Friday, 13 April 2012

Baru vs Lama

gd morning..act entry xder kene mengene pun..xtau nak tulis tajuk ape..hahaha.. boleh? smalam aku xleh tido, dekat kul 2 kot baru lena. tu pun jenuh aku memaksa mata utk lelap. chapik da selamat bermimpi agaknya.. huhu..

dan semalam ntah kenapa aku teringat zaman-zaman sekolah.. rindu sebenarnya. em, aku masuk sekolah kat putrajaya ni tahun 2000. time tu form 2, sebelum tu aku duk wangsa maju mmg lame gile, sejak kecil, kire zaman aku membesar, berlari, panjat pokok, main getah kat situ la.. sekolah putrajaya sampai la form 4.. mase form 4 tu, baru rase mcm pegi sekolah. sbb nye time tu sekolah putrajaya da start ramai orang. dlu 1 kelas dalam 24 orang, mase form 4 kire da penuh la klu perhimpunan tu. 

classmate aku mase form 4, sume baik2 n best2. mmg hapening gile. cume d sorang time tu aku xbrape nak berkenan ngan dier. tp yg klaka nya last aku jadi close gile ngan dier. sejak2 de orang tegur kami ni mcm kembar. time tu lepak medan nk order makan. so mase aku  banyak dihabiskan dengan mereka-mereka. balik sekolah, kdg2 lepak umah arwah mamat (penah sekali kantoi ngan mak dier mase mak dier balik ofis, huhu, klaka btl). ptg aku, kina, zie,feira d game volleyball. wani, mamat, kecik,epul (yg orang kate kami kembar tu) akan follow temankan. apiz kadang-kadang dier join. lepas abis volleyball, kitorang jalan kaki menuju ke tasik, tgok zul main kayak. n pastu terus balik umah masing-masing. malam plak, kitorang wat keje sekolah same-same, dulu slalu buat kat umah eny, lepas tu umah kina, n pastu umah aku. seriusly bile ingat gile kelakar time tu..

skolah kat sini best, sbb terasa mcm canggih gile sekolah ni. "pengak" seketika.. yela, masing-masing akan dpt locker utk letak brg, ikut suke ko la nak letak ape. buku-buku teks yang berat macam batu tu, aku letak kat locker jer, nak gune baru aku bwk balik. jadi beg aku xder la berat sgt. tp ayah aku kadang-kadang dier suke wat spot check, dier mmg xsuke kitorang tinggalkan buku kat locker, klu boleh dier nak suh angkut sume. dan bestnye sekolah ni, kitorang xgune buku-buku latihan, kitorang gune test pad, nak bezakan subjek kitorang bezakan dengan warna fail. cume buku math je still gune buku, sbb xjumpe lagi test pad yang d kotak-kotak tu. canggihkan sekolah aku?? hehe.. pastu time tu kitorang dah didedahkan dengan komputer, email. kire klu sorang tu d email sampai 10 kire terer la kot, hahahha.... ;D siap buat email menyamar nak berkenalan la.. huh, comel nye aku rse time tu.. *tringat pak majid* 

mase form 4 tu, dalam bulan februari klu xsilap aku, aku dapat teknik PD. apply pun sbb ramai member-member aku aply. aku pun harusla aply kan, xkan nak suh aku duk sorang-sorang kat sekolah tu... xnak aku.. mase tu aku dpt teknik PD, feira teknik S.Alam kot, n Nurul teknik mane tah, tp kat selangor. n kina dengan confident nye ckp akan dpt second intake kat teknik PD. siap suh aku pegi dulu, n chop kan katil n meja dier. aku bajet dpt teknik setapak, sbb tu first choice aku, dgn harapan dpt dekat ngan is..(cinta sejati la kononye), skali time posmen nak hantar surat tu, kebetulan aku nga lepak bwh blok kina. terus aku minta posmen tu surat aku, sbb dari jauh aku da nampak lambang teknik PD. huh, kecewa hati aku..jauh beno dier hantar aku..oleh sbb kawan-kawan aku excited nak g, aku pun dgn excited nak g..

seminggu kat PD, rase nak balik umah. aku kan mane penah jauh ngan family. nak plak aku rase mcm ssh nye la life kat asrama. nak plak teknik PD ni kawasan die kat Kampung-kampung, bangunan da la lame, kire facilities dier xmcm yang ku duga la... *pang sekali...manje nau ko kan, huhu* bukan la aku ni da biase hidup senang, tp xku duga la life sebegitu rupa yang aku kene face. dalam hati aku, padan muke ko, dah elok-elok sekolah kat putrajaya, gatal nak g masuk teknik.konon nak berdikari la. hambikkk...

mase lepas orentasi tu, lega sekejap. tp aku mmg da nekad nak balik putrajaya, habis tiang public tu aku tendang, ketuk-ketuk,melalak bagai tapi ayah aku xlayan gak. nak plak member-member aku yang same masuk ngan aku dulu da beralih arah kat sekolah putrajaya, lagi sakit jiwa aku memikirkan nak kene teruskan life lagi setahun lebih tu... hurmmm ;( kina plak, aku tunggu punya tunggu, xjugak masuk sekolah tu. haishhh..xleh jadi ni... ayah aku mmg xsuke layan benda-benda macam ni. aku yang buat keputusan nak masuk teknik, so aku mmg kene teruskan. sepanjang form 4 tu aku mmg rase malasnya g sekolah, xsuke life situ, nak kene hormat senior macam dorang 3,4 tahun dua dari kite. nak kene bagi salam la klu jumpe, owhhh aku mmg xsuke keadaan macam tu..macam hipokrit. sorry aku mmg bukan jenis orang yang suke bodek-bodek, yang nak konon-konon mesra alam.. tapi dekat situ la aku dapat name PEANUT.. n kekal smpai la skang.. ;-)

aku xtau knp asal nak g sekolah je, aku cam mls, bosan, lepak hostel je aku suke.. kat hostel ni pun banyak gak kenangan, tido atas tar, lepak atas loteng, macam-macam la.. mase form 5 la baru aku rase best skit, sbb senior da xder..tp aku still rase malas nak g skolah. sbb ape ek? xder bf kot... xder sumber inspirasi kononye.. poyoosssssss nye lah ko pnut oiii... tapi dalam beberapa bulan lepas tu aku d close dengan someone.. name dier saypul. dier mmg baik gile.. sangat baik.. huh.. time tu, baru la rase smangat nak g sekolah...cehhhh... hahahah.. bukan aku xsuke g skolah, tpi class aku ramai betul perempuan, lelaki 4 kerat jer..control macho la konon. yang wanita-wanita ni tadi, tau la kan klu da banyak perempuan, sorang macam mak minah, sorang macam mak jemah, sorang macam nak buat lawak klaka tp xjadi. plus plak time tu dak-dak teknik gelarkan macam-macam kat bdk class aku. biasela kan perempuan ade yang setengah tu menggeletik xberagak..jadi aku agak rimas, ofcourse la dgn aku-aku sekali kene tempias nye gak. so aku xsuke!, sbb tu aku malas nak join ape-ape aktiviti class.member-member aku banyak dari class awam..so klu class subjek nga nak bertukar, aku suke lepak kelas dorang. tu yang jumpe saypul tu.. heheh ;p

walau macam mane ragam dak class aku pun, dorang sume baik-baik.. n skang pun majoriti dak class aku tu da kawin. dah beranak pinak dah.. huh, terasa sekejap nye la mase berlalu, n aku mcm rase dah sedikit tua dengan berganjak nye usia aku hari ni.. ohhhh.. takunye bile da nak sampai 3 series ni.. huhu.. papepun semoga Allah panjangkan umur aku, n berikan aku kesihatan yang baik, n kebahagian di dunia n akhirat..

*serius aku rindu sangat-sangat kat dorang semua* pada arwah mamat, Alfatihah.. aku rindu ko! semoga ko tenang disana*



No comments: