Thursday, 29 March 2012

Facebook vs Twitter

gretings... aku xingat tahun bile start Facebook (FB) ni.. sbb dulu aku active friendster je.. aku kan xderla brape pandai IT ni, tp aku suke menggodek.. sbb orang kate kalau xsalah kite xtau yang betul, lebih kurang macam tu la pepatahnya.. seingat aku mase poly still lagi active friendster ni.. dan pastu FB aku diwujudkan oleh my ex.. sbb kan aku buta IT time tu, tau friendster je, myspace ade, tp aku lebih pada friendster..

so mase konon-konon nak online FB, ak xtau ape kebenda la FB ni, mcm ne nak search orang, mcm mane nak start connect ngan orang.. kire aku xpaham la senang citenye..walaupun aku paham konsep nye same dengan friendster.. oleh kerana kerajinan aku mengadap PC 24 jam, so aku pun teruskan usaha menggodek FB ni, dan oleh sebab ramai kwn2 friendster aku mule beralih arah ke FB, jd aku pun terpaksa memandaikan diri utk belaja berFB ni.. (teruk betuk ayat bahasa ak kan, huhu.. paham kan jela, huahuahu ;p)

ok, dulu memang gile FB, kire kalau dah start online tu, memang xleh nak stop la.. excited sangat bile online, tambah excited bile jumpe kawan-kawan lame, kawan-kawan zaman sekolah rendah, kawan-kawan yang lame terpisah.. huhu, memang excited kan.. time tu la boleh contact balik n share macam-macam crite..selain dari tu, kat FB ade jugk game2, so orang yang kaki game mmg suke la kan..nak berkenalan2 bukan zaman FB kot rase aku, coz mase tu aku lebih fokus untuk mencari kawan-kawan lama.. zaman kampungchat# yela kot nak berkenal-kenalan ni..hegeh gile bile ingat zaman kolej, macam ketagih ngan chating ni.. huhu...FB yang lame ak da deactive, sbb nye? biarlah rahsia.. aku buke FB yang baru coz xnak lost contact ngn kawan-kawan lame ni td.. coz aku rase klu da lost bukan senang nak cari, melainkan melalui FB jer..

so sampai 1 tahap skang ni aku da mule bosan ngan FB, klu online pun stakat tengok-tengok ape yang kawan-kawan update n trus offline. nak chat pun mcm xder mood mcm dulu, kot d benda penting-penting yela nak chat.. walaupun aku on FB 24hour kat BB ni, lebih kurang macam syarat la nak pakai BB.. huhu... 

twitter - ok...dier lebih kurang laman utk sembang-sembang la..ak start ader twitter mase mule-mule pakai BB, aku pun xtau ape function twitter ni sebenarnye, tapi macam best bile dpt follow artis or menteri-menteri (tu je tujuan sebenar) sbb nak tgok ape yang latest.. n konon-konon rase dekat la dengan artis tu.. halllloohhhh..halllooohhh gediknye ayat ko.. ;p tapi bagus jugak twitter ni, sbb macam-macam crite kite tau, n sgt pantas untuk tau ape2, exp aktiviti artis-artis ni.. tapi bukan la sekadar info artis je, macam isu-isu semasa pun kite leh tau.. info-info yang penting pun kite leh tau.. kat twitter ni kite free utk follow sape2, or klu dorang private pun kite leh minta permision dorang utk follow. tapi jarang la yang ade twitter ni private.. twitter ni pun aku baru je buat yang baru, sebab yang lame nye ader virus, aku pun xtau mane dtg virus tu.. oleh sebab aku xnak semakkan followers aku dengan msg yang entah ape2 tu, so aku deactive n buat account yang baru..so aku banyak update ape-ape kat twitter, xlagi kat FB..aku nak merapu ke, membebel ke, sume kat situ..huahauhau...xbest skit kat twitter sbb chapik xder, aku suh dier buat tapi dier kate malas xreti.. so xleh la aku nak bergedik manja kat twitter tu..tp klu nak ngumpat skit-skit pasal dier bolehla..hahaha, *sp suh xnak buat twitter kan ;p* tapi aku percaya zaman skang ni, ramai yang dah ader twitterkan..

so ak rase skang ni, aku lebih kepada twitter la berbanding FB..ape pun laman sosial yang ade skang ni, aku rase sangat xsesuai kalau nak meluahkan amarah or kata-kata kesat or kata yang xbaik dan sebagainya (ingatan buat diri sendiri juge) -  sekian.. dan selamat beramal ;-)




Wednesday, 28 March 2012

tibe-tibe....

tibe-tibe aku rase rindu sangat.... sangat-sangat rindu... rindu pada mereka semua... semoga kamu semua dirahmati sentiasa.... ;-(




Wednesday, 21 March 2012

movie time

wekend yang lepas chapik keje sabtu n ahad, tp halfday jela.. ari sabtu tu dier balik awal, so adik ak bbm ajak kuar jalan-jalan.. pastu terus msg chapik sbb dier nga wt kete kat bawah rumah.. pas zohor siap-siap n terus kuar g mid.. adik pegi dulu ngan mama, papa n afan.. wahh afan sakit-sakit pun leh jalan g kan..huhu

sampai-sampai mid, berpusing cari parking.. huh.. kat sane ade pameran pasal barang-barang rumah.. papa beli lampu untuk letak kat atas tangga umah kat kajang tu. pastu ak jalan-jalan ngan chapik tengok wallpaper. cantik-cantik wallpaper dier, tp gile mahal ok.. hurmmm...

pastu papa jalan nak cari seluar, n mama pun nak cari barang. aku ngan chapik g mkn jap, sbb aku lapaaaaa gile.. huhu... kul 5 adik beli tiket movie cite "John Carter" tp papa xtengok, sbb nak terus balik kajang. mule2 movie tu aku agak bosan la.. ak kan xberaoa minat cite-cite mcm tu.. dah akhir-akhr baru terasa best.. hehe.. pas movie terus balik singgah kajang. pas makan-makan terus balik umah n zzzzz.... 

*next week nak celebrate birthday mama, sbb minggu lagi satu mama g jakarta, so kene la celebrate awal.. nga plan lagi ngan adik, ingat nak bawak mama releks2 kat spa.. pastu g makan, 1 family..chapik xdpt join sbb dier nak g memancing, huh.. excited j bdk tu.. huh*


muka menahan sakit perut tunggu adik aku..hurmm




Friday, 16 March 2012

debab..debab..

gretings... semalam lepas habis keje aku terus balik rumah mama.. sbb nak tgok afan (adik laki aku yang last), aku panggil die debab, kdg2 aku panggil dier mok..ikut suke aku je.. hehe.. mmg dr kecik aku panggil dier debab, da terbiase smpai skang.. huhu ;) ok, crite dier macam ni, petang smalam aku chat dengan dier kat FB, sebab aku nak ingat kan die untuk tukar course yang dier pilih kat borang UPU online tu.. lbh kurang macam ni la convesation kami:

aku :  afan, watpe? dah tukar lum course yang mohon U tu?
debab : dah.. angah balik la tengok afan, bawak vitamin skali
aku : vitamin da habis. watpe nak tegok afan plak?
debab : afan excident la
aku : bile? teruk x? katne?  *dengan muke yang agak terkejut, n hati aku da mula menggelabah*
debab : 2 hari semalam, kat mydin. teruk la.. balik la.jgn lupe vitamin.
aku : petang nanti angah balik. nak pape x angah beli?
debab : xnak.. nak vitamin jer
aku : vitamin habis la.. ok la petang nanti angah balik.

ak terus call mama, mama pun xbagitau aku afan excident. coz mama kata mama marah dengan afan, sebab dier keluar malam tu lepak kat kedai mamak kat dengan rumah aku. mama kan memang xsuke dier keluar rumah malam2. stakat g main futsal tu mama xkisah, tapi bile dier da start keluar naik moto+kereta ni..mmg dari awal mama xsuke. act afan baru je dapat lesen, tu yang galak agaknye. 

balik-balik keje aku terus balik umah mama, msg chapik suh terus g umah mama nanti. hurmm, mmg teruk la luke afan, tangan habis, kene muke skali. afan kate dier nak kona kiri, die tekan break time tengah laju, tu yang terseret tu.. afan...afan... pastu member dier terus bawak dier pegi hospital. balik rumah kul 4 pagi cam tu, dier terus tido. jadi mama xtau dier excident. balik keje baru mama tau, sebab tengok dier tengah tido.. 

smalam papa cuti gie buat ic, lesen n pasport die.. aku bukan boleh tengok orang sakit ni, aku cam rase nak nangis sekali.. hurmmm... Alhamdulillah afan xder pape, cume luke je teruk skit.. tadi tu korang tengok conversation antara kami, afan sebuk suh aku bawak balik vitamin kan.. dier pun macam perempuan gak, sebuk nak jage kulit.. huhu.. so dier suh bawak balik la vitamin yang aku makan tu..huhu...

malam dalam kul 9 syaza (adik perempuan) aku sampai rumah. dier pun xtau afan excident. aku msg dier bagitau, n dier terus balik PJ dari tempat keje. kul 9 lebih tu aku balik rumah.. baju xgosok lagi, mate da mengantuk ni.. huhu.. balik rumah buat ape yang patut n terus zzzzzz.....




(sebelum tu, congrats to my kakak ipar berjaya dapat keje ;-)



Wednesday, 14 March 2012

Kamu Berkahwin Kerana Apa?



  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana SEKS, maka pasangan rajin bertengkar jika… Servis di kamar tidur tidak memuaskan .
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA, maka pasangan bakal bubar jika bankrup .
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana KECANTIKAN, pasangan bakal lari jika rambut mula beruban dan muka kerepot atau badan jadi gendut .
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana ZURIAT, maka pasangan akan cari alasan untuk pergi jika pasangan tidak dapat memberi anak .
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya .
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik , tanpa kita sedar cinta itu hilang di hati.
  • Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI.
  • HIDUP kepada makhlukNYA . Dan ALLAH mencintai hambaNYA melebihi seorang ibu mencintai bayinya . Maka tak ada alasan apapun didunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali jika pasangan mendurhakai ALLAH.

Jangan Mencintai Seseorang Setinggi Langit Kerana Langit Boleh Runtuh..
Jangan Mencintai Seseorang Sedalam Lautan Kerana Lautan Boleh Surut..
Jangan Menintai Seseorang Sebesar Dunia Kerana Dunia Boleh Hancur…
Cukuplah Mencintai Seseorang Sehujung Kuku,
Walau Kecil, Walau Selalu Dipotong, Ia Akan Selalu Tumbuh….



*credit to Diari Hati*


Tentang Redha


Sikap redha dengan ketentuan Allah didasari keyakinan teguh terhadap sifat – sifat Allah s.w.t seperti Maha Pengasih (al – Rahman), Maha Penyayang (al – Rahim), Maha Bijaksana (al – Hakim) dan Maha Mengatahui ( al – Amin). 

Ia menyakini  bahawa pengetahuan Allah jauh lebih tinggi dan lebih luas jika dibandingkan pengetahuan semua hamba-Nya. Justeru, Allah lebih mengetahui sesuatu yang baik atau yang buruk untuk hamba-Nya daripada hamba itu sendiri.
Dan kerana sifat rahmat-Nya kepada makhluk, Allah hanya menentukan sesuatu yang terbaik untuk hamba-Nya meskipun ketentuan itu kadang terasa pahit.
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengatahui, sedang kamu tidak mengatahui.” (Surah al – Baqarah 2:216).
Allah menguji kita dengan sesuatu yang sangat kita sayang, kita diberi cubaan dengan kehilangan.  Allah menguji kita dengan sebuah impian yang amat kita harapkan, kita terduduk berlinang airmata saat impian kecundang… Anda juga pernah merasa begitu?
Ya.. Kita kan hamba pada-Nya yang Esa, kita juga hadapi ujian yang sama seperti ini. Sesungguhnya yakinlah DIA pemberi segala, kerana segalanya kepunyaan-Nya.
Saat ditariknya nikmat yang ada, DIA sedang mengaturkan untukmu sesuatu yang lebih berharga. Jangan bersedih, dunia ini tidak selayaknya ditangisi.

Yang kita dapat tidak semestinya yang kita pinta..
Yang kita minta belum tentu yang terbaik buat kita..
Yang terbaik buat kita tak semestinya Allah suka..
Belajarlah redha apa yang kita ada..
Itulah yang terbaik buat kita..
Walaupun itu bukan yang kita suka..




Pic kawin - Baling

Good Morning.. ok, smlm ak ckp nak share pic kawin kan.. ni ak share beberapa pic kawin belah lelaki.. enjoy.. ;-)

my MIL n chapik's untie

ni fmly sebelah mama n papa..



kwn2 chapik

fmly chapik..



pencuri...uiii pencuri..

huh, pagi-pagi dah buat aku hangin.. tp xberapa nak hangin, sebab bukan barang aku yang hilang.. sian chapik, pagi-pagi time ak nk buka pintu rumah, auk tegur dier masa tengah breakfeast tu.. 

wife: b mane kasut?
husband: kt luar tu la..
wife: mane? d stokin je..(ak ingat die ltak kat rak kst dlm)
husband: *terus bangun dr meja mkn, n tgok luar* 

emmm, xder keje kan manusia skang ni..dlm banyak2 keje, mencuri gak dier nak wat.. hurmm.. last week baru sembang-sembang dengan kak aini (oficemate), dier tegur aku d tgk x komuniti kwsan umah aku nye FB..aku ckpla xder pun.. dier kate klu tegok kat komuniti FB tu, banyak kes2 pasal kecurian yang dorang crite.. hurmm, skang memang jadi kat aku plak.. 

mase nak kunci pintu rumah tu, chapik tegur jiran sebelah. sbb tengok dier punye almari kasut pun terbuka dengan 1 kasut kat atas. jiran aku tu ckp xder kasut hilang, tp almari tu mlm td dier da tutup.. hurmm mmg sah la d pencuri tu mmg nak curi kasut.. nsb bek kst ak ak letak dlm.. kasut yang tu je ak letak luar.. bile dgr kes2 kecurian ni, ak jd takut plak.. da la kwsn umah tu agak sunyi, xmcm kat umah mama.. hurmm..

*xberkat hidup klu dengan cara mencuri ni,hurmm*




Tuesday, 13 March 2012

album kawin belah chapik

ok, lupe nak story psl album kawin belah chapik..ritu blk kg, da tgok album kawin belah sane.. em, muke harus redha.. tp ak rse puas lg kot, dr album sini.. atleast belah sane d jgk pic2 family+sedara n kwn2..wlupun dier edit tersgtla simple, ak pun bleh edit cmtu kot.. huhu..

will share the pic later, coz ak lupe bwk ext hard disk.. huhu.. sekian



Wekend yang Happy

gretings everyone.. huh, tajuk tu cam poyo2 je kan.. hehe.. ok, harini mcm mls mau keje, sbb mcm lame j cuti.huh.. ak nak start story hari jumaat nye cite, minggu lepas ak balik kg husband..d knduri kawin..ak lupe musim cuti sekolah kan, so mmg bersepah ngn kenduri2 ni.. syok sbb bnyak mkn, yg xsyok nye bile mkn banyak2 akan menyebabkan berat ak bertambah2 dengan jayanya.. huh, sia2 j g gym kan.. 

ok, jumaat lepas ak amk halfday..ko tau dekat 2 jam ak tersekat kat kl SHJ, huh mmg sakit la kan, chapik lg la sakit, sbb drive manual kan.. singgah ofis chapik amk brg dlu, than bru gerak.. masuk highway je, jalan ok. xjem, cume d tempat2 yang banyak kete, tp blum lg kategori penyebab jem.. hujan pun sesetengah tempat, musim kot ek.. so smpai baling pas dlm kul 7.30 pas mgrib.. lepak2 jap, dlm kul 10 lbh tunggu cikyah (makcik chapik) smpai plak, die pun dr kl.. pastu kami ke umah makcik chapik, tggu maklang smpai, die blk dr buat umrah.. tggu2 d la dlm kul 12 lbh.. ak releks lg, sbb da puas tdo dlm kete td.. hehe..

sabtu pagi tu dlm kul 11, g kenduri kawan ofis chapik kat sik.. d dekat sejam kot nak smpai. ok, umah die kat dlm kwsan madrasah..so knduri tu die wat dlm kwsan tu. *korg leh imagine kn* klu org yang free hair mmg segan kot nak masuk. ak yang mcm ni pun segan gile..makan asing2, so ak blasah je mkn duk semeja ngan d sorang makcik ni. sume pandang ak, ak hanya lemparkan senyuman manis ak ni ha.. hehe ;) yg buat ak segan sbb sume majoriti kt situ pkai tdung labuh, purdah lagi.. n tbe2 ak rse cam jd tumpuan, d sorang makcik ni dtg sembang2 ngan ak mse ak nga minum air sorang2. mcm2 dier tanye, keje mane la, dr mane la, so ak pun rancak melayan makcik ni, dtg lagi sorang makcik, n dtg lagi beberapa makcik, so ak terasa mcm menjadi perhatian seketika.. huahuahu ;D makcik yang mule2 ak sembang tu, name die makcik salmah, ak xtnye pun, dier yg bgtau..huh, boleh? dier siap amik no tepon ak g, kot la dier kate nnti d pape nak mintak tlg ker..alahai makcik jwtan sy ni bukan bosar mano pun..sogan lak nak bg..layan kan jelahh.. pas sembang2 tu, dier bwk ak g umah pengantin, sbb mak pengantin suh bwk ak g umah dorang. habis sembang ngan ak, makcik salmah ni sembang plak ngan chapik..hahah, layan kan ajo la b..

da lepak sejam gitu, kami pun pulang.. dlm kete kepala ak da start nak migrain. smpai umah ak trus telan panadol, ubat tinggal plak kan.. n terus melentok kan kepala kat atas katil dan zzzzzz...
ptg tu, kami g umah tok chapik belah arwah abah, dekat2 j ngan umah tok ni.. dlm kul 7 lbh kami balik.. n mlm g umah knduri sedara chapik dekat jgk kat situ2.. mse dudk2 tu, d muke some1 tu ak mcm biase nmpak.. so ak pun tanyela ala, d x classmate dier duk baling.. cite punye cite mmg btl la dier. ak xkenal rapat ngn kakak tu, cume ak rse biase tgok je muke dier. dier same course ngan ak kat poly dulu. cume ak class DAT A dier class DAT B.. huh, terasa keciknye dunia ni.. n kate ala, kaklin pun 1 kg ngan kak waida tu.. tp xnmpak plak kaklin, kot2 la kaklin dtg knduri tu ke.. 

pagi ahad tu, chapik mengadu sakit gg, mmg da beberapa harini  die sakit gg.. sian plak ak tgok, smpai xleh tdo.. so ingat pagi ni b4 g knduri tu dier ajak g clinic dlu. pastu chapik berubah fikiran plak, kejap nak g kejap xnak..huh, time xsakit die mls la nk g, time sakit tu bru beria nak g.. mls ak nak paksa2, sbb dier kate nk g tlg2 kat knduri.. 

ak xingat kul brape ak g knduri tu.. smpai2 j kami terus mkn..n pastu just lepak kat dlm umah pengantin.. lame gak kami dudk2, jmpe sedara mare..mcm yg ak pnh cite dlu, chapik ni sdare mare rpt even 2pupu, 3 pupu pun.. so meriah la time knduri kendara rmai berkumpul kan.. pas balk dr knduri tu, tman chapik g clinic, xramai pun, d dlm 3 orang termasuk chapik, tp menunggu dekat 1jam, boleh x doc tu ckp, dier xleh buat gg chapik tu..huh, sakit hati j ak dengar..huhu.. 

ptg dlm kul 7 lbh, kami balik kulim..tdo umah tok semalam. mse nak balik tu, ak xtau npe cam emo..hahaha, sensitip btl ak ni kan.. sedih rse, mcm mls nak blik kl, blh x? huh..sbb rse sronok duk kg chapik, meriah dengan bdk2, so xder la sunyi.. cite ngan chapik, dier pun sdh..hahaha, ni lg jiwa xkental..muke j nmpak gagah..ak ni pun duk dekat ngn fmly pun, klu nak balik umah sndiri rse sodih.. huhu..ni kan plak chapik jauhkan..smpai kulim, selisih ngan pakcik, ala lmbat beberapa min je, pakcik dr pagi duk umah tok.. ak smpai sumenye dah balik.. tggl la tok sorang.. sian tok sunyi.. huh..

esk pagi nye, kitorang balik pagi, sbb ak nk smpai kl awl, esk kje. bnyak benda ak nak wat ni kat umah..huh. dlm kul 10 kuar, sbb chapik pn nak singgah clinic dlu. tp rmai, g clinc kl jela.. smpai kl dlm kul 3 lbh, n kitorang g clinc gg kat bangi. singgah umah mama jap anta maruku, n terus balik umah.. huh...

so rini nk memulakan kje mmg la terasa sgt mls.. k la ak da xtau nak mengarut pe, da rse mcm berjele-jele ni... bye...


*xder pic yang ak nk share sbb camera tinggal, hurmm tensi mak*




Friday, 2 March 2012

Mencari Sinar Bahagia


 

Kebahagiaan bukan dicari, keranabahagia tiada punya tempat atau alamat..
..tetapi ia perlu dirasai, dijiwai dan diamati perasaannya..Pejamkan mata, dan fikir yang kita sebenarnya sudah cukup bahagia hari ini kerana diberi satu lagi kesempatan bernyawa untuk hidup beribadah padaNYA.
Percayalah, akan ada sinar bahagia menyinari jika kita rasa hidup ini bukan hnya untuk kepuasan diri, tetapi untuk mendekatkan diri pada Illahi dan berbakti pada sesama insan di duniawi sementara ini.
Ujian bukan sebab untuk kita rasa kecewa dan bersedih sepanjang masa, kerana dengan masalah kita matang menyelesaikannya, dengan ujian kita tabah hadapinya. Hidup ini tak lama jangan bazirkan dengan air mata. Seminit kita bersedih kita dah bazirkan 60 saat untuk rasa bahagia! (^^)


❝..JANGAN bermimpi mencipta KEBAHAGIAAN, jika TIDAK mampu memupuk SABAR melalui KEKECEWAAN..❞ …

❝..JANGAN terlalu mengharap akan KESEMPURNAAN, jika TIDAK mahu berusaha MEMPERBAIKI DIRI melalui KESALAHAN..❞ …
❝..JANGAN mendamba dan meminta BERLEBIH-LEBIHAN, jika TIDAK tahu untuk BERSYUKUR dan BERTERIMA KASIH di atas PEMBERIANNYA..❞


*crdt from-diarihati.com*



Kek batik coklat

good morning... skejap je da hari jumaat kan.. huhu.. salam jumaat sume.. pagi2 ni ak sbuk nak update gak, xabis2 lagi psl mknn.. hehe.. smalam kan pose, so mcm2 tringin nak mkn.. n smalam ak tringin nak mkn kek batik coklat, ala buat gune biskut marry tu.. ptg ak msg chapik mnta belikan skit bhn2 dier, sbb ak da smpai umah, mls plak nak trun balik.. 

after mgrib, ak start buat. senang je nak buat kan.. ak sure korang sume lg pakar dr ak ni ha.. hehe.. simple j bahan dier, n nak buat pun simple. tp kne tggu esknye bru dpt mkn..pdhal ak da tringin nk mkn ni..xpla tggu jela.. elok lps ak buat kek tu, tbe2 blackout..ade la dkt setengah jam.. rupenye ak bru tau 1 putrjya n bangi blackout..huhu..nsb bek da setle2 buat kek tu.. n klu ak sorang2 kat umah time tu, cnfirm2 ak da lari keluar umah.. ak ni penakut skit.. hehe.. klu ak penakut, chapik lagi penakut.. huahuahua.. tp dier buat releks jer.. hehe...

pagi2 ni mse nak buat bfst, ak ingat da blh mkn da kek tu, tp dier xkeras sume lg.. oleh sbb ak mmg da tringin lagi dr mlm td, so ak mkn jgk.. tggu blk ofis jela, nk bedal blk..huhu.. 


 pic credit from mr google..


Thursday, 1 March 2012

Menu Dinner

ok, smalam d skit ak membebel psl masakan kan.. harini ak smbung bebel balik.. hehe.. smalm menu dinner kami adalah ikan msk sambal n sayur campur.. simple kan..bukan mls, tp kang msk bnyak2 menu bukan habis.. utk 2 orang mkn je pun.. kire ok la tuh kan.. sbb klu msk pun ak msk kuaniti yg skit jer, sbb klu bnyak xkan abis nye..n ak plak xbrape suke nk simpan2 utk mkn esknye..akhirnya akan ke tong smpah jgk..kan da membazir tu..xbaik2.. huh


2 hari smalam g psr, cari brg2 nak msk. sbb slalunye kami akan beli lauk2 utk seminggu..minggu depannye akan beli lg.. n smalam chapik nak mkn sayur campur plak.. suke ak dgr.. kitorang mmg xmkn sayur, jd jarang ak msk sayur. klu msk pun stakat sayur bayam, or kailan ikan masin.. tu pun ak yang mkn sorang. chapik bkn mkn pun..kene paksa baru nak mkn.. huh.. so smalam 1st t ime ak msk sayur campur.. jadi je, tp agak pedas.. yeke pedas? ak ok jer.. ala 5 cli je ak msk..hahaha.. ak mmg gile pedas, tp xsangke la plak chapik kate pedas sgt.. ok, sorry b.. nnti ayg msk xpds lg.. n lagi 1 menu ak msk ikan msk sambal je.. mmg hari pedas sedunia semalam..tp sambal xpedas pn.. biase2 jer.. n lg 1 menu yang wajib ade, ialah kicap..huh, chapik mkn ape pun nk kne ade kicap..mkn sup pun ngn kicap..pelik ak..huhu

n harini menu kami adalah kari udang, ikan goreng n sayur campur chapik lagi.. huhu.. lately ak suke plak nak msk kari, sbb ak baru2 blaja..hahaha.. hrini plak ak pose, so mcm2 je tringin nk mkn..smalam ak bangga gile sbb 1st time makan carrot n kacang buncis...hehe ;p (hover kan) mkn ngn ns ak ok la, tp nak gatah2 ak xlalu.. huh..




Kecantikan memang sinonim dengan perempuan

Good morning.... ok, rini ak nk share skit psl "beauty"... cehh, dlu cite2 nak jd cikgu, tp xkesampaian.. huahuhaua ;D ok, klu ckp psl kecantikan, mmg xkan lari dikaitkan dengan wanita.. sbb sume wanita sukekan kecantikan, sume wanita nak cantik.. dr segi penjagaan kulit, atau penjagaan badan.. 

ak dpt tau psl produk shaklee ni dr 1 blog ni..ak suke bace blog dier..sbb dier bnyak cite psl kecantikan, n bnyak share kan produk2 yang bagus n tips2 yang berguna.. n kak hani tu pun very friendly..klu ak msg dier, skejap je dier da rply..xperlu tggu berhari2.. n ape saje soalan ak dier jawab dengan baik...

mule2 dlu ak mmg berpikir 2,3x nak beli..sbb harga dier blh tahan gak la..tp ade yang murah, n ak sure utk orang yang mmg suke sgt ngan kecantikan ni, xkan kisah bab2 harga.. sofar ak just amalkan 3 produk ni.. klu  ikutkan set suplement utk kecantikan tu ade vit C, vit E, n b complex.. tmbah plak ngan Energizing Soy protein-ESP.. jap g ak cite kebaikan2 produk ni.. 

ak bru sebulan kot cube vit2 ni, kecuali vit E ak xamik.. n ESP ak bru cube semalam.. hehe.. Alhamdulillah klu pengambilan yang berterusan n secara kosisten akan membantu utk dptkan skin yang baik..insyaAllah..

here some details psl produk2 shaklee :

VIT. E
Vita-E complex mengandungi vitamin E (d-alfa tokoferol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapi fungsi vitamin E.

Setiap kapsul gel lembut memberikan:
•    400IU vitamin E semulajadi dan 10mcg selenium.
•    Membantu dalam memelihara kesihatan baik.

VIT. C
Sumber Vitamin C Semulajadi yang Disalurkan Jam demi Jam

Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian.  Vita C dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan. Vita-C 500mg yang semulajadi ini membantu menyediakan vitamin C yang diperlukan tubuh.  Ia juga membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.


B COMPLEX
Vitamin B Penting untuk Kesihatan yang baik

Adakah anda mendapat vitamin B yang mencukupi? Tekanan harian, tabiat pemakanan yang tidak sihat dan sesetengah bahan ubatan boleh meningkatkan risiko kekurangan bekalan vitamin B anda. Justeru itu, vitamin B merupakan keperluan asas dalam diet sihat kita.

B yang Lengkap dan Seimbang

B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap, mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik.
•    B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan
     menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga.
•    Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel
     darah merah di dalam tubuh.  Jumlah asid folik yang
     mencukupi dalam diet harian membantu mencegah
     kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang
     kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh         kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.

ESP 
Protein Bukan-GMO yang Lengkap dengan semua Asid Amino Perlu.

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik.  ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.  Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.

Shaklee ESP:
•    Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan
     rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
•    Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
•    Mengandungi lima  vitamin B penting, separuh daripada
     keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones.  Kajian
     menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal
     kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.
•    Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu
     Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP),
     di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari
     proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.



untuk lebih detail boleh refer blog kak hani