Friday, 22 July 2011

sY riNdu diA

Hallo...Salam... harini agak bosan skit, xrmai kat ofis.. so agak sunyi.. (xsunyi sgtla, sbb setiap hari d je music kat sini, huhu) so harini da jumaat, hari baik kan.. n pejam celik rse skejap sgt mase berjalan... emmm da nak masuk bulan 8 da, n bulan Ramadhan... emmm tibe2 rse mcm sedih...tringat Puase time study dlu, time duk kt kmpung... rndu kat arwah tokwan, wlupun ktorang xbrape rapat, dlm tempoh 2 tahun aku dpt peluang duk kg, kenal n stay ngn tok n arwah tokwan.. ingat lagi, pagi2 arwah tokwan msti kuar g beli kuih atau ns lemak. wlupun aku ckp ngan tok, xpayah ssh sbb aku mmg jarang amik bfst, sbb slalu sakit perut pagi klu amik bfst. jd aku xsuke sbb cam ganggu aku dlm class.tp tok kate xpe, tokwan yang nak kuar g beli. yg wat aku kesian, sbb dier jalan kaki smpai depan kg tu, jauh gak la klu berjalan dr kg aku tu nak ke kedai depan. tp tokwan kate xpe, excercise bagus pagi2... kdg2 tokwan banyak bagi petua, klaka bile ingat balik... huhu...kdg ptg2 d dengar orang jual aircream, tokwan beli 3, utk tok,tokwan n aku. tok xmau mkn, klaka bile tgok tokwan marah tok suh mkn.tp sorok2 tok suh aku mkn. aku tnpa berpk terus je ngap, da kate mmg suke aiscream. n klaka jugak bile ingat tokwan marah tok, mse tok xmau ikut tokwan g kl. tp bukanla marah btl2, marah dlm keadaan kelaka. klaka jugak sebenarnye tokwan aku tu. huhuh

penah sekali time tokwan nak g beli kuih pg2, dier terjatuh, tersadung batu, luke kat kepala dier. aku rse sedih sgt, rse mcm nak pegi peluk tokwan time tu, tp ntahla, sbb aku xrapat ngn tok n tokwan, dr kecik duk kl, balik kg pun raye je. dlu fmly aku ssh, nak blk kg jauh, kne banyak blanje. jd time raye jela blk kg. da besar skit, bru dpt 2,3x blk kg.

time kdg2 aku blk kg, klu mkn ngan tok be2 jer, terasa mcm arwah tokwan d lagi. sbb mcm biase aku n tok akan duduk kat kerusi yg biase duduk,  n bile tgk msk syur bayam, tringat arwah. sbb arwah mmg suke sayur bayam. aku slalu kne ceramah psl sayur, kn aku mmg alergi sayur. 1 sayur pn aku xmkn...hurmmm... ptt la lembik j,senang sgt nak skt...hahahah...

em dlm mase 2 tahun duk kat kg, sronok wlupun kdg2 sunyi. sbb sejuk mate tgok benda2 hijau. plg sronok klu nana (adik sedara) blk, d la aku kwn. sepupu2 yg lain da besar2, da beranak pinak semuanya. adk beradik aku j yg xkawin lg. huhu.. blk kg msti kne bertalu2 makcik2 tanye soalan cepumas ni "bila nak kawin"...plg kne kakak aku la. sbb dier da tua skit, hahahah... aku mude lagi..heheh ;p  

mse arwah tokwan pegi, time tu seminggu selepas aku konvo. aku balik awl, brape hari before konvo. fmly aku semua balik, sbb makngah gtau tokwan jatuh. n time tu mmg tgok tokwan cam lemah jer, xmampu nak berjalan, duduk jer... along, mama, adik n afan balik awl, sbb dorang keje n sekolah. so tinggal aku n papa. mmg time aku tgok papa jage tokwan, mmg aku nmpak papa seorang anak yg baik sgt. tokwan xnak g hospital, ko tau jela kan org tua2 bukan suke g hspital, tp paksu call mmber dier suk bwk ambulans, sbb tgok tokwan mcm xsihat kan. mse kat hospital, papa, paksu n pakcik gilir2 jage. mmg dorang xtinggal tokwan sorang2. bagusnya anak2 tokwan kan. n mase g melawat tokwan, nmpak skit tokwan berseri2 muke dier, nmpak sihat n bermaya skit. comel sbb time tu tokwan nga mkn tembikai smbil dorng tolak tokwan nak g bilik doktor. owhhh tokwan ku sgt comel.. haaa lagi comel n romantik, tokwan msh simpan gmbar tok mase mude dlm wallet dier... xke romantik tu... dier penah tnjuk kt kitorang mse raye bile tah aku xingat. huhuh....

n mse tokwan pegi, kitorang 1 fmly xsempat berada kat cc dier. tp aku tau, wlupun papa sedih, tp papa mungkin xbrape rse terkilan, sbb smpat jage tokwan mse tokwan sakit. tokwan meninggal lepas mgrib hari jumaat. kitorang bertolak balik kg mlm tu jgk, dlm kul 4 pg kitorang smpai. semua da ader kat kg time tu. aku tgok arwah, rse mcm tgok dier nga tdo jer. sbb slalu aku tgok tokwan tdo mse balik dr class ke. huhu... em mse bace yassin tu, aku xdpt control nak nangis, sedih sbb aku rse lum puas manje ngan tokwan. lum puas kenal tokwan ngn lbh rapat. mse pas hbs study, mcm2 aku pk utk bls jasa tokwan jge aku. wlupun xterbalas sebenarnye terlalu banyak yg dier buat dengan baik utk jage aku selama 2 tahun tu,

kdg2 bile pk kan balik, klu tokwan meninggal mase aku study lgi, msti lgi wat aku terasa... tp kesian plak tgok tok duk sorang2, wlupun makngah n paksu duk dekat. kdg2 aku blik kg, duk ngan tok, tok ckp dier sunyi. n papa penah nangis ngan tok, mse awl2 tokwan meninggal dlu. tp tok tenang sgt mase tokwan meninggal. tp dlm hati mane kite tau kan... hmmmm...kdg2 jeles tgok sepupu2 yg lain, yg baik ngan tok & tokwan, sbb kitorang xdpt rse mcm tu. ngan datuk & nenek dlu pun xsempat, sbb datuk meninggal mase aku xlahir lg, along je smpat manje ngan datuk n nenek... aku smpat kenal nenek jer... 

em tibe2 aku rse rindu kat arwah tokwan... ;-( semoga roh tokwan, datuk n nenek tenang kat sane, n moga mereka ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.alfatihah....amin






No comments: