Thursday, 23 February 2012

LangKawi....kami dataNg..

gile poyo, mcm g Paris je nak kepoh2.. huhu.. da alang2 kami ade kat kedah, so destinasi yang terdekat adalah Langkawi.. so rabu pg2 kuar g brfst dlu, n trus gerak..kami naik ferry kat kuala Perlis, chapik kate dekat skit dr nek kat kuala kedah.. ak pun xingat da jauh ke dekat, sbb mse mule2 ak g mse sem 1 dlu, thn 2006 kot.. 

Day 1

 *gile sememeh muke ak*

smpai dlm kul bpe tah, ak lupe..huhu.. ok la, parking sume, n tiket kne tggu dlm 1 jam.. mmg rmai, nek ferry, ak da mcm nak pening. sbb ak senang nak pening klu nek bas ke, ferry ke, pastu dgr bdk2 bising2 ke, makcik2 borak beria2, kepala ak pening. act ak xmabuk laut pun, releks je ak rse la.. smpai2 je, kwn chapik da d ket jetty tu. kitorang sewa kete kat kwn dier je. pastu hntar kawan dier kt kilim klu xsilap ak, n kitorang g mkn. lapaaa plak.. pastu jln kat pekan kuah, beli brg2 yang diorder n brg2 sbgai gift kt fmly.. pastu chapik bwk ak jalan2 kat beras terbakar, shopping lagi.. tp sane cm nga panas la, so xbrape syok berjalan.. 

 ni view dr bilik ak, bersepah kn mat n minah saleh..tghr bute dier leh bantai tdo kt luar ni..huhu

nmpak x chapik kusyuk konon2 tgok map..huhu..



ptg tman chapik mndi laut, ak mls nak mndi, so ak jd tuan puteri jer lepak tepi laut tu.. syok pntai tu, sbb cantik n orang pun rmai. so xder la cam sunyi. mat saleh bersepah ok, ko bukk pintu je nmpak dorang nga baring2 kat situ. mmg syok sgt la dorang cuci mate tgk minah saleh tu.. hurmm


mlm kitorang jalan pekan kuah, ak ingat nak g burung helang tu, tp mcm nga renovate je, so xder lampu pun kat situ. gelap gelita jer.. n pastu mkn dekat2 restoren situ, cantik view dier, sbb btl2 tepi laut/pantai kot, dgn bot2 park kat situ..tp cam bau laut skit la.. yg ak sakit ht, bapak lame nak tggu mknn smpai..smpai ak ngn chapik naik bosan tggu, mcm nak tdo dlu jer.. hurmmm.. prut da la lapa..

 tggu chapik bersiap mcm mak datin..huhu
gelap gelita..



Day 2
pagi dlm kul 9 lbh g bfst dlu, n tggu orang amik nak g island hoping. chapik amik ngn mmber dier gak. pegi 3 tmpat jer, nak g banyak2 tmpat kang takut bosan n lame sgt plak.. rm35 kot xsilap ak, ak pn lupe.. ak cam suke nek bot ni, tp cam takut xtakut je.. so ak agak keras skit atas bot tu.. tp mmg ak n chapik skt ht gile ngn pmndu bot tu, rude gile.. hello ko bwk penumpang bukn malaysia j ok, bwk org luar skali. mcm tu ke ko layan pelancong luar.. rse nak tampar laju2 je muke pakcik tua tu.. hurmm.. boleh ko nak marah2, xleh ckp baik2..trus sume org cam keras dlm bot tu.. 

1st skali dier bwk g Beras Basah Island.. dier kate 40min je.. tp dekat sejam tggu pakcik tu..hurmm.. lepak2 jela kat pulau tu.. mse bot tu smpai, ade sorang pak arab tu sound pakcik tu, ckp 40 min tp dekat 1 jam..tp dier speaking la kan..ak yg translate mlayu..huhu... ak suke tgk dier kne marah..hahahah... tp ko tau, muke dier gile xbersalah.. rse nak tmpar jer.. 



pastu dier bwk g tmpat burung helang, cantik sgt view time tu.. tp burung helang xdtg kat bot kami pun.. huhu.. dlm 15 min mcm tu, n dier bwk plak kat dayang bunting island.. ak mmg nk sgt g pulau ni, sbb slalu dgr2 org cite je kan.. huhu, jd pengak plak ak seketika.. huhuh.. sejam dier tggl kan kitorang kat situ, jalan2, pastu kt blakang bukit tu cm nmpak tasik, serius cantik wehh, tp penat gak ak kene menapak smpai tasik tu.. trung bpe kilo lemak2 ak ni.. huhu...


 Dayang Bunting Island

 cantik kan tasik die...



n pastu dier bwk balik, time nak balik tu, pakcik tu da mcm buat hal. bwk bot mcm orang gile, smpai minah arab tu sembang ngn ak, dier ckp sebelum ni dier dtg xder lg orang bwk bot tu mcm ni. dier siap kate pemandu bot tu gile.. hahahah.. mmg gile pun. ak da mcm2 doa n surah aku bace, Alhamdulillah selamat smpai, lega ak.. huhu

kitorang balik bilik, n tdooooo... penat plak rse.. ptg plak  kitorang g cable car, ak tringin nak naik. mule2 smpai tu chapik da mcm mls nak beratur sbb mmg rmai gilooosssss orang.. ak pun cam give up, tp pk2 balik da alang2 smpai sia2 la xnaik kan.. ku kuatkan tenaga jgk utk beratur n tgguuuu.. dekat 1jam gak la tggu.. huhu.. tgh2 beratur tu chapik leh plak jmpe mmber dier, mmber dier pun bru pas knduri hari yang same ngan knduri kat baling.. pastu rezeki kitorang cpt kit, kitorang naik dlu. naik skali ngn mmber chapik plak tu.. hahaha, msti bengang je dorang. yelah sume dtg fmly, so xnak berpisah2 kan... 

 korg bleh tgok bpe panjang nk kne bratur..hurmm

ni kwn chapik yg jmpe mse kitorang bratur nak nek cable car tu..

mmg tggi gile ok, nak mendaki da 1 kje..ak da la pkai wedges time tu.. sakit kaki ak mendaki.. klu ak tau ak pkai seliper jer.. hurmm.. pastu chapik nak naik lagi atasn, ak dah surrender, penat okehh.. pastu dkt kul 7 kitorang trun n trus gerak balik.. 

tp xbalik lg, singgah pekan kuah jap, chapik nak beli brg lgi.. ak ikutkan ajoo.. sbb ak mmg da set nak beli pinggan mangkuk, tp chapik wat ak pk banyak kali plak, so ak pn cam mls je beli..hahahah.. boleh?? xpla, ns time la beli.. huhu.. abis beli2 tu, kitorang beli kebab je kat pasar mlm.. xlapa sgt mlm tu.. n trus balik bilik.. penat rse berjalan td..

Day 3
dlm kul 11.30 kitorang kuar g mkn dlu.. n trus g kilim sbb nak hntar kete kat kwn chapik.. n kwn chapik n wife dier hntar kitorang kat jetty.. lepak2 jap, n trus nek jetty..smpai kuala perlis chapik tnye nak g padang besar x, sbb da dekat.. ak pk2 gak, sbb mcm penat.. tp da alang2 ade kat sane, pegi jela.. so jalan jela.. xder shopping sgt pun, biase2 je.. n trus gerak balik.. xlarat dah.. 




smpai kulm, tdo umh my MIL, nak tdo umah tok tp sbb time tu kitorang smpai da dekat kul 10, so mlm nak kcau tok. sbb tok ak tdo awl.. n pagi esknye b4 balik kl singgah baling, n pastu gerak balik kl..

panjang berjeler ak mengarang kan, huhu.. penat sudah.. k la nnti ak smbung cite lain plak.. Daa..




No comments: