Thursday, 29 May 2014

First Impression


lame sangat tak menulis..hihi.. mcm biasa bz kekononnye kan.. ;-) ok, saje-saje nak sembang kosong..sembang psl ape? hmmm, penah dengan kan "First Impression"??? exspecially mase interview, orang slalu ckp psl perkara ni.. sbb nye time interviewer xkenal kita pun, so based on "FIRST IMPRESSION" ni la salah satu faktor nye kan..

Dulu mase mule-mule aku masuk keje ngan goment, aku slalu rase takut. 1st dulu lepas SPM, jadi PT Sambilan dekat Jab. Insolvensi, ko bayangkan mude remaja lagi rase mase tu, bile masuk alam pekerjaan ni..segala perkara, tindakan akan jadi benda yang serius.. dulu aku buat psl kebangkrapan, n slalu sangat berhadapan dengan orang awam. korang pahamla kan dengan orang awam ni, name pun manusia so akan melalui macam-macam kerenah, yang ok..ok la.. yang xok,, kene hadap jugak.. mayb sbb xder experience sbb tu aku slalu rase takut...

than aku joint MOF mase lepas abis POLY, (PT Sambilan juga) mase mule-mule lapor diri pun aku dah takut. takut sebab dengar perancangan tahunan mase tu, dah gelabah gile.. smpai kan pk 2,3 kali nk terima ke x..sbb mase tu aku dpt offer jgk utk post acc assistant kt private.. tapi parents aku suruh terima goment dulu. lagipun private comp tu jauh kt tmpt aku LI dulu..

tapi bile dah lalui, makin lame makin aku boleh terima, boleh sesuaikan diri. rase takut tu dah berkurangan. plus bos aku n orang sekeliling aku sume baik2. bukan yang jenis bossy, kalau aku salah ape-ape ke dorang ajar. so pelahan-lahan aku rase aku boleh buat keje tu..cumenye aku ade rase takut skit2 lagi nak angkat fon..haha.. klaka bile ingt balik..

lepas 9 bulan aku sambilan kt MOF, Alhamdulillah aku dpt offer Tetap as  PT jgk..wlupun time tu dpt offer utk degree, aku pk trime jela keje dlu. Post utk Dip pun ssh nak dpt, apetah lagi Degree kan.. time tula aku pk mcm tu.. tapi skang rase syg plak xsambung.. nak sambung skang mmg malas dah la..

Mase mula-mule dpt keje tetap tu, ade 1 peristiwa yg mmg aku xkan lupe smpai skang. psl 1 surat jer pun..seriusly aku rase bodoh sgt. padahal bnd tu senang, bukan xnak mengaku salah aku. tapi ko baru masuk xkan nak buat cara ko kan..so ikutla arahan n kebiasaan kat sane..tapi SALAH! mmg bangang la aku rase...3 tahun 10 bulan.. aku kat sane, still bahagian yang same, unit pun yang same.. mak aku bape kali suh buat surat minta tukar, sbb kat situ xbuat kewangan, post aku kewangan. memandangkan aku bwh SPP, so terhad nak keluar ke mana-mana kementerian, so aku malas nak tukar.. xnak aku keje kt sekolah..hummm ngeri dgr experience dorang..haha, cumenye bagus keje kt sekolah ni, ko akan dapat tau banyak benda, sbb ko sorang je buat admin sume..nk masuk xam pun senang.. hehe

dulu, bos aku yang pertama ckp aku ni lembut. sbb dlu aku bnyak gak berurusan ngn orang luar..orang luar terdiri orang2 kementerian jgk, orang2 sekolah, jabatan.. so bnyak minta maklumbalas, maklumat dari luar la.. sbb kite hq kan.. so dier kate aku lembut sangat, orang xtakut.. mase mule2 keje la kan.. ntahla, jauh dari sudut hati, aku xrase aku lembut. maybe cara aku berckp fon dgn orang luar mcm lembut, hakikatnya aku bukan lembut..garang jgk kot, orang yang rapat ngan aku je kenal aku..haha.. tapi aku ssh nak marah org, YEKE?? yelah orang aku call tu sume gred 41 keatas, ko rase ptt ke aku ckp kasar2??..n lagi satu maybe sbb aku suke pendam, mls nak panjang crite or malas nk pk.. n maybe jgk aku jenis yang YES BOS.... 

sampai la masuk tahun ke 3 kt ofis tu, bos yang atas skit dier ade ckp "pnut tu dlu lembut jer, senyap jer,, skang dah bnyak ckp, erti kate lain aku brani bersuara" - bos aku kat sane pun panggil aku pnut ok..hehe.. act aku bukan suke nak berckp setiap kali, sbb sebelum ni klu ade ape2 isu pun xsmpai nak point2 orang, dulu unit aku kecik jer, semua buat keje same-same..tolong menolong, mmg best sangat time tu.. tapi aku pun xtau knp, jadi mcm tu.. n bile bos panggil sume unit aku.. ade benda-benda yang EO aku point kn kt aku, aku bersuara.. mayb cara aku bersuara tu agk tegas. mcm orang kate, dah lame pendam bile di bagi peluang utk bersuara mmg aku lepaskan.. 1 benda je, aku xsuke orang ngadu2 ni, ko xtau bnd baik tanye. jgn xtau ape2 trus nak ngadu2 kat bos.. memang pantang aku. stail aku, aku xkacau ko, so jgn kacau aku.. dari zaman sekolah aku bukan jenis yang baik2 ngan cikgu, yang ngendeng2..wlupun orang kate kadang-kadang benda tu perlu, tapi aku xsuke.. aku jadi diri aku jer.. klu kite baik dengan sape2, biar benda jadi dengan sendirinye, bukan sebab saje ngendeng2 baik..aku buat keje aku, (wlupun mayb keje aku blum ckp baik), tapi aku cube buat sehabis baik. sebab tu aku cpt down bile orang ckp mcm2 psl hasil keje ak. biase lah mule2 keje ko nk harap org tu perfect mmg x la kan.. sbb tu orang panggil process learning..
and sebab tu jugak aku ade sorang je cikgu yang betul2 baik ngan aku mase form 1, alam bekerja ni aku ade sorang je bos yang betul2 baik ngan aku..

dan tahun kedua, ketiga kat situ aku rase sronok bekerja, 1 sbb member2 cawangan aku banyak bantu. wlupun tu bukan tugas unit dorang, dorang tolong bile nampak aku kelam kabut. n yes benda tu aku blajar dr unit aku dulu, sbbkan mase tu kitorang ni xramai 1 cawangan. officemate aku dlu tau aku buat keje mcm mane (bukanla aku nk ckp keje aku bagus) tp adela peningkatan dari mase mule-mule aku masuk keje kan. n tahun kedua aku dapat sorang bos india, (bos pertama aku pun india), seriusly sampai skang dier la jadi idola aku. wlupun mule-mule dulu mcm2 crite yang aku dengar psl dier. tapi aku yang keje bawah dier, so aku lebih kenal dier. n sebab dier jugak menjadi kan diri aku seorang yang positif mcm skang. n 1 benda lagi yang aku sangat-sangat hargai sepanjang 3 tahun 10 bulan aku berkhidmat kt sane, dier la bos pertama yang sangat menghargai tugas aku, yang nampak hasil tugas aku mcm mne, yang mengajar aku utk sentiasa nak buat yang terbaik utk setiap tugas yang dier bagi..  serius aku xkan lupe dier.. bukan je dier baik, dier sangat2 positif, kalau dier kene marah, kene hentam ngan orang atasan, dier xpenah lepaskan kt aku. dier akan panggil n bincang same-same ape yang perlu diperbaiki, dier akan beri peluang utk PT bagi pendapat, n paling penting die xbossy, dier xbezakan gred2 jawatan. dier buat keje same-same as 1 pasukan. bukan aku nak bodek dier kt sini, tapi tula dier mmg baik..

Tahun 2013, Alhamdulillah ader rezeki aku lagi, rezeki anak, rezeki family..aku naik lagi 1 tangga..Syukur..  walupun rase berat hati nak tinggalkan ofis lame, BOS lame, (kebetulan bos aku pun dpt tukar ke bahagian lain), sofar keje skang xder rase terbeban sangat nk compare dgn jawatan ni kat ofis lame dlu. aku rase klu aku stay kt ofis lame dlu utk jawatan ni, lagi berat dr keje skang..hehe.. so aku patut bersyukur.

kadang-kadang orang xboleh trime reason kite ni baru, so kite xbrape tahu.. sbb kite kene blajar, kene ade inisiatif sndiri utk belajar.. so aku masih belajar, belajar untuk galas tugas n tanggungjawab skang. so aku rase unfair utk mase beberapa bulan ni utk compare kan keje aku. wlupun orang still ckp jawatan aku yang lame.. hehe, xpe aku xkisah. oleh sbb experience dlm goment ni dah ade, so aku xcepat melatah.. sbb tu bile2 mase aku rase down, cepat2 aku ingat ex bos aku, than automatic cepat2 aku akan amik yang positif.. n aku xtekejut pun bile bos aku ckp aku lembut sgt.. aku amik as a positif.. 1 benda yang aku suke kat unit aku skang, kat sni sume gred rapat, boleh sembang2, boleh minum makan same2. xdela ko dengar 41 xleh sembang gelak2 ngn PT tau..hehe..dalam proses belajar ni akan ade perkara-perkara yang kite xsuke, contohnye kene mrh ke, kene tegur ker, tapi pada aku benda-benda tula yang akan buat kite jd lebih baik mase akan datang. contohnye kt ofis lame dulu, bukan ko terus pandai buat keje, ade macam-maca proses yang aku lalui sampai la rase kite dah expert buat sesuatu tugas tu. walau baik buruk ape yang terjadi dan bakal terjadi aku cube buat yang sehabis baik.. moga-moga Allah permudahkan jalan utk aku.. AMIN

;-)