Friday, 12 July 2013

Puasa

huh, kalau kat blog, fb, twitter n macam2 lagi sume nak update psl puasa kan.. heh, so aku pun nak kepochi update psl puasa ni..hihi ;-)

1st day puasa kami bersahur nasi goreng sajo, chapik ckp xyah la nak buat2 lauk ape. die nak makan nasi goreng j. senang keje aku..haha.. kat ofis kul 10.00 aku dah berpikir nak buke ape.. msg chapik tanye nak buka lauk pe ptg nnti? hover kan, kul 10.00 dah pk berbuke.. tringat filla, bace entry dier psl lauk berbuke tu buat aku gelak sorang2. 

aku memang excited nak masak ptg ni, malas nak beli. macam xpuas makan. (mcm masak sedap nau, hahah) xkisahla, asalkan laki aku makan air tangan yang aku masak..hihi.. nasib laki ahkak ni xcerewet, ko bagi je ape dier mkn jer..lauk simple pun dier ok aje...

aku still naik bas wlupun sudah mempunyai lesen kete, takut mmg takut, tapi bile memikirkan chapik sayang GILE kete dier,. so buat aku serba salah nak drive. xpla, tggu jela mane tau ade rezeki nak amik second car ke kan.. (walaupun aku dah naik malas n give up tggu bas!)

kul 5 chapik smpai kat umah kak yus, aku amik keisha n tggu kat bawah blok jer.. so xpayah la mama dtg amik.. pastu chapik tanye nak g bazar ke x sbb time tu dah 5.30. dgn conident aku ckp xnak, sbb dalam kepala aku dah terasa nak makan sambal sotong (walaupun aku xmkn sotong), n ayam kicap blackpaper. so teruskan jugak g pasar tani kat presint 8 tu, sampai2 jer....huh, jem ok, apesal la dorang xbeli lauk smalam ke kan.. kul 6lebih aku sampai umah. trus sembahyang n siap2 nak masak. oleh sebab aku ni memasak agak lem skit, so 1 lauk jer sempat masak. aku masak ayam kicap blackpaper j, pastu goreng telur. sonang... chapik sibuk ngan apple juice dier.. layan kan jolah.. 

so itu crite menu kami utk hari pertama.. bile pk lauk mmg agak pening, ikut hati macam2 nak masak (walaupun aku xbrape teror memasak), tapi bile sampai umah kul 6 lebih macam xder mood nak masak.. 

smalam aku cuti, pagi2 lepas sahur kepala aku dah berdenyut2..huh.. so keisha pun xhntar, mls aku nak siap2 kan dier. plus kalau cuti duk umah sorang2 pun aku bosan nnti.. so mase keisha tido petang tu berkejar aku masak kat dapur. oleh sebab kat dalam peti ais ade ayam+sotong+telur j.. so aku decide nak masak sambal sotong n telur kicap (masak kicap adalah faveret aku ok, n chapik pun klu makan WAJIB ade botol kicap kat sebelah), Alhamdulilah siap aku masak. keisha pun elok tido diam2.. 

so hari ketiga ni aku macam nak masak kari daging, huh, dah terbayang2 sedapnye makan kari daging ngan kicap n telur...hihi.. aishhh lambat lagi nak buke.. ;-) harap2 chapik balik awal ptg ni, coz nak kene singgah pasar tani beli daging dulu.. klu dier smpai lewat, hurmmm alamatnye tapau kat bazar jelah.. aku mmg malas nk jejak bazar ni, kang memacam aku nak beli. pastu kadang2 bukan sedap nau dorang masak. asal boleh je kan, (walaupun aku masak xderla sedap), ritu aku penah beli kuih melaka kot name dier, yang biji2 wane hijau ade gule melaka dalam dier.. mmg kecewa, makan macam xder ape2 kat dalam tu.. nak meniaga ni elok2 la, bulan puase plak ni kan.. huhu

ok la, penat aku mececeh ni, haus plak.. (walaupun hanya menaip, sambil tu mulut aku terkumat kamit tau,huhu) 

*xsempat snap pic buke, sbb kelam kabut smpai umah lewat, setle masak dalam bape minit dah azan..plus chapik bising aku suke amik pic makanan...suke hati i la kan.. hahah... ;D




No comments: