Monday, 27 August 2012

Cousin Weddings

ari jumaat 24 Ogos kami bertolak balik kl. jalan jem gak kot, aku xsedar sbb sepanjang jalan aku tido, aku terjage sekejap sebab chapik brenti kat tapah kot, dier kate dier ngantuk. sedar-sedar aku dah sampai RnR sungai buloh nak solat. ramai gak orang kat situ. 

sampai rumah setlekan kain baju yang nak dibasuh dulu, tapi xleh nak basuh sume sebab ampaian xbanyak kan. ari sabtu chapik keje, aku ingat nak g umah farah, dier wat khatam Alquran. dier nikah ari jumaat semalam. so lepas kemas-kemas umah, setlekan kain baju. aku tido, serius xtau kenapa aku ngantuk gile, chapik balik pun aku memang cam xleh bukak mate..  

malam g makan, n lepak umah mama. papa beli durian, huh nikmat betul dapat makan durian. lame dah teringin. 

ari ahad kenduri farah, dier wat kat kelab golf kota kemuning. cantik dewan dier. n menu dier banyak gile ok. nasi beriani, lauk ayam goreng+butter prawn+kambing masak ape tah+dalca. pastu ade keaw tiaw gorang, mee soto, mee kari, cendol, aiscream, satey n dessert. sume sedap, tapi nasi beriani tu kalau ade sambal lagi sedap. aku balun sume nye kecuali mee kari, sbb aku xlalu nak makan kari2 ni. keaw tiaw ntah bape pinggan aku makan. abis dah stay sane dari pagi kul 9.30 pagi sampai la ke petang. dalam kul 5.00 kitorang gerak.

malam tadi dalam kul 2.30 pagi aku cirit birit sampai la ke pagi ni. yang peliknya chapik xkene plak. nampak sangat aku banyak sangat makan. aku rase sebab keaw tiaw la, sbb tu yang aku makan banyak skali tu.. huhu.. salah makanan plak kan, hehe.. k la meh layan pic, nak tulis panjang-panjang toilet macam dah memanggil-manggil ni.. huhu



inteprem tuan tanah dulu.. hehe


makndak..mama..makngah..along..ibu..tuan tanah..adik

ni lah pengantinnya. tapi tutup mate plak, huh.. en husband amik kan gambar, bukan nak gtau gambar xjadi. bile tanye ok aje..huhu






My SisteR in Law Big Day

raya ke 4 iaitu bersamaan dengan hari rabu, kenduri kakak ipar aku, buat kat baling. sweetnye mereka sbb mereka berkawan n bercinta dari zaman sekolah lagi.sweetttt kan..huhu..kesana sini belajar n bekerja, masih setia, tu dinamakan jodoh, walau jauh mana pun dah jodoh pasti akan bersama..cheewwwaahhh... ;p

ok, pagi tu dalam kul 10.00 pagi dorang nikah, klu x chapik yang ijab kan mereka, agaknye dier nerves kot, dier suh imam tu yang ijab kan. mase chapik nak minta izin kat my SIL untuk nikah kan dier, serius aku sebak sangat time tu. ;-( tapi Alhamdulillah mereka selamat diijab kabulkan. sekejap je rase dah jadi suami isteri, n tibe-tibe terkenang masa kami dulu. hehe ;-)

pas siap nikah, dorang bersiap untuk majlis plak. act dorang buat nikah n sanding pada hari yang same. senang kan. xpayah banyak kali nak bersiap-siap. jemputan yang datang memang ramai, mama papa pn datang dalam kul 12.00 macam tu, pakcik n bgchak pun datang skali. dalam kul 2 lebih aku dah rase lembik sangat, ckp kat chapik aku nak masuk umah duduk2 dulu. lega jap rase leh rest.. bukan penat ape, sakit pinggang sbb lame duduk kot. tapi aku suke suasana kenduri macam tu, sbb bile ramai-ramai aku rase meriah suasana. tapi xder la bz sangat, sbb gune catering. 

masa kenduri tu chapik bertindak sebagai penyambut tetamu, so dier siap pkai 1 sut baju melayu, hensem husband i tau :p ..tapi xleh puji depan-depan kang poyo j dier. siap orang boleh tersalah chapik ni pengantin ke..kembang je mamat tu dengar, n ade jugak yang kate kami macam adik beradik, muke nak same.. alohlohloh..sweetnyeee.. hahaha

k la jom kite layan beberapa pic, kat camera aku tak banyak pic mase knduri tu. nanti kalau pakcik dah upload aku curik skit gambar dorang eh.. huhu

 confius mane 1 pengantin ni.. huhu

 time ni yang aku sebak sangat, chapik minta izin kat kakak untuk dinikahkan

 chapik selaku wali

 my SIL

 chapik sebagai penyambut tetamu

cik yah (makcik chapik)...me (gemuk rase, tpi baju tu memang besar ok, baju last minute orang kate)..my Love!

> mereka <





RaYa 2012

Salam n Good morning... setelah seminggu bercuti, harini bermula lah keje, n rase kemalasan memang la sangat2 kuat..huh.. tapi mood harini lain sangat, excited tp xtau sebab ape..hehe.. 

ok nak crite pasal raya haritu, ari jumaat kitorang balik, memang jalan ok je, kete banyak tapi lancar je. sempat la berbuka kat baling, sampai dalam kul 7.00 pm, sedang elok sangat. selera aku memang lah beria-ria, nak plak ade lauk sambal udang n kicap daging, siap bertambah nasi lagi.. hehe..

malam raya balik kulim, pagi raya tahun ni kami akan beraya di kulim. excited sangat nak balik kulim. pagi raya, mase bersalam-salaman tu macam biase aku akan emo bile salam mama n papa. yang bestnye first time bersalaman dengan en husband. sedih+terharu ade. huhu.. pagi raya aku sarung jugak baju raya aku yang siap bulan 4 ritu, walaupun macam muat xmuat, aku gagah kan sarung jugak. sbb nak jugak same tema, act tahun ni tema family aku "pink belacan", mama beli kain tu mase g jakarta ritu. pastu g beraya umah mak ngah, makngah buat mee kuah. menu wajib di pagi raya. macam biase, aku bertambah-tambah. agaknya selera aku dah nak jadi ko kan.. hehe..xtimbang lagi berapa berat badan skang ni.. pas beraya umah makngah, g umak paksu plak. rumah dorang berdekatan je ngan umah tok. selesai beraya dengan dorang semua, dalam kul 11.45 pagi kami bergerak ke Baling. braye kat sane plak sampai la ke petang. n pastu balik kulim balik. malam tu beraya kat taman selasih umah makcik.

raya ke dua, beraya sedara-sedara kat kulim.. g umah tok lang, tok lang n sape tah lagi sorang tu. mase g beraya umah tok lang, sarah tu ade. mase dier nak salam chapik, chapik macam blur2..haha, nak tergelak aku tengok muke dier time tu. petang balik umah tok, d sedara-sedara datang. aku cam xpuas lagi beraya kat kulim, huh.. petang tu balik baling pulak sampai la hari jumaat. 

ok nanti aku sambung pasal wedding my SIL, layan pic raya dulu k.. tapi sedih sebab pic belah mertua xder.. xpe next year insyaAllah ade.. 

bergambar dulu sementara menunggu along, along tido umah bgchik sbb flight dier smpai malam raya.


 > KaMi <

 ) GirLs (


 (",) pengarang jantung hati saya, Mmuaahh. Love Him (",)




Friday, 17 August 2012

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin

harini aku masih gigih bekerja..dah mcm lirik lagu joe flizow tu.. hehe.. hari terakhir bekerja sebelum balik ke kampung.. insyaAllah aku akan bergerak balik tghr ni, amik my SIL dulu then terus gerak. memang berbuke dalam kete la jawapnye harini.  Act kami akan balik kampung en husband dulu dan sabtu baru balik ke Kulim. excited jugak nak rase suasana raya di kampung en husband, coz 1st time kan..nerves pn ade. this year kami akan bercuti selama seminggu, jumaat depan balik sini, coz ahad wedding cousin aku. so sabtu tu aku ade mase untuk mengemas segala. lagipun chapik dah start keje sabtu tu.

so dikesempatan ini, aku hulur sepuluh jari ingin memohon maaf pada semua sekiranya ade entry-entry sebelum ni yang terkasar bahasa, yang terover kate, atau perlakuan aku yang kurang menyenangkan. pada yang balik kampung harini xkire la jauh atau dekat, pandulah berhati-hati n ingatlah orang yang tersayang. > Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin <




* rindu kat arwah tokwan ;-( semoga tokwan tenang di sane. Alfatihah *


Thursday, 16 August 2012

Iftar with family

Smalam ofis papa wat berbuke kat luar, kat Kelab Golf Perkhidmatan Awam, Bukit Kiara. so aku plan nak kuar awal la kan, nak setle kan keje umah n gerak awal takut jem kang KL. so aku dah siap-siap bagitau chapik suh kuar awal kalau dier free. dalam kul 3 macam tu chapik dah sampai bwh ofis aku. nak jadikan crite smalam aku kene ganti P.A, so aku pun standby dalam bilik PA untuk setle kan kot2 ade surat yang masuk. tibe-tibe bos aku kuar, dier cakap "shafinaz, klu awk nak duk tempat awak duduk la, xder keje ape pun" so aku pun mmg dah standby nak tutup pc, tau2 je kan bos aku nak kuar awal. heh... skali dier tanye aku psl balik raya mane, memang jadi panjang la crite nye. chapik dah call2 aku. jem otak aku jap. cmne aku nak lari ni.. bos aku memang tau, klu dah start bercerita memang panjang..smpai la dekat 3.30 chapik msg aku, ckp nak g isi minyak dulu. mesti dier dah hangin tunggu kat bawah dekat setengah jam kan..huhu.. dalam 3.40 papa call, agaknye bos aku baru paham, yelah hp aku dah bape kali bunyi kan. chapik call dah bape kali, aku angkat je, bagi dier dengar. aku nak ckp xleh, mcm xsopan plak kan sbb bos aku nga syok menyembang..

so dalam kul 4 gak aku gerak balik umah, siap-siap n pas asar terus gerak. aku xterpikir lak nak g skali ngan mama n afan, so papa xpayah la balik umah, pastu nak gerak kl balik. tp sian plak papa nak nek moto malam-malam tu.. so aku pun gerak dulu. lalu puchong sbb sg besi chapik kate dier balik keje tadi dah jem. mase kat puchong jalan ok lagi, nak masuk ke sunway, tol tu gile jem. aku dah la xbrape nak penyabar kan. nak plak tengok orang yang xreti nak sabar stok mencilok2, lagi hangin aku. memang bising mulut aku dalam kete tu, bukan xbertimbang rase nak bagi orang masuk lane kite. tapi sebab orang sibuk nak masuk lane sane sini lah lagi menyebabkan jem teruk. kalau sume orang sabar kan bagus, nsb bek aku xreti bawak kete. klu tak mau aku suh chapik yang duk tepi aku yang bawak...huh

dah la kitorang xstandby ape-ape dalam kete, yang ade kuih raye j. xkan nak makan kuih raye kan..hahah.. dalam kul 7.40 macam tu kitorang sampai sane. memang ramai orang la, tapi ok la lagi, aku minum air je dulu, pastu g solat sbb aku malas nak berebut-rebut nak solat jap g.tu pun mase aku g dah ramai orang. pas solat baru kitorang makan. aku nak makan nasi, tapi lauk banyak yang xkene ngan tekak aku. chapik suke la d ketam..so aku makan macam-macam la, murtabak, nugget, roti john..tu je kot aku rase.. tapi dekat 3 round aku memusing cari ape nk makan. hehe..

1 family aku pegi, along bawak nas, adik bawak member dier. so total d 9 orang. dalam kul 9 lebih kitorang gerak balik. dalam kawan-kawan ofis papa, aku rase papa yang paling senior, yelah tahun ni last papa keje, hujung tahun ni dier pencen. msti papa sedih+boring kan nak tinggalkan ofis dier yang dah bape tahun dier keje tu.. aku pun cam sedih sbb aku rase macam papa mude lagi..(xnak terima hakikat yang papa dah 58).. so kitorang-kitorang jela yang nampak besar (xnak terima hakikat jugak dah tua) anak-anak kawan papa yang lain sume kecik-kecik lagi.. sebab tu aku malas join kalau kawan papa wat open house ke, sbb terasa aku yang besar sangat. tapi mama ajak teman so aku kene la ikut.

xder pic yang aku nak share kan ngan korang, sebab dah terlalu sibuk makan sampai terlupe nak amik pic. hahaha..esok petang dah balik kampung, excited aku.. heh.. rini pun ofis macam dah lengang. chapik suh aku amik cuti awal, tapi memandangkan cuti aku tinggal bape hari je, terpaksa la esok keje jugak. harap-harap dapat halfday, sebab katenye SUB aku yang baru ni agak straight skit. baru bulan 8 cuti dah tinggal bape hari,huh.. tepaksa la membeku kan cuti sendiri..huh..

malam ni baru nak start packing barang, huh.. setiap kali nak packing aku akan pening kepala, sebab kalau boleh sume aku nak bawak.. hahah.. k la gtg, lain hari sambung lagi.. Bye ;-)


Wednesday, 15 August 2012

" lalalala ~~~ I'm Back "

gretings..Gd morning.. poyo kan title atas tu, heh..;-)  *senyum kambing*..... terasa lame gile x berceloteh kat sini, rase last entry bulan 4 ke 5 tah..hoho bertahun dah, habuk sawang sume ader... xpe2, nnti aku kemaskan sume... "klu rajin" nak tggu kerajinan aku, mmg harapan la..act hari2 je bukak blog ni, banyak je benda nak crite, tp ntah malas ke ape aku pun xpasti. lebih suke menunggu entry2 orang untuk dibaca dari melengkapkan entry sendiri.

so harini maybe aku terlebih rajin untuk membuat entry baru, sebab nak raye kot. "boleh diterima ke alasan aku??hoho..layan kan jelah... so kite masuk je crite pasal raya. this year aku akan beraya sebagai seorang isteri. happy ke sedih korang rase?? heh..happy sbb ader suami, happy jugak sbb dah bertambah family. maybe sdh skit sbb xsume moment aku akan dihabiskan di kulim bersama family. aku mmg suke berkumpul kat kg kulim, lgpun aku xpenah berjauhan time raye ngan family sebelum ni. sbb time raye j aku rase sume nak berkumpul n rase ckp corum.. huhu.. so this year kami akan beraya di kulim dulu, klu ikut plan asal kami beraya kat baling dlu. n raye ke2,3 baru di kulim. sbb ader kenduri my SIL raye nnti, so kami kene tukar plan. tu pun jenuh gaduh, awal2 ok je. tukar plan dah jd gaduh..tensi mak. padahal kg dekat2 je... klu jauh xtau la cmne.. huh...

ok crite pasal preparation raye, mcm tahun2 yang lepas family aku mmg suke buat baju raye awal2, so xpayah nak kelam kabut memikir kan bile la baju nak siap. bulan 4 mcm tu baju kami dah siap, mama beli kain yang same mase g jakarta ritu. so thn ni kami sume termasuk en husband akan beraya dengan warne "pink belacan" my faveret colour..act mase wedding aku nak wat wane tu la, tp xjumpe baju yang cantik. tapi sayangnya aku dah buat baju tu jd kurung moden. aku dah try, muat memang la muat tapi tang perut tu agak over skit. tp xpe, aku nak sarung jugak. kang aku sorang j pagi raye pakai baju lain. xmau...! selai je pun baju raye tu. xder pape lain yang aku shopping for raya. sbb nye badan dah bertambah sihat, jadi xder mood nak beli baju baru. pakai baju yang mane ader je.. cume last week kami ke pkns s. alam cari baju untuk kenduri my SIL nnti. mood shopping raye tu xla excited mcm last year.. so thn ni xder la baju raye, xder kasut setinggi alam...heh..sarung seliper je..lagi selesa.. mood excited tu lebih kpd benda lain.. ape dier?? kene tungguuuuu...

skang ni mood nak buat keje mmg zero.. kepala dah ingat kat kulim, ingat kat rendang yang tok buat, kuih  makngah..ouchhh very excited.. nmpk kan aku kuat makan, sbb teringat psl makanan jer.. hehe.. sofar mood makan aku baru nak bermula.. tp sygnya menu yang dlu aku suke, tp skang dah xsuke..contohnya macam kari, tomyam, lemak cili padi n asam pedas. kire yang berminyak2 sangat ni aku xlalu la..tp 1 benda yang aku pasan skang ni, aku suke sayur kailan ikan masin. klu berbuka mst cari tuh. n sayangnya aku blum start masak lagi, hidung aku masih xboleh bau masakan. hurmm tensi aku, coz kadang2 mkn luar xsume menu kene ngan selera aku. tpi terpaksa la telan kan ajer.. huh.. harini kami n family aku buke kat luar, buke skali ngan ofis papa. lagi excited aku memikir makanan..hahah.. yelah buffet kan msti banyak menu. harap2 kene la ngan selera aku nnti. 

psl preparation rumah plak, aku excited tggu langsir baru. hehe, tp xder la glamer beno..simple2 aje, sbb umah hamba rumah kecik aje.. mayb harini siap kot, aku sedang menunggu call. banyak preparation aku buat utk rumah wane hijau+merah..heh.. masih simple lagi rumah ku syurgaku itu, sbb barang masih xcomplete lagi. almaklumlah baru je kawin kan, nak tggu complete sume serentak mau koyak poket aku nnti..sabar pnut..sabar.. skang dah rase macam mak2 dah aku, sibuk pikir perhiasan umah la, langsir la, bunga2 bagai.. sometimes chapik layankan ajo, sometimes dier membebel gak..sbb bukan tahap keperluan yang mendesak lagi.. laki kan mane pikir sgt pasal umah, tensi aku.. so kadang2 kalau aku nak beli ape2 brg umh, aku beli jer.  balik confirm kene bebel. tapi nak wat mcm ne kan, sbb dah beli. hahaha.. :-D tapi xsume la dier bebel, kadang2 chapik d gak beli barang umah tnpa pengetahuan aku. tau2 dah ade. kdg2 j dier tnye pndpt aku before beli. 

ok la gtg, sbb dah lame xmembebel kt sini, kang lagi panjang kang. baik aku stop dulu. hehe.. ;-) ntah bile lagi aku nak update kan, so aku wish awal2. selamat hari raya Aidilfitri, Maaf zahir & Batin..