Monday, 24 September 2012

DaiA WedDinG @ TanJunG KaRaNg


Morning... malam tadi hujan lebat sedap betul kalau dapat tido..tapi tido aku dah terganggu dek perut yang tengah mencirit-birit..huh, ingat aku sorang jer, chapik pun bangun pagi tu. tapi dier bangun skali je, aku siap 3 kali..huh..

ok, smalam classmate aku mase poly nye wedding kat tanjung karang. kitorang gamble je pegi dengan xtau katne, kad pun xder..hehe.. tapi aku yakin skit ngn chapik dalam carik2 jalan ni. so dengan bantuan GPS, memang jalan lame agak nye dier bawak kitorang lalu. dengan sempitnye, dengan xnampak pun kawasan perumahan. jauh gak la.. tapi akhirnya sampai jugak.. pagi sebelum pegi, singgah breakfst umah mama, sbb mase subuh tu aku dapat msg mama suh bfst kat umah. mama buat nasi lemak n roti jala. dalam kul 9 lebih kitorang pun bergerak ke tanjung karang. kitorang sampai dalam kul 11 lebih n terus makan. cantik sangat kawasan kampung dier. sebab sepanjang jalan tu kitorang lalu kawasan sawah padi, tengah hijau plak tu, so memang nampak cantik, cume aku confius sebab xnampak langsung papan tanda kate daia nye kenduri. 

sampai je umah dier, mase chapik salam ayah daia, aku suh chapik tanye betul ke ni kenduri hidayah. huh, selamat betul. sampai-sampai kitorang terus makan, sebab xramai lagi kan. pas makan baru aku jumpe daia dalam bilik. dier nga bersiap time tu. aku tunggu sampai mimi sampai, yang lain-lain aku xtau sape yang datang lagi. pas mimi sampai je aku terus gerak, sebab chapik ade hal petang tu. so sempat amik gambar ngan mimi sekeping jer. dah la lame xjumpe, mase wedding aku pun xsempat nak berborak.. huhu..

otw balik tu, aku terasa jauh sangat. ntah mane hala chapik lalu tah. dier memang tau, datang ikut jalan lain, kang balik ikut jalan lain. mase mule-mule dier datang putrajaya pun gitu..huhu.. balik umah tu aku tido, ngantuk gile, mase dalam kete pun aku sempat lelap.. chapik bersiap n dier kuar g jumpe geng2 kete dier. aku malas nak follow. stakat nak follow dier, n melengu dengar dorang menyembang memang aku xrajin. yang aku sakit hati tu, ingat sampai petang jer, tapi bawak sampai ke malam, amboi bukan main semangat ko ye.. aku duk umah ni dah rase hangin je kan.. gile bosan! next month katenye ade konvoi ke melaka, alahai aku memang malas betul la nak join, klu tido semalam ke, best la jugak, ni stakat balik hari je, buat penat aku j. dah la skang aku duduk lame skit dah rase sakit-sakit pinggang. kalau bermalam sempat gak nak bershopping ke ape ke..huhu.. akan ku pikirkan dulu..huh..ni aku risau kalau dier dah d member kat putrajaya ni, kalau dulu xder member kat sini, dier duk umah jer. kuar pn pegi keje je.xpe insyaAllah next year aku d kawan teman duk umah, so xderla bosan sangat.

meh la layan pic yg sempat aku amik sepanjang wedding daia smalam ;-)





sempat jumpe mimie skejap jap..dah besar dh anak die. mase jmpe dulu, baru je lahir..huhu



Tuesday, 18 September 2012

oPen House

Ahad lepas makngah chapik buat open house, menu macam-macam.. aku makan bihun sup 2x, rojak lagi, dadih lagi, huh.. kenyang rase.. pastu dalam kul 3 balik chapik d hal..

malam g amik my MIL kat sentul, my MIL dtg ngan tok n maklang. sebab nak menghantar makteh & pakteh g haji selasa ni. lepas tu hantar my MIL g umah cikyah, makan malam kat situ. dalam kul 11 kami balik, chapik keje isnin tu. 

Isnin, my MIL datang umah mama. mase chapik call tu, aku nga study skit psl interview next week. aku terus call mama ade kat bangi. memang kelam kabut la. aku pun ikut stail mama kalau tibe-tibe orang nak datang umah ni, ofcourse i kelam kabut same. hahaha.. aku siap-siap n terus call cub g umah mama, nak tunggu chapik balik keje memang lambat la aku sampai umah mama nanti. elok aku sampai, mama pun sampai. 

so kami buat menu paling simple jer, sebab nak buat nasi berlauk takut xsempat. mama memang tunggu je call dari aku kalau-kalau my MIL jadi datang umah ke x. sebab yang aku prasan mama suke masak siap-siap kalau orang nak datang, senang kan. orang sampai terus makan. xderla orang dah sampai kite sibuk lagi kat dapur, xsyok plak..

dalam kul 3 dorang sampai.. tringat time tunang ritu dorang dtg. hehe.. tapi time tu my MIL xdtg. em lepas makan-makan mereka pun bergerak ke rumah aku, dorang nak smayang sane. sane selesa skit. umah mama macam sempit skit. tapi tuan tumah xder. huhu..chapik je balik, nk tinggal mama sorang-sorang mengemas nanti, sian plak. so chapik ckp xpyh la balik. segan plak aku rumah xbrape nak kemas.. huhu.. xsempat nak kemas beria-beria before kuar umah tadi.. 

dah siap mengemas, aku boleh terlena skejap tunggu chapik amik. skang ni aku prasan kan kalau berdiri lame-lame or jalan beria sangat, tapak kaki aku sakit sangat. ke sebab dah berat??huahuahua.. :D dengan bangganya skali lagi aku bgtau berat aku naik lagi, huh takut aku tengok penimbang tu. so start harini aku bertekad xnak tengok penimbang tu lagi. kalau x mulut aku membebel je pasal berat ni, chapik pun dah naik letih dengar bebelan aku pasal berat ni. hahaha.. xpe, aku kuatkan smangat nak kene diet betul-betul after deliver nanti. :-)

*xsabar nak intai baby next week*

TeRingiN nYe PaSaL

last week aku tringin nak makan nasi lemak, sebenarnye nak suh mama yg masak, sebab cam teringat-ingat nasi lemak mama masak ritu ngan sambal udang. pregghhhh sedap n pedassss gile ok..layan aku makan..

tapi aku malas nak suh mama, aku pun try google camne nak masak. simple jer cara dier. orang malas pun leh buat.. cehhhh....huhu.. so khamis malam tu gi pasar borong beli barang-barang dapur skit. plan nye wekend nak buat. ingat malam jumaat tu nak goreng-goreng ape yang patut, n pagi sabtu tu masak nasi jer. tapi malam tu pinggang+tulang blakang aku sakit sangat-sangat. sampai suh chapik urut pun, tapi still sakit. duduk xkene, baring pun xkene.. nak letak minyak panas pun aku xberani. so memang menahan sakit jela aku.

pagi tu baru aku buat, suh chapik rase. dier kate ok, nasi tu memang leh jual la kat bawah umah nanti.. poyoooo jer... cume sambal dier kate xpedas.. pulakkk.. aku buat pedas, dier kate pedas sangat, xreti aku camne nak control pedas ke x.. huh..

malam sabtu tu, gie slayang umah kina. dier buat kenduri arwah n open house skali. aku sampai elok-elok orang nak start wat tahlil. lepak sampai kul 11.00 camtu, sampai umah terus tido..zzzzzzz...


 mula-mula aku gorang dulu ape yang patut, kacang tu terhangit skit sebab aku terleka bland cili..hahaha..tapi xder la legam macam dalam pic ni, oleh sebab aku xbukk lampu dapur jadi bertambah gelap la nampak kacang aku tu.  (jgn ingat aku tipu eh, panas weehh lama-lama duk dapur ngan bukak lampu bagai..huhu ;-) aku klu makan nasi lemak wajib ade kacang, baru feel org kate..huhu

siap menggoreng aku masak nasi dulu, sementara tunggu nasi masak. aku masak sambal, boleh plak kali ni xpedas..slalu chapik duk komplen pedas je kan.. huhu.. 

< siapppppp >
 aku lapa trus ngapp dulu.. tapi aku mkn skit jela, sementara tunggu chapik balik keje. pastu aku makan lagi.. hahaha.. sedap makan panas-panas ni..
nk resepi korang g google, segan aku nak bagi resepi sebab senang sangat.. malu i.. huhu ;-)


Last skali layan pic ni mase kat umah kina malam tu.. wani, hani, kina n feira



Friday, 14 September 2012

MaSak-MemAsaK

rabu lepas aku dah start memasak, sebab dah bosan makan luar. xsemua menu kene ngan selera tekak ni. (*cehhh baru skang rase xkene ;p) n asyik-asyik makan nasi goreng..hurmmm.. tapi terhad plak menu yang aku boleh masak. menu untuk haritu sambal ikan bilis n kicap masak telur..hahaha, *gaya macam gah sangat menu ko kan nak bagitau.. (",)

tambah plak kami belum ke pasar membeli barang-barang basah, jadi masak ape yang ade jela dalam peti ais tu. hari khamis aku masak sardin n goreng telur hancur jer.. huhu.. aku nga pening ni nak masak ape lagi pasni, aku memang xterer dalam masakan ni, tapi aku suke explore resepi-resepi. datang rajin aku, aku try jela ape yang ku rase nak makan. tapi skang ni, sejak-sejak preggy ni, tekak aku still xleh menerima lauk masak kari+lemak cili padi+sup+asam pedas+tom yam, semua kuah yang macam berat-berat la.. padahal tu sume feveret aku dulu. entah kenapa ek, tapi dari pengalaman kawan-kawan, dorang crite kadang-kadang time preggy memang ade-ade benda yang kite suke dulu tapi time preggy xsuke. dulu mase mule-mule  memang xlalu makan. berat pun turun (tapi 4 kg je, huahuahua) so aku just makan roti n buah-buahan je.

so skang masalah yang melanda aku ialah ape menu aku nak masak?? kalau layan tekak aku je, memang skang aku lalu lauk sambal n kicap je. sayur pun bayam n kailan je. tapi aku kesian kat chapik, xkan hari-hari nak masak benda yang same. walaupun dier cakap xkisah kan.. huhu.. Alhamdulillah aku bersyukur sangat sebab chapik xcerewet sangat.. kalau aku tanye, "ok x b" jawapan dier "ok la" so memang xmembantu sangat dalam bagi pendapat sebab tu je die reti jawab.. *samela macam jawapan aku, sebab aku pun xreti nak cakap sedap ke x, asal tekak aku leh makan, aku ok jer.hahahah,.xcerewet sangat dalam rase-rase ni.




MakaN-MaKAn

sabtu lepas aku buat makan-makan kat umah khas untuk sedara-sedara.. (makan2 ok, bukan open house ;p) blum bersedia lagi nk buat open house,haha.. plus sedara chapik xpenah dtg umah aku lepas hari nikah dulu. so ni la mase aku nak menjemput dorang lepak umah aku, asyik kitorang je menepek uamh dorang kan.. hehe..
insyaAllah tahun depan aku buat open house... 

aku order je, nak masak xreti.. nak plak untuk ramai-ramai..kang ade plak org yang bery-bery makan masakan i.. almaklumlah i blum pakar menjadi chef.. hahaha.. 

dalam kul 9 pagi lebih tu mama dah sampai umah aku, mama tolong buat kan agar-agar prune.. malam sebelum tu aku lepak umah mama, ingat nak suh ajar wat agar-agar tu, skali mama awal-awal dah siap buat..haishh mama ni laju betul lah.. dalam kul 11.30 geng sedara aku sampai, busu n atih je pun yang datang. dorang datang awal sebab lepas tu dorang nak g umah untie zah kat kelana jaya.

kul 12.00 lebih abg ayie (cousin chapik ) sampai, n kul 1 geng sedara chapik sampai. owh lupe nak bgtau menu aku, menu untuk haritu ialah nasi tomato+kuih koci faveret chapik n agar-agar prune mama.. mesti korang tanye aku buat ape kan?? hahah.. aku bancuh air je.. hahaha :D

sronok bile tgok orang datang umah ni, meriah. insyaAllah tahun depan aku buat lagi, n jemputan akan lebih ramai. excited rupanya bile buat makan-makan ni, sebab umah aku xpenah orang datang ramai-ramai macam tu. nanti kalau kawan-kawan datang lagi bertambah meriah, nak-nak plak tahun depan si kenit ni dah keluar.. huhu ;-)