Wednesday, 28 August 2013

Bubur Labu bayam for Keisha


last week aku decide nak buat bubur utk keisha, asyik makan nestum je kan.. kalau dier xnak mkn gak aku memang nak sumbat jer.. haha.. yelah, sian dier dah nak masuk 8 bulan makan nestum jer, kat umah pengasuh nk plak dier makan bubur.. klu ikut hati memang la aku nak buat makanan dier. tapi aritu aku buat bubur dier xnak..huh, nyirap aku.. penuh kasih sayang aku buat bubur tu, n semua benda2 berkhasiat plak tu.. 

so malam sabtu tu aku dah buat stok ayam siap2.. cara2 dier senang sangat..mummys boleh refer SINI

Bawang besar holland xder, so aku campak jer bawang besar biase tu.. rempah 4 bradik pun aku tercampak banyak..hahaha... 1st time nak buat kan.. act senang jer, mcm ko nak buat sup tu. tp for baby xpayah letak garam..


 
 so ini lah hasilnya stok ayam. boleh simpan dalam frizer, boleh la tahan seminggu lebih gitu..


 Bahan-bahan :
 3 sb beras
stok ayam
labu
bayam
air (banyak smpai bubur halus, sebab keisha xder gigi lagi)

Cara-cara :
ko campak jela sume dalam periuk tu.. air tambah la banyak kali sampai textur bubur yang korang nak samada halus or sederhana halus..

labu

 bayam



 tadaaaaaa....ni la hasilnye bubur labu n bayam.. senang sangat.. aku lenyek2 jer bubur supaya keisha senang makan...


mase mule2 tu dier makan skit jer, tapi aku sumbat gak.. orang kate kene banyak sabar nak bagi anak makan ni. kene rajin mencuba sebab dier baru nak kenal makanan kan .. tapi mase dulu aku buat puree, sume puree dier makan..aku pun sronok tgok dier makan. tapi macam biase la agak mencabar nak suap dier kan.. nak main..nak main.. nak makan pun nak makan.. huh

kul 5 aku repeat lagi suap dier bubur, mule2 aku letak skit. pastu aku tambah lagi. alhamdulillah selera dier makan.. aku pun sronok.. hihi... 
nanti ibu try buat bubur lagi ye.. keisha kene makan tau. cepat skit tumbuh gigi boleh ibu buat macam2 makanan utk keisha.. ;-)





No comments: