Thursday, 25 October 2012

Selamat Hari Raya Aidiladha

Assalamualaikum..

pagi ni awal aku g keje, huhu.. trase lengang sangat jalan raya.. kan syok kalau hari-hari macam ni.. huhu... ok, rini plan nak halfday, coz nak balik ke kedah. hopefully xjem la.. coz skang ni memang xselesa sangat duduk lame-lame.. kat ofis pun duduk lame skit dah sakit-sakit belakang..nak jalan-jalan pun rase cepat mengah..n aku hairan bin pelik skang ni, kalau jalan skit pun tulang belakang sakit, n pedih ulu hati tu jangan cakap la sakit dier macam ne..huhu..malam tadi memang aku xlena sangat tido, kejap-kejap bangun nak shishi..kejap-kejap bangun sebab xselesa tido..tu yang aku bangun awal rini.. sebab dah rase xsedap mase tido..huh, bile rase skang ni, baru terpikir macam ni la mama rase dulu kan mase mengandungkan aku... huhu.. tibe-tibe rindu family.. (wlupun duduk dekat umah jer)

mood-sronok nak balik kampung, tapi sedih jugak sebab family aku xbalik kampung tahun ni,,huaaaaa ;-( nak nangis rase.. xpela, kene ikut giliran la, baru adil kan.. huhu.. 

sebelum pc aku off untuk kali ketiga, sebab cleaner ni  ngah vakume sambil tertarik aku nye plug ni..hangin j aku.. huhhh.. so aku nak wish Selamat Hari Raya Aidiladha, pada yang balik kampung tu jauh or dekat semoga perjalanan anda semua selamat n lancar..berhati-hati di jalan raya.. haaaa dah macam pesanan penaja kan aku ni.. k la byee...




Wednesday, 24 October 2012

Lemaunyaaaaa...


Assalamualaikum,,,

pagi ni terasa lemau sangat..pening kepala, pastu terasa leher aku terkehel plak..emmm trase nak balik umah n tido jer.. kepala aku pening sbelah kiri je plak tu, dah brape hari dah kepala aku belah kiri jer pening.. huhu..

esk last day keje, coz jumaat dah cuti raya haji. raya haji tahun ni aku beraya kat Kedah, kampung belah chapik. maybe g skejap kampung aku kat kulim. Family aku xbalik kedah tahun ni, walaupun cume raya haji, ofcourse akan terasa raya tanpa family aku..hurmm ;-( esk tghr kitorang balik kg, hopefully xjem..skang makin menjadi-jadi sakit blakang aku klu duduk lame-lame.. huhu..

so preparation raya ni, xder sangat pun.. biase-biase aje.. baju raya pun xder, pakai ape ader jer.. skang ni memang xmuat dah nak sarung baju kurung. baju tu muat, sebab baju kurung aku sume besar-besar, tapi tang kain tu yang xmuat..hurmmm.. baju pregnnt pun xbnyak, sebab perut aku kecik jer, nak beli, tinggal lagi 2 bulan lebih je terasa malas plak.. so berulang-ulang jela aku pakai baju yang sama. 

checkup smalam, berat aku naik lagi..wowowowo tekanan ok.. lagi 2 bulan weh, ntah brape lagi lah nak naik berat ni.. hurmm.. scan pun smalam mcm xder prasaan, xbest la scan kat hospital kerajaan ni, private gak best.. dier sembang-sembang siap tunjuk-tunjuk lagi baby..klu goment ni kite yang kene tanye. huh.. n smalam lepas checkup sempat g manjaku cari brg skit..dpt beli baju pink selai pun dah mcm syok.. hehe.. 

k la gtg, nak lunch.. nak makan xlapa sangat, just nak cari air.. skang aku memang suke minum ais, sebab badan terasa panas jer.. huhu... tata..



Tuesday, 23 October 2012

HaPpy BirtHdaY my DeAr HusBaNd


Assalamualaikum...

190ktober-Jumaat lepas birthday chapik, tahun dirahsiakan..haha, yang pasti makin bertambahla kan.. so xder celebration pun that day, ingat nak g beli present dier time lunch tu, tapi malas betul nak jalan ke Alamanda tu. nk kuar makan malam pun, petang tu hujan sampai la ke malam.. so just wish je malam sebelum tu..

lunch smalam pegila beli present dier, act aku xtau nak beli ape. serius aku failed beli barang lelaki. tapi sebelum tu dier ader tengok-tengok baju kat Giordano, so aku ingat nak bagi tshirt tu jela. sebab dah 2x dier duk masuk kedai tu..sambil-sambil tu masuk care4 cari susu dutch lady coz tengah offer rm4 1kotak. aku bedal 7 kotak, hahaha.. tapi 4 kotak papa mama nye la. sbb smalam dorang d ckp nak beli jugak.

n aku plan nak beli cake kat secret tapi 3 slice jela, so boleh tulis-tulis kat situ. nak beli 1 cake gedabak tu, sape nak makan banyak-banyak tu. lagipun chapik bukan jenis beria makan cake ni. tapi sayang nya xder, sebab budak kat secret tu kate xder bekas besar. confius aku, coz ritu waktu birthday officemate aku, husband dier beli boleh plak.. huh... so aku decide beli biskut kat famaous amous tu je. sbb chapik pun suke makan biskut kat situ. yang tekanan nye aku nak bungkus yang baru, tapi payah betul cakap ngan mamat vietnam tu, xpaham bahasa.

pastu aku nak cari kad, kad yang kecik jer, yang besar-besar watpe, bukannya chapik nak simpan pun.. ntah-ntah dier buang nanti. lelaki kan bukan macam perempuan nak simpan-simpan sebagai kenangan bagai, so aku decide buat sendiri jela..

so aku harap petang tu dier leh sampai umah macam biase, dah bape hari asyik balik malam je..huhu.. so aku letak atas meja makan, dengan harapan dier akan terus nampak mase balik dari keje nanti. so aku pun menanti la dengan penuh kesabaran kat rumah tu.

elok dalam kul 6.40 dier sampai, aku buat-buat la tido..memang slalu aku tido pun.. hehe.. pastu dier masuk bilik n wish tq..alololo, comey muke terharu husband i tau.. poyyoooo...huhu..kad comey yg aku buat tu die tampal kat almari baby..

malam tu, kami ke JJ equine mencari baju aku. shopping skit barang umah, n balik singgah umah mama hantar susu. 

ok itu saje crite di hari lahir chapik..skali lagi Happy belated birthday MUHAMMAD SYAFIQ BIN SOBRI.. Sekian..












(sila abaikan tikar mengkuang tu ye..huahauhua ;D)





Monday, 22 October 2012

WekeNd Activity

Assalamualaikum..

ari sabtu n ahad ritu aku melepak rumah kina, chapik keje so aku follow dier pagi tu, pastu dier drop aku g kat umah kina. saje dah lame xmelepak, menyembang ngan kina.. huhu.. ari ahad epah ikut skali, ari sabtu dier xleh sebab keje. Smalam kina buat nasi ayam, kagum jap aku. dulu dier xreti masak, skang ko sebut jer, sume dier reti. serius aku yang jadi malu... hehe.. 

n sempat aku blaja nak buat nasi ayam, gile simple sebenarnye nak buat nasi ayam tu. huh, nantila next time aku nak try plak buat. huhu.. n skejap je buat 

n buat aku best lagi bile melayan anak kina yang sulung, serius banyak cakap. dah macam makcik-makcik kepochi dier. umur baru 3 tahun tapi cakap dier kite paham, xder pelat-pelat.. sronok menyembang ngan dier. huhu..

duk melepak-melepak layan crite hantu kapcai, sampai tertido-tido. mama kina pun ader, mama memang stay ngan kina. sabtu husband kina xder, smalam ader.. bangun-bangun terus cari nasi ayam kina, tringat-ingat sampai ke harini. huhu..

dalam kul 3 chapik amik kitorang n terus balik. nasib baik malam smalam aku dah setle kan keje umah skit. so balik tu, releks-releks jap sampai terlena lagi..huhu, tidooo jela keje skang ni.. skang ni memang cepat ngantuk. kat ofis ni pun asal nak kul 9 lebih je buat aku ngantuk. huhu.. 

*esk checkup, xsabar nak jumpe baby comel ni..*

bye



Friday, 19 October 2012

Lauk Ikan bllis tumbuk

Assalamualaikum...

officemate aku baru balik dari sabah, so aku pesan ikan bilis kat dier. haha, mak-mak sangat kan ;p so, petang smalam dalam kepala otak ni dah ingat ikan bilis tumbuk jer. tringin plak tibe-tibe..

so balik ofis smalam, mandi+smayang terus memulakan aktiviti di dapur. nak buat tu simpe jer bahan dier, tapi cam leceh skit, sebab ikan bilis tu kene tumbuk dulu. bahan-bahan dier pun simpe jer :
1) ikan bilis
2) Cili Padi
3) Bawang putih+bawang merah
senang kan, tapi yang leceh skit sebab kene tumbuk satu-satu..kalau nak tumbuk sekali pun boleh, tapi disebabkan lesung aku agak comel, so aku kene buat satu-satu..

lepas dah siap menumbuk, boleh la terus goreng.. aku rase dah bubuh cili padi tu banyak je, ikut hati nak tambah lagi tapi kang chapik bising pedas sangat... so pada selera aku xderla pedas macam biase aku buat tu, lite-lite je pedas dier.. pastu goreng telur, sonang kojo den.. tu pun mengah ok kat dapur.. huh.. aku makan dulu sebab baby comel dalam perut dah bg isyarat :"ibu lapa...lapa..." hahaha, jadi aku makan la dulu. chapik kul 7 baru nak gerak dari ofis, dah 2 hari dier kene tukar kat sg buluh ni balik lambat jer.. sian dier.. 

kalau aku suke tumbuk agak halus, so terpulang pada korang kalau xsuke halus sangat..

Skang ni buat keje dkit pun dah mengah, baru vakume 1 umah dah mengah macam penat sangat-sangat. baru masak 1 lauk pun dah mengah, hover tau.. so rase terbatas skit nak setlekan keje umah, nasib baik chapik rajin menolong..huhu, tq b..

smalam plak aku dah janji ngan kak zura nak jumpe kat alamanda, sebab aku nak hantar repair PB kat dier. nak tggu kmai tu, bertahun ok.. tension aku. time beli dulu bukan main free je nak jumpe, time nak hantar repair bz memanjang..hurmmm.. so kul 8 lebih pun chapik xsampai umah lagi, dier msg aku brenti jap kat sg besi sebab hujan lebat gile, aku dah risau sangat. dah la dier nek moto, hurmmm...dah la aku janji ngan kak zura kul 8.30.. so aku terus mintak tolong an temankan. nasib baik tinggal sebelah blok jer..

sampai-sampai alamanda an xjadi nak join plak..huh, xpla... so lepak sane sampaila lampu foodcourt dah tutup..hahaha.. kak zura bawak member dier, kak tasha, so dorang crite la pasal PB ni. tapi dorang xderla macam mengajak aku join bussines tu. just dorang sharing dorang nye experience jer.. aku memang sronok dengar orang success in bussines ni, tapi untuk aku join aku tau diri aku macam mane..huh, tringin jugak sebenarnye, tapi nantilah..huhu..

malam chapik amik n terus balik.. badan rase letih sangat, sampai umah pun dah kul 11 lebih.. kemas-kemas dapur skit, n lagi 10 minit kul 12 aku wish kat chapik..birthday dier harini.. huhu..

"happy birthday b, semoga panjang umur n murah rezeki, sentiasa diberkati dunia dan akhirat, semoga menjadi suami n ayah yang penyayang, soleh n bertanggungjawab. ayang sayang b sangat-sangat, dunia n akhirat. semoga perkahwinan kite akan terus diberkati n diberi kebahagiaan dunia dan akhirat.Amin "

Love U!



Thursday, 18 October 2012

Chek Up 28 Weeks


Assalamualaikum..

minggu lepas pegi checkup baby comel 28 minggu.. 2 minggu selepas tu dah pegi checkup, kene marah (marah-marah manja la..) sebab berat aku naik dekat 5kg, hahaha.. hambik ko.. aku pun terkedu gile, takut weh tengok penimbang skang ni..dah macam musuh aku rase, tapi tu la aku kene hadap setiap bulan.. ni dah masuk 7 bulan memang kene hadap setiap 2 minggu kot.. oleh sebab berat aku dah naik, jadi nurse tu suh aku datang kllinik last week untuk minum air gule. dah la kene pose start dari malam tu sampai la 2 jam selepas minum air gule tu.. paham x? 

ok macam ni, aku appoinment minum air gule 9 Oktober, jadi 8 Oktober kul 10.00 malam tu aku dah kene puase. esk pagi nye kul 7 aku dtg klinik untuk minum air gule. sebelum minum air gule kene amik darah dulu, than baru minum air gule. sedap gak air gule tu, rase mcam blackcurent ke ape tah.. huhu.. kene tunggu 2 jam, baru datang balik untuk amik darah. lepas amik darah kali ke 2 baru boleh makan. huh, serius lemah rase badan, lapa gileee ok... 

lepas amik darah tu, tunggu turn untuk jumpe nurse plak.. so masuk tu macam biase kene timbang berat lagik.. dalam mase 2 minggu naik sekilo.. nasib baik sekilo, so xderla dier bising. sebab setahu aku dalam sebulan boleh naik 2kg jer.. tapi still takut la aku tengok jarum penimbang tu brenti kat angka teeettt.. (dirahsiakan ;p)......pastu dier gune alat ape tah, untuk dengar jantung baby. Alhamdulillah, degupan jantung baby normal.. yang aku letih kene tunggu lagik 45 minit sebab result darah xkuar lagi. so, sementara tunggu tu, aku g makan dulu. serius lapaaaa....

lepas makan baru masuk bilik nurse tu balik, n Alhamdulillah nurse kate result darah aku ok.. pastu dier call doctor mane tah, n doctor kate suh minum lagi skali air gule minggu ke 32.. huh, nak minum air gule tu aku xkisah..tapi part nak kene puase tu lemah skit la.. skang ni slera aku memang lah tengah menggila..nak kene puase dari malam tu aku lemah, bangun pagi confirm-confirm lapa kan.. huhu..

xpla, ape pun semoga baby comel ini sentiasa sihat sehingga dilahirkan nanti. amin.. act ritu dah buat scan 3D/4D.. dah nampak jantina baby comel, tapi tu aku rahsiakan dulu.. hehe.. ;-) pic xboleh nak share coz chapik xbagi.. huhu.. xpla, yang penting aku harap moga sumenye dipermudahkan n selamat.. Amin..


ihsan from mr google.. geram aku tgok pic baby comel-comel ni.. hehe



WishList


Assalamualaikum..

morning..still morning.. em ok, lately time-time macam ni memang buat aku ngantuk. nak tido, tapi xslesa sangat. kalau dapat pejam pun brape minit jer.. huh, rase macam nak bawak tilam bantal je, ofcourse selesa tidur ku ini..hihi.. skang pun tido malam xbrape selesa dah, tapi xpe lagi beberapa bulan je lagi. demi baby comel ini, ku kuatkan semangat.. ;-)

crite pasal wishlist ni, sume orang ade impian kan.. memang banyak, kalau boleh dipenuhi memang syok sangat, dan salah satu faktor untuk memenuhi impian ni adalah dari segi kewangan, masa dan kesabaran

so aku share skit diantara wishlist aku untuk tahun depan, nak kate azam baru, xjugakla.. lame dah tringin impian ni..kuat n tak je semangat ni nak capaikan impian tu.. xpela sekurang-kurangnya dapat capai dua antara yang tersenarai pun dah Alhamdulillah..

1) Dipermudahkan untuk melahirkan baby comel ini..InsyaAllah..Amin

2) Lesen kereta

3)  kereta viva yang comel (2nd hand j, just untuk pegi n balik keje, n next year nak gune untuk hantar baby comel ke taska..huhu.. (mak-mak skarang tau cakap pasal taska ;p) - nak bawak kete chapik terasa gabak sangat

4) Bercuti
     - Bandung/Jakarta (Shopping)
     - Vietnam (Shopping)
     - Pulau (Langkawi-tempat honeybulan dulu ;p )
     - Pulau (Sabah-nak merelekskan minda ni, sronoknye kalau boleh dapat rest n releks,huh)

5) Umrah (insyaAllah semoga dimurahkan rezeki keluarga kami n diberi peluang untuk ke tempatMu..Amin)

so..itu diantaranya..semoga dipermudahkan untuk aku capai, yang paling penting ofcourse la no 1 kan.. huhu.. apepun, semoga yang lain-lain juga turut boleh dicapai dengan izinNya..Amin..



* Jumaat ni birthday chapik, xplan lagi nak buat ape la..huhu.. *


Tuesday, 16 October 2012

TuduNg VietNam


Assalamualaikum..

Petang Smalam, lepas syafiq balik keje kami pun bergegas ke KLIA, amik mama n along. dorang baru balik dari vietnam.. mama g amik pakej from poto agency kat diplomatik ni. memang mama excited nak pegi sane, tu yang beria cari member nak g. bile dier tengok bos kat ofis dier isi borang keluar negara, terus dier tanye pegi ngan sape sume. pastu mama ajak papa, memang bertuah la papa nak g kan.. last-last mama pujuk along teman. 

dorang pergi hari jumaat lepas, pakej amik rm1,499.. ok la kan... tringin jugak aku nak g, insyaAllah tahun depan kalau d rezeki lebih, kesihatan ok, nak jugak pegi melancong ni. hehe.. smalam dorang sampai dalam kul 6.20..tunggu dorang amik beg sume dalam kul 7 gak la..

sampai umah mama, smayang.. n terus memunggah barang-barang. fine! aku jeles ok tengok dorang shopping. hurmm.. best sebab banyak baju cantik-canttik n harga pun jauh lebih murah dr sini. aku just pesan tudung kat mama, sebab tudung kat sane jauh lebih murah. kalau kat sini harga dalam RM89, rm90.. 2x ganda harga dier. huh, sape xnak kan. rugi plak rase xpesan banyak-banyak kat mama. huhu..

mama beli kan kain pasang kat aku, nak beli baju siap mama kate xbrani, sbb takut badan aku xkembali mantain after deliver nnti..ok fine ma..sedih  :-(  huhu..kat syafiq mama beli tshirt, n kain pasang utk my MIL. harga kain dier pun boleh buat aku rase nak borong banyak-banyak.. huhu.. xpla lain kali la.. mencari gak aku sape lagi nak g vietnam pasni, boleh aku kirim..hahah.. tapi kat sane mama kate dier pakai matang wang dorang, US dollar n duit kite pun dier pkai. so kene pndai la psl matawang ni, coz sometimes gune duit kite lagi untung, sometimes duit dorang lagi untung. n along kate ade antara dorang yang pandai cakap kite, so lagi memudahkan aktiviti tawar menawar.

mama beli tudung yang aku pesan tu xdela banyak, dalam 10 helai. aku pesan 5, atih pesan 1, pastu mama saje beli lebih skit. tapi wane yang xbrape ok.. so pagi ni aku bawak g ofis, ade 3 helai je pun.. Alhamdulillah terjual jugak ketiga-tiga helai tu. klu terjual baru rase syok meniaga ni, klu xlaku rase giveup nak jual.. minat jugak nak menjual tapi xreti nak menarik perhatian orang, ni pun kak aisyah yang tolong. dier memang pandai mempromosi ni.. hehe.. dlu mase jual kuih ibu pun dier yang tolong..hehe..

dalam excited-excited tengok tudung tu, sampai terlupe aku nak amik pic. ni pun aku amik pic tudung yang kak asiyah amik.. hehe.. overrr kan..

  shawl ni, bentuk halfmoon.. yang tengah femesss skang ni.. huhu..




Monday, 15 October 2012

Review "Aku Terima Nikahnya"





Assalamualaikum..

wekend ritu kami husband and wife menghabiskan masa bersama-sama dengan menonton wayang ..cheewwaaahhh.. hehe, lame xg dating-dating tengok movie.. tengok kat alamanda je, senang dekat, xyah beria nak g jauh-jauh..

ok, mule-mule crite tu....emmmm, ok la.. ntahla aku yang xder perasaan ke, aku pun xsure.. tp aku suke tengok dorang mase kat crite ape tah ek kat tv3 yang petang-petang tu.. memang sweet gile.. aku lupe tajuk dier.. tapi untuk filem ni, aku rase biase-biase jer.. kat tengah-tengah crite ni agak boring skit, sampai chapik pun dah wat muke boring..hahaha... korang g tengok dulu la, mane tau korang kate best plak kan, sbb pendapat kite ni xsume same.. 

petang smalam saje lepak-lepak Pullman, lame xkuar beriadah.. tibe-tibe plak chapik ajak g sane.. huhu.. tengok tempat tu tringat time outdoor ritu.. huh.. ramai gak pasangan yang kawin buat outdoor kat situ.. tengok cine pun buat outdoor kat situ.. cantik-cantik dress dorang.. 



balik tu ingat nak lepak warisan tapi ramai gile, mase kat pullman pun aku tengok ramai gak budak-budak amik pic konvo. rupanya kat picc de konvokesyen, patutlah aku rase ramai betul orang kat putrajaya ni..



Friday, 12 October 2012

Sepetang yang Hangin

Assalamulaikum..

walaupun dalam hati aku panas gile tapi aku cube control untuk tidak terlalu over dalam perbahasan untuk entry kali ni.. pagi tadi aku dah siap-siap taip 1 entry, aku save dalam draft, boleh plak xder.. xpe, nasib baik entry yu pendek je..wlupun jenuh pk.. 

pastu petang aku ingat nak taip skali lagi la, baru taip pembukaan crite.............. bos aku datang bagi keje..ko tau kul bape time tu?? kul 3.40 petang..ok xpe, aku kan menurut perintah. angguk kan saje. bile aku tengok tajuk tugasan tu, buat aku hangin. asal dier xsuh orang yang sepatutnya??? bukan aku berkira nak buat keje, tapi orang yang sepatutnya ade je kan..xpe, aku buat jugak. tepat 4.30 setlle, klu xsempat siap tu memang aku bawak ke hari isnin la jawapnye (walaupun die xsuh aku siapkan harini jugak), sp suh bagi lewat kan.. xsempat aku nak double check aku mnta tolong member aku yang balik kul 5 tu email kan kat bos aku. bos aku tu memangla baik, tapi tu la xtau nak cakap. nak kate manja pun boleh jugak la..sume nak harap aku, nak besarkan kotak kat excel suh aku, nak print pn suh aku, nak taip huruf secoet suh aku, nak faks personel dier pn suh aku.. nampak x? dah macam PA kan aku..bezanye elaun PA xder..walaupun skang dier nga tanggung keje, keje tu pun dier suh aku. sebab aku sorang je staff dier, walaupun keje tu bukan aku yang buat. jadi dier xbrani sentuh orang lain. dah aku ternganga cari fail yang aku sendiri xtau apekebendalah dier suh tu. huh... baru nak jadi positif, kan dah tekeluar cas negatif aku...

mase nak balik tunggu bas, hujan lebat gile, ngan petir sume..serius buat aku takut..huhu.. penat gak kaki aku berdiri sebab atap bustop tu bocor kat tempat duduk dier. dah la aku makin berat kan, so berdiri skit dah penat.. bertambahnye hangin aku naik kat kepala bile bas aku terus gerak.. hello ko tau x tengah hujan lebat, asal ko terus blaaaa jer??? aku balik kul 4.30 ok, bukan 4.15.. ko xsakit hati ke, tengah-tengah jalan (ikut jalan jauh skit sebab hujan) dalam 4.35 dier gerak...owhhh rase aku nak jerit je suh dier brenti..tapi xpe, aku bersabar je.. datang lagi 1 bas, dier xbrenti, aku bajet mesti bas tu pergi central sebab aku tgok last laluan dier pegi Putrajaya central. ok xpe, aku maafkan la. tibe2 datang lagi 1 bas blakang bas yang tadi, dier jalan je xbrenti..wahhhh ini lagi menambahkan kehangingan aku kan, dah kenapa 2 bas pegi tempat yang same, 1 pun xbrenti???? xkan dua-dua bas g central kan. aku cari gak pakcik bas yang jage kat bustop tu, tapi xder. klu ade tadi memang aku nak tanye..! lagi 10 minit datang lagi 1 bas, xbrenti jugak...owhhhh betul-betul menduga iman aku. aku istifar je dalam hati ni, sebab xbaik kan maki memaki ni..walaupun hujan nga lebat still xdapat menyejukkan hati aku yang sedang membara gile ni. 

lagi 10 minit baru datang bas yang brenti betul-betul dekat ngan bustop, sebab hujan makin lebat.. muke aku memang dah mencuke la kan.. xder mood aku nak senyum-senyum... dalam bas, geng kakak-kakak, makcik-makcik, nenek-nenek indon menguasai bas tu. sampai orang confius ni bas kilang ke bas nadi putra. sebab aku rase bas umah aku jer penuh dengan indon, kadang-kadang rase "international" sangat tau.. kau nak naik bas tu, buat cara nak naik bas. xpayahla ko naik macam nak pegi rombongan kan.. dah aku pening plak nak paham bahasa ko. ko nak sembang ngan kawan sebelah ko pun, suke hati ko lah. sebab aku memang xpaham bhs jawa indon ko tu. tapi kalau dah jerit-jerit, gelak-gelak, aku rase macam nak hempuk je suh diam... hari-hari aku tekanan ngan indon-indon ni. abis dalam 1 bas tu, boleh kire orang kite dalam 5,6 orang je. selebihnya orang dier je..xtekanan ko dalam tu..dengan bau nye jangan cakap la...sorang bau minyak angin, sorang bau hangit nye, sorang bau bedak wangi...bedak yang wangi tu aku leh la terima.. sedap jugak hidung aku ni hidu..huhu.. 

last-last aku sampai umah dalam kul 5.30, padahal umah ngan ofis tu sekangkang kera jer.. nasib baik pagi chapik hantar, jadi xderla tekanan aku terbawak-bawak ke ofis..hurmm, ni lagi menguatkan semangat aku nak amik lesen tahun depan ni.. hhuhuhu....

ok aku kene stop, sebab kang panjang lagi yang aku membebel. baru berazam nak lebih positif kan diri ni ini..huuhu... chill ;-)



Sekadar Luahan


Kadang-kadang muak rase bile memikirkan..tapi entahla mungkin 1 kelemahan aku suke ambil serius satu-satu perkara. walaupun kadang kala aku berusaha untuk selalu berfikiran positif, terkeluar juga anggapan atau rasa yang negatif.

bukanlah niat nak mengaibkan sesiapa, diri sendiri sedar belum cukup sempurna dan bagus dalam ape aspek sekalipun. sebab tiada manusia pun yang sempurna. dulu zaman sekolah, zaman study maybe aku sangat sensitif, semua benda nak sentap, n ambil mase berhari-hari, berminggu-minggu nak ok.. tapi dengan usia sekarang ni, dah xdaya nak pikirkan benda-benda remeh ni. just lalui hari-hari yang mendatang dengan biase. walau kadang kala terpikir or mungkin mengganggu skit mase n fikiran, aku biarkan berlalu dengan sendirinya. sebab memang lumrah berbagai ragam manusia di muka bumi ini. nak plak kalau berdepan dengan orang yang sentiasa rasa dirinya betul, dirinya bagus.. so layankan aje lah.. 

dosa dengan Allah kite boleh minta Allah maafkan dalam setiap doa ketika akhir solat, tapi dosa dengan manusia, kite sendiri kene jumpe atau berdepan n mohon maaf sendiri. tapi ade jugak manusia yang depan dah maafkan, tapi kat belakang masih lagi mercakap-cakap. em xpela, sekurang-kurangnya tugas atau tanggungjawab untuk meminta maaf tu dah aku lakukan.

aku bukan la xsuke hangout ngan kawan-kawan. tapi mase zaman study agak terhad nak kuar, yelah xkeje lagi. dah keje pun, memang tringin nak join kawan-kawan g bercuti, nak attend kenduri kawin dorang, nak attend ape-ape event yang dorang buat. tapi kadang-kadang agak terbatas untuk aku join. salah 1 reason nye aku xder transport, aku just mengharap tumpang orang or kawan-kawan jer. (sedihkan..haha) memang xsuke dengar reason tu kan tapi tu la hakikat yang aku face selama ni. aku ni penakut atas jalan raya, sbb tu sampai skang aku xder lesen. perasaan takut tu terlalu menguasai hidup aku.. huhu tapi skang dah kawin, memang haruslah aku harap kat chapik. so seboleh-bolehnya aku akan penuhi segala jemputan kawan-kawan selagi chapik  free xkeje n xder plan yang lain ataupun kesihatan mengiizinkan..

tapi aku  masih bersyukur, coz kawan-kawan masih lagi ade sentiasa bile aku memerlukan. aku mengaku aku xramah bile berbicara, dengan orang-orang tertentu je aku banyak cakap. bukanla aku memilih untuk berkawan, cumenye aku agak mengambil masa untuk banyak bercakap. dan mungkin aku lebih senang bercakap dengan orang yang aku rase lebih positif. aku salute dengan orang yang slalu berpikiran positif, ader jugak dikalangan orang sekeliling aku yang macam tu. mesti hidup dorang happy je, sebab xbanyak berfikir kan..walaupun dah bertahun kawan, belum tentu dier adalah kawan yang terbaik untuk hidup kite. coz kalau betul dier kawan baik kite dier xkan bercakap yang bukan-bukan dibelakang kite, kalau betul dier kawan baik kite dier xkan biarkan kite terus dalam melakukan kesalahan. kadang pelik kan, kawan dah lame, maybe dari zaman persekolahan atau zaman kolej/poly, tapi masih xkenal diri ni. (bknla mintak sume orang paham aku ni) masih ader yang tidak berpuas hati, xpela, sbb memang itu lumrah manusia. diri aku jugak xterlepas dari itu. 

aku ramai kawan, tapi kawan baik boleh kire berapa. aku memang susah nak percayakan orang, jadi hanya orang-orang tertentu yang aku yakin benar-benar boleh dipercayai sahaja untuk aku luahkan ape sahaja masalah. bukan xpernah jadi kat diri aku, bile kite percaya kan seseorang, tapi dier critekan semula luahan kite tu pada orang lain.tapi macam yang aku cakap tadi, sekali lagi aku bersyukur sebab kawan-kawan baik aku masih ade sentiasa walau mereka jauh dan ade kehidupan sendiri. tibe-tibe buat aku rindu Sarah, BFF aku mase kat poly, lame dah xcontact. dulu aku slalu luahkan ape sahaja kat dier, sbb aku percaya dier xkan crite pada sesiapa. skang maybe jauh, so susah nak jumpe n contact. tp tringin sangat nak jumpe dier. 

tibe-tibe jugak aku rindu nak lepak ngan dak teknik, cukupla kalau ader Epit sorang suasana dah jadi macam 10 orang. lepak ngan dorang akan buat ko sakit mulut sebab xbrenti gelak. last lepak beramai-ramai dengan orang mase g Genting 2tahun lepas. memang have fun gile. skang dah kawin xleh nak lepak-lepak macam dulu. huh.. gomok pun dah bersalin, tapi aku still xberpeluang lagi nak g jenguk dier. huh, insyaAllah nanti akan pegi jugak tengok dier n baby.. Skang tunggu turn Ietod kawin, harap-harap Allah permudahkan jodoh dier. Amin..

ok, kene stop kat sini, sebab nak lunch dah.. hehe.. nanti akan sambung di entry dengan crite yang lain yer.. papepun aku rindu zaman sekolah exspecially form 1 kat Wangsa Maju n form 3 Kat Putrajaya ni.. ;-( kalau diberi peluang nak je putar balik mase tu.. huhu.. k la gtg. bye...





Thursday, 11 October 2012

ShoPping

Assalamulaikum.. malam tadi hujan lebat, syok betul kalau dapat tido.. hehe.. tapi mase kat kwsan rumah aku xderla lebat sangat. lepas magrib kitorang kuar g jj equine, otw tu memang hujan lebat gile, siap petir sume..takut gak aku duk dalam kete tu..tapi Alhamdulillah kami selamat sampai ke destinasi yang dituju..

so tujuan utama nak g jj tu, nak cari barang-barang.. so kami dah start beli barang skit-skit. nak beli sekali harung mau bangkrap aku..huhu.. tapi geram sangat tengok barang-barang baby, sebab sumenye comel-comel belaka. nak-nak plak barang yang warne pink..huhu..rase nak gapai sume jer..

ok setle beli barang yang kami plan untuk bulan ni, tapi d lagi beberapa barang yang xjumpe. nntilah wekend ni sambung cari lagik.. aku skang ni, jalan skit dah mengah, kaki jangan cakap la, jalan skit dah sakit, rase nak pitam sume ade. terasa berat dah bertambah kan, menyebabkan kaki aku cepat sakit bile jalan-jalan. 

mase nak balik tu, kat pintu depan jj tu ade buat game..act Aeon nye activity la..game dier tendang bola tu bagi masuk goal n ade la dier nye point yang kite kene dapatkan. so kalau melebihi point tu dapat la gift. so smalam chapik saje test, dapatla keychain Aeon..haha.. beria je chapik.. Semangat...

balik tu, hujan xbrenti lagi..huhu..memang syok tido hujan-hujan ni. jangan terlajak tido sudah.. haha

nak masuk game ni syarat dier nak tgok resit shopping kat Aeon, sekurang-kurangnya kene RM50 keatas





just imagine bola ade kat situ, tapi sebenarnye xder...

muke dapat gift.. haha..suke.. ;-)

*maapla yeh kualiti gambar kureng, sbb gune hp..hehe*





Thursday, 4 October 2012

Perginya Ayahanda Ietod..Al-fatihah

Assalamualaikum... semalam seharian aku ade seminar pasal Perumahan kat Presint 3, tajuk best la, pasal perumahan. so banyakla info pasal macam mane nak buat loan pinjaman perumahan, loan ubahsuai rumah. mule-mule memang excited nak dengar, masuk tengah-tengah aku dah rase ngantuk gile. kul 4.30 aku cabut, sebab aku suh mama amik. aku balik umah mama dulu, sebab dari presint 3 tu aku xtau nak naik bas ke rumah sendiri. huhu.. 

dalama kul 5.00 macam tu aku tertengok ita post takziah kat wall FB ietod. terus jantung aku dup dap dup dap, aku bace lagi coment-coment kat bawah, Ya Allah tekejut aku bile dorang ucap takziah untuk ayah dier. last aku jumpe ayah dier mase ietod buat open house raya ritu. aku tengok sihat, xsure plak aku kalau-kalau dier memang ade sakit. aku terus call ietod, tapi aku tau ietod xkan angkat, sebab tahun lepas masa mak dier meninggal pun dier xnak angkat, tp xpe, aku paham dier nga sedih. aku terus call iejang, gomok aku msg je sbb dier jauhkan, lgpun dier still dalam pantang lagi. so plan ngan iejang nak g tgok ietod malam tu jugak. aku call chapik dier still ade keje. xpla aku tunggu dier balik. 

dalam kul 7.30 chapik sampai umah mama, kesian plak aku tengok dier balik penat-penat pastu nak rushing g setiawangsa. tapi dier ckp xpela, harini hari ietod, mane tau nanti hari kite plak. Alhamdulillah aku bersyukur sangat coz chapik sangat memahami. pas makan, kitorang gerak balik umah, siap-siap n dalam kul 9.00 kami bergerak ke setiawangsa. aku g ngan chapik j sebab iejang xdpt nak g.

sampai sane, aku tgok ietod agak kuat berbanding mase mak dier meninggal dulu. mungkin dier dah penah rase kehilangan arwah mak dulu, sebab tu kali ni dier kuat skit. banyak kali dier ckp ngan aku yang dier ok, cume dier akan rase sunyi je nanti. berat nya dugaan dier, tapi Allah lebih sayangkan arwah ayah dier. rupanya ayah dier meninggal dalam tido, tapi before tu dier ade mengadu sakit dada..

aku tau ietod mesti sedih sangat, tapi dier ade kekuatan masa tu. sebab sedara-sedara n kawan-kawan ade kat sisi dier. tapi bile dier sendiri nanti dier mesti akan sedih. setahun lepas mak dier meninggal sebab sakit jantung, n semalam ayah dier meninggal..aku harap ietod kuat n tabah hadapi pemergiaan ayahanda dier, semoga Allah permudahkan jalan dier untuk berkahwin thn depan, InsyaAllah. sekurangnya-kurangnya dier ade teman nanti. act dalam family ietod sorang anak perempuan, lagi 4 orang lelaki, n tinggal 2 orang je adik dier yang still belajar. tapi xlama lagi nak habis.

apepun aku doakan semoga ietod tabah, semoga arwah mak n ayah dier ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman..Amin.. Al-fatihah



Monday, 1 October 2012

EngaGeMenT


Last Weekend, aku follow sedara chapik g rombongan meminang kat Gombak.. adela dalam 5,6 biji kete.. dalam kul 4 lebih kami bergerak ke rumah belah perempuan.. act yang nak bertunang ni abg apit, 2pupu pada chapik. first time aku follow rombongan2 merisik+tunang ni. pengalaman dulu aku yang dirisik n tunang, so beza skit la kan perasaan tu.. hehe

tapi aku rase penuh adat la, macam aku dulu aku rase simple je. just bincang pasal duit hantaran je. pasal barang-barang hantaran dorang biakan aku n chapik yang decide, pasal tarikh n mas kawin pun kami yang decide. paling sempoi papa yang cakap. xde wakil2 pun, hehe.. lagipun aku rase mase kitorang dulu simple j, xder la hantaran beria-ria, n paling sempoi chapik relek duk skali dalam perbincangan tu, n belah chapik abg bidi jugak yg jadi tukang cakap

ok, stop! nak crite pasal orang, teringat mase dulu plak.. hihi.. ok antara intipati yang dorang bincangkan adalah pasal duit hantaran, mas kawin, n pasal byr double n hangus2 tu pun dibincangkan skali. huhu.. memang slalu dengar la pasal tu, tapi aku ingat dah xbrape nak amalkan lagi. rupanya masih ade lagi..tapi apepun harap2 sumenye berjalan dengan lancar, n insyaAllah belah abg apit buat skali ngan adik die bulan 2 thn depan. xsure aku boleh balik ke x, coz still dalam pantang. kalau aku xdpt balik, chapik jela yang balik. bulan 12 ni pun d kenduri my SIL utk pihak laki, tapi aku rase xbalik kot, coz nga sarat time tu. n seminggu before knduri abg ayie, iaitu adik pada abg apit. belah perempuan buat kat sabah, kalau aku xsarat time tu nak jugak jalan sabah, sebab xpenah sampai lagi. tapi xpela tunggu next year je nak g jalan2 ni. hehe.. 

 yang baju putih tu la tunang abg apit, nurul asyikin a.k.a nor..kecik j orangnya, comey.. kami sebaya jer, tp kalau amik gambar sebelah dier terasa kedebang nye aku.. haha (xsabar tunggu deliver, aku rindu nak g gym, aku rindu nak jog, aku rindu nak pkai heel+wedges, rindu nak pkai baju kurung moden..huh)

n semalam aku g wedding apiz kat presint 16 ni j, act teman epah. klu nak harap aku g sorang, memang seganla sbb xrapat sangat. huhu.. act apiz ni senior sekolah presint 8 dulu. aku kenal la ngan dier, epah tau la crite kami.. cheehhh.. poyo plak.. hehe ;p tapi sume tu crite lame, papepun selamat pengantin baru apiz, semoga bahagia hingga akhir hayat. xamik pic pun, sebab rase segan nak beria-ria amik gambar. just salam jumpe mase nak balik tu..