Wednesday, 20 November 2013

Kekal Segar dan Sihat bertenaga bersama Shaklee Walaupun Ketika Berpantang

Pernah kah anda terutama buat ibu-ibu yang telah melahirkan anak, berasa lesu, penat dan tidak bermaya?? Ini kerana semasa proses melahirkan, anda kehilangan banyak tenaga, terutama ketika meneran tu kan..hehe.. sebab tu ada juga beberapa petua yang saya boleh kongsikan dekat sini, dimana ibu-ibu dinasihatkan untuk menjaga pemakan, nak pula dekat-dekat bersalin ni. sebab semasa proses kelahiran memang memerlukan tenaga..sebab tu mase rase nak sakit tu makanlah siap-siap supaya semasa proses kelahiran itu nanti ibu-ibu tidak mempunyai masalah untuk proses meneran tu, InsyaAllah..

kalau dilihat pada masa dan zaman ini, banyak set-set penjagaan selepas bersalin berada di pasaran. Ada yang terdiri daripada ramuan dan cara traditional atau lebih dikenali dengan jamu. memang banyak brand yang dijual di pasaran sekarang ini. terpulang kepada ibu-ibu mahu memilih yang mana satu. tetapi kebiasaannya yang menjadi kan masalah apabila baby ibu-ibu menghadapi jaundice atau pun penyakit kuning. biasanya Doktor akan memberi nasihat ibu-ibu supaya berhenti daripada mengambil apa-apa jamu. ini kerana akan menyebabkan penyakit kuning baby bertambah tinggi. 

TETAPI dengan SHAKLEE ibu-ibu tidak perlu risau, kerana vitamin-vitamin ini boleh diambil seawal 1 hari selepas ibu-ibu bersalin. Mari saya kongsikan dengan ibu-ibu kelebihan vitamin-vitamin yang terdapat di dalam Set Berpantang ini.

1) VITALEA IRON FORMULA
* Penambahan Tenaga Segera - pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran seharian.
* Pelengkap Nutrisi - kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anaemia.
* Metabolisme - Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan. 
* Melindungi Organ - melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.

2) B COMPLEX
* Menukar Makanan Kepada Tenaga - Bantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.
* Melawan Tekanan - Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
* Membantu Tumbesaran - Menggalakann tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak.  Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.
* Rambut beruban dan gugur - membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut.
* Baik untuk Mata - Mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori dan daya pemerhatian/fokus.
* Meredakan senggugut - baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.
3) SUSTAINED RELEASE VITA C 500 MG 
* Membentuk Kolagen - kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, ianya mampu mempertingkatkan  kedut dan menghalang otot menjadi lembik.
* Memperbaikai Simptom Pendarahan - kekurangan vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
* Peningkatan Sistem Imun - Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, dan mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, asthma.
* Memerangi Kanser - Ia adalah satu-satunya anti-oksida yang berkuasa, mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-Cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan. ia juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita.
* Mencantikkan Kulit - Ambil Vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.
* Memperbaiki Insomnia -  Ia memperbaiki insomnia, stress masalah berkaitan mental seperti keresahan.
* Memperbaiki Kolesterol Sihat -  Ianya mampu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi.
4) ZINK - COMPLEX
* Memperbaiki Diabetes - membantu pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin, seterusnya memperbaiki diabetes.
* Membentuk Kolagen - membantu pembentukan protien dan kolagen untuk pertumbuhan dan perkembangan kulit, kuku dan organ.
* Mempercepatkan Pemulihan Luka - Mempercepatkan pemulihan luka dalaman dan luaran pemulihan selepas pembedahan,memperbaiki alergi dan bintik dikulit. Hancurkan zinc dan tabur ke atas luka untuk mempercepatkan pemulihan luka.
* Mempertingkatkan Sistem Imun - membantu pengeluaran kalenjar thymus. Kalenjar thymus mempertingkatkan sistem imun dengan pengeluaran T-cells untuk menentang kanser dan menghalang infeksi penyakit. 



5) ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)
Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protien berasaskan kacang soya. ESP dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran menjamin penyediaan 9 asid amino yang penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.
* Awet Muda - Asid Amino penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, gland dan lain-lain. pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.
* Baik utk Hormon - Kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita. ia membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.
* Pembekal Tenaga - Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, imsomnia dan tekanan.
* Kulit Remaja - merangsang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, percepat sembuhan luka dan kesan parut.


# perlu diingatkan Vitamin ini bukanlah ubat dalam penyembuhan sesuatu penyakit, tetapi ia adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh badan kita. 
ANDA BERMINAT MAHU MENCUBA?? 
hubungi : shafinaz ( 011-2733 1552)
Email : shahz_peanut@yahoo.com
so ape tunggu lagi?? hubungi saya untuk mendapatkan harga yang sangat BESTTT.. selain itu anda juga akan diberi konsultasi secara percuma..Macam best jer..macam menarik je kan...?? :-)
sekiranya ibu-ibu berminat, ibu-ibu juga boleh cuba trial pack, dimana trial pack ini disediakan untuk tempoh sebulan. so ibu-ibu boleh try la dulu ye ;-)


*anda kekeringan wang dipertengahan bulan? duit gaji tidak mencukupi? ape kate anda sertai saya untuk menikmati bonus dipertengahan bulan. bestkan sbb tengah-tengah bulan selalu nye dah kering, dengan shaklee tidak...hehe.. xperlu bersusah payah, buat dari rumah pun boleh.. so utk lebih info boleh hubungi saya ;-)



Tuesday, 19 November 2013

Vitamin untuk Kulit / Kecantikan

Assalamulaikum...

Sekarang ni macam-macam vitamin yang jual dipasaran. tambah-tambah lagi vitamin untuk kulit memang menarik banyak perhatian, terutama buat kaum wanita. Jadi sebagai pengguna anda harus bijak memilih vitamin-vitamin tersebut dan mengambil berat mengenai sesuatu kandungan dalam vitamin tersebut. 

Sebagai pengguna SHAKLEE saya memang tidak ragu-ragu memilih vitamin ini kerana saya sendiri sudah menimati hasilnya, hehe ;-)  so harini saya nak share serba sedikit mengenai set Kecantikan / Kulit vitamin SHAKLEE yang mendapat sambutan hangat dipasaran..

Nak tau ape yang ade dalam set ni??? jom saya share dengan anda...

Dalam set ini terdapat 3 vitamin yang utama untuk kulit / kecantikan.. iaitu terdiri daripada :-


1) Sustained Release Vita C 500 mg
* Membentuk Kolagen - kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, ianya mampu mempertingkatkan  kedut dan menghalang otot menjadi lembik.
* Memperbaikai Simptom Pendarahan - kekurangan vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
* Peningkatan Sistem Imun - Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, dan mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, asthma.
* Memerangi Kanser - Ia adalah satu-satunya anti-oksida yang berkuasa, mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-Cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan. ia juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita.
* Mencantikkan Kulit - Ambil Vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.
* Memperbaiki Insomnia -  Ia memperbaiki insomnia, stress masalah berkaitan mental seperti keresahan.
* Memperbaiki Kolesterol Sihat -  Ianya mampu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi.

2) Vitamin E
* Melindungi Jantung - pengambilan harian 800IU vitaminE untuk jantung yang sihat; melindungi sel darah merah untuk mengelakkan pangasidan lipid; meningkatkan kolesterol HDL; mengurangkan tekanan darah; menghalang platelet darah melekat kedinding arteri; menghalang anemiahemolitik, penyakit jantung dll.
* Mempertingkatkan Kemampuan Reproduktif - kajian pada tahum 1924, mendapati vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. para lelaki yang mengambil 600IU - 800IU vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka.
* Anti-Penuaan -  1 kapsul vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, akne dan bintik penuaan. Ianya mampu memulihkan tekstur kulit dan ton muka, dada dan otot peha.
* Anti-Oksida yang Kuat - pengambilan lebih dari 1,200 IU sehari untuk anti-oksida yang kuat dan berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan system imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor, menguruangkan kerosakkan akibat radikal bebas. Ianya juga memperbaiki masalah oksida - katarak dan masalah penglihatan.
* Kelestarian Tenaga - meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga dengan membekalkan oksigen yang lebih.
* Memperbaiki Arthritis - meningkatkan keanjalan salur darah, memperbaiki kitaran darah, merawat bahu kejang, pening, buasir, urat varikos, sakit sendi.
* Memperbaiki Parut - memperbaiki bengkak dan ulser kulit. boleh dikenakan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut.
 
 3) B-Complex
* Menukar Makanan Kepada Tenaga - Bantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.
* Melawan Tekanan - Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
* Membantu Tumbesaran - Menggalakann tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak.  Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.
* Rambut beruban dan gugur - membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut.
* Baik untuk Mata - Mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori dan daya pemerhatian/fokus.
* Meredakan senggugut - baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.

Sebagai tambahan info buat anda-anda diluar sana, pengambilan vitamin ini sebaik-baiknya diambil lebih kurang 3 bulan begitu bagi menampakkan hasil yang baik. selain itu anda digalakkan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari untuk proses penyerapan vitamin tersebut dan yang paling penting tawakal kepadaNya.. kerana hasil usaha perlu seiring dengan doa. InsyaAllah..

# perlu diingatkan Vitamin ini bukanlah ubat dalam penyembuhan sesuatu penyakit, tetapi ia adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh badan kita. 

ANDA BERMINAT MAHU MENCUBA?? 
hubungi : shafinaz ( 011-2733 1552)
Email : shahz_peanut@yahoo.com
so ape tunggu lagi?? hubungi saya untuk mendapatkan harga yang memang BESTTT.. selain itu anda juga akan diberi konsultasi secara percuma..menarik bukan?? :-)

*anda kekeringan wang dipertengahan bulan? duit gaji tidak mencukupi? ape kate anda sertai saya untuk menikmati bonus dipertengahan bulan. bestkan sbb tengah-tengah bulan selalu nye dah kering, dengan shaklee tidak...hehe.. xperlu bersusah payah, buat dari rumah pun boleh.. so utk lebih info boleh hubungi saya ;-)



Wednesday, 13 November 2013

Vit E Complex







Adakah anda mengambil Vitamin E dengan cukup?
- untuk 400IU vitamin E, seseorang perlu mengambil makanan berikut untuk sel-sel sihat melawan radikal bebas: 
> 1 kg biji gandum
> 500 ml minyak sunflower
> 8 kg bayam
> 500 g badam

Dengan lebih lanjut mengenai Vit E ni nak share skit dengan korang perbezaan Vit E shaklee dengan yang lain-lain..

Vit E Complex
* dibuat dari minyak soya organik dan minyak biji gandum, yang kaya dengan Vitamin E, diekstrak d-Alpha tocopheryl, d-tocopherol yag aktif secara fisiologi dan digabung dengan 8 jenis Vitamin E (alpha, beta, gama, delta). Ianya adalah Vitamin E yang paling lengkap dipasaran.
* mengandungi 10 mg selenium semulajdi yang membantu tubuh kita menyerap Vitamin E, memelihara membran sel-sel, sel darah merah dan tisu-tisu otot. ianya juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa, kadmium dan mengukuhkan anti-oksidan dan melindungi retina.

Manfaat Utama :
* Melindungi Jantung - pengambilan harian 800IU vitaminE untuk jantung yang sihat; melindungi sel darah merah untuk mengelakkan pangasidan lipid; meningkatkan kolesterol HDL; mengurangkan tekanan darah; menghalang platelet darah melekat kedinding arteri; menghalang anemiahemolitik, penyakit jantung dll.
* Mempertingkatkan Kemampuan Reproduktif - kajian pada tahum 1924, mendapati vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. para lelaki yang mengambil 600IU - 800IU vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka.
* Anti-Penuaan -  1 kapsul vitamin E sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, akne dan bintik penuaan. Ianya mampu memulihkan tekstur kulit dan ton muka, dada dan otot peha.
* Anti-Oksida yang Kuat - pengambilan lebih dari 1,200 IU sehari untuk anti-oksida yang kuat dan berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan system imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor, menguruangkan kerosakkan akibat radikal bebas. Ianya juga memperbaiki masalah oksida - katarak dan masalah penglihatan.
* Kelestarian Tenaga - meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga dengan membekalkan oksigen yang lebih.
* Memperbaiki Arthritis - meningkatkan keanjalan salur darah, memperbaiki kitaran darah, merawat bahu kejang, pening, buasir, urat varikos, sakit sendi.
* Memperbaiki Parut - memperbaiki bengkak dan ulser kulit. boleh dikenakan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut.


Di dalam buku "Prescription For Longevity" yang ditulis oleh Dr. James Scala terdapat diskusi mengenai keselamata Vitamin E dengan terperinci. Secara global, terdapat lebih dari 1000 laporan perubatan berkenaan keberkesanan dan keselamatan vitamin E. kajian bertahun-tahun oleh University Harvard keatas kedua-dua lelaki dan wanita membuktikan vitamin E mampu mengurangkan risiko penyakit jantung hampir 41% dan strok dengan 33%. Kajian juga membuat kesimpulan dos selamat adalah 3,200IU.

secara kesimpulan vitamin E juga diperlukan oleh lelaki selain daripada wanita. walaubagaimanapun Vitamin ini bukanlah ubat dalam penyembuhan sesuatu penyakit, tetapi ia adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh badan kita, 

penah dengar kan "Mencegah adalah Lebih baik daripada Mengubati'?? so konsepnye lebih kurang begitulah.. 

ANDA BERMINAT MAHU MENCUBA?? 
hubungi : shafinaz ( 011-2733 1552)
Email : shahz_peanut@yahoo.com
selain daripada anda diberi harga yang sangat Istimewa, anda juga akan diberi konsultasi secara percuma.

*anda kekeringan wang dipertengahan bulan? duit gaji tidak mencukupi? ape kate anda joint saya untuk menikmati bonus dipertengahan bulan. bestkan sbb tengah-tengah bulan selalu nye dah kering, dengan shaklee tidak...hehe.. xperlu bersusah payah, buat dari rumah pun boleh..so utk lebih info boleh hubungi saya ;-)




Monday, 11 November 2013

New Environment

Assalamualaikum... sangat lame tiada coretan saya disini.. hal ini kerana saya (xder la bz), tetapi saya xdpt nak pegang pc..hahah.. boleh x mcm tu, nak harap update kat umah memang xla kan.. so now di ofis baru, suasana yang baru, tempat yang baru..dan baru beberapa hari dapat pc.. skang ni pun ade keje yang kene buat, tp amik mase skejap utk update.. bkn curik tulang yer.. skang ni nga tggu quotation consulant n hotel, if dah dapat bru boleh proceed keje tu.. 

owh ye, Alhamdulillah rezeki Allah.. fyi now sy tidak lagi bekerja di KPM (huh, rindunye semua kt KPM tu), act my 1st posting kt KPM tapi gatal nak tukar. konon nak PEMBAHARUAN la kan.. hehe, xderla saje nak tukar angin.. kadang-kadang perubahan ni perlu dalam kehidupan kan.. so ini yang aku pilih so kene la redha n always positive.. YES, setiap pagi aku akan sentiasa ckp kate2 semangat kt diri sendiri.. sebab benda2 ni la akan buat aku semangat  nak teruskan perkara baru untuk setiap hari..

sofar ofis baru ok..yg xok maybe sbb keje ni aku kene banyak keluar, yelah aku skang kat UNIT Latihan, so jadi urusetia ni memang la kene kuar kan..huhu.. haritu nak tinggal keisha for d 1st time pun dah rse mcm ape..hurmmmmm... ni bln 12 aku kene kuar.. beratnye lah hati.. wlupun 3 hari, tapi xpla keje kan..nak wat mcm ner..

ok la kene stop dlu. mcm biase banyak benda aku nak story2 tapi masa tidak mengizinkan.. owh ye, for those who interestd bout shaklee boleh pm..konsultasi secara PERCUMA untk anda-anda di luar sane. nantikan banyak produk info aku nak share nnti k.. till then.. bye... 

*MOOD happy as a mother coz my princess dah boleh jalan..hihi, comey jer tgok dier jln terkedek2.. nnti aku share story psl keisha jgk..


Thursday, 19 September 2013

Spend Time with Family


last week MIL aku dtg kl, tok ngan family maklang pun datang.. jumaat ptg dorang sampai tapi stay umah cikyah dulu.. so sabtu dorang plan nak g Zoo Negara, wahhhh aku memang excited sangat nak g. sebab before kawin lagi aku nak g. tappi macam bosan kan kalau pegi xder budak kecik ni..

tapi dorang xjadi pegi plak, huh.. plan bertukar ke KLCC n Jalan Tar.. Utk pengetahuan korang Jalan Tar adalah tempat wajib kalau dorang dtg sini..hehe.. sronok kan g situ, kalau aku dapat g hari weekdays pun dah rase macam kedai tu ana yang punya.. tapi disebabkan aku bangsa xsuke ramai-ramai ni, sebab tu aku pemalas skit nak jalan sane. yelah aku ni bukan boleh ramai-ramai, semak -semak kang migrain melanda. tu yg buat aku nye feel nak shopping terganggu..huh

so dalam kul 11 lebih kitorang sampai terus ke KLCC, salute aku cikyah brani gak drive g KLCC, huhu.. haritu aku drive g keje, pagi nak parking tu blakang kete terlanggar divider..aku punyelah cuak xterkate.. tapi aku cek-cek xder calar ape pun..agaknye tayar je kot yang langgar, sbb preve kan bontot dier tinggi skit. jenuh aku pikir macam mane nk ckp ngan chapik, bile aku confirm xder calar baru aku brani nak gtau..kalau tak mau aku senyap je..hahaha...

ok sambung cite psl KLCC, huh bukan main jauh ok menapak dari parking nak sampai KLCC tu.. sampai-sampai terus menuju ke swimming pool.. alah kalau tau nak g pool aku dah bawak baju spare keisha. tapi nak jadikan crite mase otw tu keisha poo poo, terkena la seluar dier skit. so aku basuh skit2 seluar tu, terus aku bagi chapik suh bwk g pool tu. hoiii bukan main sronok nye dier main air.. dier bukan buat ape pun, stakat duduk n tepuk-tepuk air.. macam tula gaye dier mandi kat tab dier tu.. skang bukan main suke kalau time mandi, sampai orang angkat pun nangis-nangis, xpuas lagi kot nak mandi.. dlu mase kecik bukan main nangis terjerit-jerit kalau time mandi.. huh, 

lepas puas mandi, kitorang sume gerak area Sogo, lpak makan area MARA. n masuk Sogo skejap. kepala aku dah start denyut2.. family maklang nak balik umah, so aku pun follow balik. xlarat wehhh nak jalan kat Jalan TAR tu sambil ngendong keisha ngan ramai orang lagi.. chapik g teman Mak n tok jalan-jalan...

Rest jap kat umah cikyah, mandi-mandi semua..baru rase selesa n segar skit badan ni.. tunggu chapik balik kul 7 lebih baru sampai. lepak-lepak lagi, makan n dorang layan  bola..dekat kul 11 lebih baru balik umah.. so itu sahaj cerita weekend saye..huhu..jom layan pic tuan kecik..hihi

 Sronok je anak ibu ni..huhu










Friday, 30 August 2013

Dinner


smalam kan aku ade cakap nak masak spagethi..sebab tringin pas balik dari open house umah bos.. so lunch marilah merajinkan diri untuk membeli segala bahan2nya..huhu...

rupanye memang senang gile nak buat.. rajin ngn malas je kan.. hahaha... walaupun aku bukan masterchef, tapi aku nak share jugak bahan-bahan spagethi pnut.. hihi.. pada yang dah terer boleh abaikan ok...

 

BAHAN-BAHAN SPAGETHI PNUT :
1) Bawang besar (kisar)
2) Bawang putih (kisar)
3) cili kering (kisar)
4) Bawang besar holland
5) spagethi (terpulang pada korang nk jenis cmne, tapi aku beli yang angel hair tu)
6) sos prego
7) meatball (aku beli brand marina)
8) daging kisar (brand ramly or azmi)
9) minyak
10) garam
11) tomato 
12) capsicum

CARA-CARA :
1) panaskan minyak
2) masuk bawang besar holland, goreng sampai kekuningan skit
3) masukkan bahan kisar
4) masukkan daging kisar sampai keluar air n agak2 dah masak
5) masukkan sos prego
6) masukkan meatball
7) masukkan capsicum n tomato sebagai hiasan (tapi aku malas sebab xmakan pun, hihi)
7) masukkan garam skit
SIAPPPP..........

senang kan...simple samngat2..


 ayam masak merah pnut

and dinner semalam jugak aku masak ayam masak merah untuk chapik, sebab dier kureng skit makan spagethi.. for the 1st time jugak aku masak ayam masak merah, yeeee ternyata sangat senang jugak.. Alhamdulillah berjaya. aku tanye chapik kalau bagi 5 markah die nak  bagi bape, dier kate 4. aku tanye lah lagi 1 tu kenapa, die kate semak ngan bawang n serai...hahah.. aku punyelah malas nak blend serai, aku potong2 jer serai tu. sebab cili dah siap2 bland dalam peti, so aku malas nak blend serai plak.. act masak merah ni lebih kurang macam masak sambal biase tu, cume letak sos cili, sos tomato, serai n halia skit. tu resepi aku yang paling simple, lain orang xsure. sebab kadang lain orang lain cara nye kan.. so terpulang asal boleh makan kire ok lah kan...


huhu...




Thursday, 29 August 2013

No Title


poyo betul tajuk entry kan.. xder nak crite pape pun..cume smalam aku cam agak serabut kat ofis, pasal cuti..huh, sampai terbawak2 dalam mimpi ok..ngeri xngeri.. xtau knp cuti thn ni mcm carca merba.. padahal aku masuk keje bulan 3..siap ade cuti carry forward lagi kan.. tapi xpla, komitmen dah lain.. ssh nak bagi orang paham.. aku redha jela.. malas nak pk lebih2.. hopefully semuanya akan ok..

sejak2 balik open house bos aku tu, teringin benar nak makan spagethi..nak masak dari hari selasa tapi xbeli2 lagi bahan tu.. insyaAllah esok luse, or wekend ade kesempatan nak masak.. kalau weekdays sampai umah dekat kul 7.00 xder mood nak masak. kalau puase kadang beli j, takut xsempat masak. kalau sempat pun masak simple2 je..nasib laki ahkak ok jer.. kadang tu dah makan siap2 kat umah mama. sebab balik dari umah pengasuh keisha tunggu chapik amik kat umah mama... puase ritu jer aku bawak kete tu pun 2 hari jer, chapik cam xharap..so aku pun jadi malas..hahaha........

semalam pun masak yang simple2 jer.. dah bape hari udang duk dalam frezer tu, so smalam kene lah rajinkan diri masak kan.. kalau ikut hati macam2 nak masak. tapi bile dah lewat cam xder mood, banyak lagi keje umah memanggil-manggil suh disetlekan.. 

smalam menu kami adalah sambal udang petai, telur org malas, sayur bayam, n makan ngan kopok skit..huhu.. 





sambal udang petai baru masak makan ngan nasi panas memang sedap..huuhu.. aku suke sambal udang petai sejak2 balik kg chapik, huh..sedappp wehhhh.. tapi aku xmakan petai..hihi.. rase tu yang buat aku suke.. mama jarang masak petai mayb sebab kitorang sume xmakan petai kot.. huhu.. 

ok lah.. nanti kite sambung chitchat lg.. Daa..




Wednesday, 28 August 2013

Keisha MS


macam lame xciter pasal keisha kan... Alhamdulillah keisha dah genap 8 bulan smalam.. 27hb ogos 2013.. huh, trase skejap je mase berlalu.. aku kalau boring2 kat ofis ni suke tengok pic2 keisha yang lame. n lately aku suke record video keisha.. bile free aku ulang kali tengok.. gelak pun sorang2..hihi kadang rindu.. rase nak cepat jer mase tu.. nak jumpe dier petang.. jmpe skejap mcm xpuas jer.. yelah dier kan jenis tido awal.. tapi kadang macam payah nak tido..skang ni suke buat prangai dulu sebelum tido..letak dalam buai, pusing sane sini..padahal mate dah lelap tu...huhhh..

tido skang pun dah berguling sane sini, kadang tu ibu nye yang kene tido sempit2 kat tepi. sebab kepala keisha dah dekat perut ibu.. kadang kelaka tgok gaya dier tido.. aritu chapik ade amik pic dier tido.. aku bersempit2 la kat tepi hujung tu.. xpla anak, tido la mane kamu suke.. ibu xkisah tido bersempit pun.. ;-)

skang ni keisha dah pandai berdiri tapi dengan bantuan la.. dier capai tangan dier baru berdiri..huhu.. tempat feveret dier kat rak tv tu.. huh, letih ibu ni lap slalu, ade plak cap jari keisha hari2..  haritu balik kampung mase raya die dah full merangkak.. kalau x kan dier merangkak skit pastu sambung mengesot..

kat kampung dier sronok la merangkak, sebab luas kan.. kalau kat umah ni merangkak skit dah berdiri.. almaklumlah ruang xbrape nak besar..huhu.. oleh sebab aku curi mase skit update blog kat ofis, so xleh nak share video keisha yang latest.. just boleh share picture jer.. kalau nak update kat umah memang xder mase la kan.. bz kononnye..hahaha..

baru2 ni keisha dah boleh turun sendiri bile berdiri.. kalau x menangis sebab xleh turun.. pandai berdiri tapi xpandai lagi turun.. kalau x pun suke hati dier lepas tangan, konon2 xsakit la bile jatuh tu.. pastu tau nangis..huhu

yeayyyy Alhamdulillah keisha berjaya...hihi.. clever anak ibu..




Bubur Labu bayam for Keisha


last week aku decide nak buat bubur utk keisha, asyik makan nestum je kan.. kalau dier xnak mkn gak aku memang nak sumbat jer.. haha.. yelah, sian dier dah nak masuk 8 bulan makan nestum jer, kat umah pengasuh nk plak dier makan bubur.. klu ikut hati memang la aku nak buat makanan dier. tapi aritu aku buat bubur dier xnak..huh, nyirap aku.. penuh kasih sayang aku buat bubur tu, n semua benda2 berkhasiat plak tu.. 

so malam sabtu tu aku dah buat stok ayam siap2.. cara2 dier senang sangat..mummys boleh refer SINI

Bawang besar holland xder, so aku campak jer bawang besar biase tu.. rempah 4 bradik pun aku tercampak banyak..hahaha... 1st time nak buat kan.. act senang jer, mcm ko nak buat sup tu. tp for baby xpayah letak garam..


 
 so ini lah hasilnya stok ayam. boleh simpan dalam frizer, boleh la tahan seminggu lebih gitu..


 Bahan-bahan :
 3 sb beras
stok ayam
labu
bayam
air (banyak smpai bubur halus, sebab keisha xder gigi lagi)

Cara-cara :
ko campak jela sume dalam periuk tu.. air tambah la banyak kali sampai textur bubur yang korang nak samada halus or sederhana halus..

labu

 bayam



 tadaaaaaa....ni la hasilnye bubur labu n bayam.. senang sangat.. aku lenyek2 jer bubur supaya keisha senang makan...


mase mule2 tu dier makan skit jer, tapi aku sumbat gak.. orang kate kene banyak sabar nak bagi anak makan ni. kene rajin mencuba sebab dier baru nak kenal makanan kan .. tapi mase dulu aku buat puree, sume puree dier makan..aku pun sronok tgok dier makan. tapi macam biase la agak mencabar nak suap dier kan.. nak main..nak main.. nak makan pun nak makan.. huh

kul 5 aku repeat lagi suap dier bubur, mule2 aku letak skit. pastu aku tambah lagi. alhamdulillah selera dier makan.. aku pun sronok.. hihi... 
nanti ibu try buat bubur lagi ye.. keisha kene makan tau. cepat skit tumbuh gigi boleh ibu buat macam2 makanan utk keisha.. ;-)





Tuesday, 27 August 2013

Open House


Ni crite last week hari ahad.. pagi tu pegi class keisha kt GBOB, dah sebulan lebih xbwk keisha..so ofcourse la ibu nye yg paling excited.. hari ahad tu banyak program jgk. so kitorang dah standby baju kurung n baju mlayu dalam kete. sbb lepas class keisha nk g Shah Alam ade jamuan raye Proton. 

ok kite crite dulu pasal class keisha, this week bawak keisha mmg seronok. xmacam dulu2. dier xnangis sangat. sekali je aktiviti yang dier nangis. yang lain sume dier ok..sronok ibu dier.. hihi.. mmg sronok la..



lepas class keisha singgah petronas tukar baju sume n terus gerak ke Proton. ramai jugak la orang.. n makanan pun sedap, aku makan nasi tomato dier mmg sedap.. roti jala j kureng skit kuah kari dier..



lepas tu kitorang ke semban plak, open House umah Bos. ikutkan chapik cam xlarat, tapi aku xsmpai hati plak. sebab bos aku beria2 jemput. dah 2 tahun dier buat, thn lepas lagi dier beria jemput.. so pegi la walaupun skejap pun kan.. kat sane makan laksa, ade roti jala tapi aku xpndai makan ngan kuah durian. pastu dier bwk kuar spagethi..pergghhhh sedap kot, lame plak xmakan.. tapi syg amik skit plak.. huhu

setle kat semban trus bergegas balik, time tu dah kul 4 lebih. kang lewat2 sangat jem.. chapik dah ngantuk. aku ckp nak bawak, dier memang xkan bagi..huhu...


sekian,


Hari Raya Aidilfitri 2013


Alhamdulillah diberi peluang bernafas lagi untuk menyambut Ramadhan n Syawal tahun ni.. klu tahun lepas kami sambut raya ber2 setengah..boleh ke gune ayat tu?? hihi..sebab time tu keisha 5 bulan dalam perut..hihi.. n Alhamdulillah tahun ni kami beraya ber3.. sronok sbb dah ade anak kan, so persiapan lebih ofcourse lebih kpd anak..n tahun ni adalah turn disebelah chapik..xpe thn depan rumah ahkak plak yer... hihi..

maybe ritu dah penah raye haji tanpa family kt sini, sbb time tu family aku xbalik kedah.. otw dalam kereta tu menangis aku dengar takbir raya.. tapi raya aidilfitri kali ni ok skit, boleh control. cume pagi raya tu aku call mama, memang xleh tahan nangis ni..huhu :-( sedihhhh woooo...

Pagi raye tu aku cam kelam kabut skit.. yelah nak siapkan keisha lagi. chapik dah kuar g smayang raye. kang dorang balik raya aku xsiap2 lagi.. keisha plak balik raya ritu xnak kat orang, xtau la kenapa...dengan sape pun dier xnak.. yg pelik ngan papa mama pun dier xnak..tu yang aku ssh skit nak wat pape.. xtau la klu dier tekejut tgok orang rmai2 ke, tapi xmungkinla sebab kat tempat pengasuh tu pun ramai gak kan..  tapi maybe dier xsihat kan, so duk meragam jer..mayb sbb tu dier xnak kat orang. balik raye ritu demam keisha dah kebah tapi dier kene campak plak. campak yang jenis ruam tu.. huh, sian sangat anak ibu ni xselesa agaknye..

ibu n keisha

My Lovely Family

Big Family

lepas dorang balik smayang raya, kitorang pun g kuar beraya.. klu belah chapik aku tgok dorang lepas smayang raye akan kuar g beraya.. kalau kat kg aku, biase kitorang raye umah sebelah2 dlu, sbelah2 pun sedara mare aku gakla.. pastu duk umah sebab biase raya pertama orang dtg umah tok memang RAMAI gile ok.. so papa mama akan stay kat umah raya pertama sbb sian kat tok nak buat semua klu orang dtg.. n raye ke2 baru kitorang berjalan...

raye ke2 pagi tu baru balik kulim, kitorang nak kuar berjalan. tapi belum sempat nak kuar geng2 Sarah Liyana dah serbu dlu umah tok..so xkan nak tinggal kan.. sedara2 aku yang 2 3 pupu memang klu datang semua adik bradik dier datang. kadang tu 7, 8 biji kete. so korang blh imagine la kan bape ramai orang tu. 

time ni otw ke kulim, keisha tido..hihi

slalu pagi raya makngah akan buat mee kuah, so tahun ni kempunan aku xdpt mkn.. char keaw taw maksu pun xdpt mkn..huhu.. xpla, insyaAllah thn depan boleh mkn..hihi.. :-)

seminggu selepas raye, balik kampung belah mama plak kat negeri sembilan. biase kitorang balik hari jer. dari pagi berjalan sakan sampai la ke petang. 

ni kat melaka, singgah jusco jap sbb keisha poo poo..huhu

so cukupla dulu crite pasal raya kali ni..nanti klu ingat aku sambung lagi..hahaha...opsss sebelum tu nk ucap, walaupun dah mcm terlambat skit..hihi..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.. DENGAN RENDAH DIRI SEIKHLAS HATI AKU MOHON MAAF ANDAI ADE SALAH DAN SILAP PADA SESIAPA SAHAJA...

IKHLAS DARI :
 Muhammd Syafiq Sobri
Nur Shafinaz Muhamad
Nur Keisha Damia Muhammad Syafiq

tata




ALHAMDULILLAH..SYUKUR...


Assalamualaikum kata mula bicara.. ntah kenapa aku malas betul nak update blog yang dah naik sawang bagai ni.. padahal hari2 je bukak blog.. crite pun banyak jer nak story mory kat sini, tapi entahla.. nak harap online kat umah memang xla, aku sibuk tgok hp pun chapik dah bising2. apetah lagi kang aku ngadap laptop mau bebel dier panjang gile..huh

ok la, aku start dulu crite pasal sebelum raya.. lebih kurang 2 hari sebelum raya.. ok, awal Mei ritu aku ade pegi interview kt SPA. klu ikutkan kali ni kali ke3 aku g interview, tahun lepas 2x. so bile dah kali ke3 ni aku macam xharap ape2 sangat. study pun xla beria macam yang lepas. sbb mase jawatan PEN. Akauantan tu memang aku sangat2 mengharap tappppiiiiiii...belum rezeki.. xpe, aku percaya pada Rezeki Allah.. satu benda yang aku slalu pegang "Dia xbagi ape yang kite nak, tapi Dia bagi ape yang kite perlu"

so mase nak umumkan result kuar tu pun aku ingat2 lupe tarikh dier, chapik yang tengok2 kan.. tapi macam biase result mesti kuat lewat seminggu dari tarikh yang sepatutnya...so aku xberia sangat nak amik tahu.. lepas tu, ari isnin malam Kak Aini (Officemate) msg bgtau result dah kuar. aku time tu nga baring ngan keisha sbb keisha xsihat minggu tu.. huh.. terus aku cek kat HP, konon xmengharap kan, tapi jauh dalam sudut hati sentiasa berdoa moga ade rezeki utk aku n family.. 

ALHAMDULILLAH... Ya Allah sronok, terharu macam2 lagi perasaan ni.. time tu chapik xder kat umah dier kuar g beli susu keisha, kalau x aku dah peluk cium dier..hahaha.. aku dah terkinja2 sronok sgt.. keisha pun dah pelik tgok, apehal lah ibu keisha ni sronok sangat sambil cium2 keisha...hihi.. 
so aku terus call mama, biasalah kan klu ade ape2 goodnews msti aku akan cari mama dulu.. tapi sygnye mama xangkat. call umah, papa yang angkat. sronok dengar suare papa, bile aku ckp aku berjaya..
pastu call chapik suh balik umah cepat..

chapik sampai umah aku terus ngendong keisha g kat pintu..chapik bukak pintu jer dier dah awal2 ckp, xyah bgtau ape2 b dah tau dah.. huuhhhhh aku baru nak suprise kan dier.. nyampah tau.. bile aku tanye mane dier tau, mule lah dier buat lawak dier, konon dier kawan ngan Najib la, ngan menteri mane tah lagi.. huh

papepun aku syukur sangat2.. walaupun jawatan ni bkn Pen. Akauantan yang mcm aku harapkan. aku percaya ni rezeki aku. Allah bagi aku jawatan ni sebab Dia tahu aku mampu galas tanggungjawab n amanah ni.. 

bile tau je aku dpt, kepala aku terus fikir member2 ofis..berat hati aku nak tinggal dorang.. coz sepanjang 3 tahun lebih kat sini, dorang yang buat aku kuat utk stay kat Cawangan tu.. seriusly aku syg dorg! sbb ssh senang aku kat situ walau ape situasi skali pun dorang slalu ader.. if aku ditempatkan kat mane2 pun hopefully relationship ni xkan putus!......................................amin

ALHAMDULILLAH....




Monday, 22 July 2013

Crite Pasal Iftar Lagi...


Hari sabtu pagi-pagi mama dah call suh buke kat umah harini, so aku on saje...hihi.. coz Makanan Mama sendiri la paling sedap didunia kan..hehe..

chapik keje haritu sabtu tu, so just lepak kat umah ngan keisha... keisha skang dah suke nak berdiri, kadang-kadang terjatuh. sedih plak tgok dier jatuh terlentang tu... huh.. anak ibu kuat, ibu tau..huh

so petang tu singgah warisan, ingat nak beli roti john, skali beratur panjang gile ok..terus xder mood.. singah bazaar presint 2 jap sebab chapik nak air. dier kalau berbuka dekat saju jag jugak air nye.. suke minum air dari makan...huhu

tapi xsempat snap pic lauk mama ritu, sebab sampai-sampai nak dekat berbuka dah.. mama masak ayam pedas, udang goreng, sayur kailan, n lauk lemak daging..huh, selera aku.. huhu.. pastu mama tapaukan lauk, sebab mama masak banyak. along plak xdpt balik umah time tu. Alhamdulillah adela lauk nak sahur nanti.. tapiiiiiiii sedihhhhhh, terlepas sahur lagi.. tensi aku.. mula-mula aku sedar baru kul 3 labih, sambung jela tido kan, pastu kul 6 lebih sedar balik.. trus trase bengang...dah la aku dah siap2 masak nasi malam tu..

pastu ahad dalam kul 3 lebih mama call suh buke kt umah g, sebab along balik. chapik plak duk siang2 udang n daging kat dapur. ahad tu chapik request sambal petai udang, so dier siap siang sume, tinggal aku nak masak jer.. jadi aku macam malas plak nk kuar umah, plus baju pun xgosok g... sorry ma xdpt join.. 

so menu utk hari ahad tu sambal petai udang n daging goreng kunyit n air jus tembikai. tambahan plak lauk mama bagi smalam ade lagi, asam pedas n ayam rendang..



*ni aku rase sakit sangat tekak, nak kate minum air ais xder la slalu. coz buke je aku minum air milo panas.. xtau la kalau cuaca kan, sebab tgok kat luar ni, macam jerebu balik..huh

ok la, gtg... xbnyak story untk harini.. nnti kite sambung lagi . byeeee...





Iftar with buddies


Hari Jumaat lepas member2 kat putrajaya plan nak berbuka kat Alamanda, tempat yang dekat n cepat... hihi.. so aku plan nak kuar dari rumah kul 6.30 tapi tertido plak masing-masing... dalam kul 7 lebih sampai Alamanda. Epah, Nurul n Mel dah sampai. so aku mintak epah orderkan, sementara aku nak g surau. hurmmm sampai surau gile ramai, mmg aku dah agak dah. coz last year buke kat Alamanda, kitorang makan dulu. pastu nk g surau memang ramai sangat. 

kul 8.00 baru setle sume.. n terus g makan...lapaaaaaaa kot... xlepak lame pun, tapi tetap enjoy.. huhu.. rindunye nak lepak macam tu, tringat zaman dulu2... so lepas lepak skejap aku pun terus balik umah, chapk pun keje esknye.. so xder plan ke mana pun lepas tu..



 from left - Nurul, Epah, Tuan Tanah, Mel, Kina, Kina (ko tgok keisha dier lebih berkenan ngan rambut mel dari tgok camera, mmg ssh tau nak amik pic dier)

ok la, sekian, itu sahaja cerita saya untuk harini... hihi ;-)