Sunday, 24 April 2011

AKU, KAU BERBEZA...AKU, KAU ISTIMEWA......

LELAKI

lelaki bujang kene tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya..
lelaki berkahwin kene tanggung dosa sendiri, dosa isteri , dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

BERATKAN?

hukum menjelaskan anak lelaki kene bertanggungjawab ke atas ibunya da sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka dosa terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suami. beratkan?

suami kene bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. walaupun begitu isteri boleh membantu. haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini.

banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. itu sebabnya mengikut kajian nyawa perempuan lebih panjang daripada lelaki. lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung 

tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kene jadi perempuan. begitulah kira-kiranya.

WANITA
Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. perlu meminta izin suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. saksinya kurang berbanding lelaki. menerima pusaka kurang dari lelaki.

perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak

wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. talak terletak ditangan suami dan bukan isteri. wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

pernahkah kita lihat sebaliknya??
benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang tersorok dan selamat. sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? itulah bandingannya dengan seorang wanita,

wanita perlu taat kepada suaminya tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. bukan kan seorang ibu adalah seorang wanita?

wanita menerima pusaka kurang daripada lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusakan perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak.

wanita perlu bersusah payah mengandung danmelahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk Allah di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil, manakala dosanya diampun Allah (dosa kecil)

di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjwabkan terhadap 4 wanita:
1. ibunya
2. isterinya
3. anak perempuannya
4. saudara perempuannya

manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 lelaki ini:
1. suaminya
2. ayahnya
3. anak lelakinya
4. saudara lelakinya

seorang wanita boleh memasuki pintu syurga melalui mana-mana pintu syurga yang disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja:
1. sembahyang 5 waktu
2. puasa di bulan ramadhan
3. taat suaminya
4. menjaga kehormatnya

seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada Allah akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata, MasyaAllah..sayangnya Allah pada wanita...
seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki, tetapi ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu, DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin..maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH  wanita sebaik-baiknya, supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNya...No comments: