Wednesday, 29 June 2011

.....LuMrah....

Gretings everyone...lame rse mcm xmerapu kt sini... em pg ni aku lewat dtg ofis, sbb lmbat bangun...hahaha...np tah lately payah nak lelap, n pagi payah la ko nak bangun. asyik terlajak jer (terlajak skit je dr kebiasaan)..xsmpat aku nak bergaya ke ofis (bergaye ke selama ni? hahahah....) pagi2 aku nk g kje, boleh plak kene terkam ngan ank kucing, da la aku ni penakut tahap gaban ngan kucing, nsb bek anak kucing...comey jer..xder la rse kuku dier mse dier terkam tu...klu bapak+mak kucing, mau menjerit aku pagi2 tu... nak kate lewat xder la lewat sgt ok, smpai ofis dlm 7.34am..lewat 4min jela... huhuhu....

so rini, xder la bz sgt kat ofis, just follow up psl kje last week coz dateline dier esk..bab2 follow up ni la plg aku mls..tp nak wt mcm ne, da keje kan... ikhlas kan saje hatimu wahai cik peanut...

ni sebenarnye, tibe2 plak aku jd emosional... ntah nape tah lately rse ter emo lebih plak... em biasela, d brg baru xkan nak pndang barang lame kan..semua org akan jd mcm tu... bukan la xpndang, ape jahat sgt ayat ko ni pnut...mksdnye barang lame tu disimpan baik2 la, simpan la dlm almari ker, dlm laci ke, dlm mane2 jela... barang baru la yang akan di pakai ke, di bawa ke, di guna ke... mcm tu jgk mmber kan (tp xsemua orang mcm ni la), kdg2 org baik ngan kite d sebab2 tertentu, atau maybe sebab d kepentingan, atau sbb mmg dier btl2 ikhlas...bak kate orang nak cari kwn utk gelak2, huhahuha mmg senang, banyak sgt.. tp nak cari mmber time ssh n senang, gembira n sedih sgt la ssh... ader, bukan xder...tp ssh la nak jumpe.. n kdg2 tenggelam timbul, bile d kepentingan baru la di cari, barula ketemu...tu dikatan kan LUMRAH kan...hurmmm tibe2 mood sedih ;-( "tibe2 buat aku rindu bestfriend aku! kdg2 bestfriend mmg banyak, tp yang btl2 BFF? hanya diri kite je yang tau... 

p/s: 8-10 julai ni d pameran pengantin kat PICC, so kpd bakal2 pengantin tu leh la cuci mate kat sane... dgr2 sabtu d pearakan ala2 snow white gitu... wah msti sgt cantik :-*





credit pic from : bLog Yg Sgt caNtik

(tibe2 letak pic ni pehal plak cik pnut ni, tp serius cantik kan... ;-) )

also this pic




Tuesday, 14 June 2011

GegaRaN

Morning... em pg2 td kecoh bomba dtg KPM, aku ingat kot la d kebakaran... n aku g TH jap, mse lalu depan KKM tu, tgok orang rmai berkumpul, kak Aisyah ni ramah skit, then dier pun tanye org2 kat situ. dorang kate d gegaran. kat area anjung boleh dikatakan rmai gak la orang... mse nak balik, tgok bangunan JNJK pun da trun rmai orang, kat E12 BPSM trun skit2, Orang Bkew releks sahaja..huhu... just tgok2 dr ofis knp la rmai orang kat bawah berkumpul tu.. pastu bce kat twitter pun rmai gak yang rse gegaran tu.. n td mse aku dok syok layan paper online, aku rse gegaran tu, tgok pc da goyang2, kusi aku pun.. aku tanye ila n zue, dorang still relaks shj, xrse pape... tgk twitter blk n mmg dorang d rse lg gegaran tu... cite psl gegaran ni, tringat aku mse kat KYM dlu, nga syok layan2 vcd kat blk Jay, aku ingat Mai tendang2 kusi aku ker, rupanye dengar2 kecoh2 kat bawah da rmai trun n mmg kuat aku rse gegar tu... aku pun xsedap hati terus call fmly, time tu dlm kul 12 lebih kot... esk nye baru tau yang kat Indon kot yang gegar psl gunung berapi tu, aku pun da xbrape ingat da crite tu... hurmm

ter berenti jap, dorang anounce suh trun bangunan ni... scary plak aku... klu kat sini leh rse, apetah lagi kat sane kan.. bce twitter td dorang kate d gempa bumi kat sumatera, bermagnitude 5.7 skala ritcher di sumatera utara kul 11.01 pg td... n jgk kat new zealand magnutide 3.6, selasa 14 june 2011 jam 2.33 (waktu standart New Zealand), 20 km Tenggara Christchurch. hurmm, pttla kite rse gegaran tu... hurmmm... ya Allah selamat kanla dorang kat sumatera tu...moga semuanya selamat. amin... ;-(




Friday, 10 June 2011

GooD MorNing

Salam..morning everyone..today da friday, rse skejap sgt mase berlalu... n da bulan 6, mmg terasa sgt sekejap...huhu... em rini, rse awl aku update blog, saje tetibe plak rajin... 

em esok cousin aku kawin kat shah alam, ahad kenduri belah perempuan...minggu depan umah belah paklang..semua nak kawin da... huhu... n sabtu kenduri kawin umah anim n kakyang, rse cm frust plak xdpt dtg..2 2 tu kawn lame, sorang kwn time kolej kat melaka dlu, n sorang lg kwn sekolah rendah... tp nak wt mcm ne kan, kne dahulukan sedara dlu... whtever, aku hope dorang xkecik hati..n doa moga wedding dorang berjalan dengan lancar, n semoga bahagia hingga akhir hayat... 

wah, terasa seronok setiap minggu dpt mkn free, hahah...ns kenduri ni mmg sedap... (beragak skit pnut mkn ni...) haritu blk kulim, maksu tegur aku da kurus, crite ngn b, tp dier ader j nak perli aku, nyampah aku crite...mse g gomok tunang tu pun, kakak dier tegur aku da kurus...hahahha... seronok aku dengar... (wlupun aku rse same jer, maybe sbb lame xjumpe kot kan ;-P)

em k la gtg, aku nak p bfst..lame xmkn kat anjung tu, yela da brape hari xmasuk ofis kan..huhu...Daa



Wednesday, 8 June 2011

KeteNangaN

Em Kamis lepas, sy balik kedah ngn mama, papa n afan... ikutkan mmg menunggu2 saat ni, tp xpe, ader yang lebih penting kne fikirkan..balik kamis pg, sebelum gerak tu singgah chow kit, papa nak beli cake pisang, mmg slalu klu balik kulim papa msti akan beli bwk balik...

smpai kulim ptg...xingat kul bpe... smpai kulim, rse sayu sgt...lalu depan umah b, lg sayu ;-( n klu balik kulim, automatic kenangan POLY akan kembali di ingatan ni..huhu... 

mlm tu, g giant..beli brg skit (segan sy nak crite, hehe Shhhhh biarlah rahsia ;-p, hanya b yg tau ) n pastu g mkn mee kuah kat ngan taman selasih tu kot, sy pun xsure..tp jln kesana la... n pastu balik umah..tdoqq...

esk paginye, dlm kul 9.30 bertolak g baling, pakcik+makcik g skali, pg tu dorang smpai dr penang, makngah pn ikut skali, coz ritu makngah xberkesempatan ikut kila g melawat arwah, sbb kje kot... dlm kul 11 alhamdulillah slamat smpai baling, xder la jauh sgt rsenye...

em cantik kampung b, mmg cantik..tenang je rse... sebelum ni slalu tgok dlm gmbar jer..n 1st time sy smpai baling, sebelum ni dengar je nama baling... n 2nd time jmpe mak b, sebelum ni jumpe sekejap jer, tu pun mcm xsengaja... n buat sy sayu bile mak b peluk mama n nangis, pastu mak b peluk sy... serius sy rse sdh, cube nak cntrol air mata ni, tp xboleh... n 1st time sy jumpe sedara2 b.. lembut tgok muke dorang semua.. n mse dengar mak b crite psl arwah abah, sy tau mak b cube cntrol emosi, seolah2 cube utk kuat..tp skejap2 sy nmpak mak b sapu mata, supaya air mata xterus keluar..kuat btl hati mak b...tp dalaman sy xpasti, hanya Allah yang tau...
mse tu b xder, dier d kje kat kulim... serius sy rndu dier! sy xder kat cc dier, mse dier nga sdh...tp hati sy selalu dekat ngn dier... dlm 20 minit sebelum kami balik, b smpai... sayu tgok muke b, sy tau dier jgk cube sorokkan perasaan dier, tp sy tau dier cube kuat...utk mak n fmly dier.. b jgk d ckp, b kuat sbb mak kuat... 

mse kat kg b tu, sy rse mcm da kenal makcik2 b, sbb b penah tnjuk gmbar2 dorang semua, sy tgok aniq, alia..mcm sy da biase tgok muke dorang, geram tgok bdk2 ni. cume aqil n baby maklang je xjumpe lg..n pic2 fmly, sedara2 b d dlm lptp sy. slalu sy tgok... n before balik tu jgk, tok belah arwah abh dtg ngan maklang..sy xberapa biase tgok belah arwah abah, sbb b jarang crite n tunjuk pic... n mse nak balik, time salam n peluk tu, sy rse dekat ngan fmly b...serius buat sy sgt sayu...tp sy cube kuat, sy xnak nangis... sy nak j sembang dengan b, tp mcm xsesuai plak nak sembang time tu, b duk kat luar ngn papa, pakcik n sedara b.. sy xboleh tgok muke b, sy rse sgt sayu... semoga b n fmly sabar, n tabah menerima pemergiaan abah...semoga arwah abah ditenpatkan dikalangan orang2 yang beriman..al-fatihah...

lepas blk dr kg b, sy singgah kat masjid, kat mne tah tempat tu, coz dorang nak semayang jumaat... n smpai kulim dlm kul 3 lebih... pakcik n makcik balik penang pas mgrib tu... jd sunyi balik kg.. mlm tu sy ajak papa g beli burger kat depan, kat 7e tu.. saje je sebenarnye plus mok pun nak mkn oblong burger... mse kt situ, sy sdh+happy+ sbb tu la tmpat kami 1st time kenal...ntah brape lame sy study sne, xpenah jumpe langsung pun...

ari ahad pg kul 10 sy blik kl...otw balik tu, teruja sy tgok pokok2 durian sepanjang perjalann tu..mcm perak j rse, mmg sy xpenah tgok pokok durian yang nga berbuah..kat kg sy pun d, mmg banyak sgt durian, tp sepanjang sy duk kg xpenh plak tgok pokok tu berbuah, tp pakcik kate ader..ke sy yg xperasan..huhu..n  alhamdulillah slamat smpai dlm kul 3 tu... 

~ sy harap b n fmly tabah...n semoga roh arwah tenang disana, semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 yang beriman..amin... ~




Ofis+Exam+NewLook

Salam... em harini 1 hari sy duk mengadap pc, ni yang mls nak mengadap pc, klu mengedit pic tu, smpai keesok sy xkan stop dr mengadap pc..huhuhu... saje tukar background blog ni, banyak lg sebenarnye nak buat, tp klu duk ngadap pc ni, mmg xjd keje la jap g...

harini sy amik CTR pd yg xtau CTR tu cuti tnpa rekod, coz pg td exam BITK... soalan mcm senang, tp biasela mls nak study plus xwt kewangan sgt, so agak blur skit...

em act sy nak crite story psl hari isnin, tp ntahla mls nak emo2 sbenarnye coz bile sy emo sy akan jd sgt down+sick..so better for me "biarkan" .... sy hanya manusia biase yang tdk lepas dr rse mrh+mulut terlepas kate+n pk -ve... tp mcm yg sy penah ckp dlm entry lepas, sy masih dlm proses perubahan..cube ikhlas hati, cube redha ape je yang berlaku... wlu dlm hati banyak persoalan..

knp ye manusia xpenah puas dengan ape yg dier ader? lebih suke menggunakan kuase yg mereka ader (wlupun kuase tersebut hanyalah sementara je) ...sedarlah wahai manusia, pangkat+harta yang kite perolehi hari ini, tidak akan dibawa ke HARI SANE.... semuanya bersifat sementara... apela salahnya kite berbaik dengan semua nya, dengan adanya "double standart" tu, kite nak berurusan pun jadi xselesa+xseronok bekerja...serius keadaan mcm ni buat aku btl2 rindu MOF.... rndu suasana keje kat situ.... ;-(
xpla, harap Allah Kuatkan hati ini....aminnn...


p/s : pd partner sy, moga kite same2 kuat n ikhlas utk teruskan tanggungjawab n amanah Allah ni...




Wednesday, 1 June 2011

Mencari KeteNangan haTi

Ketenangan itu dicapai melalui zikrullah. Namun zikrullah yang bagaimana dapat memberi kesan dan impak kepada hati? Ramai yang berzikir tetapi tidak tenang.  Ada orang berkata, "ketika saya dihimpit hutang, jatuh sakit, dicerca dan difitnah, saya pun berzikir. Saya ucapkan subhanallah, alhamdulillah, Allah hu Akbar beratus-ratus malah beribu-ribu kali tetapi mengapa hati tidak tenang juga?"  Zikrullah hakikatnya bukan sekadar menyebut atau menuturkan kalimah. Ada bezanya antara berzikir dengan "membaca" kalimah zikir. Zikir yang berkesan melibatkan tiga dimensi – dimensi lidah (qauli), hati (qalbi) dan perlakuan (fikli).  Mari kita lihat lebih dekat bagaimana ketiga-tiga dimensi zikir ini diaplikasikan. Katalah lidah kita mengucapkan subhanallah – ertinya Maha Suci Allah. Itu zikir qauli.  

Namun, pada masa yang sama hati hendaklah merasakan Allah itu Maha Suci pada zat, sifat dan af'al (perbuatannya). Segala ilmu yang kita miliki tentang kesucian Allah hendaklah dirasai bukan hanya diketahui. Allah itu misalnya, suci daripada sifat-sifat kotor seperti dendam, khianat, prasangka dan sebagainya.  Dimensi Kata, Rasa Dan Tindakan  Jika seorang hamba yang berdosa bertaubat kepada-Nya, Allah bukan sahaja mengampunkannya, malah menghapuskan catatan dosa itu, bahkan menyayangi dan memberi "hadiah" kepadanya. Firman Allah:  "Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang semurni-murninya, mudah-mudahan Allah akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga-syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai..." (Surah At Tahrim: 8)  Firman Allah lagi:  "... Sungguh, Allah menyukai orang yang taubat dan menyukai orang yang menyucikan diri." (Surah Al-Baqarah: 222)  Sifat ini berbeza sekali dengan kita manusia yang kekadang begitu sukar memaafkan kesalahan orang lain. Dan segelintir yang mampu memaafkan pula begitu sukar melupakan – forgive yes, forget not! 

Hendak memberi hadiah kepada orang yang bersalah mencaci, memfitnah dan menghina kita?  Ah, jauh panggang daripada api! Begitulah kotornya hati kita yang sentiasa diselubungi dendam, prasangka dan sukar memaafkan. Tidak seperti Allah yang begitu suci, lunak dan pemaaf. Jadi, apabila kita bertasbih, rasa-rasa inilah yang harus diresapkan ke dalam hati. Ini zikir qalbi namanya.  Tidak cukup di tahap itu, zikrullah perlu dipertingkatkan lagi ke dimensi ketiga. Hendaklah orang yang bertasbih itu memastikan perlakuannya benar-benar menyucikan Allah. Ertinya, dia melakukan perkara yang selaras dengan suruhan Allah yang Maha Suci dan meninggalkan apa yang dilarang-Nya. Yang halal, wajib, harus dan sunat dibuat. Manakala yang haram dan makruh ditinggalkannya. Zina, mengumpat, mencuri, memfitnah dan lain-lain dosa yang keji dan kotor dijauhi. Bila ini dapat dilakukan kita telah tiba di dimensi ketiga zikrullah – zikir fikli!  Sekiranya ketiga-tiga dimensi zikrullah itu dapat dilakukan, maka kesannya sangat mendalam kepada hati. Sekurang-kurang hati akan dapat merasakan empat perkara:

Rasa kehambaan. Rasa bertuhan. Memahami maksud takdir. Mendapat hikmah di sebalik ujian.

(info from i luv islam)

Hikmah Disebalik Ujian Allah

Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari dan berikan kita petir dan kilat, kita tercari-cari dimanakah matahari, rupa-rupanya Allah hadiahkan kita pelangi yang indah”

“Dan sesungguhnya akan kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa (pengikut) dan buah-buahan (biji-bijian). Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. Yaitu orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan ‘Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepadanyalah kami akan kembali’. Meraka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhannya, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk”. (Al Baqarah : 155-157 )




Ingatlah sahabat,Allah turunkan dugaan itu hanya kepada hambaNya yg terpilih sahaja.
Moga setiap titis air mata yg telah kau curahkan itu,memberikan sumber kekuatan kpdmu dalam meneruskan hidup ini.Gagal sekali bukan bmakna kita gagal untuk selamanya,tetapi kegagalan ini sebenarnya memberi kita satu semangat yg lebih kuat untuk bangkit dalam perjuangan.