakse da beli baru bgtau..hahaha..xbagus2..)

Wednesday, 12 October 2011

beRsyukur kita diLahirkan Sebagai WaNita


  1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki.  Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda : "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".
  2.  Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristhighfarlah para malaikat untuknya.  ALLAH mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
  3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka ALLAH mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan ALLAH.
  4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah segala dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
  5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
  6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka ALLAH memberikannya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama ALLAH.
  7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan ALLAH dan orang yang takutkan ALLAH, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

Wallahu'alam. 


~ BaHagiA ~ liFe ~

" hakikat bahagia itu hanya apabila kita mencintai Allah - Pencipta kita "

em, xtau nape lately aku agak emo, hurmmm.... saje2 ke aku nak emo? xder mkne ok,,penat emo2 ni... kdg2 rse letih gile, try utk gali..gali...n terus gali ape puncanye..aku ke? emmm  orang kate klu nak bahagia kene cari, kne gali, kene usaha utk membahagia kan orang lain, tp..... seriusly aku letih..sangat2 letih... ape2 jela... serius aku sdh ;-(

psl obb maybe kne tunda, xtau la bile nye...hurmmm...suke..xsuke...suke... ;-/ skang ni kan aku rse mcm nak g bercuti la, tp xtau nak g ngn sp, mmber memasing bz... act aku rndu nak lepak ngn mmber pj,  epah pn mcm bz, bile dier free aku plak xfree..rnduu nak lepak+karok mcm ritu..hurmmm... n last week kina deliver utk 2nd baby...sronoknye da d 2 anak da..2 2 perempuan... huhu ;-) ingat wekend ni nak g tgok dier,... 


 huh..cousin aku jual handbag, n mcm2 la..from uk & us... mmg rmbang mate ok, utk orang yg gile handbag mcm aku..owhhhh tdk, makin kering aku..huhuh.. bukan handbag j ok, d jam, kasut, baju, dan utk ibu2 pn ader...ofcourse la brg2 baby kan..price dier pun ok jgk..so klu korang berminat, leh la g tgok kat fb..search je lovely uk items, n like... k la gtg, aku nak menenangkan diri... 



Monday, 10 October 2011

second time jadi Pengapit

huhu... smalam g kenduri kawin kat jempol, n9..jauk ok umahnye..aku ingat dekatnye..ptt la zy suh aku kuar awl.. emmm mmg give up mencari, nsb bek aku kne jd pengapit time tu, tu yg aku agak rushing tu..dlm kul 10 aku kuar umah, kul 1 bru smpai.. act ni wedding dak ofis aku, segan gk nak jd pengapit. da la aku xkenal tunang dier tu (perempuan), kwn aku ni laki..kire bsfren aku la kat ofis ni...

dlm kul 2 dorang sanding, xsangke da kawin kwn aku sorang ni.. pantasnye mase berjalankan... papepun semoga kekal bahagian hingga akhir hayat. aku suh b amik gmbar, tp dier mls. sbb rmai orang kan. sian gak kat b, sbb tggu aku sepanjang aku jd pengapit tu..btw thnks buchuk ;-* huhu.. pas sanding aku mkn dlu, n terus gerak...dlm kul 5 gak la smpai umah..gile penat ok, rse melengas 1 bdn..huhu...

 pengapit lelaki pn dak ofis jgk..

 congrats to zyzy n wife..semoga bahagia, kekal hingga kahir hayat,

n mlm tu aku tgok fb, kecoh org post kat wall psl cantiknye bulan mlm td..n aku pun xketinggalan utk tgok bulan.. tp sygnye aku xleh tgok penuh, sbb bulan atas blok aku. tp aku jengah skit kepala ni utk tgok, mmg cantik ok. nmpak lingkaran kat bulan tu..subhanallah cantik sungguh ciptaan Allah...






Urusetia OBB

em lame cm xupdate..nak crite tp tangan aku mls nak menaip, lebih suke jd silent reader jer...huhuhu.. las week, 25 sept - 29 sept, aku kne jd uruseti utk OBB (outcome based budgeting), oleh sbb staff xbrape nak ckp, jd aku dipinjam kan la lebih kurang, reasonnye aku kan belum kawin. so xder commitment..itu la katenye..hurmmmm... rse mcm esk gak nak kawin, hurmmmm!

so ari ahad tu mula la kje2 urusetia, mmg sgt kelam kabut k. kje tu sgt simple, tp aku xpasti sp yang sepattnye tanggungjwb buat benda tu, aku xrse level aku n zue yg ptt tentukan group dorang..haiisshhh benci! benci! sbb tu aku xsuke klu kne g outstation, sgt kelam kbt. hari ke2,3 da releks skit..releks yg membuat kan aku sgt bosan, n rse mcm nak tdooo jer... 
mls last tu, ptg pas bis bengkel, aku duk releks2 dlm bilik smbil melayan crite cine kegemaranku, tibe2 aku rse mcm aku tgok sume benda berputar2, serius kepala aku da start berpusing2.. aku telan panadol, bape minit mcm tu terus terhambur keluar ape yg aku mkn tghr td..huhuh... geli kan dgr,,hahah aku lg geli, siap tgok lg, xsmpat hadam ok ape yg aku mkn tu, kuar sebijik2 la, siap bentuk asal tu d lagi..hahahah..msti korang geli... n mlm tu aku terus flat, zue sorang je trun blk urusetia tu, serius aku rse berpinau gile... n pastu aku telan lg ubat migrain, muntah lg, oleh sbb td aku da muntah semuanya, yg keluar kali ni air jela... da xtahan sgt, pn nurul bg aku blk, tp xkan la aku nak suh b hntar kan da kul 10 time tu..aku jak b tman g klinik jer, zue pn teman aku skali. smpai klinik, doc cine tu boleh plak bersembang2 mcm aku xder jer..releks dier sembang ngan zue.. aku da rse mcm lemah longlai da, kepada xstop berpinau..n lastly doc bg aku injection..pas injection muntah lg... blk hotel aku tdo smpai la kepagi, pagi tu da ok...huhuh..xsbr nak balik...blk tu b amk, singgah kl jap beli c.lense aku than blk... 




Thursday, 6 October 2011

Morning....

Testing2... Huhuhu... Emm, lame rse xupdate blog. Bnyak bende nk bebel kt sni, tp cam xder mood nk type2 panjg2.lately lbh rjn jd silent reader....huhuhu, boleh? K la pape hal mari bfst dlu....



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 20 September 2011

AmaLan YaNg BaiK

Salam

Dalam kehidupan sehari-hari, ada kala kita mungkin telah melampaui batas.
Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita
selalunya semakin jauh dengan Allah. Tetapi itulah kita manusia, tak lari
dari kesilapan.. dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita,
agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat.
Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh-tujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

1: tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.


2: membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum
mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan
penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul,
atau ayat Qursi.
 
3: jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkahke mana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

4: jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.
 

5: jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah,
dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap
hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.
 

6: jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yangberwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu
senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat dan
dijaga oleh malaikat dengan dua doa, "ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah". 7: amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.
 
Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur,maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya.
Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan denganzikir pelbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia daripada
sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.
 




Wednesday, 14 September 2011

Lunch di the GaRdeN

gretings...2 hari ni duk melengu jer, bosan jgk..hurmmm... em lunch td mkn kat the garden kat alamanda ngn kak aisyah..be2 jer.. xlapa sgt pun, sbb kenyang mkn bubur pg td xbis g..ingat nak jalan2 jer.. tibe2 kak aisyah ajak mkn kat the garden, oleh sbb terpesona ngan deco kdai tu, jd kaki aku pn melekat la kt situ.. em mmg cntik, aku mmg suke deco mcm tu, warne putih, nmpak suci bersihhh jer.. hukhukhuk.. 

oleh sbb aku xbrape lapa, so aku order tandoori pita jer (simple la knon kan, berat jgk tu, huhu) air, ofcourse la ice chocolate..g mane2 pn tu jela order aku..klu kat kedai luar2 tu, msti aku order milo ais. so lebih kurang mcm tula... 

em aku xtau la klu aku ni xreti taste ke kan, tp aku rse biase jer..xder la sedap sgt.. kak aisyah pesan garden black pepper chicken..klu kat secret recipe garden chicken blue..begitu setia dier dengan garden2 ni..huhu... em aku rse pn mcm biase jer..ntahla, ke sbb aku ni mmg susah nak ckp satu2 mknn tu sdp..asl tekak boleh terima, so aku rse bende tu biase jer. melainkan mmg aku rse lain dr yang lain, baru aku akan kate SEDAPPP...

simple2 aku mkn pn, dekat 30hinggit la kan..huhuhu..gile berkira ko.. aku mmg berkira klu mknn yg mhl2 tp sodap nye xder la sgt. nak plak aku xrse berapa lapa kan, so mhl2 terasa gak la... owhh 30 tu murah eh?? biase utk org yg sederhana mcm aku ni, agak mhl la kan..30 hinggit pn leh beli kasut per,,huhuhu....xabis2 ngan kst ko...b pn da nek bosan klu aku asyik ckp psl kasut+handbag..hahahaha...

nsb bek xramai org, so tgn aku laju menekan camera hp yg sgtt mhl ni kan..xpuas btl la, aku mmg bercita2 nak beli camera..hurmmm, nntila berpikir smbil memilih jap..hurmmm... mcm2 dlm kepala ni, semua nak beli..klu dilayan pokai aku....huhuh..

so sementara  menunggu mkn, harusla bergambar..huhu..

cantik kan hiasan dier... klu dpt wat mcm ni kat umah sndiri kan best...



 abaikan muke aku yg xbrape semonggah tu..sbb aku mmg mls nak lawa2 g ofis


 
 ni la kak aisyah, seorang ibu yang sudah beranak 5..xcayekan..huhu..tgok muke mcm baye2 aku jer..huhu..

 tandoori pita

 iced chocolate

 garden balck pepper chicken

 floasted hazelnut cappuccino

 mase utk menikmati hidangan..

sekian crite aku utk ptg ni... ;-)




...mase utk memanjakan diri....

morning... em da bpe hari ni aku makin rajin menjelajah blog org, sbb sy suke membaca..nak2 psl fasion. psl kurus, psl kecantikan..huhuh... aku mmg suke...

em maybe aku ni agak terlambat skit..so aku bace blog ni, so aku pn baru tau psl milkdeal ni, hahaha..gile slow aku ni... emmm mmg layann la.. mmg elok utk "mem pokaikan" poket orang...hahaha... so nak jd crite aku pn terpesona dengan promotion dr beauty century ni, gile ko xnak, harga rm29.90, buat facial, siap d massage2 skit... mmg rugila kan utk aku melepaskan nya.. jd aku pn dengan senang membeli voucher tu, sekali utk b. yelah kang dier teman aku, jd kayu jer kang tggu aku dekat 2jam lebih tu.. 



so semalam, aku pn pegi wat facial tu, aku amik tmpat kat kajang, dekat skit. b pn xpyh nak patah2 balik kang. okla, cari tmpat pn xbrape nak ssh, tupun hasil bantuan garmin. so smpai dlm kul 5, dengar cina tu bebel2 skit..pastu start treatment... n aku SGTTTT PUASSSS hati dengan service tu..yelah slalunya klu yang voucher2 ni, layan xlayan je kan teratment dier. tp ni mmg superb la... aku nye muke ni dier telek smpai bape kali, mmg sakit la mase dier buat utk kuarkan black?white hd tu, dengan dier kate buang minyak n kulit mati. pastu dier massage, rse releks skejp... dlm 7.30 da setle. muke aku mmg merah2 la, tgok muke b, xder la merah cam aku..huhu..bsing b kate xnak wat da, sbb sakit. hahahaha... pasni nk g massage plak, mmg layan..ape slhnye sekali sekala pegi memanjakan diri kan...huhuh so pd korang yang mmg suke gile n sgt2 ni dengan kecantikan ni, marilah "mempokaikan" diri kat sini ...... mmg rambang mate, tamak plak tu. semua nye nak..hhuhuh...


(mood : sdh ;-( aku nye gelang msk "toilet", nak nangis rse, sbb tu adik bg, dier beli kat sabah..aku mmg emo klu brg org bg hilang, sbb aku syg sume brg org bg ;-( )




Monday, 5 September 2011

* SeLamaT HaRi Raya AidiLfitRi * Day 2

em raya kedua agak meriah sbb pakcik dtg kg pgi2, sbb dier keje mlm ritu... so pagi2 tu kami 3fmly (2 kete) bergerak ke baling.. otw tu agak jem gak, sbb traffic light agk slow, n kete banyak..dlm kul 12 kot kitorang smpai..smpai2 terus mkn, bagus btl kan..huhu... mmg sedap sgt, sgt menyelerekan, tp dsbbkan hidung aku buat hal, ptong selera aku...hurmmm tnsion aku klu selsema ni, padahal puase ritu xderla aku minum ais sgt, klu buke kat luar jer aku mnum ais...pas mkn ns, kuih plak, cake lagi, kerepek lagi..owhhh sgt penuhh... smpai berhari2 la sedara2 aku menyebutn tringat2 lauk rebung tu, sedap katenye...aku xtau la sbb aku xmkn rebung..huhuh...

pastu dorang g beraya umah tokwa kat sungai petani, aku xfollow sbb wan+zairy bru smpai..jd xsian plak tinggal dorang...aku pn agak segan nak stay sane kan... huhuhu... dlm kul 2lebih tu, rmai plak sedara b dtg, aduhhh sogannn den..ala ala pemalu aku time tu kan..hahahaha ;p oleh sbb aku agak segan, yelah duk umah b lame2 kan, xmanis plak..aku pun bergerak g kampung zairy, kg dier kat baling gak, tp agak jauh la aku rse...hurmmm... pastu dlm kul 6.40 gerak, b anta balik kulim... 

 (my cousin, kiah n sarah, maksu, n mama) kat baling


with wan*my bff...sila abaikan aku yg nmpak mcm gemuk padahal X, hahaha ;-D




* SeLamaT HaRi Raya AidiLfitRi *

gretings everyone... spttnye aku still cuti rini, tp memikirkan duk umah pn xder wtpe, so terpaksa la merajinkan diri dtg ke ofis... hurmmm... em ingat rini xder la bz benor, coz rmai gak yang belum masuk ofis..PT, aku ngn kak aisyah jer... elok pas bfst jer, keje da memanggil..skang ni dorang nga wat OBB, so next week bengkelnye..last minute keje nye, mmg kelam kabut la masing2... oleh krn ofismate aku sorang lagi still cuti so bos ni mntak tlg aku call psl kehadiran ni, ishhhh aku mmg mls nak call2 ni, tp ikhlaskan hati..tu yg slalu aku harapkan..huhu ;-) em tp rini rmai yg xberangkat, yelahh still dlm mood raya...maybe esk baru org start masuk ofis kot... 

aku ari jumaat ritu da angkat bendera, frust btl..ingat dpt pose full thn ni..hurmmm... ari ahd bru balik kedah. sabtu tu sempat lg shopping, xder la shopping sgt pn. p cari kasut jer. cari handbag xder yg bekenan.. b da naik bosan meneman aku...orang pose kan..hahha..aku siap leh bwk botol air g, huhuh...jahatkan..tp aku xbwk jln k, tinggal dlm kete jer.. nsb xpose, klu x mmg X la aku nak rajin jalan p pavi, bb,starhill,patah balik pavi....hurmmm...

so nak crite psl raya ritu... Day 1... ;-)

sdh nak tinggal ramadhan, xtau knp thn ni aku agak emo skit time ramadhan ritu... so lg emo sbb xdpt smayang raya... stay umah sediakan kuih raya... sunyi skit sbb pkcik xdtg, sbb dier keje. so pagi raya mse salam papa, aku emo skit...aku kan mmg ratu emo..mmg nangis mse tu..salam mama xpayah kate la, mmg laju je air mata aku ni..pastu salam tok...g beraya umah makngah n paksu (sebelah umah jer) makngah wat mee kuah, xtau np belah kedah suke wat mee kuah... n g umah maksu kaye ngan kuih raya n kek, sbb dier meniaga kuih n kek... pastu lepak umah jer...

meh layan pic kami 1st day raya ritu... huhuh..thn ni xder wane tema, so colourfull jer..huhuh ;-)




(dua2 harus d gmbar aku, sbb aku xsuke jd tukang amik gmbr, coz aku suke bergambar, heheh ;p)


dikesempatan ni, aku menyususn 10 jari mohon ampun dan maaf pd semua kawan2, followers, silent reader..n semua la... selamat hari raya, maaf zahir n batin ;-)