Friday, 30 August 2013

Dinner


smalam kan aku ade cakap nak masak spagethi..sebab tringin pas balik dari open house umah bos.. so lunch marilah merajinkan diri untuk membeli segala bahan2nya..huhu...

rupanye memang senang gile nak buat.. rajin ngn malas je kan.. hahaha... walaupun aku bukan masterchef, tapi aku nak share jugak bahan-bahan spagethi pnut.. hihi.. pada yang dah terer boleh abaikan ok...

 

BAHAN-BAHAN SPAGETHI PNUT :
1) Bawang besar (kisar)
2) Bawang putih (kisar)
3) cili kering (kisar)
4) Bawang besar holland
5) spagethi (terpulang pada korang nk jenis cmne, tapi aku beli yang angel hair tu)
6) sos prego
7) meatball (aku beli brand marina)
8) daging kisar (brand ramly or azmi)
9) minyak
10) garam
11) tomato 
12) capsicum

CARA-CARA :
1) panaskan minyak
2) masuk bawang besar holland, goreng sampai kekuningan skit
3) masukkan bahan kisar
4) masukkan daging kisar sampai keluar air n agak2 dah masak
5) masukkan sos prego
6) masukkan meatball
7) masukkan capsicum n tomato sebagai hiasan (tapi aku malas sebab xmakan pun, hihi)
7) masukkan garam skit
SIAPPPP..........

senang kan...simple samngat2..


 ayam masak merah pnut

and dinner semalam jugak aku masak ayam masak merah untuk chapik, sebab dier kureng skit makan spagethi.. for the 1st time jugak aku masak ayam masak merah, yeeee ternyata sangat senang jugak.. Alhamdulillah berjaya. aku tanye chapik kalau bagi 5 markah die nak  bagi bape, dier kate 4. aku tanye lah lagi 1 tu kenapa, die kate semak ngan bawang n serai...hahah.. aku punyelah malas nak blend serai, aku potong2 jer serai tu. sebab cili dah siap2 bland dalam peti, so aku malas nak blend serai plak.. act masak merah ni lebih kurang macam masak sambal biase tu, cume letak sos cili, sos tomato, serai n halia skit. tu resepi aku yang paling simple, lain orang xsure. sebab kadang lain orang lain cara nye kan.. so terpulang asal boleh makan kire ok lah kan...


huhu...




Thursday, 29 August 2013

No Title


poyo betul tajuk entry kan.. xder nak crite pape pun..cume smalam aku cam agak serabut kat ofis, pasal cuti..huh, sampai terbawak2 dalam mimpi ok..ngeri xngeri.. xtau knp cuti thn ni mcm carca merba.. padahal aku masuk keje bulan 3..siap ade cuti carry forward lagi kan.. tapi xpla, komitmen dah lain.. ssh nak bagi orang paham.. aku redha jela.. malas nak pk lebih2.. hopefully semuanya akan ok..

sejak2 balik open house bos aku tu, teringin benar nak makan spagethi..nak masak dari hari selasa tapi xbeli2 lagi bahan tu.. insyaAllah esok luse, or wekend ade kesempatan nak masak.. kalau weekdays sampai umah dekat kul 7.00 xder mood nak masak. kalau puase kadang beli j, takut xsempat masak. kalau sempat pun masak simple2 je..nasib laki ahkak ok jer.. kadang tu dah makan siap2 kat umah mama. sebab balik dari umah pengasuh keisha tunggu chapik amik kat umah mama... puase ritu jer aku bawak kete tu pun 2 hari jer, chapik cam xharap..so aku pun jadi malas..hahaha........

semalam pun masak yang simple2 jer.. dah bape hari udang duk dalam frezer tu, so smalam kene lah rajinkan diri masak kan.. kalau ikut hati macam2 nak masak. tapi bile dah lewat cam xder mood, banyak lagi keje umah memanggil-manggil suh disetlekan.. 

smalam menu kami adalah sambal udang petai, telur org malas, sayur bayam, n makan ngan kopok skit..huhu.. 





sambal udang petai baru masak makan ngan nasi panas memang sedap..huuhu.. aku suke sambal udang petai sejak2 balik kg chapik, huh..sedappp wehhhh.. tapi aku xmakan petai..hihi.. rase tu yang buat aku suke.. mama jarang masak petai mayb sebab kitorang sume xmakan petai kot.. huhu.. 

ok lah.. nanti kite sambung chitchat lg.. Daa..




Wednesday, 28 August 2013

Keisha MS


macam lame xciter pasal keisha kan... Alhamdulillah keisha dah genap 8 bulan smalam.. 27hb ogos 2013.. huh, trase skejap je mase berlalu.. aku kalau boring2 kat ofis ni suke tengok pic2 keisha yang lame. n lately aku suke record video keisha.. bile free aku ulang kali tengok.. gelak pun sorang2..hihi kadang rindu.. rase nak cepat jer mase tu.. nak jumpe dier petang.. jmpe skejap mcm xpuas jer.. yelah dier kan jenis tido awal.. tapi kadang macam payah nak tido..skang ni suke buat prangai dulu sebelum tido..letak dalam buai, pusing sane sini..padahal mate dah lelap tu...huhhh..

tido skang pun dah berguling sane sini, kadang tu ibu nye yang kene tido sempit2 kat tepi. sebab kepala keisha dah dekat perut ibu.. kadang kelaka tgok gaya dier tido.. aritu chapik ade amik pic dier tido.. aku bersempit2 la kat tepi hujung tu.. xpla anak, tido la mane kamu suke.. ibu xkisah tido bersempit pun.. ;-)

skang ni keisha dah pandai berdiri tapi dengan bantuan la.. dier capai tangan dier baru berdiri..huhu.. tempat feveret dier kat rak tv tu.. huh, letih ibu ni lap slalu, ade plak cap jari keisha hari2..  haritu balik kampung mase raya die dah full merangkak.. kalau x kan dier merangkak skit pastu sambung mengesot..

kat kampung dier sronok la merangkak, sebab luas kan.. kalau kat umah ni merangkak skit dah berdiri.. almaklumlah ruang xbrape nak besar..huhu.. oleh sebab aku curi mase skit update blog kat ofis, so xleh nak share video keisha yang latest.. just boleh share picture jer.. kalau nak update kat umah memang xder mase la kan.. bz kononnye..hahaha..

baru2 ni keisha dah boleh turun sendiri bile berdiri.. kalau x menangis sebab xleh turun.. pandai berdiri tapi xpandai lagi turun.. kalau x pun suke hati dier lepas tangan, konon2 xsakit la bile jatuh tu.. pastu tau nangis..huhu

yeayyyy Alhamdulillah keisha berjaya...hihi.. clever anak ibu..




Bubur Labu bayam for Keisha


last week aku decide nak buat bubur utk keisha, asyik makan nestum je kan.. kalau dier xnak mkn gak aku memang nak sumbat jer.. haha.. yelah, sian dier dah nak masuk 8 bulan makan nestum jer, kat umah pengasuh nk plak dier makan bubur.. klu ikut hati memang la aku nak buat makanan dier. tapi aritu aku buat bubur dier xnak..huh, nyirap aku.. penuh kasih sayang aku buat bubur tu, n semua benda2 berkhasiat plak tu.. 

so malam sabtu tu aku dah buat stok ayam siap2.. cara2 dier senang sangat..mummys boleh refer SINI

Bawang besar holland xder, so aku campak jer bawang besar biase tu.. rempah 4 bradik pun aku tercampak banyak..hahaha... 1st time nak buat kan.. act senang jer, mcm ko nak buat sup tu. tp for baby xpayah letak garam..


 
 so ini lah hasilnya stok ayam. boleh simpan dalam frizer, boleh la tahan seminggu lebih gitu..


 Bahan-bahan :
 3 sb beras
stok ayam
labu
bayam
air (banyak smpai bubur halus, sebab keisha xder gigi lagi)

Cara-cara :
ko campak jela sume dalam periuk tu.. air tambah la banyak kali sampai textur bubur yang korang nak samada halus or sederhana halus..

labu

 bayam



 tadaaaaaa....ni la hasilnye bubur labu n bayam.. senang sangat.. aku lenyek2 jer bubur supaya keisha senang makan...


mase mule2 tu dier makan skit jer, tapi aku sumbat gak.. orang kate kene banyak sabar nak bagi anak makan ni. kene rajin mencuba sebab dier baru nak kenal makanan kan .. tapi mase dulu aku buat puree, sume puree dier makan..aku pun sronok tgok dier makan. tapi macam biase la agak mencabar nak suap dier kan.. nak main..nak main.. nak makan pun nak makan.. huh

kul 5 aku repeat lagi suap dier bubur, mule2 aku letak skit. pastu aku tambah lagi. alhamdulillah selera dier makan.. aku pun sronok.. hihi... 
nanti ibu try buat bubur lagi ye.. keisha kene makan tau. cepat skit tumbuh gigi boleh ibu buat macam2 makanan utk keisha.. ;-)





Tuesday, 27 August 2013

Open House


Ni crite last week hari ahad.. pagi tu pegi class keisha kt GBOB, dah sebulan lebih xbwk keisha..so ofcourse la ibu nye yg paling excited.. hari ahad tu banyak program jgk. so kitorang dah standby baju kurung n baju mlayu dalam kete. sbb lepas class keisha nk g Shah Alam ade jamuan raye Proton. 

ok kite crite dulu pasal class keisha, this week bawak keisha mmg seronok. xmacam dulu2. dier xnangis sangat. sekali je aktiviti yang dier nangis. yang lain sume dier ok..sronok ibu dier.. hihi.. mmg sronok la..



lepas class keisha singgah petronas tukar baju sume n terus gerak ke Proton. ramai jugak la orang.. n makanan pun sedap, aku makan nasi tomato dier mmg sedap.. roti jala j kureng skit kuah kari dier..



lepas tu kitorang ke semban plak, open House umah Bos. ikutkan chapik cam xlarat, tapi aku xsmpai hati plak. sebab bos aku beria2 jemput. dah 2 tahun dier buat, thn lepas lagi dier beria jemput.. so pegi la walaupun skejap pun kan.. kat sane makan laksa, ade roti jala tapi aku xpndai makan ngan kuah durian. pastu dier bwk kuar spagethi..pergghhhh sedap kot, lame plak xmakan.. tapi syg amik skit plak.. huhu

setle kat semban trus bergegas balik, time tu dah kul 4 lebih. kang lewat2 sangat jem.. chapik dah ngantuk. aku ckp nak bawak, dier memang xkan bagi..huhu...


sekian,


Hari Raya Aidilfitri 2013


Alhamdulillah diberi peluang bernafas lagi untuk menyambut Ramadhan n Syawal tahun ni.. klu tahun lepas kami sambut raya ber2 setengah..boleh ke gune ayat tu?? hihi..sebab time tu keisha 5 bulan dalam perut..hihi.. n Alhamdulillah tahun ni kami beraya ber3.. sronok sbb dah ade anak kan, so persiapan lebih ofcourse lebih kpd anak..n tahun ni adalah turn disebelah chapik..xpe thn depan rumah ahkak plak yer... hihi..

maybe ritu dah penah raye haji tanpa family kt sini, sbb time tu family aku xbalik kedah.. otw dalam kereta tu menangis aku dengar takbir raya.. tapi raya aidilfitri kali ni ok skit, boleh control. cume pagi raya tu aku call mama, memang xleh tahan nangis ni..huhu :-( sedihhhh woooo...

Pagi raye tu aku cam kelam kabut skit.. yelah nak siapkan keisha lagi. chapik dah kuar g smayang raye. kang dorang balik raya aku xsiap2 lagi.. keisha plak balik raya ritu xnak kat orang, xtau la kenapa...dengan sape pun dier xnak.. yg pelik ngan papa mama pun dier xnak..tu yang aku ssh skit nak wat pape.. xtau la klu dier tekejut tgok orang rmai2 ke, tapi xmungkinla sebab kat tempat pengasuh tu pun ramai gak kan..  tapi maybe dier xsihat kan, so duk meragam jer..mayb sbb tu dier xnak kat orang. balik raye ritu demam keisha dah kebah tapi dier kene campak plak. campak yang jenis ruam tu.. huh, sian sangat anak ibu ni xselesa agaknye..

ibu n keisha

My Lovely Family

Big Family

lepas dorang balik smayang raya, kitorang pun g kuar beraya.. klu belah chapik aku tgok dorang lepas smayang raye akan kuar g beraya.. kalau kat kg aku, biase kitorang raye umah sebelah2 dlu, sbelah2 pun sedara mare aku gakla.. pastu duk umah sebab biase raya pertama orang dtg umah tok memang RAMAI gile ok.. so papa mama akan stay kat umah raya pertama sbb sian kat tok nak buat semua klu orang dtg.. n raye ke2 baru kitorang berjalan...

raye ke2 pagi tu baru balik kulim, kitorang nak kuar berjalan. tapi belum sempat nak kuar geng2 Sarah Liyana dah serbu dlu umah tok..so xkan nak tinggal kan.. sedara2 aku yang 2 3 pupu memang klu datang semua adik bradik dier datang. kadang tu 7, 8 biji kete. so korang blh imagine la kan bape ramai orang tu. 

time ni otw ke kulim, keisha tido..hihi

slalu pagi raya makngah akan buat mee kuah, so tahun ni kempunan aku xdpt mkn.. char keaw taw maksu pun xdpt mkn..huhu.. xpla, insyaAllah thn depan boleh mkn..hihi.. :-)

seminggu selepas raye, balik kampung belah mama plak kat negeri sembilan. biase kitorang balik hari jer. dari pagi berjalan sakan sampai la ke petang. 

ni kat melaka, singgah jusco jap sbb keisha poo poo..huhu

so cukupla dulu crite pasal raya kali ni..nanti klu ingat aku sambung lagi..hahaha...opsss sebelum tu nk ucap, walaupun dah mcm terlambat skit..hihi..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.. DENGAN RENDAH DIRI SEIKHLAS HATI AKU MOHON MAAF ANDAI ADE SALAH DAN SILAP PADA SESIAPA SAHAJA...

IKHLAS DARI :
 Muhammd Syafiq Sobri
Nur Shafinaz Muhamad
Nur Keisha Damia Muhammad Syafiq

tata




ALHAMDULILLAH..SYUKUR...


Assalamualaikum kata mula bicara.. ntah kenapa aku malas betul nak update blog yang dah naik sawang bagai ni.. padahal hari2 je bukak blog.. crite pun banyak jer nak story mory kat sini, tapi entahla.. nak harap online kat umah memang xla, aku sibuk tgok hp pun chapik dah bising2. apetah lagi kang aku ngadap laptop mau bebel dier panjang gile..huh

ok la, aku start dulu crite pasal sebelum raya.. lebih kurang 2 hari sebelum raya.. ok, awal Mei ritu aku ade pegi interview kt SPA. klu ikutkan kali ni kali ke3 aku g interview, tahun lepas 2x. so bile dah kali ke3 ni aku macam xharap ape2 sangat. study pun xla beria macam yang lepas. sbb mase jawatan PEN. Akauantan tu memang aku sangat2 mengharap tappppiiiiiii...belum rezeki.. xpe, aku percaya pada Rezeki Allah.. satu benda yang aku slalu pegang "Dia xbagi ape yang kite nak, tapi Dia bagi ape yang kite perlu"

so mase nak umumkan result kuar tu pun aku ingat2 lupe tarikh dier, chapik yang tengok2 kan.. tapi macam biase result mesti kuat lewat seminggu dari tarikh yang sepatutnya...so aku xberia sangat nak amik tahu.. lepas tu, ari isnin malam Kak Aini (Officemate) msg bgtau result dah kuar. aku time tu nga baring ngan keisha sbb keisha xsihat minggu tu.. huh.. terus aku cek kat HP, konon xmengharap kan, tapi jauh dalam sudut hati sentiasa berdoa moga ade rezeki utk aku n family.. 

ALHAMDULILLAH... Ya Allah sronok, terharu macam2 lagi perasaan ni.. time tu chapik xder kat umah dier kuar g beli susu keisha, kalau x aku dah peluk cium dier..hahaha.. aku dah terkinja2 sronok sgt.. keisha pun dah pelik tgok, apehal lah ibu keisha ni sronok sangat sambil cium2 keisha...hihi.. 
so aku terus call mama, biasalah kan klu ade ape2 goodnews msti aku akan cari mama dulu.. tapi sygnye mama xangkat. call umah, papa yang angkat. sronok dengar suare papa, bile aku ckp aku berjaya..
pastu call chapik suh balik umah cepat..

chapik sampai umah aku terus ngendong keisha g kat pintu..chapik bukak pintu jer dier dah awal2 ckp, xyah bgtau ape2 b dah tau dah.. huuhhhhh aku baru nak suprise kan dier.. nyampah tau.. bile aku tanye mane dier tau, mule lah dier buat lawak dier, konon dier kawan ngan Najib la, ngan menteri mane tah lagi.. huh

papepun aku syukur sangat2.. walaupun jawatan ni bkn Pen. Akauantan yang mcm aku harapkan. aku percaya ni rezeki aku. Allah bagi aku jawatan ni sebab Dia tahu aku mampu galas tanggungjawab n amanah ni.. 

bile tau je aku dpt, kepala aku terus fikir member2 ofis..berat hati aku nak tinggal dorang.. coz sepanjang 3 tahun lebih kat sini, dorang yang buat aku kuat utk stay kat Cawangan tu.. seriusly aku syg dorg! sbb ssh senang aku kat situ walau ape situasi skali pun dorang slalu ader.. if aku ditempatkan kat mane2 pun hopefully relationship ni xkan putus!......................................amin

ALHAMDULILLAH....