Friday, 21 August 2015

MY 2nD PriNceSs


Assalamualaikum...

Lame rasenye i xmengarang dalam ni kan..hehe.. bz benor katenye.. hehe.

Act harini nak crite serba sedikit psl kelahiran yang kedua ni.. dlu yang kakak, ade jgkla i crite skit2 dalam ni.. yag kedua ni langsung xcrite, bukan xnak crite tp memang xde mase nak bukk..macam bz teruk sangat..ampun kan mak nak..hihi..

Alhamdulillah pada 07 April 2015 jam 8.45 pagi aku selamat melahirkan puteri yang kedua secara pembedahan kt Hospital Putrajaya..huh, panjang critenye knp perlu czer.. btw baby diberi nama NUR KHAYLA DAMIA BINTI MUHAMMAD SYAFIQ yang membawa maksud cahaya yang cantik dan kebijakkan.

mase mengandungkan khayla alhamdulillah alahan xseteruk mase keisha, ade la jugak muntah-muntah, pening kepala, xleh bau makanan tapi alhamdulillah xlame..tapi yang paling heaven adalah selera makan macam hape ak xtau la nak cakap..tapi memang selera gile..semua ak bedal, makan 2,3x sehari sampai aku pun naik takut. xmakan kang ak lapa..pastu ak takut-takut selera aku jadi macam mase preggy keisha tu yang aku makan xde control-control nye..

masuk bulan ke tujuh, mase ni doc dah detect ade probs skit, pembesaran baby dah over dari graph and degupan jantung aku jadi laju.. so start 7 bulan tu aku kene refer pakar kat hospital, means mase 7 bulan sampailah nak bersalin kire aku ade 2 appoinment kt klinik satu n lagi satu kat hospital dengan pakar.. baby membesar dalam perut memang dengan jayanya, mase 8 bulan baby dah 3.5kg..ko bayang kan la,huhu.. aku memang takut bile doc kate kalau besar lagi mmg kite prefer czer..nak nangis rasa.. preggy kali ni aku g checkup sorang-sorang, sume sorang-sorang, malas nak susahkan syafiq sebab ak dah boleh drive so pepandai ko la nak handle kan..cume checkup kt hospital je aku pegi naik cab dari ofis, serabut aku nak cari parking kt hospital ni, semak betul..

penat jugak checkup kt hospital, kang kejap aku kene refer dengan doc jantung, kang kejap kene patah balik O&G, penat menunggu kat situ, aku dah la menyampah bab-bab menunggu ni.. aku harap-harap khayla kuar mase 37weeks++ macam kakak dier, tapi khayla suke duk lame-lame dalam perut ibu kot..hihi.. sampai la last chekup jumpe doc kt hospital tu die siap tekejut, xbersalin-salin lagi ke.. hahaha... n mase tu scan mule-mule doc dpt 4.6kg, huh, terkejut jap aku, bukan aku je tekejut dengan doctor-doctor tu tekejut..die trus panggil pakar dier suh tgokkan.. last pakar cek dapat 4.4 kg, mmg kene czer.. mase dier bagi penerangan bahaya untuk normal aku dah menangis-nangis mase ni.. ofcourse aku akan pilih baby dari penting kan diri sendiri.. act bile sebut czer jer, mase tu dalam kepala otak aku dah pk susahnya nak jage mase pantang, mcm mane nak mandi, mcm mane nk bongkok pkai socks nanti, macam2la.. aku terus tanye kawan-kawan aku yang berpengalaman czer, aku google jgk penglaman bersalin czer ni..macam-macam aku cari info psl makanan pantang la.. 

6 April 2015 aku dah kene warded, katil penuh plak haritu, smpai ke petang aku followup balik ngn hospital and ade katil ksong. 6.30 ptg mcm tu syafiq hantar masuk hospital. sehari sebelum tu MIL aku datang, alhamdulillah keisha ok duk ngn mak.. ya Allah berdebar nye hanya Allah yang tau, tapi yang buat aku sedih syafiq xboleh teman mase operation tu nanti. itu part yang paling buat aku terkilan+sedih sgt..aku nak dier tgok macam mane sakit n sshnye ak.. 

aku mintak syafiq cek turn aku czer kul bape, nurse bagitau aku orang ketiga, lebih kurang kul 10.00 pagi cmtu.. tapi pagi tu dalam kul 5 nurse cek tekanan drh, CTG.. n nurse tgok ade contraction, aku xde plak rase sakit contraction ke ape, cume aku rase xselesa jela mase baring tu. yelah perut dah besar sangat kan, nak baring pun rase sesak nk bernafas.. so nurse discuss dengan doc, doc suruh aku czer pagi tu jgk.. nurse dah siap bagi baju utk Operation. aku siap mandi solat sume trus pakai baju tu. dalam kul 6 lbh kot nurse dah siap tolak aku kt OT. sedih aku sebab sorang-sorang rase masa tu, xder sape nk bagi semangat kat aku.. lps doc briefing sume, dorang masuk ubat bius, n aku dh xrase pape dari pinggang ke bwah. adelah aku bau macm hangit2 skit, rase badan kene goyang skit, mase baby dah kuar tu rse dorang goang kuat2 skit.. n alhamdulillah rase skejap sgt operation tu..khayla pun selamat kuar ke dunia.. dengat berat 4.26 kg ;-) Alhamdulillah..syukur..semuanya selamat.. 

4 hari duk hospital, tambah lagi sehari sebab dorang nk observe aku nye jantung. tapi alhamdulillah ok.. tapi yang sedihnye khayla kene tahan nicu plak hari ke ketiga tu sebab kuning.. jumaat aku keluar, tapi khayla xboleh kuar lagi. so aku balik umah, jumpe keisha, die takut2 nk dekat ngn aku sebab dorang duk ckp aku sakit..die memang takut klu dengar orang tu sakit, memang die xnak dekat.. huh, rindu sangat ngan keisha.. smpai demam-demam anak ibu tu.. petang hospital call bagitau kuning khalya dah turun skit tapi still xboleh kuar hopital, cume khayla kene transfer ke hospital presint 8.. Ya Allah sedih, sbb aku kene handle sorang, mase ni badan-badan aku dah lenguh-lenguh smpai nak angkat tangan sendiri pun xleh.. semalaman duk hospital, khayla meragam 3x jgkla..aku menangis, nasib tgh2 malam tu ade nurse yang baik, layan n jage khayla skejap.. pagi aku mintak kuar sbb aku nk mengurut, badan aku dah sakit teramat sangat, nak jalan rse berat, nak pegang khayla yang time tu kuar 4kilo mmg aku dukung dier smpai membongkok menahan sakit.

balik umah still xdpt mengurut, makcik kasmah tu bz sngat, ptg mase melawat khayla..makcik kasmah call bgtau dah boleh mengurut. mase mlawat khayla, nurse bagitu kene tggu result darah ptg ni baru tau khayla boleh kuar or tak.. smpai ke malam aku followup dengan hospital result xkuar lagi..kul 9 lebih mcm tu, hosp call bagitau khayla dah ok..Alhamdulillah.. syafiq, mak n adik ipar aku yang g amik.. 

Alhamdulillah, bersalin kali ni memang xbuat aku fobia utk pregnnt lagi..haha..sebab memang ak xrase contraction, tau2 dah bersalin.. n alhamdulillah semua dipermudahkan..kuning khayla pun xlame mcm mase keisha dlu.. ok la nnt next week aku sambung part 2.. hehe.. :-)

*pic khayla nanti aku share kat nx entry k..gtg..bye..


No comments: