Monday, 22 July 2013

Crite Pasal Iftar Lagi...


Hari sabtu pagi-pagi mama dah call suh buke kat umah harini, so aku on saje...hihi.. coz Makanan Mama sendiri la paling sedap didunia kan..hehe..

chapik keje haritu sabtu tu, so just lepak kat umah ngan keisha... keisha skang dah suke nak berdiri, kadang-kadang terjatuh. sedih plak tgok dier jatuh terlentang tu... huh.. anak ibu kuat, ibu tau..huh

so petang tu singgah warisan, ingat nak beli roti john, skali beratur panjang gile ok..terus xder mood.. singah bazaar presint 2 jap sebab chapik nak air. dier kalau berbuka dekat saju jag jugak air nye.. suke minum air dari makan...huhu

tapi xsempat snap pic lauk mama ritu, sebab sampai-sampai nak dekat berbuka dah.. mama masak ayam pedas, udang goreng, sayur kailan, n lauk lemak daging..huh, selera aku.. huhu.. pastu mama tapaukan lauk, sebab mama masak banyak. along plak xdpt balik umah time tu. Alhamdulillah adela lauk nak sahur nanti.. tapiiiiiiii sedihhhhhh, terlepas sahur lagi.. tensi aku.. mula-mula aku sedar baru kul 3 labih, sambung jela tido kan, pastu kul 6 lebih sedar balik.. trus trase bengang...dah la aku dah siap2 masak nasi malam tu..

pastu ahad dalam kul 3 lebih mama call suh buke kt umah g, sebab along balik. chapik plak duk siang2 udang n daging kat dapur. ahad tu chapik request sambal petai udang, so dier siap siang sume, tinggal aku nak masak jer.. jadi aku macam malas plak nk kuar umah, plus baju pun xgosok g... sorry ma xdpt join.. 

so menu utk hari ahad tu sambal petai udang n daging goreng kunyit n air jus tembikai. tambahan plak lauk mama bagi smalam ade lagi, asam pedas n ayam rendang..



*ni aku rase sakit sangat tekak, nak kate minum air ais xder la slalu. coz buke je aku minum air milo panas.. xtau la kalau cuaca kan, sebab tgok kat luar ni, macam jerebu balik..huh

ok la, gtg... xbnyak story untk harini.. nnti kite sambung lagi . byeeee...





Iftar with buddies


Hari Jumaat lepas member2 kat putrajaya plan nak berbuka kat Alamanda, tempat yang dekat n cepat... hihi.. so aku plan nak kuar dari rumah kul 6.30 tapi tertido plak masing-masing... dalam kul 7 lebih sampai Alamanda. Epah, Nurul n Mel dah sampai. so aku mintak epah orderkan, sementara aku nak g surau. hurmmm sampai surau gile ramai, mmg aku dah agak dah. coz last year buke kat Alamanda, kitorang makan dulu. pastu nk g surau memang ramai sangat. 

kul 8.00 baru setle sume.. n terus g makan...lapaaaaaaa kot... xlepak lame pun, tapi tetap enjoy.. huhu.. rindunye nak lepak macam tu, tringat zaman dulu2... so lepas lepak skejap aku pun terus balik umah, chapk pun keje esknye.. so xder plan ke mana pun lepas tu..



 from left - Nurul, Epah, Tuan Tanah, Mel, Kina, Kina (ko tgok keisha dier lebih berkenan ngan rambut mel dari tgok camera, mmg ssh tau nak amik pic dier)

ok la, sekian, itu sahaja cerita saya untuk harini... hihi ;-)




Friday, 19 July 2013

Keisha...Keisha...


Assalamualaikum.... harini dah hari ke 10 ramadhan, Alhamdulillah..so camne ramadhan korang? ok? huhu..hope semuanya ok.. 

ok, entry kali ni agak sedih gak la.. start hari rabu tu aku mc.. n sahur smalam macam biase aku bangun kul 4.45 pagi, panas2 kan lauk sambil nak hidang sementara kejut chapik bangun. elok time aku nak panaskan ayam paprik, aku dengar keisha meraung. huh, sudah.. dalam kepala otak aku memang dah pk mesti keisha jatuh katil.... HUH! mmg betul ok.. aku tutup api, terus berlari ke bilik, chapik dah siap2 dukung dier. 

Ya Allah luluh hati aku dengar dier nangis, dahi n dagu dier merah. bibir tebal n merah. kat hidung ade kesan cakar. dier jatuh tertiarap, sebab dier mengesot kan.. tangan plak chapik kate terpleot keblakang. aduhhh tersentap hati aku.. aku terus amik air suam, tuam2 skit kat dahi, dagu n bibir dier. bagi mnum air, tapi dier macam xslesa sbb bibir dier merah kan.. ak boleh bayangkan msti sakit kot, tinggi gak la katil tu. ofcourse dier jatuh kepala dulu sebab dier mengesotkan...

tgok dier tekejut macam tu, nak menepek j kat aku. buat aku xsampai hati nak tinggal dier kat pengasuh. chapik plak xleh nak cuti, sbb partner dier dah cuti. so aku tepakse el haritu. huh... 

tghri macam tu mama call suh bawak jmpe makcik kasmah, suh tgok2 kan keisha. coz cara dier jatuh ngan tangan terpleot tu buat aku risau.. N Alhamdulillah makck kasmah kate ok, xder pape. jmpe badan dier macam nak demam. ptg tu chapik balik keje trus g klinik, cek jugak. coz mama penah cite kawan ofis mama anak dier 10 bulan jatuh katil, patah tulang hidung tu. Ya Allah jauhkan la dari keisha, harap2 keisha ok.. n Alhamdulillah doc pun kate ok... n keisha pun dah active balik macam biase.. Alhamdulillah.. tenang skit hati ni.. 

ptg MIL call, risau dier cucu dier jatuh katil..huhu.. chapik kate tghr dier call Mak, mak marah sbb bg keisha tido atas katil. Yes keisha mmg dah start memanjat skang ni. so lepas ni memang kene tido bawahla jawabnya. 

malam tadi kitorang tidur kat bawah, tp keisha xduk diam la plak. dier mengesot+merangkak merata2..aduhhh la anak.. aishhh xbaik merungut.. memang skang ni mase dier agak lasak. xpe, ibu tau keisha skang ngan nak meneroka orang kate kan... huhu..ibu layan kan yola... 

act harini xyah masak, sbb buke kat luar ngan mmber2 putrajaya.. sonang hati den..hahaha... tringin mcm nk msk spagethi tapi mak ngan laki mak tekak mlayu, nak kene makan nasi gak time buke tu.. kang masak lebih2 xmkn jawab nye..huhu

ok la, sampai di sini shj cerita saya pasal mek keisha..nanti smbung lain ok..





Testing Puree baru Untuk Keisha

hello... rini aku nak share skit pasal puree baru keisha.. aku buat puree ni banyak gak aku refer blog2 orang, yang paling dekat aku refer blog kathy ni, coz anak dier tua keisha bape bulan tah..

so tghr tu dah pesan siap2 kat chapik suh beli bahan, n ptg tu dier call ade kat psr borong selayang. dah alang2 dier ade kat pasar borong, aku suh dier beli skali bahan nak buat kari daging. dah berzaman aku tringin, xdpt gak buat. so ni klu dah beli barang ofcourse la kene buat kan..

ok, sampai2 umah sembahyang, n terus ke dapur. buat ape yang patut. menu untuk haritu adalah kari daging, telur hancur, sambal ikan bilis n ayam goreng. huh,dalam kul 7 setle masak. lps setle masak aku buat bubur keisha siap2, sebab bubur dier lambat skit nak lembik kan.. sambil chapik melayan keisha aku suh dier tgok2 kan bubur, sebab aku nak mandi semua..huhu.. 

aku memang saje buat kari tu lebih sebab mmg nak makan sahur nanti. chapik plak request nasi goreng sahur nanti. tapi aku terjaga kul 5 mmg xsempat la nak goreng nasi. sorry ye b.. dier pun makan j nasi ni, lauk kari n sambal ade lagi. so tinggal goreng telur jer..

pas makan, aku tidurkan keisha. n terus plak buat makanan utk keisha.sambil buat keje umah yang lain.



ok, ini adalah bahan2 nya. kobis bunga, brocoli, carrot.
potonng kecik2 n stim kan.. klasik kan cara aku stim..hahah.. oh ye, bubur masak dalam periuk berasingan yer.. 

bubur



ok lepas bubur dah lembik, boleh campurkan bubur n bahan2 yang tadi. pastu blend..siap! senang...

tadaaaa ni la hasilnya... 

lepas setle keje sume terus masuk tidur, baju xsempat lipat g..hahaha...  rase letih gile xstop buat keje dr balik tadi.. 

TAPI, Sediiiiiihhhhhhh keisha xsuke puree ni.. sentap mak ko nak.. berhempas pulas buat, excited pn ade sebab nak bagi keisha makan benda baru. ptg tu amik keisha, kak yus kate dier xnak makan. so kak yus bagi nestum n biskut yang aku bekal kan tu.. hohohooiiii suke2 jer dier bg nestum 3 in 1,, aku memang xnak anak aku makan yang 3 in 1 ni. sbb tu la aku gagah kan jugak buat puree sendiri. .

xpla keisha, ibu dah tau keisha xsuke makan ni. nnti ibu buat yang lain k.. agaknye xsedap kot.. alahai anak, jangan la ikut ibu mu ni yg xsuke makan sayur ni..

ok la next entry ade crite yang agak menyedihkan aku..huhuhu :( ...gtg






Monday, 15 July 2013

Puasa Day 4, Iftar and WeKend activity


Assalamulaikum.. hello semua, ni crite wekend lepas..sabtu chapik keje, so lepak kat umah jela pagi tu ngn tuan kecik.. sebelum mandikan tuan kecik, aku mengemas umah skit. yelah skang keisha dah suke mengesot merata, so mmg kene mop umah tu slalu.. keisha skang xleh aku atau chapik hilang, mesti dier nak cari kat dapor..haha.. lagi 1 keisha macam takut bunyi vakume.. mase aku vakume aku dukung dier, pastu xlarat aku dudukkan atas kusi. elok je dier duduk sambil tgok aku vakume. aku stop skejap sbb nak amik pic dier, trus melalak.. hadoiii la anak...



pas siap mengemas umah skit, terus mandikan keisha. keisha skang suke mandi.. siap main2 air tu, basah aku ni ha.. sebab tu aku suke mandikan dier dulu pastu baru aku mandi.. 

ni barang2 wajib mesti ade untuk siapkan keisha lepas mandi.. skang mau bersilat aku nak siapkan dier tau.. huhu

perubahan keisha skang, dier dah angkat punggung skit macam nak merangkak. tapi dier xmerangkak pun. dier macam nak berdiri. dah bape kali dier memanjat pastu jatuh terlentang..so skang klu kat umah mmg aku letak toto depan tv sbb takut dier jatuh kene lantai.. sakit ok..huh

pastu petang kitorang berbuke kat umah mama.. afan balik this week, tapi xckp corum sebab along xblk. dier buke kat umah mertua dier. memang banyak gile lauk mama masak, ade kari ketam, ikan masak lemak, sambal udang, sambal ikan bilis, ikan goreng.. huh, aku ngan chapik mmg jenis makan 1 2 lauk jer,, xreti makan lauk banyak2, plus aku rase xpuas bile makan banyak2 lauk ni. kalau 1 2 lauk ni aku menikmati skit rase tu kan..hihi, papepun Alhamdulillah sedap sangat.. tq mama..



Ahad dlm tghri mcam tu, kitorang g Mid Valley, ade expo baby.. puase2 mmg aku malas nak kuar, aku lebih suke duk umah. tapi excited ngn barang2 keisha, aku gagahkan jugak, wlupun terlepas sahur haritu..hahaha... 

ak dah ckp ngan chapik xpayah bwk stroller, dier nak bawak gak.. hurmm, sampai2 tu memang sesak la. tapi ok skit dari pureen warehouse ritu. yang tu memang sesak banyak.. so chapik lebih banyak jalan ngan keisha, aku kadang2 jln sorang2 sambil cari ape yang nak dibeli. tapi 1 masalah aku klu banyak2 sangat ni aku jd pening nak pilih n beli. so dari pemerhatian aku, kalau baju2 kat situ harge lebih kurang dengan kat luar. ade yang lagi mahal ok. so xbeli pun baju jalan keisha, baju tido pun sempat rembat 1 j.. aku just beli tempat letak susu keisha brand avent, yg tu murah 4 higgit lebih j pun. xkisahla, coz aku mmg plan nak beli lg 1. klu x nk kuar ssh, kene berpandukan susu keisha, klu tinggal 1 mmg kelam kabut kene balik umah dah. klu x meraung keisha nak susu nnti... pastu aku beli skit barang2 pureen. susu untuk umur keisha xder plak. lagi frust pampers keisha pun xder. 

tu je yang aku beli, hahah.. chapik gelak je. jauh2 datang nak beli tu je.. ak mmg slalu mcmni tau..huhu.. xlame pun kitorang kat sane, sbb aku kesian plak bile chapik jalan layan kan keisha, aku jalan sorang2. rupa2nya chapik xkisah pun aku jalan sorang2 dier jage keisha. klu aku tau, aku jalan betul2. tu pun aku skip2 kedai.. em, xpla.. lain kali jela.. 

pas balik dari Mid, kitorang g Bazar kat presint 2 tu. beli lauk skit. sebelum smpai tu aku mmg dah ckp ngan diri sendiri, jgn nak membazir. hahha, ko tau jela kan, klu puase ni duk kat bazar mmg sume tringin nak makan. nasib baik ok.. just beli 2 lauk untk chapik, n murtabak. smpai umah masak nasi n lauk telur kicap ferveret aku. lagipun sambal ikan bilis mama ade..

haritu aku poyo2 nak msk kari daging kan,,haha.. xjadi pun. sbb chapik balik lambat. so masak yang simple ajor.. huhu.. ok la, gtg.. nnti kite sembang lain ok.. ;-)





Friday, 12 July 2013

Puasa

huh, kalau kat blog, fb, twitter n macam2 lagi sume nak update psl puasa kan.. heh, so aku pun nak kepochi update psl puasa ni..hihi ;-)

1st day puasa kami bersahur nasi goreng sajo, chapik ckp xyah la nak buat2 lauk ape. die nak makan nasi goreng j. senang keje aku..haha.. kat ofis kul 10.00 aku dah berpikir nak buke ape.. msg chapik tanye nak buka lauk pe ptg nnti? hover kan, kul 10.00 dah pk berbuke.. tringat filla, bace entry dier psl lauk berbuke tu buat aku gelak sorang2. 

aku memang excited nak masak ptg ni, malas nak beli. macam xpuas makan. (mcm masak sedap nau, hahah) xkisahla, asalkan laki aku makan air tangan yang aku masak..hihi.. nasib laki ahkak ni xcerewet, ko bagi je ape dier mkn jer..lauk simple pun dier ok aje...

aku still naik bas wlupun sudah mempunyai lesen kete, takut mmg takut, tapi bile memikirkan chapik sayang GILE kete dier,. so buat aku serba salah nak drive. xpla, tggu jela mane tau ade rezeki nak amik second car ke kan.. (walaupun aku dah naik malas n give up tggu bas!)

kul 5 chapik smpai kat umah kak yus, aku amik keisha n tggu kat bawah blok jer.. so xpayah la mama dtg amik.. pastu chapik tanye nak g bazar ke x sbb time tu dah 5.30. dgn conident aku ckp xnak, sbb dalam kepala aku dah terasa nak makan sambal sotong (walaupun aku xmkn sotong), n ayam kicap blackpaper. so teruskan jugak g pasar tani kat presint 8 tu, sampai2 jer....huh, jem ok, apesal la dorang xbeli lauk smalam ke kan.. kul 6lebih aku sampai umah. trus sembahyang n siap2 nak masak. oleh sebab aku ni memasak agak lem skit, so 1 lauk jer sempat masak. aku masak ayam kicap blackpaper j, pastu goreng telur. sonang... chapik sibuk ngan apple juice dier.. layan kan jolah.. 

so itu crite menu kami utk hari pertama.. bile pk lauk mmg agak pening, ikut hati macam2 nak masak (walaupun aku xbrape teror memasak), tapi bile sampai umah kul 6 lebih macam xder mood nak masak.. 

smalam aku cuti, pagi2 lepas sahur kepala aku dah berdenyut2..huh.. so keisha pun xhntar, mls aku nak siap2 kan dier. plus kalau cuti duk umah sorang2 pun aku bosan nnti.. so mase keisha tido petang tu berkejar aku masak kat dapur. oleh sebab kat dalam peti ais ade ayam+sotong+telur j.. so aku decide nak masak sambal sotong n telur kicap (masak kicap adalah faveret aku ok, n chapik pun klu makan WAJIB ade botol kicap kat sebelah), Alhamdulilah siap aku masak. keisha pun elok tido diam2.. 

so hari ketiga ni aku macam nak masak kari daging, huh, dah terbayang2 sedapnye makan kari daging ngan kicap n telur...hihi.. aishhh lambat lagi nak buke.. ;-) harap2 chapik balik awal ptg ni, coz nak kene singgah pasar tani beli daging dulu.. klu dier smpai lewat, hurmmm alamatnye tapau kat bazar jelah.. aku mmg malas nk jejak bazar ni, kang memacam aku nak beli. pastu kadang2 bukan sedap nau dorang masak. asal boleh je kan, (walaupun aku masak xderla sedap), ritu aku penah beli kuih melaka kot name dier, yang biji2 wane hijau ade gule melaka dalam dier.. mmg kecewa, makan macam xder ape2 kat dalam tu.. nak meniaga ni elok2 la, bulan puase plak ni kan.. huhu

ok la, penat aku mececeh ni, haus plak.. (walaupun hanya menaip, sambil tu mulut aku terkumat kamit tau,huhu) 

*xsempat snap pic buke, sbb kelam kabut smpai umah lewat, setle masak dalam bape minit dah azan..plus chapik bising aku suke amik pic makanan...suke hati i la kan.. hahah... ;D




Tuesday, 9 July 2013

July Promotion ~ Shaklee ~ Buy 6 free 1

hello everyone...harini aku nak share skit pasal promo July daripada SHAKLEE.. so produk yang dipilih sebagai promo untuk bulan ni adalah GLA Complex... sangat berbaloi2 ok sebab beli 6 percuma 1. so boleh share beli ngan kawan2 or family. so jomla kite bace serba skit pasal produk ni :



GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Kebiasaannya digunakan untuk meregularkan  kitaran haid, simptom PMS, sakit kepala dan untuk mereka yang menopause. selain itu, GLA Complex ini amat bagus untuk skin texture, skin repair dan buat skin glowing.
Antara kebaikan GLA Complex ialah :
* Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
* Meningkatkan kesuburan
* Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)
* Membantu dalam menangani monopause
* Menguatkan kuku & rambut
* Membantu menangani ekzema
* Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis 
* Mengandungi vitamin E dan menguatkan dinding arteri
* Menguatkan immuniti badan
* Memperlahankan proses penuaan
* Mengurangkan "blood clot" yang menyebabkan serangan jantung
* Mengawal kencing manis
* Mengawal Kolestrol
* Bagus untuk saraf

GLA Complex boleh diambil oleh lelaki dan wanita. ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang mempunyai masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis. kelebihan Vit GLA Shaklee ini ialah kerana mengandungi vitamin E yang asli. GLA juga mampu menangani masalah kulit kepala berkerak, berkuping, bersisik.


Anda yang berminat untuk mencuba (exp pada mereka yang mempunyai masalah kitaran haid yang tak teratur n masalah kesuburan) boleh hubungi ahkak ok :

fb : Nur Shafinaz Muhamad
Email : shahz_peanut@yahoo.com
Call/sms : 011-2733 1552


*hubungi ahkak utk dapatkan harga yang lebih superb dan anda juga akan diberi konsultasi secara percuma ;-)


{ pengalaman yang aku boleh share kat sni, aku dlu pun ade probs ngan kitaran haid n period pain yg teruk sgt. aku jgk xpenah kire kitaran haid aku sbb kitaran haid aku kadang cepat kadang lambat. so malas nak amik tau. bile dah kawin baru aku rse probs sbb aku xtau nak kire waktu subur aku. Alhamdulillah sebulan aku consume GLA n xputus doa moga2 Allah murahkan rezeki kami untuk perolehi cahaya mata. Alhamdulillah...jgn slh phm ye, aku xckp GLA confirm ko akan dpt anak, tapi GLA slh 1 usaha untuk kearah itu. dier bukan ubat, tapi adalah salah 1 makanan tambahan..ape pn yang kite consume, perlu seiring dengan doa..InsyaAllah}


Kekal Sihat n Bersemangat di Bulan Puasa


Assalamualaikum and good morning... Alhamdulillah esk dah masuk 1 Ramadhan, n malam ni akan start sembahyang terawih..owhh rindunye nak sembahyang terawih..huh.. kalau tahun lepas bulan puasa Alhamdulillah ahkak berpuase penuh ok, n Alhamdulillah baby kecik (dalam perut mase tu) xbnyak meragam, n ibu dier pun ok jer berpuase. cume hari 1st n 2nd je muntah2..

ok, dulu aku ader mention nak crite pasal bisnes yang aku baru je join. seingat aku aku start join bulan 2 ke 3 tahun  ni.. hampir 2 tahun aku consume supplement ni so tibe masenya aku rase nak join jd ahli. selain boleh dapat harga yang lebih murah, aku jugak dapat share info2 yang baik dalam produk n bisnes ni.. ok, korang mesti penah dengar pasal SHAKLEE kan?? ha dah femes dah skang..

dulu aku start dengan ESP, vit C n b.. ofcourse mase tu fokus untuk kulitkan..n aku terjumpe blog kak hani nurhaliza, ala kakak irene tu... kt blog tu bnyak share info psl kesihatan, kecantikan n macam2. kak hani tu pun xlokek bile kite tanye ape2.

ok harini aku nak crite beberapa produk daripada shaklee yang aku nak share untuk kekal sihat n semangat sepanjang bulan puasa ni.ESP untuk ibu yang sedang mengandung sangat2 la bagus info ni ok... korang mesti penah dengar ESP (Energizing Soy Protein), dan Performance.. 2 supplement ni sangat la bagus untuk kekal semangat je time puase ni. last year aku consume ESP mase puase, Alhamdulillah xdelah rase lapar sangat. ok2 jelah.. tahan jugak, xder la rase penat je kan.. wlupun time tu berbadan 2.

meh aku share serba sedikit info pasal ESP n Performance ni :


Energizing Soy Protein Shaklee telah diiktiraf di seluruh dunia dengan menjalankan kajian klinikal yang paling banyak ke atas produk dan  protein kualiti tinggi yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan. Ia mengandungi hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuai secara genetik)  yang diproses di bawah suhu rendah. Selain itu, setiap tin 1kg ESP berasal dari 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam.
Energizing Soy Protein Shaklee mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur – tua atu muda.
Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari  susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia.
Faedah Energizing Soy Protein Shaklee yang utama:

* Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.

* Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

* Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.

* Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan  parut.

* Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.

* Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.

*Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.

* selain itu juga ESP bagus untuk tujuan kesuburan (memelihara dan memulihara rahim), semasa hamil (ESP menguatkan rahim dan pembentukan otot bayi), mempercepatkan pengeluaran susu, ESP juga sesuai untuk diet kerana membekalkan tenaga dan membuatkan kita rase kenyang.







1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.


2.  Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.


3. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.


4. Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.


5. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia bole tolong cegah dehydration tu.


so itu serba sedikit info utk aku kongsikan harini. so pada kalian yang berminat boleh hubungi ahkak ni melalui :-

fb : Nur Shafinaz Muhamad  

Email : shahz_peanut@yahoo.com

Call/sms : 011-2733 1552


~sharing is caring~