Tuesday, 20 September 2011

AmaLan YaNg BaiK

Salam

Dalam kehidupan sehari-hari, ada kala kita mungkin telah melampaui batas.
Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita
selalunya semakin jauh dengan Allah. Tetapi itulah kita manusia, tak lari
dari kesilapan.. dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita,
agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat.
Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh-tujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

1: tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.


2: membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum
mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan
penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul,
atau ayat Qursi.
 
3: jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkahke mana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

4: jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.
 

5: jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah,
dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap
hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.
 

6: jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yangberwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu
senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat dan
dijaga oleh malaikat dengan dua doa, "ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah". 7: amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.
 
Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur,maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya.
Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan denganzikir pelbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia daripada
sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.
 




Wednesday, 14 September 2011

Lunch di the GaRdeN

gretings...2 hari ni duk melengu jer, bosan jgk..hurmmm... em lunch td mkn kat the garden kat alamanda ngn kak aisyah..be2 jer.. xlapa sgt pun, sbb kenyang mkn bubur pg td xbis g..ingat nak jalan2 jer.. tibe2 kak aisyah ajak mkn kat the garden, oleh sbb terpesona ngan deco kdai tu, jd kaki aku pn melekat la kt situ.. em mmg cntik, aku mmg suke deco mcm tu, warne putih, nmpak suci bersihhh jer.. hukhukhuk.. 

oleh sbb aku xbrape lapa, so aku order tandoori pita jer (simple la knon kan, berat jgk tu, huhu) air, ofcourse la ice chocolate..g mane2 pn tu jela order aku..klu kat kedai luar2 tu, msti aku order milo ais. so lebih kurang mcm tula... 

em aku xtau la klu aku ni xreti taste ke kan, tp aku rse biase jer..xder la sedap sgt.. kak aisyah pesan garden black pepper chicken..klu kat secret recipe garden chicken blue..begitu setia dier dengan garden2 ni..huhu... em aku rse pn mcm biase jer..ntahla, ke sbb aku ni mmg susah nak ckp satu2 mknn tu sdp..asl tekak boleh terima, so aku rse bende tu biase jer. melainkan mmg aku rse lain dr yang lain, baru aku akan kate SEDAPPP...

simple2 aku mkn pn, dekat 30hinggit la kan..huhuhu..gile berkira ko.. aku mmg berkira klu mknn yg mhl2 tp sodap nye xder la sgt. nak plak aku xrse berapa lapa kan, so mhl2 terasa gak la... owhh 30 tu murah eh?? biase utk org yg sederhana mcm aku ni, agak mhl la kan..30 hinggit pn leh beli kasut per,,huhuhu....xabis2 ngan kst ko...b pn da nek bosan klu aku asyik ckp psl kasut+handbag..hahahaha...

nsb bek xramai org, so tgn aku laju menekan camera hp yg sgtt mhl ni kan..xpuas btl la, aku mmg bercita2 nak beli camera..hurmmm, nntila berpikir smbil memilih jap..hurmmm... mcm2 dlm kepala ni, semua nak beli..klu dilayan pokai aku....huhuh..

so sementara  menunggu mkn, harusla bergambar..huhu..

cantik kan hiasan dier... klu dpt wat mcm ni kat umah sndiri kan best...



 abaikan muke aku yg xbrape semonggah tu..sbb aku mmg mls nak lawa2 g ofis


 
 ni la kak aisyah, seorang ibu yang sudah beranak 5..xcayekan..huhu..tgok muke mcm baye2 aku jer..huhu..

 tandoori pita

 iced chocolate

 garden balck pepper chicken

 floasted hazelnut cappuccino

 mase utk menikmati hidangan..

sekian crite aku utk ptg ni... ;-)




...mase utk memanjakan diri....

morning... em da bpe hari ni aku makin rajin menjelajah blog org, sbb sy suke membaca..nak2 psl fasion. psl kurus, psl kecantikan..huhuh... aku mmg suke...

em maybe aku ni agak terlambat skit..so aku bace blog ni, so aku pn baru tau psl milkdeal ni, hahaha..gile slow aku ni... emmm mmg layann la.. mmg elok utk "mem pokaikan" poket orang...hahaha... so nak jd crite aku pn terpesona dengan promotion dr beauty century ni, gile ko xnak, harga rm29.90, buat facial, siap d massage2 skit... mmg rugila kan utk aku melepaskan nya.. jd aku pn dengan senang membeli voucher tu, sekali utk b. yelah kang dier teman aku, jd kayu jer kang tggu aku dekat 2jam lebih tu.. 



so semalam, aku pn pegi wat facial tu, aku amik tmpat kat kajang, dekat skit. b pn xpyh nak patah2 balik kang. okla, cari tmpat pn xbrape nak ssh, tupun hasil bantuan garmin. so smpai dlm kul 5, dengar cina tu bebel2 skit..pastu start treatment... n aku SGTTTT PUASSSS hati dengan service tu..yelah slalunya klu yang voucher2 ni, layan xlayan je kan teratment dier. tp ni mmg superb la... aku nye muke ni dier telek smpai bape kali, mmg sakit la mase dier buat utk kuarkan black?white hd tu, dengan dier kate buang minyak n kulit mati. pastu dier massage, rse releks skejp... dlm 7.30 da setle. muke aku mmg merah2 la, tgok muke b, xder la merah cam aku..huhu..bsing b kate xnak wat da, sbb sakit. hahahaha... pasni nk g massage plak, mmg layan..ape slhnye sekali sekala pegi memanjakan diri kan...huhuh so pd korang yang mmg suke gile n sgt2 ni dengan kecantikan ni, marilah "mempokaikan" diri kat sini ...... mmg rambang mate, tamak plak tu. semua nye nak..hhuhuh...


(mood : sdh ;-( aku nye gelang msk "toilet", nak nangis rse, sbb tu adik bg, dier beli kat sabah..aku mmg emo klu brg org bg hilang, sbb aku syg sume brg org bg ;-( )




Monday, 5 September 2011

* SeLamaT HaRi Raya AidiLfitRi * Day 2

em raya kedua agak meriah sbb pakcik dtg kg pgi2, sbb dier keje mlm ritu... so pagi2 tu kami 3fmly (2 kete) bergerak ke baling.. otw tu agak jem gak, sbb traffic light agk slow, n kete banyak..dlm kul 12 kot kitorang smpai..smpai2 terus mkn, bagus btl kan..huhu... mmg sedap sgt, sgt menyelerekan, tp dsbbkan hidung aku buat hal, ptong selera aku...hurmmm tnsion aku klu selsema ni, padahal puase ritu xderla aku minum ais sgt, klu buke kat luar jer aku mnum ais...pas mkn ns, kuih plak, cake lagi, kerepek lagi..owhhh sgt penuhh... smpai berhari2 la sedara2 aku menyebutn tringat2 lauk rebung tu, sedap katenye...aku xtau la sbb aku xmkn rebung..huhuh...

pastu dorang g beraya umah tokwa kat sungai petani, aku xfollow sbb wan+zairy bru smpai..jd xsian plak tinggal dorang...aku pn agak segan nak stay sane kan... huhuhu... dlm kul 2lebih tu, rmai plak sedara b dtg, aduhhh sogannn den..ala ala pemalu aku time tu kan..hahahaha ;p oleh sbb aku agak segan, yelah duk umah b lame2 kan, xmanis plak..aku pun bergerak g kampung zairy, kg dier kat baling gak, tp agak jauh la aku rse...hurmmm... pastu dlm kul 6.40 gerak, b anta balik kulim... 

 (my cousin, kiah n sarah, maksu, n mama) kat baling


with wan*my bff...sila abaikan aku yg nmpak mcm gemuk padahal X, hahaha ;-D




* SeLamaT HaRi Raya AidiLfitRi *

gretings everyone... spttnye aku still cuti rini, tp memikirkan duk umah pn xder wtpe, so terpaksa la merajinkan diri dtg ke ofis... hurmmm... em ingat rini xder la bz benor, coz rmai gak yang belum masuk ofis..PT, aku ngn kak aisyah jer... elok pas bfst jer, keje da memanggil..skang ni dorang nga wat OBB, so next week bengkelnye..last minute keje nye, mmg kelam kabut la masing2... oleh krn ofismate aku sorang lagi still cuti so bos ni mntak tlg aku call psl kehadiran ni, ishhhh aku mmg mls nak call2 ni, tp ikhlaskan hati..tu yg slalu aku harapkan..huhu ;-) em tp rini rmai yg xberangkat, yelahh still dlm mood raya...maybe esk baru org start masuk ofis kot... 

aku ari jumaat ritu da angkat bendera, frust btl..ingat dpt pose full thn ni..hurmmm... ari ahd bru balik kedah. sabtu tu sempat lg shopping, xder la shopping sgt pn. p cari kasut jer. cari handbag xder yg bekenan.. b da naik bosan meneman aku...orang pose kan..hahha..aku siap leh bwk botol air g, huhuh...jahatkan..tp aku xbwk jln k, tinggal dlm kete jer.. nsb xpose, klu x mmg X la aku nak rajin jalan p pavi, bb,starhill,patah balik pavi....hurmmm...

so nak crite psl raya ritu... Day 1... ;-)

sdh nak tinggal ramadhan, xtau knp thn ni aku agak emo skit time ramadhan ritu... so lg emo sbb xdpt smayang raya... stay umah sediakan kuih raya... sunyi skit sbb pkcik xdtg, sbb dier keje. so pagi raya mse salam papa, aku emo skit...aku kan mmg ratu emo..mmg nangis mse tu..salam mama xpayah kate la, mmg laju je air mata aku ni..pastu salam tok...g beraya umah makngah n paksu (sebelah umah jer) makngah wat mee kuah, xtau np belah kedah suke wat mee kuah... n g umah maksu kaye ngan kuih raya n kek, sbb dier meniaga kuih n kek... pastu lepak umah jer...

meh layan pic kami 1st day raya ritu... huhuh..thn ni xder wane tema, so colourfull jer..huhuh ;-)




(dua2 harus d gmbar aku, sbb aku xsuke jd tukang amik gmbr, coz aku suke bergambar, heheh ;p)


dikesempatan ni, aku menyususn 10 jari mohon ampun dan maaf pd semua kawan2, followers, silent reader..n semua la... selamat hari raya, maaf zahir n batin ;-)