Thursday, 17 January 2013

Day 5


Assalamualaikum..

ok sambung dari PART 2 haritu, hari ketiga (Sabtu) nurse datang rumah, dier cek keisha n aku. n nurse notice keisha nampak kuning. so petang tu, kami pun pegi hospital, klinik xbukak wekend. ramai tu jangan cakap la. so kene la menunggu lagi. dengar keisha kene amik darah, buat jantung aku rase dup dap dup dap.. aku xsanggup nak dengar so aku stay kat luar. chapik n mama je yang masuk. tapi dari luar boleh nampak n dengar keisha nangis. ya Allah sayunye hati dengar keisha menangis sekuat hati macam tu. 

masuk bilik doc, dier suh balik dulu or stay, sebab result darah memang lambat. dalam kul 9 malam, hospital call chapik bagitau result TSB keisha 2.04, still ok, sebab bawah lampu untuk hari ke 3 tu dalam 2.7. esok dan esok kitorang berulang alik ke hospital, sebab kene pantau keisha nye darah. huh, kesian kat keisha asyik kene amik darah. n TSB dier makin hari makin naik, sampaila hari isnin tu checkup kat KK P9, kat sane result cepat skit berbanding Hospital. n gueess what?? TSB dier naik balik, 2.7+ ......... mama mintak admit sebab dah nak sampai 3.00. lepas tu pegi hospital, daftar semua, n hantar keisha kat NICU. sedih hati ni Allah je tau, nak plak dengar dier nangis. Ya Allah xsanggup nye rase, tapi demi kesihatan keisha ibu terpaksa masukkan keisha kat situ. berat hati sangat nak balik, air mata ni jangan cakap la, xhenti2 mengalir. 

petang tu my MIL sampai, skali ngan pakngah. tidur malam tu rase tengiang2 keisha nga nangis, macam mane lah dier kat sane, kalau dier nangis nurse layan ke dier, dah la dier kejap-kejap minum susu. mase aku tanye kat nurse sane, dorang kate dorang bagi baby susu 3 jam sekali. lagi jemmm pale aku, abis klu keisha nangis xkan nak biakan. sebab dier mmg kejap-kejap bangun nak susu ;-( malam tu baju keisha pakai tadi jadi teman aku tido.

esoknye chapik kuar g beli barang keisha skit, n tghr dier g tgok keisha. Alhamdulillah keisha dah boleh kuar. TSB dier mase tu 2.5+ xsilap aku. skit j trun, tapi sebab masih belum tahap di bawah lampu, so hospital bagi balik. 

ingatkan dah boleh lega. hari kamis nurse datang umah lagi, mintak suh g cek lagi keisha nye kuning. n sekali lagi keisha kene ADMIT, sebab time tu dier nye TSB 3.12... Ya Allah rase jatuh jantung aku. macam-macam usaha buat sebelum ni. n banyak petua orang bagi, semuanya buat. sekuang cina la, mandi ngan bunga kandar ke pe tah name dier (yg beli kat kedai sensei tu), minum susu kambing, titik air anggur, (pakngah chapik yang bwk susu kambing n anggur), semua xdapat trunkan kuning keisha. sedih hati aku. n kali ni memang keisha kene admit. sampai hospital, ader bilik kosong untuk ibu. so aku stay teman kan keisha. sedih bile tgok keisha kene duk bawah lampu tu. nak plak bile tengok dier menangis xhenti2. 

dalam kul 8mlm tu, doc datang cek keisha nye kuning pada 2.78. tapi xboleh balik lagi sebab doc kate baru admit kan. malam tu keisha meragam, susu banyak kali die muntah. aku memang xdapat tido la. pagi tu plak perut aku meragam. nak berak tapi fobia. haishhh laaaa... dalam kul 7.00 pagi dorang mandikan keisha, n kul 8.00 keisha kene amik darah. kul 11.00 macam tu sorang doc lelaki masuk, sweet je doc tu, lagi sweet bile dier panggil aku IBU. n Alhamdulillah TSB keisha turun pada 1.67. lega hati. tghri tu chapik datang amik kitorang. kalau x, ari kamis tu kitorang dah bertolak balik kedah. plan asalnye aku akan berpantang kat sane. tapi sebab kan keadaan keisha yang kene ulang alik ke klinik time tu, so aku decide untuk stay sini dulu. stay ngan family aku, so papa yang akan tengok2 kan kami. 

sedih sangat ibu tengok bile keisha kene duk bawah lampu macam ni. time ni keisha dah boleh kuar, nga tunggu hospital siapkan document2 nak discharge n tunggu ayah datang amik.


pagi sabtu tu my MIL balik kedah, aku suh chapik hantar tapi dier nak ne bas je. sedih plak rase hati bile my MIL balik. rase sunyi sekejap rumah. ari isnin aku g kat umah mama, ari selasa tu chapik dah start keje, nasib mama cuti. n haritu nurse datang umah. lagi sekai dier suh cek keisha nye kuning, sebab still nampak kuning skit2. ya Allah terasa berat dugaan ni bile TSB keisha naik balik 1.94. aku dah hampir buntu sangat2. sebab kamis nanti checkup lagi. klu naik lagi memang kene refer hospital sebab doc kate kuning biasenye hilang hari ke 14. 

aku tringat ritu classmate aku, Sabrina ade share ngn aku pasal anak dier pun kuning. dier ade pegi 1 tempay perubatan hemeophati kat bangi. so aku mintak tolong papa belikan ubat tu. sebab nak tunggu chapik memang xsempat sebab tutup kul 6.00. ubat dier ade 3 step, 1st step kene makan setiap 1 jam, 2nd 3 jam sekali, n 3rd 3x sehari. ubat dier kecik2 wane putih. memang banyak. n Alhamdulillah dengan izin Allah hari kamis tu checkup TSB keisha trun 1.65. doc suh follow up balik kamis ni, 17hb. 

n pagi tadi pegi check up sekali lagi Alhamdulillah TSB keisha trun 98. n doc kate tahap normal dalam 75-80. so xpayah repeat lagi. ya Allah syukur sangat. n ibu harap keisha akan terus diberi kesihatan yang baik. Amin..ibu sayang keisha sangat. 

*thnks to my MIL yang jage kami untuk beberapa hari tu*



2 comments:

Maria Che Wan said...

kesiannya baby susah siket nak jaga kena jg elok2 anak ati Alhamdulilah x kuning masa dalam patang...bersabar dengan dugaan yg datang huhuhuhhu.......keisha tidur malam tak?

~ PeaNut ~ said...

yeke.. insyaAllah.. keisha malam berjage jugak, menangis. kadang ok, kadang dier meragam..