Saturday, 12 January 2013

Pengalaman Bersalin

Assalamualaikum...

baru ade mase nak update blog yang telah berzaman ditinggal kan ni..huhu.. macam bz bebenor jer kan..ok, tajuk entry atas tu korang dah tau kan ape aku nak share kali ni.. so aku akn crite dari mule sampai la akhirnya. sebelum-sebelum ni jarang aku crite sangat pasal preggy. coz orang dulu-dulu kate xelok terlampau seronok or beria-ria crite pasal preggy yang first. tapi dalam hati excited sangat nak share kat sini, tapi xpla aku crite sikit-sikit jer..

pagi 27 Disember 2012 tu aku dah start rase sakit, tapi sakit yang lite-lite jer..nak kate sakit sangat xjugak, maybe sebab aku dah penah rase sakit yang serupa macam tu. yang kejap-kejap sakit kejap-kejap ok. lagi plak pagi tu aku agak bz sebab ade meeting nak kene prepair. call sane sini nak booking itu ini..so aku xder la melayan sangat sakit tu. tapi sakit kali ni membataskan aku nak jalan laju-laju, so mase time lunch aku lapa sangat, terasa nak makan nasi, sebab semalam nya xmakan nasi pun. so bungkus je kat KKM nasi goreng. time tu aku dah msg chapik suh standby. aku macam terasa nak pegi hospital, tapi was-was betul ke tu contraction. coz aku pun xpenah rase kan. bile aku kira-kira kekerapan dier, memang 5,6 minit gak. ak call mama mintak tolong hantar hospital, tapi keje xsetle lagi. so mama kate tunggu dulu kot-kot ade tanda. so aku pun releks la dulu. 

dalam kul 3 aku nak g toilet nak semayang. sebelum tu shishi dulu, mase tu lah aku nampak lendir darah. aku xpuas hati tengok untuk kali kedua. terus masuk ofis n tanye mmber aku, n confirm dorang kate tu tanda. huh, nervessss jugak, takut pun ye jugak.. so aku terus call mama. dalam 3.30pm macam tu mama sampai bawah ofis aku n terus g hospital, xder dah nak balik umah dulu ke..sampai sane, papa dah standby. aku terus daftar n masuk bilik pemeriksaan. 

time tu, doc check contraction aku memang kerap, tapi aku still boleh tahan lagi. bukaan pun dah bukak 3cm. doc mintak aku refer hospital kajang coz xder labour room kosong mahupun wad kosong. aku prefer hospital serdang, tapi dorang kate kalau hospital serdang kene pegi sendiri, kalau hospital kajang je ambulans akan hantar. so aku pikir-pikir aku cakap nak stay putrajaya gak. sementara tunggu labour room kosong, duk la dalam bilik pemeriksaan tu. jmpe chapik pun xsempat, sedih betul aku.. papa mama tunggu kat luar, aku suh balik dulu sebab aku dah memang kene admit. aku suh chapik je stay. sempat la msg my MIL, n my MIL call balik. yg buat aku segan ialah, yang cek aku tu doc lelaki. huh, dah xder doc pompuan ke. memang malu gile ok!

Pukul 6.30pm dorang suh aku masuk ade 1 labour room kosong, dorang suh aku tukar baju, n pastu bagi ubat berak. n pasangkan aku  alat ape tah name dier, untuk tgok kekerapan contraction kalau xsilap aku. pukul 7.30 dorang pecahkan air ketuban, sebelum tu dorang cek bukaan dah bukak 4cm. n yang pecahkan air ketuban tu pun doc lelaki,huh..  start kul 8.30pm aku dah rase sakit, makin lame makin sakit. sakit dier Allah je tau, mase tu chapik dah ade dalam bilik tu. dier teman aku. n pukul 9.30 masuk sorang nurse n dier nak amik air kencing aku, sambil tu dier cek bukaan. bukaan dah 8cm, semua dah macam kelam kabut. aku dah rase nak teran jer... time tu dah xder rase malu dah, rase sakit je dalam kepala ni. yang masuk bilik tu memang ramai gile, yang paling ramai lelaki. huh, terasa malu sangat lagi! kalau private memang aku dah request doc pompuan tau.. mase mule-mule nak meneran tu, sorang doc ckp aku teran salah sebab kuar suare. sudah aku cakap, time tu mane plak aku nak pikir cara meneran yang betul. aku pun buat-buat la pandai. teran dengan xder suare. adelah dalam 4,5 kali aku teran. yang bestnye bile ramai-ramai tu, dorang bagi support kat aku, siap suh chapik kire skali mase aku nak menahan teran tu, ramai-ramai kire kan sampai 10. act kepala baby dah keluar awal, dorang siap suh chapik tengok, tapi dier xbrani. n mase badan baby keluar tu, terus rase lega.. ALHAMDULILLAH tepat 10.07pm 27 Disember 2012 lahirlah seorang puteri buat aku n chapik. mase kuar tu, terus dorang tunjuk baby kat chapik n aku, dorang suh aku sebut anak ape, lelaki or perempuan. lepas tu dorang letak atas dada aku. mase tu xterkate, air mate jer mampu keluar. Ya Allah terasa ajaibnya ciptaan Allah.. 

Alhamdulillah sekali lagi, terima kasih Ya Allah telah memurahkan reseki kami sekeluarga dengan mengurniakan kami seorang puteri yang sangat comel di hati kami.. semoga anak ibu diberi kesihatan yang baik dan menjadi anak yang solehah. AMIN

*memang sengaja xnak amik gambar dier mase awal-awal ritu, konon nak suprise..hihi* so meh layan pic baby yang diambil selepas beberapa hari ;-)









*will b continue....................





2 comments:

didil said...

comel keisha.amacam? nak tambah sampai 5 tak? hehehe

~ PeaNut ~ said...

haha..nanti2 la.. ;D