Friday, 20 April 2012

Dah Pinjam, Bayarlaaaa......

huh, gangster x tajuk entry kali ni.. hehe.. ok, klu korang pasan skang ni kecoh psl PTPTN, rusuhan la, ape la.. perlu ke? ape yang ko dpt dari buat perhimpunan la, rusuhan bagai?? aku ade tengok satu video kat you tube, aku xder la rajin layan youtube, sbb time chapik nga tengok, so secara xlangsung aku pun tertengok skali. skang ni boleh tahan kan MAHASISWA/SISWI, x macam dulu (gaye macam aku da 7,8 tahun tinggalkan zaman study..huhu) lebih berani orang kate kan, klu dulu xsilap aku la, mane leh cakap pasal potilik, mane leh join politik..tapi skang??>>>>

ok berbalik pasal video kat youtube tu, aku ade tengok 1 video je. pasal sorang ayah ni, dier ckp anak dier ramai. so ape la salahnya KERAJAAN bagi pelajaran secara percume. sbb sorang je da berape belanja untuk masuk kolej, masuk U, masuk politeknik, yang sekolah lagi. dier kate xsalah bagi pengajian secara percuma, membantu rakyat katenye..

ni pendapat aku jela kan, korang setuju atau x, terpulang..... yang dah pinjam, sila-sila lah bayar (aku la tuh ;p) jangan nak comment ape2, sbb da pinjam kan. mase suh isi borang, sign sume borang, ko iyekan je tanpa banyak bantah..siap tanye lagi "agak-agak bile ye ptptn ni nak masuk" bagus x soalan?? sebab da standby nak pikir, handphone ape nak pakai, baju ape nak beli. macam-macam kan.. (lebih kurangla aku pun, jangan nak tipu la, korang pun same kan..hehe ;D tapi aku xberpeluang nak shopping sakan, sebab aku dapat setengah je..hurmmm) 

pasal pakcik tu, aku xbrape setuju ngan pendapat dier. ok fine.. aku pun penah jadi student, walaupun aku lum ade anak, so maybe aku belum rase beban kewangan untuk anak-anak yang study. tapi aku tetap xsetuju.. zaman skang ni, semua nye akan kene duit. even ko masuk toilet pun nak kene duit kan. bezanya banyak atau sedikit jumlah  wang yang perlu digunakan. katekan la semua universiti/politeknik/kolej kat Malaysia ni bagi pangajian secara percuma macam yang Pakcik ni minta, habis macam mane dengan gaji letchturer? macam mane dengan gaji staff yang lain? xcukup ke dengan kemudahan yang kerajaan da sediakan? aku bukan la nak cakap pasal kerajaan ke, pasal politik ke. entry aku ni xder kaitan dengan bab-bab politik. cume aku rase sesuatu permintaan atau pendapat yang ingin disuarakan tu, perlu pandang dari sudut positif atau negetif nye. dari segi kelebihan dan kekurangan nya. kadang-kadang manusia ni, akan lebih menghargai bile melibatkan jumlah wang. contohnye kadang-kadang barang free kite xbrape nak hargai.. cube tanye diri sendiri, betul atau x... hurmm.. so saluran ptptn ni, atau mara sebenarnye membantu untuk kite belajar, kalau ko xnak bayar, belajar la pandai-pandai. xpayah bayar..macam Mara, klu result ko power gile, loan tu akan jadi biasiswa. Ptptn aku xsure, tapi aku d dengar-dengar same jugak... kan mudah tu.. 

jadi kesimpulan yang aku nak buat, ptptn sebenarnya membantu student-student untuk belajar. kalau  student ni disuap kan semuanya secara percuma, aku xbrape yakin negara dapat lahirkan graduan yang berkualiti. mungkin hanya setengah daripada kita yang akan menghargai sangat-sangat. jadi anggap pinjaman ni sebagai tanggungjawab kite kepada negara untuk membalas budi mereka kerana diberi peluang untuk belajar. macam yang aku cakap tadi, kalau xnak bayar balik, belajar pandai-pandai, pastu pinjaman tu akan jadi sebahagian daripada biasiswa. so pikir-pikir kan la dan jumpe lagi


*sebarang pendapat adalah ikhlas dari pihak aku, xder kaitan dengan yang hidup atau pun yang telah tiada..peace ;-)*




4 comments:

salykin sobry said...

mcik pun tak bayor lagi..huaaaa

~ PeaNut ~ said...

hahah, samela.. eh xngajo ke?

wmhafiz said...

Mmg tak perlu pun nak mansuhkan PTPTN nie. Nnti lagi banyak songeh student2 tu.

Tapi yg bagusnya, kalau interest tu dimansuhkan. Walaupun nilai sebenar dah abis bayar, tapi sbb interest nie, tak pasal2 still lagi berhutang.

~ PeaNut ~ said...

yes yg tu sy setuju! macam MARA xder interest..