Friday, 29 July 2011

teRiNgin

gretings everyone.... entry kat atas tu mcm d pape je kan..huhuh... xder pe pn... just rini xder keje sgt, so aku pun sbuk melayan 1 blog ni. n d cite psl sungai jagong, serius sepanjang aku study kulim aku xpenah dengar pun. org kedah pun xpenah ajak p sane. balik2 sedim, bt feringgi...legong (xsure spelling dier) tu je yg aku slalu dengar... tru search kat google, cntik gak tempat dier... aku mmg suke g tmpat camtu, suke tgok air yang jernih2 ni.. nak p island xkesampaian lagi..hurmmmm... plan beria2, tp hampeh..senyap j masing2... mls aku....hopefully 1 day leh g... nak plak island kat sabah tu kan...cantik2 jer... 












Its Friday..........

gd morning.....its friday..yeaahhhh! suke kan setiap kali hari jumaat...(sebb esk cuti ;p) alhamdulillah pnjang umur, masih lagi bernyawa sehingga hari ini...alhamdulillah masih dpt bertemu di hari jumaat ni... thnks God 

pagi ni hujan lebat sgt, alhamdulillah hujan pagi2...syoknye lah... g ngan mama rini, so xder la aku bsh...huhuh... nk crite psl smalam psl bola, mmg frust malaysia kalah, tp xpla atleast d jgk goal kan... n mmg powerla apek men smalam... nmpak dier sungguh2 jage gol tu... em mcm biase aku klu tgok bola emo terlebih, same ngan mama... da aku rse mcm mama coach plak kt umah tu...hahahah... leh skt jiwa tgok bola ni... klh dak lelaki tgok bola... tp mmg frust la, sbb klu malaysia main, klu semua naik kt gol tu... (knon nak cover xnak bg pihak lawan gol kan la) tp gol kat pihak lawan kosong... hurmmm, aku rse mcm nak duk sebelah rajagopal tu jer... hadoiii.... whtever pun proud to be malaysian....


(em excited menunggu esok..harap dipermudahkan....amin..)




Monday, 25 July 2011

Baby Mohd Zarif Haikal

Greting everyone.... em skejap da 25hb, huhuh... aktiviti wekend ritu, sabtu aku g wangsa maju, tgok anak wan. mmber aku yg kawin bulan 10 thn lepas, yg aku jd pengapit tu. lepak umah dier, sbb dier baru deliver baby 18 july ritu. owhhhh sgt qute baby dier. mohd zarif haikal, xtau la btl ke x speling tu. kecik je rse baby haikal, huhu..tp yg best aku da boleh pgg baby... dlu penakut, sbb lembik lg kan... hehe... ;-) 

owh terasa terharu sgt tgok haikal, xsangke kan skejap je mase... mcm rse wan baru kawin, da d baby. ya Allah xtau nak ckp, tp mmg rse sgt BESSTTT bile tgok baby...apatah lagi klu da d baby... em nk tggu haikal da besar skit, nnti nak p tgok dier lagi. nsb bek baby boy, klu baby girl mmg mcm2 aku beli. yelaahhh kan rambang mate klu tgok brg baby girl dr baby boy... nk plak klu tgok brg warne pink... lame gak aku lepak umah wan, tggu smpai zairy (husband wan), balik...pas mgrib baru gerak balik. da syok sgt main ngan haikal, smpai aku lupe nak snap 1 pic pun... owh haikal...untie lupe nak amik pic awk...xpla, nx time untie dtg, untie amik pic awk banyak2 k...




Friday, 22 July 2011

sY riNdu diA

Hallo...Salam... harini agak bosan skit, xrmai kat ofis.. so agak sunyi.. (xsunyi sgtla, sbb setiap hari d je music kat sini, huhu) so harini da jumaat, hari baik kan.. n pejam celik rse skejap sgt mase berjalan... emmm da nak masuk bulan 8 da, n bulan Ramadhan... emmm tibe2 rse mcm sedih...tringat Puase time study dlu, time duk kt kmpung... rndu kat arwah tokwan, wlupun ktorang xbrape rapat, dlm tempoh 2 tahun aku dpt peluang duk kg, kenal n stay ngn tok n arwah tokwan.. ingat lagi, pagi2 arwah tokwan msti kuar g beli kuih atau ns lemak. wlupun aku ckp ngan tok, xpayah ssh sbb aku mmg jarang amik bfst, sbb slalu sakit perut pagi klu amik bfst. jd aku xsuke sbb cam ganggu aku dlm class.tp tok kate xpe, tokwan yang nak kuar g beli. yg wat aku kesian, sbb dier jalan kaki smpai depan kg tu, jauh gak la klu berjalan dr kg aku tu nak ke kedai depan. tp tokwan kate xpe, excercise bagus pagi2... kdg2 tokwan banyak bagi petua, klaka bile ingat balik... huhu...kdg ptg2 d dengar orang jual aircream, tokwan beli 3, utk tok,tokwan n aku. tok xmau mkn, klaka bile tgok tokwan marah tok suh mkn.tp sorok2 tok suh aku mkn. aku tnpa berpk terus je ngap, da kate mmg suke aiscream. n klaka jugak bile ingat tokwan marah tok, mse tok xmau ikut tokwan g kl. tp bukanla marah btl2, marah dlm keadaan kelaka. klaka jugak sebenarnye tokwan aku tu. huhuh

penah sekali time tokwan nak g beli kuih pg2, dier terjatuh, tersadung batu, luke kat kepala dier. aku rse sedih sgt, rse mcm nak pegi peluk tokwan time tu, tp ntahla, sbb aku xrapat ngn tok n tokwan, dr kecik duk kl, balik kg pun raye je. dlu fmly aku ssh, nak blk kg jauh, kne banyak blanje. jd time raye jela blk kg. da besar skit, bru dpt 2,3x blk kg.

time kdg2 aku blk kg, klu mkn ngan tok be2 jer, terasa mcm arwah tokwan d lagi. sbb mcm biase aku n tok akan duduk kat kerusi yg biase duduk,  n bile tgk msk syur bayam, tringat arwah. sbb arwah mmg suke sayur bayam. aku slalu kne ceramah psl sayur, kn aku mmg alergi sayur. 1 sayur pn aku xmkn...hurmmm... ptt la lembik j,senang sgt nak skt...hahahah...

em dlm mase 2 tahun duk kat kg, sronok wlupun kdg2 sunyi. sbb sejuk mate tgok benda2 hijau. plg sronok klu nana (adik sedara) blk, d la aku kwn. sepupu2 yg lain da besar2, da beranak pinak semuanya. adk beradik aku j yg xkawin lg. huhu.. blk kg msti kne bertalu2 makcik2 tanye soalan cepumas ni "bila nak kawin"...plg kne kakak aku la. sbb dier da tua skit, hahahah... aku mude lagi..heheh ;p  

mse arwah tokwan pegi, time tu seminggu selepas aku konvo. aku balik awl, brape hari before konvo. fmly aku semua balik, sbb makngah gtau tokwan jatuh. n time tu mmg tgok tokwan cam lemah jer, xmampu nak berjalan, duduk jer... along, mama, adik n afan balik awl, sbb dorang keje n sekolah. so tinggal aku n papa. mmg time aku tgok papa jage tokwan, mmg aku nmpak papa seorang anak yg baik sgt. tokwan xnak g hospital, ko tau jela kan org tua2 bukan suke g hspital, tp paksu call mmber dier suk bwk ambulans, sbb tgok tokwan mcm xsihat kan. mse kat hospital, papa, paksu n pakcik gilir2 jage. mmg dorang xtinggal tokwan sorang2. bagusnya anak2 tokwan kan. n mase g melawat tokwan, nmpak skit tokwan berseri2 muke dier, nmpak sihat n bermaya skit. comel sbb time tu tokwan nga mkn tembikai smbil dorng tolak tokwan nak g bilik doktor. owhhh tokwan ku sgt comel.. haaa lagi comel n romantik, tokwan msh simpan gmbar tok mase mude dlm wallet dier... xke romantik tu... dier penah tnjuk kt kitorang mse raye bile tah aku xingat. huhuh....

n mse tokwan pegi, kitorang 1 fmly xsempat berada kat cc dier. tp aku tau, wlupun papa sedih, tp papa mungkin xbrape rse terkilan, sbb smpat jage tokwan mse tokwan sakit. tokwan meninggal lepas mgrib hari jumaat. kitorang bertolak balik kg mlm tu jgk, dlm kul 4 pg kitorang smpai. semua da ader kat kg time tu. aku tgok arwah, rse mcm tgok dier nga tdo jer. sbb slalu aku tgok tokwan tdo mse balik dr class ke. huhu... em mse bace yassin tu, aku xdpt control nak nangis, sedih sbb aku rse lum puas manje ngan tokwan. lum puas kenal tokwan ngn lbh rapat. mse pas hbs study, mcm2 aku pk utk bls jasa tokwan jge aku. wlupun xterbalas sebenarnye terlalu banyak yg dier buat dengan baik utk jage aku selama 2 tahun tu,

kdg2 bile pk kan balik, klu tokwan meninggal mase aku study lgi, msti lgi wat aku terasa... tp kesian plak tgok tok duk sorang2, wlupun makngah n paksu duk dekat. kdg2 aku blik kg, duk ngan tok, tok ckp dier sunyi. n papa penah nangis ngan tok, mse awl2 tokwan meninggal dlu. tp tok tenang sgt mase tokwan meninggal. tp dlm hati mane kite tau kan... hmmmm...kdg2 jeles tgok sepupu2 yg lain, yg baik ngan tok & tokwan, sbb kitorang xdpt rse mcm tu. ngan datuk & nenek dlu pun xsempat, sbb datuk meninggal mase aku xlahir lg, along je smpat manje ngan datuk n nenek... aku smpat kenal nenek jer... 

em tibe2 aku rse rindu kat arwah tokwan... ;-( semoga roh tokwan, datuk n nenek tenang kat sane, n moga mereka ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.alfatihah....amin






Sunday, 17 July 2011

SiCk..........

gretings everyone... today my fren wedding, sorry erna aku xdpt dtg..hurmmm, sdh rse xdpt dtg, coz aku mmg beria sgt nak g sane. em ingat dptla jumpe kawan2 sekolah..rindu dorang. hurmm ;-(

pg smalam, tekak rse perit sgt.. padahal jumaat mlm tu ok jer, xder plak rse nak demam ke pe.. maybe penangan kene hujan yg buat aku mcm ni. xpla ujian... terima jer.... mlm td mcm2 ubat da telan, coz harap2 bangun pg ni ok. dptla g wedding erna, tp still lum kebah.. hurmmm, xpla xder rezeki..

papepn erna aku nak wish selamat pengantin baru, semoga bahagia smpai akhir hayat... im happy for u dear...sorry sgt aku xdpt dt......


(bile nak smpai turn aku?? hanya Allah yang Maha mengetahui ;-( )



Friday, 15 July 2011

SuAtu PengAjaRaN

balik dr ofis td, hujan lebat gile....payung xder la plak, mmg jalan mcm xder pape la kan.. aku lari pun, cnfirm basah gak...umah jauh lagi plak tu, mmg da bsh.. so wat releks jela, wlupun hujan n angin kuat gile...   arini banyak sgt benda yang menyakitkan... YES! sgt sakit! tp layan kan ajeeee.... n dari benda yang menyakitkan tu, aku dpt pengajaran... C'mon pnut, u know wht to do, u know how to make a decision, n u will know what is the best! lari dr masalah xkan selesai, so buat ape yang ko rse tenangkan hati ko... YES u can do it!

em ahad ni wedding kwn aku, payah btl nak cntact kwn aku yg sorang ni, da mcm isteri PM plak aku rse...payah bebenor nak angkat, nak reply lagi la... mcm x member jer...hurmmmm bosan aku! kang lagi 10 min nak gerak baru dengar kabar berita....

GOD, serius hari ni aku sgt down! thanks to all of them yg buat aku lagi kuat... amin ya Allah, Kau beri aku dugaan ini, "hanya hamba2 Mu yang terpilih shj Kau berikan dugaan ni" insyaAllah aku boleh handle, sbb aku leh handle la ALLAH beri aku ujian ni. Hanya DIA yang mengetahui kemampuan hambanya utk memikul sesuatu dugaan n ujian... aminn...




GooD MorNing Darl....

Grtings everyone...

 muke semangat bekerja pagi2...huhuh ;-*

pagi2 syok btl klu dpt sambung tdo kan, nak plak time2 hujan ni..huhuh... tp smalam aku da puas tdo, kul 9 lebih aku da tdo.. rse penat sgt smlam... smalam aku puase, balik ofis terus msk utk berbuka, pas berbuka da rse ngantuk... tp releks lg, coz tkt terlajak isya, pastu iron baju jap, n pas isya' terus Zzzzzz.... bile tdo awl ni, kejap2 terjaga, rse lambat plak nak tggu pagi... 

em ni nak crite psl filem SEKALI LAGI, mcm da lapuk je cite ni...hahah... last week aku g tgok... mmg best crite dier, romantik, tp ending dier cam xbest.. coz aku hope lisa kawin ngan saheizy sam tu, tp x... tp mmg sweet cite dier... huhuh...tp dak kecik comey tu, mia sara mmg qute...geram nye aku tgok... huhuh



em rini da jumaat, cepatnye mase berlalu kan... em ahad ni wedding kwn aku, kwn sek teknik dlu..mmg harus pegi, yg sweetnye dier kawin ngan dak teknik jugak... huhu... msti rmai mmber2 teknik nnti... owh God i miss them! k la gtg, nak g bfst.. Daa..




Monday, 11 July 2011

Tempahan Kuih Raya 2011i...mari beli, mari2...hehehe...

Salam...wlupun agak awl nak ckp psl puase, raye, apatah lagi kuih raya kan...huhuhu... xpe, kite bukan suh beli skang, just bg korang layan2 dlu, than boleh pikir, decide n buat order... kang klu aku post entry ni time pose korang terliur plak kan..so klu korang nak tgok cmno rupe kuih nye leh tgok kat entry sebelum ni ok kat bawah ni aku bg senarai harga kuih tu eh...

TART GULONG (RM 23)
GREEN LOVE (RM 23)
BISKUT BADAM (RM 25)
BISKUT GAJUS (RM 25)
BISKUT LEMON (RM 25)
BIKUT KUACHI (RM 25)
BISKUT MACADAMIA KISSES (RM 25)
BISKUT SEMPERIT (RM 23)
BISKUT SEMPERIT COKLAT (RM 25)
CHESSE TART (RM 25)


(setiap harga adalah untuk 50 biji)


*murah2 kan... huhu... so korang leh jamu mata dlu smbil layan2 pic kuih kat entry sebelum ni. jgn terpedaya ngn gmbar tau, kdg2 gmbar mcm xmenyelerakan, tp sbnrnye sedap, mcm kuih green love..sedap tau. huhu. xpe2, amik mse layan dlu, then bile da decide let me know k... or klu korang ader pape nak tanye, or nak buat order... boleh email aku kat email ni, shahz_peanut@yahoo.com... or ym shahz_peanut. insyaAllah i will rply ASAP. so selamat menjamu mata..huhuh ;-)




kuih raya 2011- makan..makan..makan..huhu

Salam.... korg tgok entry ats tu korang da tau kan, hahahaha....lately aku banyak sgggtttt mkn....bfst je da 2 jenis mknn aku beli, nak plak d geng mcm aku ni, lagi la selera aku mkn... lum lg tghr, lum lg mknn knonnye tuk mengunyah2...hahaha... mmg banyak ok..tp berat aku stilll MAINTAIN.... huhu... 
mcm ne nak kurus ni, bosan la... asyik mkn jer, kang xmkn lapa... aku da stop mkn dyrell tu, mhl sgt la, harge dekat 200, tp utk 10hari jer. mcm xmmpu aku, bile aku trase nak kurus sgt2 kang bru lah aku smbung balik mkn, sbb nye hasil dier mmg cepat..sbb dier wat ko hilang rse lapa...byangkan aku minum dyrell dlu, seminggu xmkn ns, mmg ko xrse nak mkn ns, bukan ns je, semuala.. just rse nak mkn pgi je..tu pun rse mcm kene pkse mkn, sbb xlapa... cumenye ko kne bnyak minum air, klu x, lemah longlai la jawapnye... skang ni d promotion utk dyrell, so pe lagi gila terjah stokis2 dyrell ni. beli 2 kotak rm396 klu xslp aku, n free lotion dier..
ha crite psl mkn ni, d lg lebih kurang 3 minggu nak masuk bulan pose da, pejam celik pejam celik, rse skejap je mse berjalan kan...huhu... betapa pantas nye jam tu berputar.. so kpd yg blum habis menggantikan pose, paham2 lah yo... kang den koba kang, ceramah den kat sini kang...hahahha.... (ckp orang, aku pun xbis g, hahha,,,relaks2 tinggal lg 3 hari, chaiyok2..., insyaAllah aku hbskan minggu ni direct)
ckp psl puase2 ni, ehemmm2, pas pose rayekan,sooooo..... aku bukan la nak berbisness kat sini, tp just niat tolong orang... ape slhnye kan... xpaksa pun, rse nk beli, beli...klu xnak xpe... tp aku leh kate, kuih ni sedap. sbb klu time raye slh 1 umah sedara yg aku suke g ialah umah Ibu (panggilan utk mkcik aku), sbb Ibu ni org singapore, so mmg rajin buat mcm2 jenis kuih, sedap2 gak...kdg layannnn plak aku mkn time sembang2 tu, xsedar plak da bis...hahhaha...so kat bawah ni aku sertakan pic dier, korang layan la dlu, smbil berpikir2 kan...




(sedappppp jgk)

(ni pun sedap)
  (kuih ni org singapore yg wt, mmg sedapp)

My CousiN WeDding

Salam.... em sabtu ritu g wedding cousin aku kat klang... em aku kne jd tukang bg door gift..huhuh... mmg jem gile ok,,, yela orang duk sbuk ngan perhimpunan BerSIH tu... so before tol sunway tu d polis, papa kuar ikut kesas than mask klang... ok skit la jalan dier. mse pengantin dtg tu, guest cam xbrape rmai g, yela maybe sbb perhimpunan tu la, orang pk 2,3x nak kuar umah kan.. bis da sane sini jemmmm... klu aku pun mls kuar umah... 

em wedding dier mmg cantik la, purple background dier... act wedding ni 2 orang, abg n adik.. dorang wat skali... yg si abg da kawin bulan 5 ritu, adknye bulan lepas. so ni skali langsung la... 

n ko tau time2 nak bg door gift tu, aku terpndang some1, mcm pn faiz (bos unit sistem, ofis aku), mmg xsah lagi bile dier tgok aku gelak+tekejut. dier xcam aku katenye, sbb aku xpkai spect kot... huhuh.. rupanya dier sepupu pd arul n hakim jgk... sepupu belah arwah mak dorang... keciknye la dunia... hari2 jumpe kat ofis tu, dekat 1thn lebih da, baru tau..hahhaha.... 

em dlm kul 3 lebih tu da lengang skitla, dorang ajak karok, sogan lak den. lame xmenunjukkan bakat ni kan...hahah... oleh kerana kesibukan aku bagi gift tu (xder la sbuk mne pun), boleh x aku lupe nak amik gmbar...hadoiii... tp xpla, korang layan la pic dier ni, aku amik kat blog dier. act dier photographer jgk.... nak tgok hasil kerja dier, leh la menjenguk ke page Arul ni... 


 *credit pic from loveemotion-pix.tk (sorry eh arul, aku curi 1 pic, heheh)

cantik kan...aku suke tgok baju n makeup dier...gourges gile...pic si adik, xder la..huhu, papen aku wish smoga korang bahagia hingga akhir hayat.




BaLik KamPuNg......OoooOOooOoo

Gretings everyone..huhu..panjang x ooooOOOooo aku kat ats tu?? hehe, mksdnye aku sronok balik kmpung, wlupun terbatas aktiviti aku... crite ni da agak lapuk da, xder mase (poyosss ko xder mase kan), nak update blog yang penuh yang semak samun ni...huhu...

1july ritu aku balik kulim, teman b.... em gerak petang, dlm kul 10lebih smpai... tok da menunggu aku di pintu (wah skemaaa plak ayat aku..heheh) time aku smpai tu, tok nga mkn...aku xder slera nak mkn, mse brenti kat bukit merah kot, aku mkn roti jer... *jgn kate aku diet ok, xder mknenye! serius mcm xrse lapa... duk borak2 ngan tok, pastu Zzzzzzz.....

pagi tu, mcm rse nak bangun g kelas plak *tibe2????hahhaa...ingatan 2 tahun lepas kembali plak tibe2... aku pn study skit2... (yelahhh org nak xam, last minute baru nak study) nak study mcm ne pun aku xtau, coz contoh soalah aku xpenah tgok, search dlm internet, xder plak... so just tgok2 format n mksdnye shj (berkaitan dengan akaun)- em kdg2 syok duk kg, terasan tenang sgt... n plg aku suke bile tgok pokok hjau, tau x bile kite tgok benda2 hijau ni boleh menenangkan mata tau..nak plak mata cantik mcm aku yg da rabun ni, lg elok..boleh turunkan power kite... mse study dlu, 2 tahun aku duk kg, mse da bis study, nak wat spect baru, power aku trun...magic x? hahahha... tp ni aku xtipu nye, cube klu mate ko agak serabut, n cube tgok daun2, pokok2..mate ko akan rse tenang, releks skit..xpercaya cube.....huhuh ;-)


ptg aku g teman tok g kait rambutan (eh yeke ayat aku tu, xkisah la asl korang paham), em pokok dier xder la tinggi sgt...tgok rambutan dier wane merah2 hijau, mcm sdp jer... papa da siap pesan awl2 jgn lupe bwk balik buah2 yer.... iyolahh pa...xbrape msk sgt, so bwk balik 1 plastik jer..besar ok plastik tu.... pastu durian d 2 biji, pokok kitorang xbrape sgt..pokok depan umah tu belambak gile, tp tok xbg amik, sbb pokok org. boleh la dr xder pape kan...
yg buat aku frust gile, xdpt amik pokok manggis, tinggi ok, xder sp nak panjat..hero2 kat kg aku xkelihatan plak hari tu, so telan liur jela...manggis mmg faverettt aku tuh... huhu... 

 suke aku tgok buah rambutan yg merah2 tu
ahad ptg aku pun bersiap2 balik kl, jem gile ok... hurmmmm kul 11 lebih baru smpai umah...alhamdulillah slamat smpai...