Thursday, 29 May 2014

First Impression


lame sangat tak menulis..hihi.. mcm biasa bz kekononnye kan.. ;-) ok, saje-saje nak sembang kosong..sembang psl ape? hmmm, penah dengan kan "First Impression"??? exspecially mase interview, orang slalu ckp psl perkara ni.. sbb nye time interviewer xkenal kita pun, so based on "FIRST IMPRESSION" ni la salah satu faktor nye kan..

Dulu mase mule-mule aku masuk keje ngan goment, aku slalu rase takut. 1st dulu lepas SPM, jadi PT Sambilan dekat Jab. Insolvensi, ko bayangkan mude remaja lagi rase mase tu, bile masuk alam pekerjaan ni..segala perkara, tindakan akan jadi benda yang serius.. dulu aku buat psl kebangkrapan, n slalu sangat berhadapan dengan orang awam. korang pahamla kan dengan orang awam ni, name pun manusia so akan melalui macam-macam kerenah, yang ok..ok la.. yang xok,, kene hadap jugak.. mayb sbb xder experience sbb tu aku slalu rase takut...

than aku joint MOF mase lepas abis POLY, (PT Sambilan juga) mase mule-mule lapor diri pun aku dah takut. takut sebab dengar perancangan tahunan mase tu, dah gelabah gile.. smpai kan pk 2,3 kali nk terima ke x..sbb mase tu aku dpt offer jgk utk post acc assistant kt private.. tapi parents aku suruh terima goment dulu. lagipun private comp tu jauh kt tmpt aku LI dulu..

tapi bile dah lalui, makin lame makin aku boleh terima, boleh sesuaikan diri. rase takut tu dah berkurangan. plus bos aku n orang sekeliling aku sume baik2. bukan yang jenis bossy, kalau aku salah ape-ape ke dorang ajar. so pelahan-lahan aku rase aku boleh buat keje tu..cumenye aku ade rase takut skit2 lagi nak angkat fon..haha.. klaka bile ingt balik..

lepas 9 bulan aku sambilan kt MOF, Alhamdulillah aku dpt offer Tetap as  PT jgk..wlupun time tu dpt offer utk degree, aku pk trime jela keje dlu. Post utk Dip pun ssh nak dpt, apetah lagi Degree kan.. time tula aku pk mcm tu.. tapi skang rase syg plak xsambung.. nak sambung skang mmg malas dah la..

Mase mula-mule dpt keje tetap tu, ade 1 peristiwa yg mmg aku xkan lupe smpai skang. psl 1 surat jer pun..seriusly aku rase bodoh sgt. padahal bnd tu senang, bukan xnak mengaku salah aku. tapi ko baru masuk xkan nak buat cara ko kan..so ikutla arahan n kebiasaan kat sane..tapi SALAH! mmg bangang la aku rase...3 tahun 10 bulan.. aku kat sane, still bahagian yang same, unit pun yang same.. mak aku bape kali suh buat surat minta tukar, sbb kat situ xbuat kewangan, post aku kewangan. memandangkan aku bwh SPP, so terhad nak keluar ke mana-mana kementerian, so aku malas nak tukar.. xnak aku keje kt sekolah..hummm ngeri dgr experience dorang..haha, cumenye bagus keje kt sekolah ni, ko akan dapat tau banyak benda, sbb ko sorang je buat admin sume..nk masuk xam pun senang.. hehe

dulu, bos aku yang pertama ckp aku ni lembut. sbb dlu aku bnyak gak berurusan ngn orang luar..orang luar terdiri orang2 kementerian jgk, orang2 sekolah, jabatan.. so bnyak minta maklumbalas, maklumat dari luar la.. sbb kite hq kan.. so dier kate aku lembut sangat, orang xtakut.. mase mule2 keje la kan.. ntahla, jauh dari sudut hati, aku xrase aku lembut. maybe cara aku berckp fon dgn orang luar mcm lembut, hakikatnya aku bukan lembut..garang jgk kot, orang yang rapat ngan aku je kenal aku..haha.. tapi aku ssh nak marah org, YEKE?? yelah orang aku call tu sume gred 41 keatas, ko rase ptt ke aku ckp kasar2??..n lagi satu maybe sbb aku suke pendam, mls nak panjang crite or malas nk pk.. n maybe jgk aku jenis yang YES BOS.... 

sampai la masuk tahun ke 3 kt ofis tu, bos yang atas skit dier ade ckp "pnut tu dlu lembut jer, senyap jer,, skang dah bnyak ckp, erti kate lain aku brani bersuara" - bos aku kat sane pun panggil aku pnut ok..hehe.. act aku bukan suke nak berckp setiap kali, sbb sebelum ni klu ade ape2 isu pun xsmpai nak point2 orang, dulu unit aku kecik jer, semua buat keje same-same..tolong menolong, mmg best sangat time tu.. tapi aku pun xtau knp, jadi mcm tu.. n bile bos panggil sume unit aku.. ade benda-benda yang EO aku point kn kt aku, aku bersuara.. mayb cara aku bersuara tu agk tegas. mcm orang kate, dah lame pendam bile di bagi peluang utk bersuara mmg aku lepaskan.. 1 benda je, aku xsuke orang ngadu2 ni, ko xtau bnd baik tanye. jgn xtau ape2 trus nak ngadu2 kat bos.. memang pantang aku. stail aku, aku xkacau ko, so jgn kacau aku.. dari zaman sekolah aku bukan jenis yang baik2 ngan cikgu, yang ngendeng2..wlupun orang kate kadang-kadang benda tu perlu, tapi aku xsuke.. aku jadi diri aku jer.. klu kite baik dengan sape2, biar benda jadi dengan sendirinye, bukan sebab saje ngendeng2 baik..aku buat keje aku, (wlupun mayb keje aku blum ckp baik), tapi aku cube buat sehabis baik. sebab tu aku cpt down bile orang ckp mcm2 psl hasil keje ak. biase lah mule2 keje ko nk harap org tu perfect mmg x la kan.. sbb tu orang panggil process learning..
and sebab tu jugak aku ade sorang je cikgu yang betul2 baik ngan aku mase form 1, alam bekerja ni aku ade sorang je bos yang betul2 baik ngan aku..

dan tahun kedua, ketiga kat situ aku rase sronok bekerja, 1 sbb member2 cawangan aku banyak bantu. wlupun tu bukan tugas unit dorang, dorang tolong bile nampak aku kelam kabut. n yes benda tu aku blajar dr unit aku dulu, sbbkan mase tu kitorang ni xramai 1 cawangan. officemate aku dlu tau aku buat keje mcm mane (bukanla aku nk ckp keje aku bagus) tp adela peningkatan dari mase mule-mule aku masuk keje kan. n tahun kedua aku dapat sorang bos india, (bos pertama aku pun india), seriusly sampai skang dier la jadi idola aku. wlupun mule-mule dulu mcm2 crite yang aku dengar psl dier. tapi aku yang keje bawah dier, so aku lebih kenal dier. n sebab dier jugak menjadi kan diri aku seorang yang positif mcm skang. n 1 benda lagi yang aku sangat-sangat hargai sepanjang 3 tahun 10 bulan aku berkhidmat kt sane, dier la bos pertama yang sangat menghargai tugas aku, yang nampak hasil tugas aku mcm mne, yang mengajar aku utk sentiasa nak buat yang terbaik utk setiap tugas yang dier bagi..  serius aku xkan lupe dier.. bukan je dier baik, dier sangat2 positif, kalau dier kene marah, kene hentam ngan orang atasan, dier xpenah lepaskan kt aku. dier akan panggil n bincang same-same ape yang perlu diperbaiki, dier akan beri peluang utk PT bagi pendapat, n paling penting die xbossy, dier xbezakan gred2 jawatan. dier buat keje same-same as 1 pasukan. bukan aku nak bodek dier kt sini, tapi tula dier mmg baik..

Tahun 2013, Alhamdulillah ader rezeki aku lagi, rezeki anak, rezeki family..aku naik lagi 1 tangga..Syukur..  walupun rase berat hati nak tinggalkan ofis lame, BOS lame, (kebetulan bos aku pun dpt tukar ke bahagian lain), sofar keje skang xder rase terbeban sangat nk compare dgn jawatan ni kat ofis lame dlu. aku rase klu aku stay kt ofis lame dlu utk jawatan ni, lagi berat dr keje skang..hehe.. so aku patut bersyukur.

kadang-kadang orang xboleh trime reason kite ni baru, so kite xbrape tahu.. sbb kite kene blajar, kene ade inisiatif sndiri utk belajar.. so aku masih belajar, belajar untuk galas tugas n tanggungjawab skang. so aku rase unfair utk mase beberapa bulan ni utk compare kan keje aku. wlupun orang still ckp jawatan aku yang lame.. hehe, xpe aku xkisah. oleh sbb experience dlm goment ni dah ade, so aku xcepat melatah.. sbb tu bile2 mase aku rase down, cepat2 aku ingat ex bos aku, than automatic cepat2 aku akan amik yang positif.. n aku xtekejut pun bile bos aku ckp aku lembut sgt.. aku amik as a positif.. 1 benda yang aku suke kat unit aku skang, kat sni sume gred rapat, boleh sembang2, boleh minum makan same2. xdela ko dengar 41 xleh sembang gelak2 ngn PT tau..hehe..dalam proses belajar ni akan ade perkara-perkara yang kite xsuke, contohnye kene mrh ke, kene tegur ker, tapi pada aku benda-benda tula yang akan buat kite jd lebih baik mase akan datang. contohnye kt ofis lame dulu, bukan ko terus pandai buat keje, ade macam-maca proses yang aku lalui sampai la rase kite dah expert buat sesuatu tugas tu. walau baik buruk ape yang terjadi dan bakal terjadi aku cube buat yang sehabis baik.. moga-moga Allah permudahkan jalan utk aku.. AMIN

;-)

Friday, 4 April 2014

Down...Down..Down..

Assalamualaikum..and morning everyone... salam Jumaat..

pagi-pagi jumaat ni buat aku nak marah, baru nak rase tenang kan.. seriusly la aku down gile ni.. BOSANNNNNN...... 
seriusly the environment was different, the people (xsemua la), the MANAGEMENT also Different! walaupun kat sane aku hangin jugak ngan ATAS2san.. ATAS2an ye, bukan atasan..coz atasan aku ok je ngn aku.. tapi aku hilang stress sebab partner aku semua ok.. so aku xamik pusing sangat.. even atasan aku pun TERSANGATLA positif ... die la IDOL aku dalam bekerja ni.. SERIUS weh... She was the Great Person!! 

ok, xder benda nak tulis sebenarnye..nga tahan sabar je ni.. kang kalau xtahan, takut ade perkataan yang xsedap didengar yang terkeluar... sabar PNUT... SABAR.........

till meet again.. Daa..



(sekadar gambar hiasan)



Thursday, 20 March 2014

NUR KEISHA DAMIA

Assalamualaikum and Gd morning everyone.. 
harini nak story pasal keisha lagi.. Alhamdulillah keisha membesar dengan sihat n cepat rasenye..huhu.. dulu mase kecik-kecik jarang dier demam, kalau demam pun sehari dah baik. mase nak masuk 10bulan kot dier macam kerap demam, tapi keisha punye stail demam pagi-pagi kul 3-4 pagi panas, pastu nak masuk siang dah ok skit..kang petang nak ke malam panas lagi.. 

risau sangat bile anak kecik demam, paling kesian kalau dier batuk n selsema.. ni dahbape minggu batuk n selsema dier xhilang2.. huhu.. bagi makan madu, n aku bagi makan mealshake (shaklee) jgk.. n 2 hari ni mate dier bertaik mate, kesian sangat kalau bangun dari tido payah nak bukak mate, sebab taik mate tu macam gam kan.. 2 hari semalam kene sebelah mate jer.. n semalam dua-dua belah mate kene.. ade orang kate bersihkan dengan kain n air suam, tapi ko tau la kan keisha memang ssh orang nak pegang kepala, muke die.. so kene cara paksa nak bersihkan mate dier.. sampai merah-merah la.. Ya Allah kesian sangat.. 

malam tadi pegi klinik, doctor kate kene infection..tapi sebelum tu syafiq dah beli ubat siap-siap kat farmacy, so aku just tunjuk ubat tu kat doc n doc kate boleh gune.. balik umah nak titik ubat tu kat mate dier jenuh bersilat kitorang bedua..keisha..keisha..hurmmm

next week aku amik cuti lame, ade kenduri cousin n nak jumpe anak buah..hehe.. 1st time babe, nak gune gelaran "mak ngah"... owhhhh i rase sangat tua nak panggil makngah..hahahaha... xsabar nak pegang baby.. Act My SIL insyaAllah nga menunggu hari utk melahirkan..aku yang excited lebih.. nx month excited tunggu baby ietod (my BFF) plak... keisha skang dah pandai kalau nampak baby, laju jer dier sebut baby.. kat pampers dier kan ade gambar baby, kalau orang suh sayang baby, laju dier g cium plastic pampers tu.. hahaha.. comellll...

ok la ibu keisha dah nak start buat keje balik.. bye..

ayah baru beli keisha basikal, tapi xleh kayuh lagi..so ibu n ayah la kene tolak keisha..hehe..suke dier dpt naik basikal..




Monday, 17 March 2014

Miss


Assalamualaikum...

seriusly lame gile x menulis kt sini.. mcm biase banyak nak story tapi malas melanda diri.. padahal hari2 je bukak blog ni kan.. haha..
diam xdiam nak dekat 6 bulan aku kt ofis baru ni.. sofar ok jer.. tapi still rindu KPM.. *poyosss sgt kan..hehe,, i kan manjer...

lame xstory pasal keisha kan.. 27hb ni bday mama, n genap keisha setahun 3 bulan..kejapnye mase berlalu.. 2 last week, keisha demam lame jgk, tapi demam die stail skejap ok skejap demam.. skali aku amik die kt pengasuh n bwk g ofis, sbb kakyus dah msg n call bgtau keisha demam.. memang xleh buat keje la kan bwk die g ofis.. hehe..

n skang ni keisha dah makin petah, kadang2 die marah bile kitorang xpaham ape yang dier nak.. mmg time tu rase mcm alahai keisannye anak ibu, xtau ape yg dier nak..kite ckpla satu-satu coz nanti dier angguk kalau ape yang kite ckp tu betul.. hehe... wlupun keisha dah masuk 1y3m tapi dier still takut dengan stranger, tu yg agak payah skit..mcm dlm family aku or fmly mertua, dier kene stay lame skit ngn seseorang tu baru dier ok.. klu baru jumpe memang payahla dier nak ngam..

macam bwk keisha pegi playgroup pun, nampak dier takut dengan teacher n takut nak moved forward. maybe sbb jarang bawak dier, huhu.. hopefully next month ibu mmg kene bwk keisha every wekend (doa2 xder ape2 hal wekend tu)...

lagi 1 masalah keisha skang susah betul dier nak makan.. kadang tu kalau tengahari die makan banyak, mlm memang dier makan skit or xnak mkn langsung..tp klu bg roti or biskut dier nak jer..

bile tgok keisha skang dah big girl, rindu mase baby.. geram tgok pic dier mase bambam dulu.. dan skang bile dier boleh kenal ade beberapa animals n fruits, boleh sebut beberapa perkataan rase terharu sgt.. jgn la cpt sangat besar syg, rase xpuas main2 dengan dier..yelah kite kan keje, ade mase ptg mlm n wekend jer.. huhu..

okla, xtau bile lagi rajin nak tulis entry baru.. hehe.. nanti aku akan cube rajinkan diri yer.. skang harus off dlu n mahu buat keje.. oh ye, sebelum ni meh layan pic keisha 1.. hehe.. Daaa