Tuesday, 31 May 2011

HikmaH

Salam... still in the same mood ;-( tp harus kuat meneruskan hari ini... klu aku sdh+Down B lg sdh... but seriusly dengar sore b buat aku nangis... hope Allah Kuatkan hati b n fmly... ape pn aku percaya semua yang berlaku ketentuanNya n ader hikmah yang tersembunyi yang manusia sendiri xtau... Redha tu sgt penting, coz bile kite redha kite pasti tenang...

em crite psl ofis rini-pg2 kne jage kaunter till 1030.. n pastu msuk meeting jap, ingat meeting smpat bis mse aku jge kaunter..tp lum lg..sofar pg td ok la, xramai sgt org.. em msuk meeting, rse mcm kene bersedia telinga n hati.. xderla teruk pun, tp mcm biase mcm nmpak kesalahn..msti ader nye.. lebih kurang mcm ditindas (xsesuai sgt kot ayat tu, mcm kasar plak, tp lebih kurang cume xsekejam ditindas) em bile slalu jd mcm ni, mcm da boleh hafal... tibe2 aku rndu suasana kat mof dlu, bos2 sume baik..xder rse pangkat sgt, xder rse jauh sgt ngn dorang..leh sembang2, leh gelak2, leh melawak2..leh buli lg..hahaha..tibe2 rndu ngan rom, farah kakmi n yg lain2.. ;-(

tp 1 benda yang buat aku terpikir, biala ape pn..kite buat je kerja kite..coz kdg2 kite buat org xnampak..so kesimpulannya dengar jela, terima dengan hati yang redha...1 perkara yang aku belajar, redha kan aje ape yang berlaku.. terima ape je orang nak ckp, smaada btl atau salah..biakan.. Cukupla Allah tau kebenarannya. n pd aku buat ape sekalipun hanya utk mencari keredhaanNya..barula hati rse tenang n seronok bekerja... bukan utk bekerja jer, ape2 skali pun la... hope Allah terus kuatkan hati aku n permudahkan segala urusan... 

> kdg2 kite terlalu mengejar ksempurnaan, n pujian tp bile xkesampaian kite akan rse down..cukupla dengan kite melakukan kerja dan ape sekali pun, kite anggap sebagai tanggungjawab n amanah Allah, hanya utk mencari keredhaanNya... < psnn utk diri sndiri jgk... ;-)




Monday, 30 May 2011

Pemergian....

" Salam semua... entry ni btl2 buat aku sdh... rse cepat sgt mse berlalu, n sgt pantas..aku mintak maaf sbb xdpt pegi melawat, ape yang aku leh wat, just perbanyakkan sedekah alfatihah n bacaan yassin..moga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman... 

mmg sgt2 terkilan xsempat jmpe arwah...teringin sebenarnye nak jumpe, coz slalu dgr crite dr b, arwah seorang yang klaka n simple...lebih kurang mcm b la, b pun jenis yang gedik lebih+bnyak main2..tp pangai dier tu la wt aku happy, nak mrh pun xjd.. hurmm..serius aku sdh... ;-( tp parents aku sempat jumpe arwah, ma ckp arwah mcm klaka n simple, huhu... n lg terkilan arwah xsmpat tgok our big day... xpla, Allah lebih sygkan arwah...

aku harap b n family banyakkan bersabar n tabah menghadapi... Moga roh arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...amin.. "



- Al-fatihah -




Saturday, 21 May 2011

SudahLah, usah ditangisi apa yang bukan milikmu "

Dalam perjalanan hidup ini seringkali kita merasa kecewa. Kecewa sekali. Sesuatu yang luput dari genggaman, keinginan yang tidak tercapai, kenyataan yang tidak sesuai harapan. Akhirnya angan ini lelah berandai-andai ria.
Pfftttt…sungguh semua itu telah hadirkan nelangsa yang begitu menggelora dalam jiwa.

Dan sungguh sangat beruntung andai dalam saat-saat tergoncangnya jiwa masih ada setitik cahaya dalam kalbu untuk merenungi kebenaran. Masih ada kekuatan untuk melangkahkan kaki menuju majlis-majlis ilmu, majlis-majlis zikir yang akan ada pada ketenteraman jiwa.
  
Hidup ini ibarat belantara.Tempat kita mengejar pelbagai keinginan. Dan memang manusia diciptakan dengan mempunyai kehendak, mempunyai keinginan. Tetapi tidak setiap yang kita inginkan terbukti, tidak setiap yang kita mahukan tercapai. Dan tidak mudah menyedari bahawa apa yang bukan menjadi hak kita tak perlu kita tangisi. Banyak orang yang tidak sedar bahawa hidup ini tidak ada satu hukum: harus berjaya, harus bahagia atau harus-harus yang lain.

Betapa banyak orang yang berjaya tetapi lupa bahawa itu semua pemberian Allah sehingga membuatnya sombong dan bertindak sewenang-wenangnya. Begitu juga kegagalan sering tidak dihadapi dengan benar. Padahal dimensi dari kegagalan adalah tidak tercapainya apa yang memang bukan hak kita.
Padahal pada hakikat kegagalan adalah apa yang memang bukan hak kita.

Apa yang memeng menjadi natijah kita di dunia, entah rezeki, jabatan, kedudukan pasti akan Allah sampaikan.Tetapi apa yang memang bukan milik kita, tidak akan kita dapat kita miliki, walau nyaris menghampiri kita, walau kita bermati-matian mengusahakannya.

Demikian juga bagi yang sedang berkeinginan tinggi terhadap jodoh. Kadang kita tak sedar nilai kuasa Allah tentang jodoh kita, bukannya meminta yang terbaik, berserah dalam doa kita tetapi benar-benar memohon kepada Allah: Harus dia Ya Allah... harus dia, kerana aku sangat mencintainya.Seakan kita yang menentukan segalanya, kita meminta dengan paksaan. Dan akhirnya walaupun Allah memberikannya maka tak selalu itu yang terbaik. Boleh jadi Allah menghulurkannya tidak dengan kelembutan, tapi melemparkannya dengan marah kerana niat kita yang terkotor.
  
Wahai jiwa yang sedang gundah, dengarkan ini dari Allah :

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (Surah Al-Baqarah ayat 216)

Setelah kini wahai jiwa, jangan kau hanyut dalam nestapa jiwa berpanjangan terhadap apa-apa yang luput darimu. Setelah kini harus benar-benar difikirkan bahawa apa-apa yang kita rasa perlu di dunia ini harus benar-benar perlu bila ada relevannya dengan harapan kita akan berbahagia di akhirat. Kerana seorang mukmin tidak hidup untuk dunia tetapi menjadikan dunia untuk mencari hidup yang sesungguhnya: hidup untuk di akhirat kelak!

Sudahlah, usah ditangisi apa yang bukan milikmu...


Friday, 20 May 2011

iM Sad


 


Sumpah! aku sedih sgt2... hope Allah kuatkan hati aku... :-(





Monday, 16 May 2011

Selamat HaRi Guru

Gretings everyone.... Em lame xmembebel kat sini..huhuh... rini hari guru kan, so nak wish kat semua guru2 exp cikgu kat SK Wangsa Maju Seksyen 1, SMK Wangsa Maju Seksyen 2, SMK Putrajaya Presint 8, SM Teknik Port Dickson, Letcturer Kolej Yayasan Melaka (Wlupun sekejap) n Polikteknik Tuanku Sultanah Bahiyah.... Tq atas semua ilmu yang diberi....

nk crite psl smalam, g umh makcak kat ara damansara, cousin aku "gurl" dirisik.. mmg aku nak hangin..aku g ngan mama n papa j. aku ingat pihak laki nak dtg pas zohor ke, pastu mama kate dorang nak dtg kul 3. mama awl2 lagi da beria nak gerak, kul 12 da gerak. klu aku tau lambat dorang dtg, aku suh mama dtg lambat skit...hurmmm.... time otw tu aku da pening kepala, but still ok lagi la... kul 3 xsmpai2 lagi, hujan plak tu, nsb bek...sejuk skit hati aku ni... kul 4 pun xsmpai g..ikut hati aku mcm nak bla jer, kepala aku da berdenyut ni..kul 5 bru smpai.....hurmmmm... aku xdengar sgt pe dorang bincang, aku duk dapur jer... n da dekat kul 6.30 kepala aku mmg da xleh tahan, rse nak hantuk kepala kat dinding jer... aku ajak mama balik, tp time tu dorang nga mkn...em mcm xmanis plak kan.. tp da dekat kul 7 kepala aku mmg da xleh tahan, aku lepak dlm bilik. mama pun ajak aku balik, sbb tgok aku da mcm hape da kan... dlm kete mmg aku bukk pe yang boleh dibukk la kan..eh tlg jgn pk bukan2 ok... bukk serkup tdung ni jer..letak minyak hangin, ok la skit..rse smpai2 umah aku nak terus tdo jer... hurmmm..klu aku tau mcm ni, mmg malas aku nak g. ni pun sbb papa ajak g.

n smpai umah rehat la secukupnya (konon), letak minyak hangin banyak2 smbil layan mentor... awl gak la aku tdo, dlm kul 11 lebih kot.... pg kul 5 bangun, sahur... nak pose kan rini... huhuhu... mls btl nak puase skang, dlu kat mof rjn gak nak poser...huhuh.... rini bos aku xder kot, d sorang je...yang aku nmpak la. nak wat kje mls btl, sbb call da kena block! lg la wat aku mls..hurmmm...
ape pn, kne wat keje jgk..k la gtg... daaa...