Thursday, 31 January 2013

Keisha dah Sebulan


Assalamualaikum..

Alhamdulillah Nur Keisha Damia dah genap sebulan 27hb Jan ritu.. 28hb petang bawak keisha g sunat kat klinik Annur..mama kate kitorang sume sebulan mama dah suatkan.. n ari rabu 30hb bawak keisha g klinik untuk cucuk sebulan..


berat keisha dah naik 4.4kg, n panjang 54cm.. mase nak cucuk tu dier nangis skejap j, tapi skejap-skejap pun menjerit gak la.. n after cek keisha, nurse cek ibu keisha plak.. berat xpyh crite la kan, baru sebulan..so jangan harap la nak terus trun mendadak.. (ayat sedapkan hati,huh), lepas tu dier cek luke sume, Alhamdulillah nurse kate dah kering. aku nak cek sendiri memang xla, sebab aku penakut kot..haha..

lepas keisha kene cucuk, nak kene tunggu turn plak jumpe doc. aku memang sangat bercinta nak tunggu turn ni..huh.. nasib mama teman ritu, kalau x mau menggelabah gak aku.. aku cume takut keisha nangis jer..sebab keisha nangis memang kuat..hihi.. Alhamdulillah doc cek sume ok.. xsempat nak amik gambar, sebab mase cek berat n panjang tu keisha nangis skit.. so xdapat la.. next appoinment untuk keisha cucuk 2 bulan plak.. malasnye aku nak g klinik tu, memikirkan kene menunggu tu yang buat aku sangat malas tau..

next week nak balik kedah, maybe aku stay sane dekat 2 minggu jugak, 10hb Feb cousin chapik kawin,n minggu lagi satu chapik kene balik kedah balik sebab ade hal. so aku stay je lagi seminggu. sedih skit sebab kene berpisah ngan chapik dalam seminggu tu, sejak kawin ni berpisah skit dah rindu..alolololo...sweet x i? haha..

jom layan pic keisha skit... ;-)


time ni keisha ngan nak nangis menunggu susu kot. huhu.. comey anak ibu ;-) {sape lagi nak puji anak sendiri kan, hehe }






Thursday, 17 January 2013

Day 5


Assalamualaikum..

ok sambung dari PART 2 haritu, hari ketiga (Sabtu) nurse datang rumah, dier cek keisha n aku. n nurse notice keisha nampak kuning. so petang tu, kami pun pegi hospital, klinik xbukak wekend. ramai tu jangan cakap la. so kene la menunggu lagi. dengar keisha kene amik darah, buat jantung aku rase dup dap dup dap.. aku xsanggup nak dengar so aku stay kat luar. chapik n mama je yang masuk. tapi dari luar boleh nampak n dengar keisha nangis. ya Allah sayunye hati dengar keisha menangis sekuat hati macam tu. 

masuk bilik doc, dier suh balik dulu or stay, sebab result darah memang lambat. dalam kul 9 malam, hospital call chapik bagitau result TSB keisha 2.04, still ok, sebab bawah lampu untuk hari ke 3 tu dalam 2.7. esok dan esok kitorang berulang alik ke hospital, sebab kene pantau keisha nye darah. huh, kesian kat keisha asyik kene amik darah. n TSB dier makin hari makin naik, sampaila hari isnin tu checkup kat KK P9, kat sane result cepat skit berbanding Hospital. n gueess what?? TSB dier naik balik, 2.7+ ......... mama mintak admit sebab dah nak sampai 3.00. lepas tu pegi hospital, daftar semua, n hantar keisha kat NICU. sedih hati ni Allah je tau, nak plak dengar dier nangis. Ya Allah xsanggup nye rase, tapi demi kesihatan keisha ibu terpaksa masukkan keisha kat situ. berat hati sangat nak balik, air mata ni jangan cakap la, xhenti2 mengalir. 

petang tu my MIL sampai, skali ngan pakngah. tidur malam tu rase tengiang2 keisha nga nangis, macam mane lah dier kat sane, kalau dier nangis nurse layan ke dier, dah la dier kejap-kejap minum susu. mase aku tanye kat nurse sane, dorang kate dorang bagi baby susu 3 jam sekali. lagi jemmm pale aku, abis klu keisha nangis xkan nak biakan. sebab dier mmg kejap-kejap bangun nak susu ;-( malam tu baju keisha pakai tadi jadi teman aku tido.

esoknye chapik kuar g beli barang keisha skit, n tghr dier g tgok keisha. Alhamdulillah keisha dah boleh kuar. TSB dier mase tu 2.5+ xsilap aku. skit j trun, tapi sebab masih belum tahap di bawah lampu, so hospital bagi balik. 

ingatkan dah boleh lega. hari kamis nurse datang umah lagi, mintak suh g cek lagi keisha nye kuning. n sekali lagi keisha kene ADMIT, sebab time tu dier nye TSB 3.12... Ya Allah rase jatuh jantung aku. macam-macam usaha buat sebelum ni. n banyak petua orang bagi, semuanya buat. sekuang cina la, mandi ngan bunga kandar ke pe tah name dier (yg beli kat kedai sensei tu), minum susu kambing, titik air anggur, (pakngah chapik yang bwk susu kambing n anggur), semua xdapat trunkan kuning keisha. sedih hati aku. n kali ni memang keisha kene admit. sampai hospital, ader bilik kosong untuk ibu. so aku stay teman kan keisha. sedih bile tgok keisha kene duk bawah lampu tu. nak plak bile tengok dier menangis xhenti2. 

dalam kul 8mlm tu, doc datang cek keisha nye kuning pada 2.78. tapi xboleh balik lagi sebab doc kate baru admit kan. malam tu keisha meragam, susu banyak kali die muntah. aku memang xdapat tido la. pagi tu plak perut aku meragam. nak berak tapi fobia. haishhh laaaa... dalam kul 7.00 pagi dorang mandikan keisha, n kul 8.00 keisha kene amik darah. kul 11.00 macam tu sorang doc lelaki masuk, sweet je doc tu, lagi sweet bile dier panggil aku IBU. n Alhamdulillah TSB keisha turun pada 1.67. lega hati. tghri tu chapik datang amik kitorang. kalau x, ari kamis tu kitorang dah bertolak balik kedah. plan asalnye aku akan berpantang kat sane. tapi sebab kan keadaan keisha yang kene ulang alik ke klinik time tu, so aku decide untuk stay sini dulu. stay ngan family aku, so papa yang akan tengok2 kan kami. 

sedih sangat ibu tengok bile keisha kene duk bawah lampu macam ni. time ni keisha dah boleh kuar, nga tunggu hospital siapkan document2 nak discharge n tunggu ayah datang amik.


pagi sabtu tu my MIL balik kedah, aku suh chapik hantar tapi dier nak ne bas je. sedih plak rase hati bile my MIL balik. rase sunyi sekejap rumah. ari isnin aku g kat umah mama, ari selasa tu chapik dah start keje, nasib mama cuti. n haritu nurse datang umah. lagi sekai dier suh cek keisha nye kuning, sebab still nampak kuning skit2. ya Allah terasa berat dugaan ni bile TSB keisha naik balik 1.94. aku dah hampir buntu sangat2. sebab kamis nanti checkup lagi. klu naik lagi memang kene refer hospital sebab doc kate kuning biasenye hilang hari ke 14. 

aku tringat ritu classmate aku, Sabrina ade share ngn aku pasal anak dier pun kuning. dier ade pegi 1 tempay perubatan hemeophati kat bangi. so aku mintak tolong papa belikan ubat tu. sebab nak tunggu chapik memang xsempat sebab tutup kul 6.00. ubat dier ade 3 step, 1st step kene makan setiap 1 jam, 2nd 3 jam sekali, n 3rd 3x sehari. ubat dier kecik2 wane putih. memang banyak. n Alhamdulillah dengan izin Allah hari kamis tu checkup TSB keisha trun 1.65. doc suh follow up balik kamis ni, 17hb. 

n pagi tadi pegi check up sekali lagi Alhamdulillah TSB keisha trun 98. n doc kate tahap normal dalam 75-80. so xpayah repeat lagi. ya Allah syukur sangat. n ibu harap keisha akan terus diberi kesihatan yang baik. Amin..ibu sayang keisha sangat. 

*thnks to my MIL yang jage kami untuk beberapa hari tu*



Sunday, 13 January 2013

Pengalaman Bersalin - Part 2

Dalam entry sebelum ni, aku dah crite skit pasal pengalaman bersalin. so ni aku sambung crite lagik.. Alhamdulillah aku telah selamat bersalin pada malam Jumaat Jam 10.07pm bertarikh 27 Disember 2012. 

Dalam kul 12.15am aku dah dipindah kan ke wad, dalam wad tu ade 4 katil tapi ader 3 orang jer dalam wad tu. mula-mula anak aku dier bagi kat aku. dalam kul bape tah dorang amik n suh aku berehat. aku ngantuk+penat tapi cam xleh tidur, xsabar rasenye nak tunggu pagi esok... huh.. n dalam kul 3 pagi macam tu dorang bagi baby kat aku, sebab baby asyik ngangis jer. susukan dier n skejap-skejap je lena, pasti terjage balik. sampai la kul 5 pagi nurse amik balik n suh aku terus berehat. mase kul 2 tu aku dah macam nak pitam, so ade sorang doc lelaki..(lelaki lagi ok!) datang cek aku, n suh masuk air n oksigen. 

pagi tu chapik datang sekejap hantar barang, mase tu aku dah dengar anak aku nangis. bile aku tanye nurse dorang kate baby sume tengah mandi. emm ok la.. aku tunggu, sebab aku rase seharian dengar dier nangis. xboleh betul aku dengar, tersentuh hati..huhu.. pas chapik balik, mama plak datang, mama bawakkan roti n buat kan aku air milo. yang comelnye mama sikatkan rambut aku, n ikat. dah nampak serabai sangat mama kate. haahaha..trase macam zaman kanak-kanak mase mama ikatkan rambut aku nak g skolah.

time lunch officemate aku datang, hilang skit rase sunyi.. pas dorang balik aku berkira-kira bile lah nak boleh balik umah. aku rase dah 2,3 doc datang cek aku. n last doc inform aku boleh balik ptg ni. tunggu punya tunggu dalam kul 4.00 aku kuar wad. mase nak bangun tu aku nak pitam lagi, kali ni memang rase teruk, sebab time duduk pun aku leh rase lemah gile. maybe sebab aku xmakan ape langsung yang hospital bagi. just pagi td makan roti sekeping ngan air milo. mau xpengsan, sebab bersalin kan banyak darah kuar, so maybe kurang darah plus xmakan plak tu. bukan aku xnak makan, tapi nak bergerak pun payah. sakit kot. so aku stay jela baring kat katil tu. 

sampai umah terus baring.. Alhamdulillah banyak sangat orang sekeliling aku yang jage aku time tu. family aku, exp mama berjage malam sebab anak aku meragam time malam. n thnks jugak to my SIL yang tolong jage n tgok2 kan umah aku. siap kemas skali. hihi.. 

ok la, gtg..part seterusnya aku akan sambung kendian k.. coz skang nak online lame-lame memang xleh.. sekejap-sekejap j dapat. tu pun jadilah kan.. 

owh ye, lupe nak inform.. hasil pencarian dan persetujuan kami suami isteri, kami telah berikan nama NUR KEISHA DAMIA BT MUHAMMAD SYAFIQ. name keisha, chapik yang pilih.. n damia, aku yang pilih.. maksud name tu :

NUR : CAHAYA
KEISHA : HIDUP DALAM KEADAAN BAIK
DAMIA : KEBIJAKKAN

doa ibu semoga anak ibu sentiasa hidup dalam keadaan baik dan bijak dalam ape jua yang dilakukan. Amin..



* Will b continue..............




Happy Anniversary - 1 Year


Assalamualaikum..

harini 13 Januari 2013... kalau tahun lepas tarikh ni, kami selamat di ijab kabulkan dengan sekali lafaz, Alhamdulillah.. 

Alhamdulillah genap setahun perkahwinan kami, terasa cepatnye mase berlalu, macam rase baru semalam bersanding bagai..haha.. hoverrr tau.. ;p

papepun aku bersyukur sangat dengan segala yang telah DIA tentukan, setiap perjalanan hidup ini selama setahun kami bersama, tipula kalau xder gaduh..bak kate orang asam garam rumah tangga..tapi aku bersyukur sangat sebab dikurniakan suami yang sangat lembut hati..bukan jenis yang cepat nak marah, n sangat cool. aku je yang kadang-kadang ter emo lebih..haha.. harap-harap sifat dier berkekalan sampai bila-bila. Amin

oleh sebab aku dalam pantang time anniversary ni, so xder plan pape pn.. just wish jer.. hadiah akan ku tuntut nanti..hahha..jahat kan i ;p ala bukan selalu kan..

Alhamdulillah sekali lagi, terima kasih ya Allah telah pertemukan aku dengan suami pada awal tahun dulu, dan akhir tahun Alhamdulillah kami dikurniakan seorang puteri yang comel.. seriusly mereka ibarat nyawa buat aku, dan juga pelengkap hidup. aku bersyukur ya Allah dengan segala yang Engkau berikan buat kami sekeluarga..semoga Allah merahmati dan memberkati hubungan kami suami isteri, semoga anak kami menjadi anak yang solehah.. dan semoga tahun 2013 ini, Allah murahkan rezeki buat kami sekeluarga. AMIN.. Ayang sayang b sangat2, dunia n akhirat. buat anak ibu, ibu sayang keisha sangat2, semoga keisha menjadi anak yang solehah dan berjaya kelak, AMIN..









Saturday, 12 January 2013

Pengalaman Bersalin

Assalamualaikum...

baru ade mase nak update blog yang telah berzaman ditinggal kan ni..huhu.. macam bz bebenor jer kan..ok, tajuk entry atas tu korang dah tau kan ape aku nak share kali ni.. so aku akn crite dari mule sampai la akhirnya. sebelum-sebelum ni jarang aku crite sangat pasal preggy. coz orang dulu-dulu kate xelok terlampau seronok or beria-ria crite pasal preggy yang first. tapi dalam hati excited sangat nak share kat sini, tapi xpla aku crite sikit-sikit jer..

pagi 27 Disember 2012 tu aku dah start rase sakit, tapi sakit yang lite-lite jer..nak kate sakit sangat xjugak, maybe sebab aku dah penah rase sakit yang serupa macam tu. yang kejap-kejap sakit kejap-kejap ok. lagi plak pagi tu aku agak bz sebab ade meeting nak kene prepair. call sane sini nak booking itu ini..so aku xder la melayan sangat sakit tu. tapi sakit kali ni membataskan aku nak jalan laju-laju, so mase time lunch aku lapa sangat, terasa nak makan nasi, sebab semalam nya xmakan nasi pun. so bungkus je kat KKM nasi goreng. time tu aku dah msg chapik suh standby. aku macam terasa nak pegi hospital, tapi was-was betul ke tu contraction. coz aku pun xpenah rase kan. bile aku kira-kira kekerapan dier, memang 5,6 minit gak. ak call mama mintak tolong hantar hospital, tapi keje xsetle lagi. so mama kate tunggu dulu kot-kot ade tanda. so aku pun releks la dulu. 

dalam kul 3 aku nak g toilet nak semayang. sebelum tu shishi dulu, mase tu lah aku nampak lendir darah. aku xpuas hati tengok untuk kali kedua. terus masuk ofis n tanye mmber aku, n confirm dorang kate tu tanda. huh, nervessss jugak, takut pun ye jugak.. so aku terus call mama. dalam 3.30pm macam tu mama sampai bawah ofis aku n terus g hospital, xder dah nak balik umah dulu ke..sampai sane, papa dah standby. aku terus daftar n masuk bilik pemeriksaan. 

time tu, doc check contraction aku memang kerap, tapi aku still boleh tahan lagi. bukaan pun dah bukak 3cm. doc mintak aku refer hospital kajang coz xder labour room kosong mahupun wad kosong. aku prefer hospital serdang, tapi dorang kate kalau hospital serdang kene pegi sendiri, kalau hospital kajang je ambulans akan hantar. so aku pikir-pikir aku cakap nak stay putrajaya gak. sementara tunggu labour room kosong, duk la dalam bilik pemeriksaan tu. jmpe chapik pun xsempat, sedih betul aku.. papa mama tunggu kat luar, aku suh balik dulu sebab aku dah memang kene admit. aku suh chapik je stay. sempat la msg my MIL, n my MIL call balik. yg buat aku segan ialah, yang cek aku tu doc lelaki. huh, dah xder doc pompuan ke. memang malu gile ok!

Pukul 6.30pm dorang suh aku masuk ade 1 labour room kosong, dorang suh aku tukar baju, n pastu bagi ubat berak. n pasangkan aku  alat ape tah name dier, untuk tgok kekerapan contraction kalau xsilap aku. pukul 7.30 dorang pecahkan air ketuban, sebelum tu dorang cek bukaan dah bukak 4cm. n yang pecahkan air ketuban tu pun doc lelaki,huh..  start kul 8.30pm aku dah rase sakit, makin lame makin sakit. sakit dier Allah je tau, mase tu chapik dah ade dalam bilik tu. dier teman aku. n pukul 9.30 masuk sorang nurse n dier nak amik air kencing aku, sambil tu dier cek bukaan. bukaan dah 8cm, semua dah macam kelam kabut. aku dah rase nak teran jer... time tu dah xder rase malu dah, rase sakit je dalam kepala ni. yang masuk bilik tu memang ramai gile, yang paling ramai lelaki. huh, terasa malu sangat lagi! kalau private memang aku dah request doc pompuan tau.. mase mule-mule nak meneran tu, sorang doc ckp aku teran salah sebab kuar suare. sudah aku cakap, time tu mane plak aku nak pikir cara meneran yang betul. aku pun buat-buat la pandai. teran dengan xder suare. adelah dalam 4,5 kali aku teran. yang bestnye bile ramai-ramai tu, dorang bagi support kat aku, siap suh chapik kire skali mase aku nak menahan teran tu, ramai-ramai kire kan sampai 10. act kepala baby dah keluar awal, dorang siap suh chapik tengok, tapi dier xbrani. n mase badan baby keluar tu, terus rase lega.. ALHAMDULILLAH tepat 10.07pm 27 Disember 2012 lahirlah seorang puteri buat aku n chapik. mase kuar tu, terus dorang tunjuk baby kat chapik n aku, dorang suh aku sebut anak ape, lelaki or perempuan. lepas tu dorang letak atas dada aku. mase tu xterkate, air mate jer mampu keluar. Ya Allah terasa ajaibnya ciptaan Allah.. 

Alhamdulillah sekali lagi, terima kasih Ya Allah telah memurahkan reseki kami sekeluarga dengan mengurniakan kami seorang puteri yang sangat comel di hati kami.. semoga anak ibu diberi kesihatan yang baik dan menjadi anak yang solehah. AMIN

*memang sengaja xnak amik gambar dier mase awal-awal ritu, konon nak suprise..hihi* so meh layan pic baby yang diambil selepas beberapa hari ;-)









*will b continue....................