Wednesday, 2 November 2011

WeKenD Activity

morning.... em serius mls gile nak mencoret2 kat sni, padahal hari2 je bukk blog..huhuh, aku kan silent reader, so aku lebih suke bace blog yg diupdate..sbb ak tau xder sp nak bace blog ak (waaaa, ayt sdh ;-( ) xkisahla, hahaha... em nk crite psl wekend ritu, 

Sabtu - 1st time ak g massage..huhu, saje2 menggedik, teringin kan.. so aku beli voucher tu kat milkdeal, buat kat dutamas..aku pun xfamiliar tmpat tu, tp Alhamdulillah dengan bantuan gps, kami smpai gak..dlm kul 1.45 appoinmnt, so smpai tu mkn dlu..lapa kotttt... dlm kul 4 kot abs, emmm sofar ak rse biase jer, xder best sgt..n xbrape puas hati pun..biase2 jer... lg suke time wat facial kt kajang ritu, dier massage best jgk.. tp dpt voucher rm50..nga pk2 nak wat traditional massage plak..rugi klu xgune kan..huhuh..than terus balk umah..rini knduri umah anep, nk g tp xder geng plak..esk plak umah ayun...

ahad -  ingat rini nk g knduri umah ayun, tp mlm td mkcik tu lmbat plak rply..trus mood ak hilang nk g..bgtau b xjd, terus laju j ckp nk g melaka, jmpe mmber kg dier..dorg d cubprix... pg tu gerak dlm kul 9, b4 tu ak kne ceramah skit..ouuchhh sgt menyayat hati, xperlu crite benda2 sdh ni..hurmm..2nd time ak g tmpt mcm tu, bapak panas kot.. hurmm, nsb bek dier wat dekat stadium, so sbelah tu d pusat akuatik, ak lepak situ sendirian berhad... best plak hujan lebat gile,sjukk rse huhu... feling aku tgok org swimming..lg best.. tbe2 rse nk join skali.. kan best klu umah ak d swimming pool, mmg slalu la ak swimming...huhuh... lupe nk gtau kitorang smpai mlk tu dlm kul 11 lebih... and kul 3.40 mcm tu ak tgok sha baru online..aku terus chat dier, lupe plak ak nak msg dier gtau aku kat mlk, plus ak xder no dier..boleh??? than dier terus dtg sni, ak lepak minum jap ngan dier, serius wehhh lame gile xjmpe dier..last jumpe mse ak sem 2 kat KYM tu..agak berisi skit dier, tp muke still xberubah..klu x ak ngan die same2 dpt poly ritu, tp dier xnak g..frust gak aku g sorang2 jer..12nov ni dier kawin, so aku dtg mlk lg la, insyaAllah... dlm kul 8 smpai umah, serius penat ok...rse belengas gile bdn ak..terus g mndi n siap sedia utk tdo..bangun ari isnin tu, ngantuk gileeeee....mcm mls plak nk g ofis, tp xleh sbb syggg cuti..heheh ;p





Tuesday, 1 November 2011

Enam asas rumah tangga bahagia - Ustazah Siti Nor Bahya

Asas 1

Menurut Siti Nor Bahyah, setiap pasangan yang berkahwin harus menetapkan matlamat mereka iaitu kebahagiaan di dunia dan akhirat. Hanya iman dan takwa boleh membawa pasangan ke syurga untuk mendapatkan kebahagiaan yang abadi. Uji diri adakah kita telah menjalani tanggung jawab sebagai Muslim. Keluar rumah menuju ke pejabat apakah niatnya?

Bagi isteri, jangan salah guna keizinan bekerja yang suami telah beri. Elakkan makan berdua dengan lelaki bukan muhrim begitu juga dengan lelaki. Masing-masing perlu perkukuh iman dan kepercayaan yang telah diberikan, barulah rumah tangga ada asasnya.

Menurutnya, tip dari nabi SAW untuk menjaga kesetiaan ialah jangan sesekali suami atau isteri mendengar rintihan dari rakan yang berlainan jantina dari mereka.

"Ujian datang dalam bentuk kesenangan dan juga kesusahan, jadi kalau iman kita lemah kita pasti akan kalah, untuk menguatkan iman di pejabat, pastikan kita berjemaah di surau pejabat dan isi masa dengan membaca al-Quran," tambah Wan Akashah pula.

Asas 2

Perlu ada kasih sayang, cinta dan rindu.

"Sedihnya dua elemen ini sering berlaku pada zaman bercinta sahaja. Nabi SAW berpesan, kalau kita sayangkan seseorang mesti ditunjukkan dengan kata-kata dan perbuatan. Jadi jika ada suami yang mengatakan 'abang sayang, cuma tak tunjuk saja' maka itu tidak patut, kerana nabi ajar suruh tunjuk," tambah Siti Nor Bahyah pula.

Sebagai ibu, haruslah memanggil anak dengan penuh kasih sayang dan panggilan yang baik-baik kerana setiap patah perkataan yang keluar dari mulut ibu adalah doa.

"Nabi sendiri pun menunjukkan kasih sayangnya dengan berbaring di atas paha Saidatina Khadijah, jadi mengapa perlu suami sekarang tidak mengikuti perlakuan Rasulullah kalau itu yang menggembirakan hati isteri," ujar Siti Nor Bahyah.

Asas 3

Contohi akhlak Nabi Muhammad SAW, jagalah adab suami isteri serta tingkah laku masing-masing. Setiap dari anggota yang Allah kurniakan seperti mata, mulut dan hidung semuanya perlu dijaga.

Kata Wan Akashah, isteri mesti memastikan suami makan dari masakannya supaya berkat.

"Sebab itu ustaz sendiri pun makan masakan yang ibu dan isteri masak. Dari situ makanan yang dimakan itu diyakini kebersihannya, apa yang dimakan menjadi darah daging untuk membentuk insan yang berakhlak mulia," jelasnya.

Asas 4

Tegas Siti Nor Bahyah, amanah dan tanggung jawab perlu dipikul sehabis baik oleh setiap pasangan. Dalam keadaan ekonomi sekarang, ramai pasangan yang secara tidak sengaja mengabaikan masa bersama pasangan atau anak-anak.

"Anak adalah amanah, sebaiknya kita menjaga anak kita sendiri dan tidak perlu menyerahkan tugas tersebut kepada pembantu rumah atau hantar ke pusat jagaan. Kalau pakai pembantu janganlah pula kita membiarkan pembantu mengambil peranan kita sebagai isteri," tambahnya.

Asas 5

Setiap suami atau isteri mesti pastikan rezeki yang mereka perolehi adalah halal dan diberkati.

"Biar sedikit tapi mencukupi. Keberkatan itu amat penting. Apabila kita bersembahyang kita pasti akan mendapat ketenangannya. Begitu juga dengan kewajipan berzakat yang apabila kita tunaikan pasti kita akan tenang kerana mengikut suruhan Allah," ujar Siti Nor Bahyah.

Asas 6

Pesanan yang paling penting ialah berbuat baiklah kepada ibu dan bapa. "Apabila kita sebagai anak berbuat baik kepada ibu bapa kita, Insya-Allah anak-anak kita akan baik kepada kita dan rumah tangga kita pasti bahagia," ujarnya.

- UTUSAN