Friday, 19 October 2012

Lauk Ikan bllis tumbuk

Assalamualaikum...

officemate aku baru balik dari sabah, so aku pesan ikan bilis kat dier. haha, mak-mak sangat kan ;p so, petang smalam dalam kepala otak ni dah ingat ikan bilis tumbuk jer. tringin plak tibe-tibe..

so balik ofis smalam, mandi+smayang terus memulakan aktiviti di dapur. nak buat tu simpe jer bahan dier, tapi cam leceh skit, sebab ikan bilis tu kene tumbuk dulu. bahan-bahan dier pun simpe jer :
1) ikan bilis
2) Cili Padi
3) Bawang putih+bawang merah
senang kan, tapi yang leceh skit sebab kene tumbuk satu-satu..kalau nak tumbuk sekali pun boleh, tapi disebabkan lesung aku agak comel, so aku kene buat satu-satu..

lepas dah siap menumbuk, boleh la terus goreng.. aku rase dah bubuh cili padi tu banyak je, ikut hati nak tambah lagi tapi kang chapik bising pedas sangat... so pada selera aku xderla pedas macam biase aku buat tu, lite-lite je pedas dier.. pastu goreng telur, sonang kojo den.. tu pun mengah ok kat dapur.. huh.. aku makan dulu sebab baby comel dalam perut dah bg isyarat :"ibu lapa...lapa..." hahaha, jadi aku makan la dulu. chapik kul 7 baru nak gerak dari ofis, dah 2 hari dier kene tukar kat sg buluh ni balik lambat jer.. sian dier.. 

kalau aku suke tumbuk agak halus, so terpulang pada korang kalau xsuke halus sangat..

Skang ni buat keje dkit pun dah mengah, baru vakume 1 umah dah mengah macam penat sangat-sangat. baru masak 1 lauk pun dah mengah, hover tau.. so rase terbatas skit nak setlekan keje umah, nasib baik chapik rajin menolong..huhu, tq b..

smalam plak aku dah janji ngan kak zura nak jumpe kat alamanda, sebab aku nak hantar repair PB kat dier. nak tggu kmai tu, bertahun ok.. tension aku. time beli dulu bukan main free je nak jumpe, time nak hantar repair bz memanjang..hurmmm.. so kul 8 lebih pun chapik xsampai umah lagi, dier msg aku brenti jap kat sg besi sebab hujan lebat gile, aku dah risau sangat. dah la dier nek moto, hurmmm...dah la aku janji ngan kak zura kul 8.30.. so aku terus mintak tolong an temankan. nasib baik tinggal sebelah blok jer..

sampai-sampai alamanda an xjadi nak join plak..huh, xpla... so lepak sane sampaila lampu foodcourt dah tutup..hahaha.. kak zura bawak member dier, kak tasha, so dorang crite la pasal PB ni. tapi dorang xderla macam mengajak aku join bussines tu. just dorang sharing dorang nye experience jer.. aku memang sronok dengar orang success in bussines ni, tapi untuk aku join aku tau diri aku macam mane..huh, tringin jugak sebenarnye, tapi nantilah..huhu..

malam chapik amik n terus balik.. badan rase letih sangat, sampai umah pun dah kul 11 lebih.. kemas-kemas dapur skit, n lagi 10 minit kul 12 aku wish kat chapik..birthday dier harini.. huhu..

"happy birthday b, semoga panjang umur n murah rezeki, sentiasa diberkati dunia dan akhirat, semoga menjadi suami n ayah yang penyayang, soleh n bertanggungjawab. ayang sayang b sangat-sangat, dunia n akhirat. semoga perkahwinan kite akan terus diberkati n diberi kebahagiaan dunia dan akhirat.Amin "

Love U!



2 comments:

sweetlavender86 said...

peanut same lah.pb zura pun dh lame rosak.dh bnyk kali ckp ng dealer tu suh hntr repair.bile nk jual hari2 call siap sanggup dri putrajaya dtg smpai usj subang nk fitting.smpai2 kali dtg.siap naik train bagai.bile org dh beli nk suh repair baut xtau je.dah skang xpkai sebb cangkuk dh rosak.lame xpkai.rugi jee.huhu

~ PeaNut ~ said...

ha, pnut pn problem cangkuk.. ritu pnah skali repair, tp time tu dier ok sebab mmg nak jmpe dier, member pnut nak beli dari dier.

bayangkan dari sebelum kawin ritu nak jmpe, punyalah payah. last2 dier suh post je kat umah dier. ntah bile dier nak hntar pun xtau la..hurmm